„ЧЕЗ заплашена със съд заради опашките за плащане на ток", извежда на първа страница „Сега"

Федерацията за защита на потребителите в България смята да заведе колективен иск срещу чешката компания ЧЕЗ, която държи електроразпределението на Западна и Северна България. Това съобщи пред "Сега" секретарят на федерацията Павел Кърлев.

"От началото на седмицата, когато излязоха новите сметки за ток, всеки ден във федерацията пристигат по 17-18 оплаквания, и то само по времето, когато аз съм в офиса. До сряда ще ги обобщим и ще решим кога да заведем делото и на какви юридически текстове да се позовем", каза Кърлев.

Той отбеляза, че за всеки случай, който се опитвали да разрешат с посредничество, от ЧЕЗ реагирали бързо и го разрешавали. "Само че не можем вечно да се занимаваме с това - очевидно цялата им система не е в ред", каза Кърлев. Най-честите оплаквания според него са от объркани срокове за погасяване и отчитане, от неправилно начислени лихви и от невъзможността да се плати сметката, без да се чака на гигантски опашки.

Колективният иск ще бъде заведен по Закона за защита на потребителите, чийто член 189 позволява регистрирана потребителска организация да завежда искове от името на двама или повече потребители, които са пострадали от действията на един и същ търговец, поясни адвокатът на федерацията Незрет Бабучев. В случая искът ще е за прекратяване на практиката компанията да не уведомява по удобен за клиентите начин за дължимите суми и затова, че не е осигурила удобен начин да се платят задълженията. Законът предвижда от 5000 до 25 000 лева глоба за незаконни търговски практики, но Бабучев твърди, че има начин магистратите да присъдят и обезщетения на клиентите.

От началото на месеца ЧЕЗ закри много от касите си за плащане на тока в столицата, което принуди хората да се редят на огромни опашки в пощите. От няколко месеца компанията не изпраща предварително известия за дължимите суми и мнозина се принуждават да се редят по два пъти - веднъж, за да разберат колко дължат, и след това, за да платят.

Неразборията стана още по-голяма в средата на юли, когато заради извънредното отчитане на електромерите поради поскъпването на тока дойдоха сметки за по 50 дни, а в същото време стотици потребители не можеха да платят през банкомат, защото междувременно бяха сменени абонатните им номера.

Преди да се заведе колективният иск, федерацията ще иска среща с ръководството на чешката компания в България, за да се види дали нарушенията не се коренят в общите условия на фирмата за отношенията й с клиентите. Това ще стане вероятно днес или утре. От днес в компанията почва и проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предизвикана от сигнал на омбудсмана Гиньо Ганев, за липсата на предварителни известия за дължимите суми. Преди няколко месеца именно той алармира, че пращането на хвърчащи листчета нарушава Закона за защита на личните данни, и от ЧЕЗ тутакси прекратиха практиката изобщо да изпращат сметки. Оправданието беше, че трябва да поръчат огромни количества непрозрачни пликове, че поръчката ще се забави и т.н. В петък в съобщение до медиите от компанията се извиниха на абонатите заради неудобствата при плащането. В ЧЕЗ планирали от септември да удвоят броя на касите за плащане.

„Предлагат мерки срещу поскъпването на тока", научаваме от „Дума"

Обсъжда се вариант да се наложи целеви лимит върху разходите на елктроразпределителните дружества. Така може да се ограничи повишаването цената на тока. Това съобщи министърът на икономиката Петър Димитров във Варна. В момента дружествата повишават разходите си и по-този начин имат основание да искат от държавния регулатор да им утвърди по-високи цени, обясни Димитров.

Сегашната система е безкрайно ефективна за монополистите и за да се избегне поредно поскъпване на електроенергията, тя трябва да се обърне. Това може да стане като дружествата занижат разходите си, а в замяна държавата няма да намали цените им, а ще ги запази на сегашното ниво, каза още новият министър. За потребителят това може да изглежда лошо, защото монополиста ще има по-голяма печалба намалявайки разходите си, но така ще се запази досегашната цена на електричеството, каза още Димитров.

Той съобщи и че е много важно и инвеститорите в страната да се насочат, не както досега в нискорентабилните производства, а в тези на високите технологии.

Бъдещето на българската икономика е да произвежда това, което произвежда Европа, допълни Димитров. Инвестициите в производството на високи технологии ще бъде и темата на предстоящата среща на министъра с американския посланик в България, която ще се проведе днес.

„Опашки за тока поне още седмица", четем в „Монитор"

Опашките за плащането на тока няма да намалеят и през тази седмица. Това стана ясно от изявлението на един от шефовете на компанията ЧЕЗ пред БНР вчера. Оттам не предлагат никакво решение на проблема с безкрайните опашки пред касите им.

Дружеството снабдява с електроенергия Югозападна България. От два месеца насам то не изпраща сметки на абонатите си, от месец пък преизчислява дължимите суми заради повишението на тока. В момента повечето от хората нямат представа колко дължат, за голяма част от тях няма данни и на касите на дружеството.

