"Обвинител на крака в кабинета на Р. Овч.", е водещото заглавие на „Новинар"

Божидар Джамбазов, наблюдаващ прокурор по делото за пране на пари срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, отиде вчера на крака в кабинета на министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, за да го разпитва. Министърът трябваше да обясни защо името му фигурира в писмо на Вальо Топлото от ареста, в което той търси съдействие от "Р. Овч."

"Няма процесуални пречки да разпитам Овчаров в кабинета му, така съм преценил, така постъпих", обясни прецедента Джамбазов. На въпрос дали има такъв случай в прокурорската практика, магистратът не можа да си спомни. По принцип обаче разпитите можело да се провеждат на различни места, това ставало по решение на прокурора. "Имам уважение към институциите и затова отидох на крака", допълни Джамбазов и обясни, че не е искал да пречи на министъра да си върши работата, ако насрочи ден и час да го разпита в своя кабинет в Националното следствие. Джамбазов оглавява група от 7 прокурори, които в края на миналата година се захванаха да доведат докрай дела с особено обществено значение. Дадените от министър Овчаров показания ще са част от доказателствата по делото срещу Димитров, уточни Джамбазов, като не пожела да огласи подробности как Р.Овч. е обяснил присъствието на името си в прословутото писмо. Очаква се показания по делото да дадат още бившият столичен кмет Стефан Софиянски и настоящият Бойко Борисов.

Явно прокурорите са имали мотиви да разпитат министър Овчаров, каза Борисов пред "Новинар". "По принцип избягвам да коментирам действията на прокуратурата и затова не мога да кажа как си обяснявам защо са отишли на крака в кабинета му, вместо да го извикат за разпит. Но не си спомням друг път да са постъпвали по този начин с министър или с друг държавник. Действията им можем да си ги обясним и с изказването на съпартийката на Овчаров и бивш кандидат за кмет на София Татяна Дончева, която сравни наблюдаващия прокурор Джамбазов с Лепа Брена", каза кметът.

Върховна касационна прокуратура неведнъж е повдигала обвинение срещу действащи и бивши министри. Соломон Паси бе разпитван два пъти в Столичното следствие, след като сдаде поста министър на външните работи и стана депутат, показания в следствието даде и бившият финансов министър и настоящ депутат Милен Велчев. Бившият вицепремиер от кабинета на Костов Александър Божков бе разпитван многократно също в прокуратурата и следствието, там даде показания и бившият премиер Иван Костов.

„Разпитаха Овчаров в кабинета му", съобщава и „24 часа"

Зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов е разпитал лично вчера министър Румен Овчаров по аферата с "Топлофикация"."Разговаряхме повече от час в кабинета му, министърът бе спокоен", заяви Джамбазов. По думите му Овчаров е отговорил на всички въпроси. "Питах го за всичко необходимо", заяви той в отговор на въпрос дали по време на разпита е било обсъждано и писмото на Валентин Димитров от ареста, в което той моли за помощ човек с инициали "Р. Овч". В интервю за "24 часа" единият от защитниците на Димитров - адвокат Марин Марковски, не изключи възможността Вальо Топлото да е "потърсил човешка подкрепа от един министър".

„Прокурор разпитва Овчаров на кафе", четем в „Стандарт"

Разпит на кафе е новият стил на прокуратурата по делото за парното. Наблюдаващият обвинител по процеса срещу Валентин Димитров - Вальо Топлото, Божидар Джамбазов изненада енергийния министър Румен Овчаров. Прокурорът отиде в кабинета му, за да го разпита като свидетел по делото. Повече от час Джамбазов задавал въпроси на Овчаров. Разпитът се състоя там, защото става въпрос за действащ министър, който има много ангажименти, обясни пред "Стандарт" обвинителят. И допълни: "Прецених, че така ще стане по-бързо". Нямало процесуална пречка разпитът да бъде проведен на всяко място. Това не се прави често, но не е и прецедент, каза още Джамбазов. Овчаров отговорил на всички въпроси и не е бил притеснен по време на разпита.

Тайнствена бележка забърка министъра в скандала с "Топлофикация". Около Коледа стана ясно, че бившият шеф на столичното парно Валентин Димитров - Топлото е написал в арестантската килия писмо, в което моли за помощ високопоставени личности. След това се оказа, че бележките са две - едната се намира в прокуратурата, а другата попадна в медиите. И в двата ръкописа обаче фигурира съкращението Р.Овч. В четвъртък Овчаров обяви, че покровители на Топлото са Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Антоан Николов, Любомир Павлов, а в последните месеци и Бойко Борисов. На въпрос дали и те ще бъдат разпитани Джамбазов отговори, че всички които трябва ще бъдат разпитани.

Седем от кандидатите за място в борда на "Топлофикация" ще бъдат препитани устно. Това ще са имената, които ще останат в шортлистата на конкурса след пресяването. Кой ще се яви на финалното интервю, ще стане ясно в понеделник. Общинската комисия е разгледала документите на 22 кандидати, съобщи шефът на СОС Владимир Кисьов. Голяма част от тях не отговаряли на изискванията за образование, стаж, управленски опит. Тези, които ще се явят лично пред комисията, обаче притежавали необходимите качества да заемат освободеното от Георги Рогачев място в Съвета на директорите на "Топлофикация".

Очаква се до идния четвъртък комисията, в която са включени представители на всички партии в градския парламент, да е определила един кандидат. Неговото име ще се внесе за гласуване в Столичния общински съвет на 11 януари. Съветниците ще дадат и мандат на представителите на общината в "Топлофикация" да гласуват за него.

