Изборът на нов председател на ЕК е водеща тема за вестниците в понеделник.

"От ЕНП стоим твърдо зад нашия кандидат и няма логика победителят да не е председател на Европейската комисия. Не знам откъде идват всичките тези идеи, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Премиерът подчерта, че не говори кой е по-добър или по-лош, дали Франс Тимерманс или Манфред Вебер, а е важно кой е спечелил европейския вот, а това е именно кандидатът на ЕНП. "Никога не съм бил против някой. Тимерманс е един от най-добрите комисари, прекрасен човек много принципен, няма спор. Ние не правим дисекция кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе за качеството - Вебер първи, Тимерманс втори. Надявам се никой от нас не се счита за по-висш от европейския гражданин, който е гласувал само преди месец", каза премиерът..." - в. "Труд".

"Лидерите на страните-членки на ЕС все още не са постигнали консенсус за следващия председател на Европейската комисия, тяхната среща късно снощи бе прекъсната от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който даде да се разбере, че няма сближаване на позициите. Чехия и Словакия продължават да се противопоставят на идеята кандидатът на партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс да застане начело на следващата Европейска комисия, съобщава "Политико". По всичко изглежда, че Полша и Унгария са с тях. Други медии допълват информацията, като твърдят, че компромисът ще дойде от това, че Манфред Вебер от ЕНП ще стане председател на Европейския парламент. Междувременно премиерът Бойко Борисов, който на влизане в Европейския съвет беше категоричен, че стои зад кандидата на ЕНП Манфред Вебер, проведе среща с кандидата на Партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс. По време на разговора в сградата на постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов отбеляза: "Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента". За мен е важен компромисът, отбеляза Борисов. Той добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС. Тимерманс провежда двустранни срещи и с други лидери, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск се среща поотделно с всеки един от тях. По-рано се появи информация, че е било постигнато съгласие Тимерманс да оглави Европейската комисия, а кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер - Европейския парламент. Като вероятен председател на Европейския съвет се спряга служебният белгийски премиер Шарл Мишел. Вишеградската четворка, плюс Италия, не желаят да подкрепят Тимерманс, който е фигура номер две в досегашната Еврокомисия, но той поде процедурите за нарушение на правилата на правовата държава срещу Унгария и Полша, припомня Франс прес. Според приближени на Манфред Вебер, кандидата на ЕНП за поста на председател на ЕК, той се е отказал от него при условие да бъде избран в сряда начело на Европейския парламент, което налага подкрепа за него от страна на социалистите и центристите. Като вероятен председател на Европейския съвет - пост заеман от ЕНП от 2009 г. насам - се спряга бившият белгийски премиер Шарл Мишел, който е либерал. Той е заклет радетел на правата на гейовете и лесбийките, а това кара противниците му да се дразнят още повече. Негов съперник за позицията е бившият министър-председател на Дания Локе Расмусен." - в. "Стандарт".

"Кандидатът от Осака", както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс - водещият кандидат на лявоцентристкия блок в ЕС за наследник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра съпротива от лидери на страни предимно от Централна и Югоизточна Европа, включително България, които не са съгласни социалист - и то именно Тимерманс - да оглави Европейската комисия. Бунтът срещу договореност на няколко западноевропейски държави е започнал от предварителното заседание на Европейската народна партия и може да парализира поредния опит да започне запълването на водещите постове на ЕС. Вече се появиха спекулации, че не е изключено да бъде насрочена още една извънредна среща на Европейския съвет - този път на 15 юли. Малко преди да се съберат лидерите на 28-те страни от ЕС на извънредна среща в Брюксел, "Ройтерс" и няколко други медии съобщиха, че зам.-председателят на Еврокомисията Тимерманс е фаворит да я оглави. Това се е изяснило след разговори между ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота. В 22 часа българско време - доста след протоколния час за започване на разговорите, кореспондентът на "Шпигел" в Брюксел Петер Мюлер съобщи, че срещата още не е започнала и че ръководителите на ЕНП и на групата на консерваторите продължават да искат разясняване на ситуацията. При пристигането си в белгийската столица френският президент Еманюел Макрон каза пред журналисти, че очаква тази вечер да станат известни 3 номинации. Германският канцлер Ангела Меркел бе по-сдържана и предположи, че дебатът ще е труден. За съпротива срещу избора на Тимерманс, по-силна от очакваното, се разбра още от продължилата по-дълго от обичайното предварителна среща на правителствените лидери в ЕС от ЕНП. Според брюкселския кореспондент на сп."Шпигел" час по-късно вече е било ясно, че може би се колебаят и лидери, с които Меркел се е договорила часове по-рано в Осака. Съпротивата от Централна Европа е особено силна, а в Унгария е направо яростна - проправителствените медии отразяват договорката от Осака със заглавия като "Сорос ще има чрез Тимерманс неограничен контрол над ЕС". В същото време никой от района не предлага свой фаворит. Съпротивата от Централна Европа е особено силна, а в Унгария е направо яростна - проправителствените медии отразяват договорката от Осака със заглавия като "Сорос ще има чрез Тимерманс неограничен контрол над ЕС". В същото време никой от района не предлага свой фаворит. "Като ЕНП не се съгласихме с пакета, който е бил договорен в Осака. Мисля, че е честно да се каже, че от позицията на ЕНП има доста опозиция срещу предложението от Осака. Мнозинството премиери от ЕНП не вярват, че трябва толкова лесно и без битка да отстъпваме председателския пост на Еврокомисията", заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар..." - в. "Дневник".