От ЧЕЗ удължиха срока за плащане до 10 август. Дотогава нямало да текат лихви и да спират тока на хората. Те обаче настояват да се плаща през интернет ¬ било много удобно. В същото време по-малко от 30% от българите ползват интернет. Освен това за такова плащане е необходима регистрация в сайта на дружеството, в която обаче се иска и ЕГН. Пускането на лични данни в мрежата е доста рисковано и с това са наясно голяма част от хората у нас.

Другият начин ¬ плащане през банка пък оскъпява услугата. Освен това изисква попълване на платежно нареждане с десетки полета. Третият вариант ¬ плащане през банкомат е препоръчително само в случай, че клиентът има малко пари, останали по картата. В противен случай поема риска измамниците, които дебнат около банкоматите, да копират данните и да му източат картата след плащането на сметката.

„Замразяват тока за изборите", съобщава „Стандарт"

Монополистите обясняват исканията си за вдигане на цената на тока с увеличаване на разходите си, обясни Петър Димитров. Но колкото повече харчат електроразпределителните дружества, толкова по-голяма рентабилност имат и повече печелят, допълни той. Затова се обсъжда възможността да се сложат лимити на разходите, за да не се допуска увеличение на цената на тока.

Според Петър Димитров за бизнес климата е важна благоприятната данъчна обстановка. Затова корпоративния данък е 10%, а ДДС в туризма е 7%. Дай Боже, да намалим данъчноосигурителната тежест и да се работи в България да бъде най-изгодно, пожела Димитров. Днес той има среща с американския посланик Джон Байърли за привличане на инвеститори от САЩ. Според Димитров проблем допреди една година била безработицата, а сега е недостигът на квалифицирана работна ръка, който се изразява в търсене на по-високо заплащане.

„Суходолци се готвят за местните избори", информира „Новинар"

Да се излъчи независим кандидат за общински съветник от Суходол за местните избори през есента. Това предложиха вчера протестиращите суходолци срещу повторното отваряне на сметището. Те призоваха и за организиране на научна дискусия за мястото на сметището. Протестиращите искат кварталът им да бъде отделен като автономен и дори да бъде изваден от територията на Столична община. 70 суходолци изтъкнаха вчера, че не протестират само срещу намерението на кметството да отвори отново сметището, а и срещу държавата, която не се ангажира с трайно решаване на проблема с отпадъците. От сдружението за защита здравето на населението в Суходол се опасяват, че е предрешен изходът от заведените дела срещу решението на СОС, което дава право на кмета Бойко Борисов да работи за повторно отваряне на депото за отпадъци.

„Суходолци срещу потворно отваряне на сметището", четем в „Дума"

Няма да допуснем екологично чист район да се превърне в сметище, бяха категорични вчера участващите в митинга в "Суходол". Според тях казусът е въпрос на политика, власт, пари и икономика. Доказателство за това била липсата на представители на властта на протеста. Около 50 души се вдигнаха срещу решението на Столична община повторно да отвори бунището, взето през септември миналата година по предложение на кмета Бойко Борисов.

Преди това, на 3 октомври 2005 г., отново след поредица протести и блокиране на пътя за сметището, което зарина София в боклук в разгара на летните жеги, общината взе решение бунището в Суходол да бъде затворено.

Сред събралите се на митинга имаше хора и от Мало Бучино, Банкя и околни села. Ние сме тук, за да протестираме не само срещу повторното отваряне на сметището, но и срещу безпомощността на Столична община да не може да построи завод за преработване на отпадъци извън района на София.. Това заяви председателят на сдружението "Защита на здравето на хората и околната среда" Венцислав Божилов. По думите му дошлите хора не са много, но пък има представители от всяко суходолско семейство.

Те бяха донесли плакати "Суходолски парламент за достойно качество на живот" и "Поколенията ще ни съдят за нашите решения". Суходолци носеха и постер с лика на зам.-кметицата по екологията Мария Бояджийска, която казва: "Отвори сметището", под снимката й се мъдри надпис "Мара Отварачката 2". Тя предизвика гнева им заради подписа си под решението, с което общината иска да отвори бунището. В момента тече процедура по обжалването им. Това е и другата причина, заради която не би трявало да започне функционирането на сметището, смятат суходолци. Те бяха категорични, че събирането им вчера е само начцалото на много митинги.

„Пак бунт в Суходол заради боклука", отбелязва „Монитор"

Нов бунт заради боклука на София започна вчера в столичния квартал Суходол. Над 70 души там протестираха срещу намерението на Столичната община да отвори отново сметището в квартала. Суходолци се изправиха и срещу неспособността на държавата да намери решение на проблема с отпадъците в София.

Както "Монитор" писа, преди две седмици столичният зам. ¬ кмет по екология Мария Бояджийска съобщи, че сметището в Суходол ще бъде отворено отново след изборите на есен и ще бъде използвано около година и половина. Това нажежи страстите в Суходол. Кметът Борисов пък заяви, че това е краен вариант за решаване на проблема с отпадъците.

Няма да позволим да отворят сметището отново, категорични са жителите на Суходол. Те заявяват, че протестите няма да спрат.

