Замърсяване. 

"Дума":

Дишаме опасен въздух в 9 града днес

В 9 града в страната тази сутрин е регистрирано замърсяване на въздуха с фини прахови частици над нормата. Най-сериозно е замърсяването в Благоевград, София и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата, става ясно от Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия.

Към 4 часа тази сутрин замърсеността на въздуха в Благоевград с фини прахови частици e била 162 мг/ куб.м., което превишава среднодневната норма над 3 пъти. Данните са от онлайн услугата "Европейски индекс за качеството на въздуха" на Европейската агенция по околна среда, посочва още националното радио.

При проверка на аналогичната в България система за контрол на качеството на въздуха, която се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, актуални данни липсват, като е уточнено, че eжедневният бюлетин за 19 януари ще бъде генериран на следващия работен ден, което означава, че в почивните дни българските институции не ни информират за опасно мръсен въздух.

Превишаването на нормата за фини прахови частици е опасно за живота и здравето на хора, които имат хронични белодробни заболявания, грип и астма, припомнят специалистите. 

ГЕРБ.

"Сега":

Бойко Борисов: Нашата подкрепа намалява, износваме се

"Бързо забравиха хората какво сме направили, защото го направихме бързо. И за това бързо забравиха. Не трябва да седнем на мисълта за резултатите, които сме постигнали и здравите структури. Ако тръгна по градовете, кмет по кмет, няма град без нещо, което не е направено. В същото време сме толкова силни, а ви няма имунитета и съпротивителната сила". Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на Национална среща на ГЕРБ за европейските избори през май, цитиран от Би Ти Ви. На мероприятието присъстват депутати, министри, ръководители на местни структури, еврокомисарят Мария Габриел, премиерът Бойко Борисов и други.

"Задавам си за мен въпроса - защо сме първа политическа сила, защо обаче и нашата подкрепа намалява. Да, износваме се. Но от първото правителство само аз и Томислав Дончев сме още в правителството. Всеки ден се говори за корупция. Защо? Ако вие не си вземете мерки да си почистите къщичките по места, рано или късно това ще избие - дали суджук или друго, ще избие. Ние трябва да внимаваме много дали не сме се превърнали в нещо такова, за което ни обвиняват и ако не сме - да не го допуснем. Всеки един трябва да се замисли - защо ни избраха преди 10 години, защо ни връщаха всеки път. Всеки трябва да си помисли къде има грешка, включително и аз. В момента най-корумпираните хора говорят за корупция", допълни министър-председателят. 

Дело. 

"24 часа":

Тарторът на задържаните за финансиране на терористи е в Западна Европа, арестуват го до дни

Ромката Исения Асенова и сириец, завършил журналистика в Софийския университет, са част от българската банда

Петимата заловени у нас сирийци и българка са членове на международна престъпна група за тероризъм, чийто тартор засега не е задържан. Очаква се той да бъде арестуван до дни в държава от Западна Европа. Това разказаха пред "24 часа" запознати с разследването, което тече в България и няколко други страни.

В неделя Специализираната прокуратура изправи пред съда чужденците Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и българката Исения Асенова, за да им иска постоянен арест. Освен за участие в престъпна група за тероризъм те са обвинени и че от 2016 г. до 18 януари т.г. финансирали терористични организации. По небанков път превеждали на терористи пари чрез системата "хауала", купували коли от България и други държави и ги прекарвали до границата на Сирия. 

Обир. 

"Монитор":

Ограбен мъж блъсна с колата си 7 автомобила на ул. "Луи Айер" 

Криминалистите в столицата издирват нападатели ограбили мъж, който подкарал автомобила си, за да се спаси и ударил 7 коли в района на ул. "Луи Айер".

Инцидентът станал в ранните часове на днешния ден, когато е получен сигнал за ударени автомобили на паркинг в района на ул. "Луи Айер". Минути по-късно минути по-късно и за извършен грабеж и пострадал мъж. На място веднага били насочени полицейски екипи, които установили, че на паркинга са блъснати и увредени седем автомобила. Това съобщиха от МВР. Според обясненията на мъжа, докато чакал в колата приятелката си, забелязал приближаването на четирима непознати, потеглил рязко, но бил настигнат от тях, бит и ограбен - отнети са му мобилният телефон и наличните пари. 

Нарушения.

"Дума":

Чудовищни нарушения в хемодиализата във Видин

Машинист поддържа техниката в отделението, сестрите не знаят как се работи с апаратите 

Ужасяващи нарушения откриха инспекторите в отделението по хемодиализа във Видин. Оказва се, че апаратите за диализа са в изключително лошо състояние, а екипът, който работи в отделението, няма образование за точно такъв вид техника и апаратура. Одитът във видинската болница бе направен по настояване на пациенти, след като мъж почина заради повреда в апаратурата, която спря хемодиализата в отделението за близо седмица.

Изпълнителна агенция "Медицински одит" направи проверка, а пет месеца по-късно пациентите са успели да видят резултатите от нея, разказва Нова тв.

Проверката показва, че животоспасяващите апарати се поддържат от човек, завършил "Радио и телевизия", както и от локомотивен машинист. Никой от тях не е завършил курс за работа с диализната апаратура.

Според одита хемодиализните апарати са в предаварийно състояние. А за 2017 година във Видин са починали 21 пациенти на отделението.