Софиянски готов да даде показания

Това, че мога да бъда разпитан като свидетел по делото "Топлофикация", не ме притеснява. Това заяви бившият столичен кмет Стефан Софиянски пред Фокус. Според него не бива да се забравя, че доста отдавна дружеството в София се "контролира от Министерство на икономиката и енергетиката". Всички документи, годишни одити, всичко е дадено. Аз нямам какво да добавя, каза бившият кмет, попитан дали би могъл да бъде полезен на делото с някаква информация.

И Борисов се срещал с разследващи в офиса си

Инициирал съм всички проверки на "Топлофикация". С прокуратурата имаме не по-малко от десет работни срещи в хода на изясняването на престъпната дейност в управлението на дружеството. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов. Срещал съм се с всички разследващи прокурори в моя кабинет. Ние също сме ходили при тях много пъти, допълни той.

Борисов допълни, че с главния прокурор Борис Велчев регулярно поддържат връзка на всеки 10-15 дни. С отговорност съдействаме на прокуратурата, защото искаме да убедим софиянци, че парите, които дават за парното, са толкова, колкото им струва услугата, категоричен е кметът. За тези, които не са запознати, принципал на дружеството е Столичен общински съвет, допълни той.

ХРОНОЛОГИЯ НА ОБВИНЕНИЯТА

. В началото на юли 2006 година беше задържан бившият шеф на столичното парно Валентин Димитров-Топлото и прокуратурата му повдигна обвинение за пране на пари.

. На 16 август 2006 г. за пране на пари е обвинена и майката на Топлото - Цеца Димитрова.

. На 30 август 2006 г. повдигнаха обвинение за помагачество на адвокат Гроздан Добрев.

. 20 октомври 2006 г. разследващите преброиха 4 млн. лв., които Димитров скатал в сейфовете в две банки.

. На 13 декември 2006 г. в длъжностни присвоявания бяха обвинени наследникът на Топлото - Георги Рогачев, икономическият директор на "Топлофикация-София" Емил Антонов, Лина Абланска и Майя Стоилова.

. Валентин Димитров се разследва и за длъжностно присвояване.

. В близките дни се очаква да бъде повдигнато обвинение на Топлото за подбудителство на Рогачев и компания.

„Овчаров съдейства на прокуратурата", според „Дума"

Много бих искал прокуратурата да разкрие цялата истина по този случай и да се прекратят спекулациите с името ми. Сигурен съм, че информацията, която предоставих, ще бъде от полза за делото или за бъдещи дела. Това заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, след като бе разпитан в кабинета си от прокурори по делото за столичното парно. По думите на Овчаров неговата инсформация вероятно би могла дори да разшири кръга от заподозрени и обвиняеми. Министърът подчерта, че е готов да съдейства на разследващите органи по всякакъв начин, както го е правил и досега и по този, и по други случаи. Повод за разговора стана изнесената в последните дни на миналата година информация за писмо на бившия шеф на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, в което се споменават инициали "Р. Овч."

Овчаров не е отказал да отговори на нито един въпрос и не е бил притеснен по време на разпита, обясни наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов. Той обаче отказа да посочи какви показания е дал министърът. Конкретно за какво сме говорили, няма да коментирам, каза пред журналисти Джамбазов. Тепърва ще преценя това, което е казано от министър Овчаров по делото. Работим в екип, има много доказателства и всичко ще бъде прецеждано от колегите, обясни той.

Разследването е един отворен процес, в който във всеки един момент всеки може да бъде разпитан. Има възможност всеки да бъде разпитван, стига да има отношение към делото, каза още прокурорът. В отговор на въпрос дали по делото ще бъдат разпитани бившият кмет на София Стефан Софиянски и настоящият Бойко Борисов, той обясни, че в момента тези въпроси не стоят на моето внимание. Ще преценя кой и за какво трябва да бъде разпитван, коментира Джамбазов.

В края на миналата година показания даде и бившият председател на Столичния общински съвет Антоан Николов. Очаква се да бъдат разпитвани и всички останали длъжностни лица имали отношение към работата на столичната "Топлофикация", сред които и общински съветници.

Инициирал съм всички проверки на "Топлофикация", а с прокуратурата имаме не по-малко от десет работни срещи в хода на изясняването на престъпната дейност в управлението на дружеството, коментира по-късно за агенция "Фокус" столичния кмет Бойко Борисов. Той подчерта, че се съдейства на прокуратурата, защото искали да убедим софиянци, че парите които дават за парното, са толкова, колкото им струва услугата.

"Фондът за лечение на деца - една надежда повече", четем в днешния брой на „Дума"

През изтеклата 2006 г. Общественият съвет на Център „Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) е одобрил за подпомагане и лечение в чужбина молбите на 28 семейства. Сред най-често срещаните страдания на одобрените деца са заболявания на опорно-двигателния апарат (6 деца), очни (5 деца), урогенитални вродени малформации (3), кардиологични (1), уши-нос-гърло (1) и други заболявания (7 деца). За малките пациенти бяха осигурени скъпоструващи консултации и лечение във водещи клиники в чужбина. Осем деца бяха изпратени в Австрия, пет - в Германия, четири - във Франция, и по едно в Израел, Белгия, Великобритания и Швейцария. За две деца Общественият съвет гласува търсенето на донор от Световната донорска банка за осъществяването на костномозъчна операция у нас. Три деца повторно заминаха за продължаване на лечението в съответните клиники, съобщават от здравното министерство.

Близо 2,5 млн. лв. е изплатил фондът за скъпоструващи консултации и интервенции от учредяването си досега. Средствата от дарения, постъпили по сметката на фонда през 2006 г., са 651 248 лв., а за целия период от учредяването му през 2005 г. досега - 1 763 682 лв.