„Доброволци спасиха Драгоман от изпепеляване", пише „Труд"

"Всичко тук щеше да е огън и пепел, ако съгражданите ми не се бяха вдигнали да спасяват Драгоман", каза вчера кметицата на селището Любов Добрева. Тя не сваля очи от отсрещните баири, където преди час-два (вчера по обяд) пламъците са заплашвали целия град. Пожарът лумнал в петък вечерта откъм местността Петровски кръст на връх Чепън (Стара планина). Опасал цялото било (около 60 дка борова гора и 150 дка храсти и сухи треви) и заслизал надолу.

Заедно с хората от местното лесничейство в гасенето се включила Гранична полиция, пожарна и всички граждани, които могат да държат лопати и гумени тупалки (най-ефикасното средство за затискане на огъня в труднопроходими местности).

"В събота изгасихме всичко, сложихме охрана да пази, за да не лумне пак нещо", разказва Добрева. В неделя, щом отворила очи преди разсъмване, видяла отново да се извиват огнени езици чак до небето. Събудила Петър Модев - еколога на общината, и двамата хукнали като обезумели през Драгоман да вдигат хората.

Кметицата викала по мегафона: "Внимание, бедствено положение, пожарът стигна до крайните къщи." А Модев думкал по дъното на тиган, за да разбуди спящите. Над 150 драгоманчани се емнали пак да гасят заедно със спасителните екипи, докато не остане тлеещ въглен.

„Пожарите разпалиха стари спорове за пари", разбираме от „Сега"

Мегапожарът край Стара Загора, който едва на четвъртия ден беше локализиран и овладян с помощта на руски спасители, разпали старата дискусия в правителството за необходимите средства за нова техника.

Вицепремиерът Емел Етем обяви, че ще постави въпроса по време на изнесеното заседание в Евксиноград в края на седмицата, на което ще се обсъжда рамката на бюджета за 2008 г. Необходимите средства за спасителна техника за гасене от въздуха е между 20 и 50 млн. лв., но разчетите все още не са готови. Възможно е Етем да поиска пари за такава техника още тази есен от преизпълнението на бюджета.

Вчера тя посети Стара Загора и не пропусна да отбележи, че ако е било прието предложението й да се купят 2 хеликоптера преди година и половина, пожарът едва ли щеше да придобие такива размери.

Огънят в района на старозагорските села Колена, Оряховица и Дълбоки обхвана площ от почти 20 кв.км. В другото огнище - над с. Дъбрава, се разпростря фронт на 7 км. Президентът Георги Първанов обиколи с военен хеликоптер района и изрази удовлетворение, че бедствието е ограничено в значителна степен. Цяла нощ преди това руският самолет "Ил-76" на Министерството на извънредните ситуации гаси пожара с тонове вода от въздуха. Машината се обслужваше от два екипажа и работеше без почивки. Тя може да носи 42 тона вода.

Страната ни има нужда от два или три хеликоптера, които могат да носят вода, а и да превозват техника и спасителни отряди, твърдят от Гражданска защита.

Министерството на бедствията умува в момента дали да купи рециклирани или нови. Цената на рециклирана машина е около 3 млн. евро, а на нова - около 9 млн. евро.

Министър Емел Етем вече намекна, че ще е много по-евтино за страната ни да си купят хеликоптери, вместо да плаща за чужди. Един летателен час на самолет като руския според европейските стандарти струва 130 000 евро. В петък, когато от Министерството на бедствията пратиха SOS сигнал за помощ към европейските страни, първа се отзова Германия, но поиска да си платим за услугата. Не е ясно точно колко щеше да ни струва наемът на техен хеликоптер, защото кореспонденцията е прекратена. Второто предложение за помощ е дошло от Русия, като страната ни е трябвало само да осигури горивото и логистиката на самолета. В събота откликнаха Испания и Австрия с готовност да пратят по един свой хеликоптер за гасене на пожара в Стара Загора, а малко след тях е дошла оферта от Турция по линия на НАТО.

Ако имахме хеликоптери, ние щяхме да помагаме и за това да ни плащат, мотивираха се вчера специалисти, участващи в гасенето на пожарите. Пред политиците пък ще има още един въпрос за решаване тази седмица - дали да се завишат санкциите за умишлени палежи. За голяма част от пожарите се смята, че са възникнали нарочно заради нерегламентиран дърводобив.

Собствениците на гори получават право да секат в изгорелите участъци над определените лимити.

ПРЕТЕНЦИИ
Тъй като на изнесеното заседание във Варна всеки от министрите се е приготвил да иска завишаване на бюджета си, някои сигурно ще възразят, че Емел Етем досега получи достатъчно средства за техника. Тя купи 80 джипа за Гражданска защита за над 10 млн. лв., четири крана, един от които 12-тонен, оборудва система за аерокосмическо наблюдение за 1.3 млн. лв.

Вицепремиерът обясни вчера, че имаме добра техника за справяне с бедствия в населените места, но нямаме за планинските местности.