Трагедията с прегазеното дете във Варна и протестите срещу движението на коли в Морската градина също е сред тематичните акценти.

"Към 150 варненци протестираха пред сградата на общинската администрация с искане за незабавно спиране на автомобилния достъп до Морската градина. Демонстрацията беше свикана след трагедията с 4-годишно детенце, сгазено на паркинг до ресторант в парка. Момиченцето почина на място. Ужасният инцидент стана в събота, а шофьорът -румънски гражданин, беше задържан за 72 часа. Грамадата, който някога бе вдигната за помен на Пламен Горанов, се превърна в място за помен на детето. По-късно протестиращите отидоха до самото място на инцидента..." - в. "Сега.

"Жестоката трагедия с малката Радослава, която бе прегазена на платен паркинг в Морската градина във Варна преди да навърши 4 години, предизвика лавина от негодувание, гняв и съпричастие към почернените родители... Оказа се, че родителите, които са на 47 и 48 години, са имали репродуктивни проблеми и близо 10 години са минали различни процедури, включително инвитро, докато малката Радослава се появи на бял свят. Други деца нямат... Представители на гражданските организация "Варна диша" и велоклуб "Спартак" смятат, че отговорни за трагедията са правно-нормативният отдел на община Варна и Варненският административен съд, защото именно съдът отмени заповед на кмета за спирането на движението на автомобили в Морската градина..."

"Шофьорът, който вчера блъсна и уби дете на паркинг в Морската градина във Варна, беше задържан за 72 часа, след като първоначално мярката му беше 24 часа, съобщава БНТ. Инцидентът от вчера стана на оживено място в близост до Зоологическата градина и единия от подходите към Градския плаж. Тригодишното дете загина, след като автомобилът, който е с румънска регистрация и управляван от 32-годишен румънски гражданин, тръгнал напред, вместо назад, докато паркира. Окръжната прокуратура във Варна повдига на мъжа обвинение за престъпление по транспорта. Тази вечер жители на Варна ще протестират пред общината с искане влизането на автомобили в Морската градина да бъде забранено." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за незаконен картел при санирането.

"Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи след проверка, че над 30 компании участват в картел, целящ облагодетелстване от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В съобщение на сайта си антимонополната комисия уточнява, че е направила разследване по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров. Той е изпратил на КЗК информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на общината за разпределяне на обектите, които се санират по програмата. Последвали са внезапни проверки в офисите на три от проверените фирми - "ВМЛ - консулт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД и "Евиданс инженеринг" ЕООД. Иззети са били копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност. От събраните доказателства КЗК е установила като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по програмата за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев. "Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите участват в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", пише в съобщението до медиите. КЗК твърди, че са извършени нарушения по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, представляващи "забранено споразумение за манипулиране на процедура по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради"..." - в. "Дневник".

"В срок от 45 дни адресатите на определението имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението. Констатация за участие в картелно споразумение е направена за фирмите "Проджект Планинг енд Мениджмънт", "Ивалс - Дренски", "Ди Ви Консулт БГ", "Трансконсулт - БГ", "Полисструктор", "Енерджи Про ДМ", "ЗС Консултпроект", "Инфра консулт груп", "Графити", "Енергийна ефективност", "Супервайзер", "Енерджи Ефект", "ЕП Консулт", "СМ Контрол", "Българо-австрийска консултантска компания", "Корект Консултинг", "Научноизследователски строителен институт - НИСИ", ЛЕСС, "Йода;, "Контрол-Инвест", "Микс Инженер Консулт", "Пловдивинвест", "Стройконтрол", "Тракия Гарант", ЕТ "Билдбой - Емил Бойчев", "Софена", "Д - Консулт", "Ефектива", "Стройнорм", "Геоарх", "Вигора", "Степ" и "Архкон Проект"..." - в. "Стандарт".