За лечението на децата през 2006 г. са осигурени 860 838 лв., а от съществуването на фонда досега - общо 2 459 749 лв. През 2006 г. ЦФЛД разполагаше и със субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 млн. лв. Дарители през 2006 г. са над 2300 физически и юридически лица. Сред най-едрите спомоществователи е "Камеко" АД, предоставил средства за полза на здравето на българските деца в размер на 200 000 лв. Средства във фонда превеждат и заместник-министрите и главният секретар на МЗ от участието си в бордове на болници.

Финансиране от ЦФЛД спомогна за гостуването у нас през март 2006 г. на двама професори от Кьолнската клиника по детска кардиохирургия. Те проведоха консултации и съвместно с екип от български специалисти от Националната кардиологична болница извършиха операции на 3 деца и инвазивни кардиопроцедури на 4 други. През май м.г. ЦФЛД финансира посещение на проф. Пеер от Израел, поканен по предложение на Офталмологичното дружество, който проведе няколко консултации на деца с онкоофталмологични заболявания.

Център "Фонд за лечение на деца" бе създаден през януари 2005 г. Обществен съвет на фонда, в който участват изтъкнати лекари и общественици, ползващи се с авторитет сред гражданите, разглежда и одобрява молбите от родители на болни деца. Те трябва да са одобрени по отношение на медицинската целесъобразност за лечение в чужбина от Комисията за лечение в чужбина към МЗ и да е изказано ясно становище от тази необходимост от профилните комисии към нея.

Дарителската сметка на Център "Фонд за лечение на деца" е:

Българска народна банка - Централно управление

IBAN: BG63 BNBG 9661 3100 1289 01

BIC:BNBG BGSD

Код: 98 77 77

Сумите за дарения се превеждат от търговските банки в страната.

Четиримесечният Роберто Арнаудов от Перник ще получи пари за операция от събраните средства от президентската инициатива "Българската Коледа", съобщиха от областната администрация. Момчето е родено преждевременно в шестия месец на бременността, което станало причина за увреждане на зрението му. Операцията струва 5000 евро и специалисти препоръчват тя да се извърши в чужбина. От Пернишкия регион най-голяма сума - 1500 лв., е внесена от радомирското дружество "Радомир-метали" АД. От община Брезник са дарили 1048 лв. Управителят на местното "Електроразпределение" Росен Йорданов, чието дете също е било оперирано със средства от "Българската Коледа", е внесъл 1000 лв. Около 50 000 лв. събраха бизнесмени от региона на благотворителен бал, наречен "Пернишка Коледа". Парите ще бъдат дарени на многопрофилната болница "Рахила Ангелова" за реконструкция на операционната зала.

„Обжалваме присъдите на сестрите до дни", информира „Новинар"

Защитата на медицинските ни сестри вече изготвя жалбата пред Върховния съд на Либия срещу новите смъртни присъди, съобщи министърът на правосъдието Георги Петканов вчера. Почти месец след като съдът в Триполи потвърди смъртните присъди на петте българки и палестинския лекар Ашраф, мотивите на магистратите вече са преведени в Министерството на правосъдието у нас.

Мотивите за смъртните присъди вече са преведени, но няма да се коментират, каза още Петканов. Очаква се заместникът му Маргарит Ганев да замине за Триполи на 11 януари.

Междувременно лондонският вестник "Файненшъл таймс" съобщи, че Европа се изправя пред сериозни пречки в опита си да сключи сделка с Либия за живота на петте български медицински сестри, осъдени на смърт, и за съдбата на стотици деца, заразени със СПИН. Изданието цитира дипломати и анализатори, които смятат, че въпреки надеждите, че ще бъде постигнато споразумение, позицията на Европейския съюз в преговорите е отслабена от ключовата роля на Либия в усилията за ограничаване на имиграцията от Африка в Южна Европа.

Правителствата на страни от ЕС обаче продължават неофициалните контакти с Триполи. Техни представители все още имат основания да очакват, че ще бъде постигнато споразумение, пише още "Файненшъл таймс".

Вчера Европейската комисия отхвърли твърденията на либийския лидер Муамар Кадафи, че Международният фонд за подпомагане на семействата на заразените от СПИН деца в Бенгази е празен и че никоя страна или компания не е внасяла средства в него.

От комисията съобщават, че е имало вноска от 1 милион евро, последвана от други вноски, като общата сума на внесените в този фонд средства от комисията досега е 2,5 милиона евро.

"Европа: Кадафи лъже за парите", отбелязва „Стандарт

Европейската комисия категорично отхвърли твърденията на либийския лидер Муамар Кадафи, че Международният фонд за лечение на болните от СПИН деца е празен. Само ЕК е дала до момента 2,5 млн. евро, като последните 500 000 са били преведени точно преди Коледа, обяви говорителката на комисията по външнополитическите въпроси Ема Ъдуин. Отделно във фонда влизат пари от България и други европейски страни, от помощи, отпуснати от различни правителства и организации. Общата сума е 3,5 млн. евро. Преди дни либийският лидер в реч пред религиозни личности, посланици и ръководители на т. нар. народни комитети заяви, че международната общност лъже света, като казва, че има преведени пари за децата. "Нека разобличим тези държави, които твърдят, че са създали Международен фонд за решаване на проблемите. Това е лъжа, празна каса. Нито една държава или фирма не е дала пари", заяви Кадафи. Еврокомисията веднага официално опроверга полковника. Ема Ъдуин заяви, че ЕК ще продължи да полага всички необходими усилия за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар. Ъдуин припомни и писмото на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер до либийския министър по европейските въпроси, в което тя изразява настоятелно очакване солидните научни доказателства за невинността на медиците да бъдат взети предвид от следващата съдебна инстанция.