БЕДСТВИЕТО
Почти нямаше област вчера, в която горите и стърнищата да не са обхванати от пламъци. Над 500 бяха пожарите през почивните дни, те взеха и две жертви. На практика целият състав на пожарната служба и Гражданска защита беше ангажиран в потушаването на огъня. Армията също се включи със свои сили и техника. Погасени бяха пожарите край пазарджишките села Лесичово и Церово.

Погасен беше и пожарът, възникнал вчера в парк "Кайлъка" край Плевен. Вчера следобед пламна широколистна гора в района на с. Градец, област Сливен. Пожарът се развиваше на два фронта - към Котел и Медвен. Около 15 дка гора пламна и в планина Чепън, община Драгоман.

Около 500 дка суха трева и борова гора пламнаха и в местността Харамията, близо до с. Преселци, Варненско. Екипите на пожарната успяха да предотвратят взрив от близката до огъня бензиностанция. Огнеборците гасиха и пламъците в местност между с. Боровица и Яновец, Белоградчишко. Двеста пожарникари, полицейски служители и спасители от ГЗ се бориха със стихията.

Пожарът от събота в с. Горна Василица, махали Гледжова и Пердова, на разклона за Костенец, се възобнови вчера.

В горския фонд пожарите са 13, като с по-големи загуби са в областите Пазарджик, Сливен, София област, Стара Загора, Търговище, Шумен, Бургас, Варна и Велико Търново, сочи статистиката.

„Търсят кой запали горите", информира „24 часа"

Пожарите край Стара Загора са умишлени - тази версия ще бъде проверена от полицията и прокуратурата през следващите дни, стана ясно вчера.

"Една част от пожарите са умишлени. Надявам се, че МВР ще открие извършителите", заяви кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев. Той припомни, че е направена сателитна снимка на горящата местност край с. Дълбоки, на която се виждат две огнища, лумнали по едно и също време.

За огъня, който избухна в петък северно от стадиона до кв. Дъбрава, градоначалникът също е категоричен, че е умишлен.

Пламъците тръгнал пак от няколко места почти едновременно.

"Ще таксувам като престъпници и тези, които палят стърнища", предупреди д-р Желев, докато междувременно полицията в Стара Загора залови трима мъже, които по немарливост запалили тревата в района на старите гробища.

Хората в с. Дълбоки обсъждат две версии за палеж. Едната е, че огънят тръгнал от тийнейджърски пикник. Другата - пожарът е причинен от 9-те устройства насред боровата им гора, с които фирма произвежда дървени въглища.

Като собственик тук се спряга депутат от ДПС.

Кметът на Дълбоки Кольо Колев се съмнява, че някой работник има вина за пожара. Още повече че местата, откъдето тръгнал огънят, били доста далече.

Необходимо е незабавно разследване на причините за огнената стихия край Стара Загора, заяви вчера в с. Дълбоки и президентът Георги Първанов.

„Адът продължава" е заглавието на първа страница на „Монитор"

Адът продължава. Пожари горят в цялата страна вече четвърти ден. Нови огнища лумнаха в Кюстендил, Варна и Бургас, а огънят в Стара Загора още не е потушен.

Огнеборци от цялата страна, спасители от Гражданска защита, войници и доброволци участват в гасенето на стихията. Горещините, който се очакват днес и утре, допълнително ще затруднят потушаването на огъня, а пресечените местности правят гасенето почти невъзможно, обясниха от пожарната.

Специален самолет амфибия пристигна по спешност от Русия, за да излива вода над Стара Загора. Машината ИЛ-76 събира 40 тона вода и цял ден вчера кръжеше на горящите територии. От пожарната в града съобщиха, че в областта горят над 30 000 декара гори, а у нас няма дори един хеликоптер, който да е оборудван за гасенето на пожари.

Няколко села в областта са в пламъци още от четвъртък, а в района е обявено бедствено положение. Най-тежка беше ситуацията в селата Дълбоки, Оряховица, Колена, Дъбрава, Пряпорец и Борилово. Там беше създаден кризисен щаб и бяха осигурени храна, вода, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Нов горски пожар, който избухна вчера сутринта пък, наложи затварянето на пътя Варна ¬ Бургас. Огънят пламнал в гората край местността Харамията и превзел горските масиви от двете страни на пътя. Гъстите облаци дим намалили видимостта на главния път по морето, като се наложило движението да бъде отклонено през селата Бенковски и Равна гора. Два екипа огнеборци се включили в гасенето на пожара, като помощ била оказана и от служители на горскотото стопанство.Огромни горски масиви в старозагорско горят само на метри от пътя.

Причината за пожара е запалване на сухи треви на поляната около Харамията, уточни полковник Сашо Грудев ¬ началник на областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна. Огънят е обхванал и част от широколистната гора и е бил овладян на стотина метра от намиращата се в близост бензиностанция.

Над 80 декара стърнища пламнаха вчера по обяд и в района на старото летище край Кюстендил. Заради силният вятър и 40 градусовите жеги огънят за секунди се разнесъл. Часове наред служителите на Противопожарна и аварийна безопасност се борели със стихията. Освен дежурните смени на място пристигнали и незаетите в момента служители на пожарната. Около 20 пожарникари и два противопожарни автомобила се включили в гасенето. Причината за пожара е неправилно боравене с огън.
Най-вероятно някой се е опитал да почисти имота от сухата трева, коментираха огнеборци.

