НС. 

"24 часа":

ДПС спаси кворума, за да спре общинската полиция

Без кворум за втори ден щеше да остане парламентът вчера, ако от ДПС не се бяха регистрирали в залата. За да привлекат опозицията обаче, управляващите трябваше да оттеглят промените в закона за местното самоуправление от дневния ред. Те предвиждат създаването на общинска полиция, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи проекта като "вреден за хората и обществото".

Пленарното заседание в четвъртък се провали заради липса на кворум. В петък първоначално отново не се събраха нужните 121 депутати, а само 116. Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 122 души, но в петък отново липсваха техни депутати. Опозиционните партии ДПС и БСП присъстваха в залата, но не регистрираха депутатските си карти.

 

Обрат. 

"Монитор":

Освободиха от ареста задържаните по случая с журналиста Димитър Върбанов

 

Районният съд във Велико Търново освободи от ареста двамата задържани за нападението над журналиста от "Господари на ефира" Димитър Върбанов. Това се случи, след като прокуратурата сама се отказа от искането си за налагане на каквато и да е мярка за неотклонение над задържаните.

Според говорителя на районната прокуратура Таня Катрева щели да се разгледат отново доказателствата и можело да има друг привлечен като обвиняем по случая. Двамата мъже с инициали И.И. и П.С., съответно собственик на склад за хранителни стоки и негов служител, бяха задържани след подаден сигнал от журналиста Димитър Върбанов, че са го нападнали и са упражнили върху него физическо насилие, свързано с блъскане и хвърляне върху бетонова площадка. Инцидентът се случил в сряда около 17.00 ч. Потърпевшият бил приет в спешна помощ, където му е извършен преглед и е установено, че счупвания и опасност за живота и здравето му няма, но има комоцио.

 

Оферти. 

"24 часа":

В понеделник отварят офертите за нов боен самолет

Отговорите на държавите, изпратени след запитване от министерството на отбраната, за предоставяне на предложение по проекта за придобиване на нов тип боен самолет ще бъдат отворени в понеделник, 1 октомври, в министерството на отбраната, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство.

Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.

 

Време.

"Монитор":

Започва онлайн допитване за предпочитаното часово време

 

До 11 октомври българските граждани могат да кажат дали са съгласни с отпадането на сезонните смени на часовото време и дали да остане лятното, или зимното време, като се аргументират.

Консултацията по този въпрос се провежда онлайн, на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет. Въпреки че консултацията е стартирана на 20 септември, информация за тази възможност излезе едва днес, чрез социалните мрежи.

Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред Българската национална телевизия, че голяма част от българите са против смяната на времето, а е възможно още следващата пролет да направим последната смяна и да останем на лятното часово време.