До края на месеца ще се образува дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите му разследването ще бъде възложено на Национална следствена служба. Имаме достатъчно данни и законен повод да образуваме дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия, бе категоричен Кокинов. В момента тече проверка и се събират доказателства. Ако делото завърши с осъдителна присъда, ние имаме право да поискаме тези лица да изтърпят наказанието си на територията на България, обясни Кокинов. Министър Георги Петканов пък съобщи, че жалбата за медсестрите пред Върховния съд на Либия срещу новите смъртни присъди е почти готова.

„Еврокомисията разобличи твърденията на Кадафи", съобщава и „Дума"

От Европейската комисия вчера отхвърлиха твърденията на Муамар Кадафи, че международната общност не е отпуснала никакви пари за преодоляване на последиците от СПИН епидемията в Либия, предаде БНР. Говорителката на комисията по външнополитическите въпроси Ема Ъдуин заяви, че само до момента ЕК е отпуснала за специално създадения международен фонд 2,5 млн. евро, като последните 500 000 са били преведени точно преди Коледа. В тази сума не влизат пари и други помощи, отпуснати от различни правителства и организации в Европа и по света.

Ъдуин заяви, че ЕК ще продължи да полага всички необходими усилия за освобождаването на сънародничките ни и палестинския лекар. Тя припомни и писмото еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер до либийския министър по европейските въпроси, в което тя изразява настоятелно очакване солидните научни доказателства за невинността на медиците да бъдат взети предвид от следващата съдебна инстанция.

Преводът на мотивите за присъдите е готов

Зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев още няма разрешение за посещение в Либия

Готов е преводът на мотивите, с които Наказателният съд в Триполи издаде повторните смъртни присъди на медицинските ни сестри и палестинския лекар. Това съобщи за БГНЕС правосъдният министър Георги Петканов. Той отказа да коментира мотивите и допълни, че те са в адвокатите и по тях ще се подготвя правната защита.

Към настоящия момент няма разрешение за посещението на заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев в Либия, стана ясно вчера. Българският посланик Александър Олшевски е поискал от либийското външно министерство преди четири дни разрешение за посещението на Ганев в страната и в затвора. Обикновено практиката е една седмица да се чака, така че половината от времето вече е изтекло и аз се надявам някъде към понеделник да имаме отговор на този въпрос и той да е положителен, каза министърът.

На въпрос какво очаква от посещението си в Либия Маргарит Ганев, Петканов каза: "Общо е виждането по този казус, че България трябва да активизира своето поведение и аз мисля, че посещението на г-н Ганев в Либия е част от този процес. Той ще проведе две-три срещи там".

Първата среща ще е със сестрите и на нея ще се обсъди подмяната на част от адвокатския екип. Две от тях искат да бъдат представлявани от адвокат Владимир Шейтанов, както и в защитата им да бъдат включени четирима френски и един египетски адвокат. Другата среща на Маргарит Ганев ще бъде с адвокат Осман Бизанти, а третата се очаква да е с представители на Министерството на правосъдието. Срещата с тях ще бъде заради факта, че през последните дни режимът на медицинските ни сестри е затегнат. Д-р Здравко Георгиев не може да се види със съпругата си, а единственият, който се е срещнал с медиците ни след 19 декември е зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев.

Вчера стана ясно, че до края на месеца ще образуваме дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия. Това съобщи за агенция "Фокус" градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите му разследването ще бъде възложено на Национална следствена служба.

Имаме достатъчно данни и законен повод да образуваме дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия, бе категоричен Кокинов. Той уточни още, че и в момента тече проверка и се събират доказателства. Ако делото завърши с осъдителна присъда, ние имаме право да поискаме тези лица да изтърпят наказанието си на територията на България, обясни Кокинов и допълни, че на практика рядко се случва някоя държава да предаде гражданите си, за да изтърпят наказанието си в друга държава.

"Файненшъл Таймс":Трудности пред ЕС за споразумение

Европа е изправена пред сериозни затруднения в опита си да постигне споразумение с Либия за освобождаването на петте български медицински сестри и за съдбата на стотиците либийски деца, заразени с вируса на СПИН, пише вчера в свой материал "Файненшъл Таймс". Независимо от надеждите за споразумение, позицията на ЕС за преговори е затруднена заради ключовата роля на Либия в усилията за ограничаване на имиграцията от Африка към Южна Европа. В материала се казва още, че в условията на все повече опасения за енергийната сигурност на Европа, ЕС също така се надява да започне дебати за активизиране на сътрудничеството с Либия, с оглед петролните и газовите находища на страната.

ЕС не е в позиция да упражни ефективен натиск, заявява Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия и сега зам.-директор на Либийско-британския бизнес съвет. Идеята, че ако удариш Либия достатъчно силно, тя ще направи каквото искаш, е погрешно, смята Майлс.

Правителствата на страните-членки продължават неофициалните контакти с Триполи и официални лица посочиха, че имат сериозни очаквания за постигането на споразумение, завършва публикацията на изданието.

„Искаме € 1 милиард за АЕЦ "Козлодуй"", съобщава „Стандарт"

Пораженията от затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" ще са огромни, като след война. Това обяви кметът на Козлодуй Милко Торбов. Гражданското общество в България трябва да защити централата като национална ценност, допълни той. Торбов определи затварянето на реакторите като "несправедливо". III блок го затваряме 23 г. след въвеждането в експлоатация, а IV на 22-рата година, при 30 г. проектна мощност, подчерта градоначалникът. В атомната централа работи 60% от активното население в общината. Засега са взети мерки персоналът, работещ в III и IV реактор, да не бъде съкращаван поне тази година, каза Торбов.

Милиард евро компенсации ще търсим за затварянето на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред БНР. Досега договорената сума с Европейската комисия за предсрочното спиране на четирите блока е малко над 300 млн. евро.