В същото време друг пожар пламна в горския масив и в землището на кюстендилското село Богослов край Юч бунар. Там непредвидливи туристи хвърлили неугасената си цигара на една от пътеките в близост до курорта. Именно тогава избухва пожарът, който цялостно е унищожил 5 декара иглолистна гора. При пращането на един от противопожарните екипи, автомобилът аварирал по средата на пътя заради високите температури. Тогава се наложило пращане на друга кола.

„Първанов благодари на руските огнеборци", отбелязва „Дума"

"Искам да изкажа благодарността си към Руската федерация, която реагира, както се казва от "половин дума" и ни изпрати специализиран самолет, който се включи в гасенето на пожара край старозагорското село Дълбоки!"- заяви при посещението си в селото президентът Георги Първанов. Той присъства при поредният за неделя полет на противопожарния самолет Ил 76.

Огънят край Дълбоки обхвана близо 30 000 дка. площ, унищожени са над 2 500 дка. иглолистна и широколистна гора, в гасенето се включиха близо 500 служители на различни държавни институции, "Мини Марица изток" ЕАД, войници от Втора лека пехотна тунджанска бригада, жандармерията, Гражданска защита.

Според вицепремиера Емел Етем, която бе в село Дълбоки с президента Първанов, страната ни има нужда от поне 4 специализирани хеликоптера, които да бъдат използвани от различните ведомства при екстремални ситуации като тази. В сряда тя ще внесе предложение в Министерски съвет за заделяне на необходимите средства в бюджет 2008 и разчита на подкрепа от министрите на финансите и здравеопазването. "Създаден е добър модел за съвместна работа, надявам се той да бъде внимателно анализиран и приложен за в бъдеще!"- подчерта Първанов като отбеляза изключително доброто взаимодействие между местната власт в лицето на община Стара Загора и областната администрация. Президентът очаква за в бъдеще частният сектор да се включва активно в подпомагане на държавните органи. Отклик на исканията за помощ при гасенето на многобройните пожари сме получили от Германия, Испания и Турция, уточни вицепремерът Етем. На този етап самолетът Ил 76, ще остане в България поне една седмица.

Руското правителство предостави транспортния Ил-76 на България безвъзмездно. От българска страна ще бъдат платени единствено горивото и разходите за престоя на екипажа у нас. В страните от Европейския съюз 1 летателен час на такъв самолет струва 130 хил. долара.

Осем са лицензираните за гасене на горски пожари фирми в България, нито една обаче не разполагала с готовност да се включи веднага, тъй като машините им били в чужбина по договор, съобщи за ДУМА главният директор на Национална служба Гражданска защита Андрей Иванов. Щетите от пожарите в Старозагорска област са около 1 млн. лв., изчислиха авансово специалистите. Тепърва ще се обявяват конкурси за избор на фирма, която да сече и продава дървесината, очакваните приходи от тази дейност за държавното лесничейство са към 1,2 млн. лв.

„БСП бременна с ляв плод", четем в „Монитор"

БСП се оказа бременна с ляв плод. Най-голямата от трите управляващи партии вече си има идейно движение в редиците си.
Вчера лявото крило в червената партия организира своята първа национална конференция. Над 400 делегати се събраха в театър София и избраха 15 души за ръководство.
Формацията ще се казва "Левицата в БСП". За председател на фракцията беше избран Янаки Стоилов. В ръководството й пък влизат Александър Лилов, Илия Божинов, Надя Живкова, Николай Петев, Петко Тодоров и др.

Левите предупредиха, че БСП няма да успее на местните избори през есента, ако не оповести и не започне веднага да изпълнява лява социална политика. Ако БСП се представи неубедително и в изборите за местна власт, въпросът за предсрочни парламентарни избори ще стане водещ за опозицията.

"Пита се кого подкрепя БСП - потребителите на ток, парно, вода и прочие или монополистите, в повечето случаи чужди или частни, които ги представят?", заяви Янаки Стоилов.

Настоящата конференция трябва да даде ясен мандат за участие на лявото крило във Висшия съвет на партията, общинските и районните съвети, основните организации, заяви той. Според него, местните избори са важни заради преполовяването на мандата на управляващата коалиция и членството в ЕС и средствата, които могат да влязат в общините по различни оперативни програми.

Според Стоилов БСП не бива да е подвластна на капитала, а трябва да остане партия на труда, на хората, загубили по време на прехода, които никой не представлява.
Няма да приемем примирено натрапената си роля на плашило за единството на партията и за стабилността на управлението, каза Стоилов.

Лявото крило обяви, че е отворено и за непартийни членове. Настоящата конференция трябва да даде ясен мандат за участие на лявото крило във висшия съвет на партията, общинските и районните съвети, основните организации, посочи Стоилов.
Той смята, че част от идеите им започват да се възприемат от ръководството на БСП. В управленските приоритети са включени активната политика за увеличаване на доходите, съществено намаляване на данъчната тежест върху ниските и средните доходи, поетапно отстраняване на диспропорциите в пенсиите.

Удовлетворени сме и държим огласеното да се реализира, а не да се имитира, каза лидерът на Левицата в БСП.

При положение, че има 2.5 млрд. излишък в момента, най-вероятно има възможност за лява политика - поне с тези пари да се проведе, смята Илия Божинов, член на ВС на БСП и член на новата формация.


„СДС става бизнес партия, Костов остава тотем", разбираме от „Сега"

СДС ще става партия на малкия и средния бизнес. Такива намерения за бъдещето на сините обяви новият им лидер Пламен Юруков пред БНР. За целта СДС ще се стреми да си върне разочарованите избиратели, които са се преориентирали към ГЕРБ. Сините и ДСБ се различават по една основна линия - желанието за власт, отбеляза Юруков. "Те са готови да се откажат от властта в името на това да запазят по-крайни антикомунистически позиции, анти-БСП позиции, независимо че това би навредило на малкия и на средния бизнес и би го лишило от представителство във властта", обясни лидерът на СДС.

"Иван Костов за нас е тотем, а критиката срещу него табу", заяви делегат на Националното събрание на ДСБ в събота минути преди Костов да бъде преизбран за лидер на партията. Това беше и единственият оратор, който си позволи критика към експремиера и не беше освиркан от залата. Костов прие да продължи да води партията с уговорката, че вероятно ще се оттегли окончателно след година и половина. "Не ме превръщайте в заложник", призова той своите. Идеята му била ДСБ да има достатъчно време да наложи нов лидер преди следващите парламентарни избори, ако той не успее да извади тъмносините от кризата. Костов запази само Екатерина Михайлова от старото ръководство. Новите му заместници ще бъдат 29-годишният шеф на фондация "Демокрация" Даниел Митов, който беше в листата за евровота, депутатът Иван Иванов и икономистът Димитър Бъчваров.

„СДС и ДСБ заедно на вота в София", информира „Новинар"

Между СДС и ДСБ има принципна договорка за общо явяване на местните избори в столицата, споделиха пред в. "Новинар" сини активисти. Разговорите са водени още преди конференциите на двете партии. Изборът на Пламен Юруков за председател на СДС улеснява ситуацията заради приятелските му отношения с част от хората на Иван Костов. През последните дни синият шеф не спира да повтаря, че идейно партията му е най-близо до ДСБ. Все още не е проведена среща между ръководствата на ДСБ и СДС, но седесари отбелязват, че първи Костов поздрави новоизбрания Юруков, а на Националното събрание призова хората си да се коалират за местния вот със сините и другите десни. Лидерът на ДСБ категорично забрани съвместно явяване на изборите с ГЕРБ и "Атака". Целта на СДС и ДСБ е техният кандидат за кмет на столицата да отиде на балотаж срещу настоящия градоначалник Бойко Борисов. Така класирането на втори тур на местния вот щяло да е първа крачка към възстановяването на десницата, а прекият сблъсък с Бойко Борисов ще открои ГЕРБ като партия извън дясното политическо пространство. Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова обяви пред БНР, че партията ще търси съвместна договореност за начина на явяване на местните избори, както и постигането на общи позиции. Всичко, което предстои да се случи, не трябва изкуствено да бъде направено, а да бъде искрено, за да може ръководството само да подпомага процесите.

Синият шеф Пламен Юруков вчера заяви пред БНР, че СДС трябва да се превърне в партия на малкия и средния бизнес. Той подчерта, че трябва да се смени мисленето на хората, които определят себе си като "син апарат". Юруков припомни искането си за промени в устава. Според него трябва да се въведе мажоритарен елемент при избора на председател и ръководство на партията, като се даде възможност на всеки един член на СДС да гласуват за тях.

 

„Костов пак лидер на ДСБ", информира „Монитор"

Бившият премиер Иван Костов отново бе преизбран за лидер на ДСБ. Командира получи 726 гласа, а друг кандидат за поста въобще не бе издигнат.

След избирането си Иван Костов заяви, че иска мандат между година и шест месеца и година и девет месеца като председател. Това е няколко месеца преди следващите парламентарни избори и той поставя това условие, ако не се справи да бъде избран друг на негово място.

Аз изслушах внимателно всички изказвания в залата и смятам, че всички критики бяха справедливи и за това поставям моето условие за мандатност, защото не мога да бъда заложник и не бива и партията да си позволява това, допълни Командира.

На Четвъртото национално събрание на ДСБ делегатите избраха и ново ръководство на партията. В състава му влязоха Екатерина Михайлова, депутата от ДСБ Иван Иванов, двама от кандидатите на партията за евродепутати Даниел Митов и Христо Даскалов и хора от местните структури.

След като новото ръководство бе прието от делегатите, Костова обяви и имената на своите заместници. Това са Екатерина Михайлова, Иван Иванов, Даниел Митов и Димитър Бъчваров.