Паралелно с исканията за компенсации ще се водят и разговори за пускането на III и IV блок. Двата 440-мегаватови реактора бяха спрени преди 5 дни, вечерта на 31 декември 2006 г., както е договорено с Еврокомисията. Министър Овчаров обяви, че вече е обсъдил темата с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс. От негова страна няма категорична позиция за III и IV блок, но има такава за развитието на ядрената енергетика, коментира министърът. Страната ни трябва да се пребори за компенсации, каквито получиха други държави, затворили ядрените си мощности, като Словакия и Литва. Затова сума от около един милиард евро е разумна, смята Овчаров. Според него сериозни аргументи за отварянето на двата блока са налице. На първо място това е недостигът на електроенергия в целия регион. Страната ни бе основен износител на ток за Македония, Албания, Косово, Сърбия и Черна гора. Някои от тези държави вече изразиха притесненията си от възможна енергийна криза.

„В посолството ни в Македония не достигат хора", съобщава „Новинар"

Трябва да се преструктурира щатът в дипломатическите ни мисии в Македония и разбиране на външно министерство за това, заяви вчера посланикът ни в Скопие Михо Михов. Според него са необходими нови щатни разписания и служители заради повишения интерес за получаване на български визи и документи в Македония, допълни той. Посланикът обясни, че на ден се приемат десетки документи за визи, а информацията се въвежда в специална система. Има много градове в Македония, които биха желали не просто да се издават визи, а да има българско представителство в града им, заяви още Михов.

„ДПС било продукт на Лилов, Луканов и турските служби", четем в „Новинар"

ДПС е продукт на БКП и на турските служби, заяви вчера пред Нова телевизия лидерът на ОКЗНИ Минчо Минчев. Той твърди, че решението за създаването на движението е взето от Андрей Луканов и Александър Лилов. Минчев показа справка от 19 март 1991 г., внесена на закрито заседание на Министерския съвет, според която ДПС е получавало подкрепа от Турция. Първите контакти на Ахмед Доган с турски представители датират от пролетта на 1990 г. В справката се съобщава за 145 случая, при които 34 членове на Централния съвет на ДПС и регионални активисти са се срещали със служители на турското посолство у нас и турските генерални консулства в Пловдив и Бургас. Така дипломатите получавали информация за определени лица, които представлявали интерес за турските специални служби, следели са развитието на процесите и тенденциите сред турската етническа общност, българомохамеданите и циганите. Те получавали данни от поверителен характер за работата на Великото народно събрание, президентството и Министерския съвет.

Според същия документ на 12 юни 1990 г. пред политическия съветник Калеф Калъч Ахмед Доган е заявил, че втората му мисия след борбата за права на турското население е да изгради турско самосъзнание сред помаците, да ги научи на турски език и да ги приобщи към турската нация.

пък заявиха, че ще затворят заводите си през времето на проверката, за да избегнат загубата на лицензите.

„Паника заради нова предпазна евроклауза" е водещото заглавие на „Новинар"

Предпазна европейска клауза заради млякото и месото отново заплашва България, прогнозираха експерти от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Повод за опасенията е предстоящата проверка на ЕС по изпълнение на евростандартите в 34-те млекопреработвателни предприятия и в 16-те фабрики за преработка на месо, която се очаква в понеделник. Достатъчно е дори в едно от предприятията да има някакви несъответствия с изискванията на общността, за да се обяви рестрикция за целия бранш, казаха от НВМС. При налагане на предпазна клауза фабриките ще могат да търгуват в ЕС с български млечни и месни продукти, но като трета страна, а не като член на съюза. Право на износ ще имат само одобрените и лицензирани от Европейската комисия предприятия, но те няма да имат никакви облекчения при преминаване на границите и ще плащат вносни мита, както беше до края на миналата година.

Собственици на одобрени за европейски износ фирми изпаднаха в паника от предстоящата проверка. "Как може да ни казвате два дни преди да дойдат европейските експерти. Ние тогава трябва да затворим предприятията си", казаха представители на дружествата на форум, организиран от асоциацията на млекопреработвателите с участието на експерти от НВМС и агроминистерството.

Някои от фабриките може да са нарушили хигиената или условията за преработка на месото и млякото, след като бяха одобрени от Европа и сега се боят от нова проверка, коментираха експерти от земеделското ведомство.

До 8 януари е крайният срок млекопреработвателните предприятия, които не са били одобрени, да подадат заявление, че вече отговарят на евроизискванията, в НВМС. Ветеринарните власти ще посочат на евроекспертите фирмите, които искат одобрение за износ в Европа.

От 15 до 26 януари 2007 г. втора проверка на Службата по храните и ветеринарната дейност на ЕС ще се направи оценка и на ветеринарния контрол по границите на страната.

„Млякото, месото и брашното поскъпнали спекулативно", допълва изданието

Млякото, брашното и месото са поскъпнали спекулативно през ноември миналата година съответно с 15%, 20% и повече от 50%, но държавата не е реагирала по никакъв начин. Това заяви вчера пред агенция "Фокус" шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Затова според него е безсмислено да се създава комисия, която да регулира цените на пазара.

Тя няма да ефективна, защото ценообразуването не може да се оспорва по никой закон, допълни Кърлев. На същото мнение е и Велико Димитров, икономист от Института за пазарна икономика. Според него идеята на министъра на икономиката е нереалистична и няма никакъв смисъл.

Преди два дни Румен Овчаров съобщи, че ще се създаде междуведомствена комисия към Министерския съвет (МС), която да регулира цените да не растат след приемането ни в ЕС. Междувременно пред Дарик радио министърът коментира, че новата работна група няма да управлява цените, а ще ги контролира само в случаите, когато е необходимо. По думите му има инициативи, които да сведат до минимум спекулативното поскъпване. Освен цените на стоките ще се контролират и тези на услугите. По думите на Овчаров целта е да се предлагат качествени стоки на пазара.