„Спират строежите", извежда на първа страница „Стандарт"

Сахарските жеги спряха и строежите. Никой не смее да налива бетон при 43 градуса пек. Циментовият разтвор ще стегне още докато го сипваме, трябва непрекъснато да се полива с вода след изливането, обясниха инженерите от над 10 строежа в София. Работата на обектите е спряла. Хората трябва да са постоянно на слънце, а това е опасно - забранили сме го, казаха от фирма СХЛ. Шефовете й са наложили дълга почивка в обедните часове.

Строителните фирми масово са обявили сиеста, за да не застрашават живота и здравето на работниците си. Компаниите в Русе, Търново и Габрово масово променяха вчера работното си време заради горещините. Смените почват около 6 сутринта и свършват към обяд. Работата продължава късния следобед и дори нощем.

• Изстудяват "Евксиноград"
• Зор за климатици на кабинета
• Пием по 3,5 млн. литра на ден
• Миеш колата, 5 бона глоба
• 200 звънят в Бърза помощ на ден
• Показват пожарите на Първанов отвисоко

Работодатели и фирми, които не спазват стриктно Кодекса на труда и подлагат служителите си на рекордните жеги, ще бъдат глобени с 1500 лв. Това заяви пред "Стандарт" шефът на Главна инспекция по труда Тотю Младенов.

"Има точни и ясни правила за работа на открито като строителство, търговия и персонал на открити басейни. Работодателят трябва да осигурява вода и напитки безплатно на всеки час, както и да увеличи обедната почивка", заяви Младенов. Той предупреди, че почивките се определят с шефовете на фирмите и служба "Трудова медицина" в зависимост от времето и вида работа на открито. "Глобяваме всеки, който подлага служителите си на риск", заяви Младенов."

 

„Румънци с автобус разиграват катаджии", съобщава „Труд"

Катаджии три пъти за час и половина преследваха автобус с 40 румънски туристи. Екшънът се разигра в нощта срещу неделя край Плевен.

Пътническият "Неоплан" пътувал от София към Русе. Край село Опанец ченгетата засекли, че автобусът лети със 105 км в час при разрешени 80 км/ч. Униформените подали знак със стоппалка на шофьора да спре.

Зад волана бил Джорджи Пиетрану. Той слязъл, погледнал уреда, но отказал да покаже документите си и се върнал в рейса. Вторият шофьор запалил двигателя и потеглил под носа на слисаните полицаи.

„30 румънци с рейс разиграват КАТ", отбелязва „24 часа"

Среднощен екшън изправи на нокти в нощта срещу неделя плевенски полицаи. Шофьор на румънски автобус "Неоплан" е засечен да кара с висока скорост до Плевен, но отказал да даде документите си за проверка.

Служителите на КАТ го поканили втори път, но зад волана седнал друг водач и потеглил. Униформените направили трети опит да отведат рейса към Пътна полиция, но той внезапно завил, качил се на пътя и поел към Русе. Едва тогава от "Престъпления по пътищата" го спрели.

От неоплана наизлезли над 30-ина пътници и блокирали пътя. Наложило се полицаите да извикат подкрепление. Среднощната история разказа на извънредна пресконференция вчера шефът на плевенската служба "Престъпления по пътищата" Митко Симеонов. Екшънът с румънския рейс започнал в 3,08 ч, когато радарът до плевенското с. Опанец фиксирал, че се движи със 105 км./ч при разрешени 80.

Ивайло Калфин очаква медиците "много скоро", разбираме от „Новинар"

Търсят се всички лостове, за да се получи възможността за незабавен трансфер на медиците ни в Либия, заяви вчера пред БНР министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той обаче се въздържа да назове определен срок за връщането на сестрите, но увери, че това ще бъде много скоро. На днешното заседание на Съвета на външните министри от ЕС в Брюксел ще се обсъдят бъдещите отношения между Съюза и джамахирията през призмата на освобождаване на медиците ни, каза Калфин. Той съобщи, че в Либия има около 2000 българи, но уточни, че няма начин да има точна статистика, защото сънародниците ни зад граница не са длъжни да информират консулските ни служби.

 

Брюксел притиска Либия за сестрите", четем в „Стандарт"

Ултиматум на Триполи дава Брюксел заради сестрите ни и Ашраф. Отношенията между Европейския съюз и Либия може да се подобрят само ако Джамахирията пусне бързо българите. Това послание към Муамар Кадафи ще отправи днес срещата на 27-те външни министри на страните от ЕС, съобщи дипломат от Брюксел. Съдбата на нашенците ще е един от основните въпроси, които ще се обсъждат в белгийската столица.

Среща заради българите с еврокомисаря по външните работи Бенита Фереро-Валднер ще има Ивайло Калфин. Работим изключително активно за завръщането на сестрите в България, каза дипломат №1 пред БНР вчера. Той обаче не се ангажира със срок за това. След замяната на смъртните присъди Калфин е разговарял три пъти с външния министър на Либия Абдулрахман Шалкам. По няколко пъти дневно се чуваме и с еврокомисаря Фереро-Валднер, съобщи Калфин. Според него в момента ролята на ЕС е много важна. Успяхме да убедим Либия, че на която и врата да почукат в Европа, ще получат един и същ отговор, обясни Калфин.