Според Павел Кърлев отменените преди години закони за цените и борбата срещу спекулата са регламентирали да не се надвишават определени норми. Предлаганата от Овчаров комисия ще може само да регистрира необосновано завишени цени. Трябва да се очаква още едно поскъпване заради увеличения акциз на горивата, смята Кърлев. Икономисти обясниха, че цените в различните магазини се променят всеки ден и няма как да се проверяват.

"Европа спира млякото ни заради прашинка", четем в „Стандарт"

Европа може да забрани износа на млечни продукти от България, ако намери дори прашинка в българските мандри. Десет инспектори ще гледат заводите ни под лупа. Дори ако само един от тях се провали, забраната за износ на европейските пазари може да бъде наложена на всички. Това коментира д-р Велеслава Тасева от Националната ветеринарномедицинска служба. Нова проверка на евроветеринарите тръгва на 22 януари. Тя ще обхване всички 34 завода, които преработват мляко и имат разрешително за износ на Стария континент. Експертите ще проверяват и предприятията, които кандидатстват за получаване на подобен лиценз.

Европа може да ни отреже даже и ако в банята сапунът не е в специална сапунерка. Складираните стари машини в двора и служителите, които пушат пред цеховете в работни облекла, също може да ни спънат по пътя за европейските пазари. Инспекторите ще проверяват за прах дори под машините, предупредиха от НВМС. Ръждата и дървените дограми са другото сериозно препятствие, което трябва да преминем. Производителите ни трябва да почистят дори мрежите на вентилационните системи. И една муха в завода може да коства лиценза му за износ, предупредиха родните ветеринари. Те ще минат на проверка преди европейските си колеги между 9 и 15 януари. Ще бъдат инспектирани не само предприятията за мляко, но и тези за колбаси. Предписанията им трябва да бъдат спазени стриктно, ако искаме да запазим правото си да продаваме стоката си в Европа, обясниха от НВМС. Млекопроизводители

„Европа ни поряза на петия ден" е водещото заглавие на „Стандарт"

Европа ни дръпна юздите още на петия ден от членството на България в съюза. Първия шамар отнесе Васил Тасев. Той държи казана за ракия на петричкото с. Първомай.

Тасев падна в капана на хайка митничари и полицаи, докато опитваше първака си заедно с четирима авери.

Европрестъплението на казанджията е, че няма материална книга. Не е събирал и акциз от клиентите си. Глобата за каръка е до 10 бона. Отделно той ще плати и данък за сварената ракия.

Кошмарът за млекарите ни пък тепърва започва. Европа обяви, че ще затвори пазарите си за млякото и сиренето ни, ако открие и косъм в някоя мандра. Проверката започва на 22 януари.

Митничари и полицаи спретнаха внезапна хайка за ракиени казани в петричкото село Първомай. И "заловиха" на място Васил Тасев и още четирима души да си варят огнена вода. Целта на акцията бе да проверят спазват ли се изискванията на закона за акциза върху домашната ракия. Казанът на Тасев бил регистриран в митницата през 2005 г. Проверяващите обаче разкрили, че собственикът няма т. нар. материална книга, нито пък е събрал необходимия акциз от четиримата си клиенти. "Тасев има лиценз, но не е изпълнил закона, а нашата работа е да следим той спазва ли. Преди Нова година ги събрахме и ги предупредихме, че ще сме безкомпромисни. Знаят, че са длъжни да водят строга отчетност, да имат дневник и да събират налога", заяви пред "Стандарт" шефът на митница Кулата Николай Шушков. На собственика на казана ще му бъде съставен акт за нарушение. Глобата е от 200 до 10 000 лв. Освен това той ще трябва да плати и акциза за ракията, която са сварили четиримата му клиенти. "Районът е много труден. Десетки села са високо в планините Огражден и Беласица, но проверките ще са непрекъснати. Бих се радвал, ако падне този акциз, но сега изпълняваме задълженията си", каза още Шушков. Вчера пък в с. Капатово бе организиран поредният протест срещу акциза върху домашната ракия. Той бе оглавен от кмета Огнян Куков. "Това е безумие от страна на управляващите. Изчислихме, че 50 литра ракия с новия акциз ще ни струват най-малко 405 лева. Хората нямат толкова пари. Вече никой няма да вари, казаните ще се затворят", прогнозира селският управник.

„С безплатни културни прояви честваме ЕС", отбелязва „Дума"

Именитият цигулар Минчо Минчев пристигна от Германия, за да участва в концерта "Младите таланти на България поздравяват Европа" - с възпитаниците на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националното училище за танцово изкуство. Концертът бе снощи в зала 1 на НДК. Спектакълът под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов е в програмата на 20-ия Новогодишен музикален фестивал.

С този концерт започнаха организираните от Министерството на културата прояви по случай присъединяването на България към Европейския съюз. Събитието ще бъде отбелязано с безплатни спектакли, концерти и изложби в цялата страна по време на Дните на отворените врати на културните институти през януари.

Концерти "Младите таланти на България поздравяват Европа" ще изнесат и децата от училищата по изкуствата в цялата страна.

Предвидено е столичните театри да направят безплатни представления от 9 до 14 януари. На 9 януари Театър "София" ще представи "Брачен етюд" от Едуард Олби, а Театър 199 - "Невинните" от Теодора Димова. На следващия ден в театър "Българска армия" ще играят "Много шум за нищо" от Шекспир, а на 11 януари в Сатирата - "Вечеря за тъпаци" от Франсис Вебер.