Компенсации за сестрите за преживените в либийския затвор над 8 години страдания поискаха в същото време от държавата роднини на сестрите. Преди няколко дни съпругът на Валя Червеняшка Емил Узунов каза за столичен вестник, че иска по 1 милион евро за всяка година затвор на българите.

Не се ангажираме с конкретна сума, но при всички случаи българските медицински сестри и семействата им трябва да бъдат обезщетени, каза дъщерята на Червеняшка - Гергана Узунова, в предаването "Пропаганда" на Дарик радио. Самите ние не сме обсъждали този въпрос, но смятаме, че е редно обезщетенията да са съизмерими с компенсациите, които са получили фамилиите на заразените със СПИН деца в Бенгази, допълни тя. Хората, които са виновни за това, което се случи с майка ми, трябва да си понесат отговорността, категорична беше Гергана.


„Роднините на сестрите поискаха компенсации", съобщава „Монитор"

И роднините на петте медицински сестри, задържани в Либия, поискаха компенсации заради осемте години мъчения, изтърпени от българките. Само преди седмица семействата на заразените със СПИН деца получиха по $ 1 млн. обезщетения.

Медиците ни заслужават компенсации, не се ангажираме с конкретна сума, но при всички случаи българските медицински сестри и семействата им трябва да бъдат обезщетени. Това мнение изразиха пред Дарик радио роднините на българските медицински сестри.

Никога не сме говорили за конкретна сума, самите ние не сме обсъждали този въпрос, обясниха роднините на осъдените и добавиха, че тези обезщетения трябва да са съизмерими с компенсациите, които са получили фамилиите на заразените със СПИН деца в Бенгази.

Хората, които са виновни за това, което се случи с майка ми, трябва да си понесат отговорността, категорична беше Гергана Узунова, дъщеря на Валя Червеняшка.

„Симеон порица православната църква", информира „Сега"

Лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски порица Българската православна църква за нейната пасивност по обществените дела. Направи го в пространно интервю за авторитетното списание на руската емигрантска общност в САЩ The New Review. "Нашата църква трябва да бъде много по-съвременна, както е в западното християнство", заявява той. И признава, че не е съгласен с позицията на някои български митрополити.

"Източната църква трябва да бъде много по-открита с хората, да се заеме със социални проблеми, да влезе в контакт с вярващите, да води по-активен живот, дори да има отношение и към екологията, защото, ако защитим природата, правим нещо важно за човечеството", заявява царят.

Той изтъква, че като премиер е положил много усилия да възстанови нормалния диалог с руската страна. "Туристите ви отново се върнаха и от икономическа гледна точка ние сме заинтересовани от добри връзки с Русия", казва Симеон.

Списанието The New Review е наследник на най-старата руска задгранична медия "Новый журнал", създадена през 1942 г. от бялата емиграция. В него са публикували Бунин, Солженицин, Набоков и Цветаева.

 

„Симеон: Църквата трябва да влезе в контакт с вярващите", отбелязва „24 часа"

"Нашата църква трябва да бъде много по-съвременна, както е в западното християнство. Тя трябва да бъде много по-открита с хората, да се заеме със социални проблеми, да влезе в контакт с вярващите, да води по-активен живот, дори да има отношение и към екологията например. Църквата трябва да има по-активна роля в обществения живот."

Това заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за авторитетното издание на руските емигранти в САЩ "Новый журнал".

 

„Българите избягаха от родните курорти" е едно от водещите заглавия в „Новинар"


Българите масово се отказват от почивки по българското Черноморие и се ориентират към ваканция в чужбина - Турция, Гърция, Испания, Тунис, отбелязват туристически агенции, които предлагат пакети и у нас, и в чужбина.

Причината е в по-ниските цени, по-доброто обслужване и липсата на масово застрояване на курортите в чужбина, казаха вчера туристически агенции за "Новинар". През миналата година над 1 млн. българи са предпочели почивката в чужбина и са налели в чуждите курорти около 600-700 млн. евро, показват данните на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Очакваме през този сезон бройката да се увеличи най-малко с 10 на сто, коментираха туроператорите. Според данни на ДАТ само за първите 5 месеца на тази година българите, пътували зад граница, са над 1,6 млн., като очакванията са през летния сезон числото значително да се увеличи.

Най-търсена дестинация и през това лято продължавала да бъде Турция, като нашенецът вече се отказа от Кушадасъ и предпочита да почива в Анталия и Мармарис. Там за шест нощувки в 3-звезден хотел българинът трябва да даде 320 лева, като в цената са включени закуска, вечеря, самолетни билети, медицинска застраховка и трансфер. За същия брой нощувки, отново в тризвезден хотел, само че в курорта Албена у нас, цената на човек на вечер е 136 лева с всичко включено в нея, а в Златни пясъци - 124 лв.

"За съжаление заможните българи все по-рядко се решават да почиват по нашето Черноморие, оплакват се от бранша. - За сметка на това курортите ни са пълни с тълпи чуждестранни алкохолизиращи се туристи."