12 януари е предвиден за безплатните спектакли в Народния театър "Пушката ще гръмне след антракта" по Чехов, и в театъра "Зад канала" - "Общежитие или общо житие" на Съни Сънински. Следващата събота (13 януари) в Младежкия театър са постановките "Януари" от Радичков, а в театър "Възраждане" - "Бабината питка" от Васил Мирчовски. Театрална работилница "Сфумато" ще покаже "Станция Елабуга" на Маргарита Младенова на 14 януари.

Също така програмата за честванията предвижда на 10 януари във всички държавни театри в страната да има посветени на влизането ни в ЕС спектакли със свободен вход за зрителите. 10 януари е и Денят на отворените врати на музеите - в 38 държавни и общински музеи и в 20 галерии в страната входът ще е безплатен за посетителите.

13 януари пък е Денят на отворените врати за българското кино, като безплатните прожекции ще има в Дома на киното, Евро-българския културен център и филмотечното кино "Одеон".

Безплатните музикални спектакли и концерти в София са от 8 до 13 януари - през Седмицата на отворените врати в музикалните институти, а в страната - от 10 до 19 януари.

Безплатният концерт на Софийската филхармония "България - Европа" е на 11 януари, а Националната опера и балет се присъединява към инициативата на 13 януари с балета "Козият рог" от Красимир Кюркчийски, постановка на Петър Луканов.

„Лъсна гаф с пътна такса", e водещото заглавие на „Труд"

Държавни служители са оплескали цените на винетките и правителството е гласувало грешна тарифа, стана ясно вчера. В таблицата, публикувана в "Държавен вестник", пише, че чуждестранните тирове плащат по 435 евро (848 лв.) за годишен стикер, а българските - 950 лв. Това означава, че родните превозвачи са неравнопоставени и плащат повече, реагираха вчера от Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Според директивите на Евросъюза пътните такси трябва да са еднакви за всички. Грешката ще бъде поправена на заседание на правителството на 11 януари и тарифата за чужденци ще бъде изравнена с тази за българи, увериха от транспортното министерство.

„Здравното министерство: Не се оперирайте в Пакистан!", четем и в „Труд"

Зачестиха инцидентите с български граждани, доверили се на пакистански болници за трансплантация на бъбрек, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването (МЗ) и добавиха, че който се оперира в южноазиатската държава, поема големи рискове. Оттам напомниха, че последната жертва на лошия професионализъм и поразяващите условия за операции е 52-годишният Иван Тодоров. Той почина на 29-и миналия месец в пакистанския град Лахор. Българските държавни институции и изпълнителната агенция по трансплантации не могат да контролират дейността на болниците в Пакистан, потвърдиха от МЗ вчера. Гражданите ни, които отиват за трансплантации там, трябва да имат официална покана за лечение от съответната местна клиника, заверена от нашето здравно министерство. А т.нар. медицинска виза се получава само когато поканата бъде представена в пакистанското консулство или посолство. Но опитвайки се да заобиколят тези изисквания, много българи стават жертви на съмнителни посредници. Те или ги снабдяват с фалшиви визи, или ги насочват към евтини клиники без разрешителни за трансплантационна дейност.

„Гайдарски сипа сол в раната", коментира „Стандарт"

Лекарите са престъпници и лъжци. Всички хора с бели престилки са корумпирани и с подкупи си докарват поне по 1400 лева на месец. В същото време се правят на бедни и онеправдани и размахват фишове, от които излиза, че месечните им възнаграждения са по 300-400 лева.

Това прозира от интервюто на здравния министър Радослав Гайдарски, дадено пред "24 часа". "Ако има доктор с доход под 1400 лв., да ми отрежат главата на площада", зарича се медик №1. Колегите му пък веднага тръгнаха да търсят палач, който да изпълни заканата на Гайдарски. И го обявиха за новия Мистър Сенко, който спечели световна слава точно с култовия номер да "понася" главата си под мишница пред смаяния поглед на публиката.

Вчера редакцията на "Стандарт" прегря от обаждания на медици от цялата страна. Те са потресени и обидени от изявлението на министъра си. "Работя на две места - в онкодиспансера и в интензивното отделение на кардиологията към Първа градска болница в Пловдив. Чисто получавам малко над 500 лева. Заета съм по 12 часа, в които постоянно се сблъсквам с мъката на хората и със смъртта. Може би министърът ще ми каже откъде да си докарам останалите 900 лева до сумата, която той посочи като доход на медиците", възмущава се лекарка под тепетата. Медици от Велико Търново пък поискаха шефът им да им се извини публично за изявлението, защото сумата от 1400 лева на месец им изглежда направо космическа.

Вярно е, че много от докторите имат различни възможности да печелят пари и извън заплатите си. Чрез участие в международни проекти, чрез частна практика, с работа на няколко места. Много от тях са вързани и с фармацевтичните компании, от които получават комисиони.

Някои пък откровено си искат тлъсти рушвети. Дори когато залогът е животът на пациента. Всяко стадо обаче си има мърша. Със сигурност не може заради няколко мошеници цялата лекарска гилдия публично да бъде заклеймена.

И докторите да се окажат изкупителна жертва за калпавото ни здравеопазване.

Отделен въпрос е и дали добрите лекари не заслужават да взимат колкото депутатите

Сега доходите на белите престилки зависят от много неща - владеенето на езици, имидж, брой пациенти, опит, месторабота, почтеност, професионална етика и т.н. И не на последно място - от конкретната придобита специалност. Факт е, че и медици с научни звания не могат да докарат сумата, заради която министърът залага главата си, дори с допълнителното заплащане за преподаване на студенти. Никак не е за подценяване и това, че лекари работят не само в София и големите градове, където има заможни хора, готови да платят солидни суми за здравето си. А какво да кажат онези, чиято работа е в по-малките градчета и села, в които много хора предпочитат да се лекуват с бабини рецепти и през ум не им минава, че могат да дадат пари на лекаря? Дори да искат да се отблагодарят за спасения живот, което е нещо доста различно от даването на подкуп, те ще го направят на принципа на натуралното стопанство - с прясно заклано пиле или шише домашна ракия. Впрочем и в столицата мнозинството пациенти благодарят на доктора с бутилка или бонбони според джоба си. Което може да му докара някой килограм в повече, но не и да го направи богат.

Проблемът обаче далеч не е в това да се наднича в паничката на българския лекар. По-важното е защо го прави министърът.

В държавата освен него и още няколко чиновници едва ли ще се намери човек, който да е доволен от здравеопазването ни или да е оптимист за предстоящите промени в него. Жестоката истина е, че реформите на министър Гайдарски се провалиха тотално.

Болниците пак натрупаха дългове, които държавата тихомълком погасява с парите на данъкоплатците. Лекарите взимат обидно малко. Болните доплащат - къде законно, къде не. Нов рамков договор няма. Дори електронните карти за ЕС не се появиха по план. А когато все пак ще ги има, ще плащаме за тях по 3 лева. За разлика от нас, румънците - дали защото са по-бедни от нас, или пък са по-хитри, ще си купуват същата здравна карта за 2,166 леи, което е 1,20 лева наши пари.

От министерството на Гайдарски резултатът засега е само смяната на няколко болнични шефове. А в публичното пространство се носи мълвата за предстояща смяна на висшия здравен караул. Слухове, казва министърът. И не си дава главата заради очаквания хаос в болниците, който сам предрече неотдавна.

"Едри надписи на калориите като при цигарите", е водещото заглавие на „24 часа"

Надписи за опасни калории в десерти и напитки ще бъдат изписани отпред на опаковките по подобие на предупрежденията върху цигарените кутии, съобщи британският "Сън". Битката срещу наднорменото тегло и затлъстяването започват "Марс", "Сникърс", "Баунти", "Туикс" и "Кит-Кат". Те сменят мястото на надписите за калории, което досега бе отзад на опаковката.

Голям дефицит на компаньонки", според „24 часа"

Най-мрачните прогнози, че приемането на България в Европейския съюз ще изтегли на запад най-добрите ни специалисти, се сбъдна първо в сектора на специалните услуги. Дни след отварянето на границите ни към останалите страни от съюза офертите от работодатели, които са готови да наемат компаньонки на постоянна работа, вече надхвърлят петкратно предлагането, показа проверка на "24 часа" в сайта zaplata.bg. Срещу 58 оферти за наемане вчера отговаряха по-малко от 15 готови да работят, между които трима жигола и двама травестити. Аналогична е ситуацията в останалите по-известни сайтове за търсене и предлагане на работа. Офертите "предлага" започват от 1000 лв. на месец, но повечето са за над 2000 лв. Сред най-високите очаквания за заплащане е офертата на травестита с висше образование Деси, 29-годишен, от София.

„Германци искат да работят в България", информира „Новинар"

По данни на социалното министерство през миналата година 77 германски граждани са получили разрешение за работа в България от Агенцията по заетостта, съобщи вчера експертът във ведомството Владимир Каменов. Италианските граждани с право да работят у нас са 63-ма, гръцките - 74, британските - 30. От първи януари нашият трудов пазар е отворен за гражданите на страните, членки на Евросъюза, и те са равнопоставени с българите, допълни Каменов.

„Варненец катастрофира, краде джип на спасител", съобщава „24 часа"

Българският гражданин Тодор Христов катастрофирал близо до Ниш на път за България и откраднал джипа на притекъл му се на помощ сърбин, пише във вчерашния си брой белградският в. "Политика". 39-годишният Христов, който по паспорт е от Варна, излетял със ситроена си в канавка между пътя и река Нишава в четвъртък сутринта близо до Сичевачката клисура, докато се движел в посока към границата с България. Леко пострадал, той потърсил помощ от ресторант наблизо. Собственикът на ресторанта Горан Стоянович и двама негови работници се притекли на помощ на българина. Когато стигнали до местопроизшествието, четиримата закачили катастрофиралия ситроен на нашенеца с желязно въже, за да го изтеглят.

"Българин задига джип на спасителя си", четем и в „Стандарт"

Българин катастрофира в Сърбия, след което неизвестно защо задигна джипа на притеклия му се на помощ сърбин и профуча през една полицейска блокада, преди да бъде хванат, съобщи белградският в. "Политика".

Тодор Христов, на 39 години, от Варна, излетял завчера преди обед със ситроена си в канавка между шосето и р. Нишава на пътя от Ниш към границата ни. Леко пострадал, той потърсил помощ от ресторант "Шериф", който бил наблизо. Собственикът Горан Стоянович го черпил кафе и му предложил да се съвземе, преди да пробват да извадят колата му. След което взел двама свои работници и четиримата отишли към мястото на катастрофата. Закачили катастрофиралия ситроен с желязно въже, за да го изтеглят. Двамата работници останали в канавката при колата да бутат, ако се наложи. А Христов и собственикът на ресторанта тръгнали с другия край на въжето към новия джип на Стоянович. Българинът обаче пъргаво стигнал пръв до колата, скочил в нея и тъй като ключовете били на мястото си, запалил и със свирене на гумите запрашил към родината. Шашнатия Стоянович веднага звъннал по мобилния си телефон на полицаите. Те на часа устроили блокада при Бяла паланка, но Христов профучал през нея с мръсна газ.

Накрая българинът все пак бил спрян между Пирот и Димитровград и с полицейска кола върнат в Ниш, където временно е задържан. Горан Стоянович получил джипа си леко повреден. Ситроенът на Христов, който междувременно бил изваден, се проверява, посочва "Политика".