Мярка. 

"24 Часа":

Фараоните на Дупнишката каса остават под ключ

Пловдивският окръжен съд остави в ареста председателя на Дупнишката популяна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона. Мотивите за решението са, че двамата са обвинени в извършване на незаконна банкова дейност, а за това престъпление се предвижда от 5 до 10 г. затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева. Близнаков е привлечен към наказателна отговорност и за укриване на 135 701 лева данъци, за което е предвидено от 3 до 8 г. лишаване от свобода и конфискация на част или цялото имущество. Според съда налице е обосновано предположение, че Близнакови са извършили престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Има и реална опасност да се укрият. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив в 3-дневен срок.

 

Кампания. 

"Сега":

Трайчо Трайков: Искам да променя статуквото

"Но две неща ми трябват на земята – те са: любов и свобода. За любовта бих жертвал си живота, за свободата – бих дал и любовта". С този стих от Шандор Петьофи започна изказването си кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков на откриването на кампанията си София, съобщи Дневник.
В речта си Трайков се върна към времето, когато беше министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов и беше накаран да си подаде оставката. Той каза, че е разбрал, че системата не може да се промени от безпартиен експерт. Трайков разказа, че когато е трябвало да посегне на картела на горивата, го е направил, но след това го "блъснал ураган". "Направих опит да попреча на кражбата на Пловдивския панаир, на грабежа "Белене", противопоставях се на многомилионната далавера "Южен поток", припомни Трайков и спря да изброява, за да не излезе героичен. След оставката му се е видяло, че "мафията си има адвокати, съдии и прокурори".

 

"24 Часа":

Калфин: Нищо по-малко от победа не ме задоволява

“Президентът трябва да бъде гласът на народа, но и решение на проблемите, да настоява, да иска, да изисква. Президентската институция не трябва да води войни, а да търси съгласие с Народното събрание, с премиера, с Министерския съвет, с гражданското общество. Но когато те се отклонят и забравят къде са проблемите на хората, президентът трябва да каже: ето, тук са.” Това каза кандидатът за президент на коалиция “КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ” Ивайло Калфин на официалното откриване на предизборната кампания в препълнената зала 1 на “Интер Експо Център”. В коалицията влизат 7 партии. “Ние не сме перфектни, но сме много добри. И понеже аз самият не се чувствам перфектен, ще ми позволите да поканя и жена ми на сцената, която ме познава малко по-дълго от президента (Георги Първанов - б.р.).” Цветанка Калфин се качи до съпруга си и бе до него по време на речта му.

 

Отопление. 

"Труд":

Най-изгодно ще е отоплението на дърва

Отоплението на дърва ще е най-евтино за домакинствата тази зима. Това показват сметките на енергийните експерти, съобщава БТВ.

462 лв. ще струва отоплението на дърва за жилище от около 70 квадрата.

Ако ползваме услугите на топлофикация през зимата, ще платим за целия отоплителен сезон около 670 лв.

Отоплението с газ, към което се ориентират част от домакинства в по-малките градове без тецове, е малко по-скъпо от парното.

Най-скъпо е отоплението на ток.

В малките населени места обаче, където топлофикация няма и доходите са по-ниски, повечето семейства избират възможно най-евтиния вариант – на дърва.

 

Издирват се. 

"24 Часа":

Полицията издирва 3 деца, изчезнали от дом от семеен тип в столичния комплекс "Люлин"

СДВР издирва 3 деца. Те са в неизвестност от 7 октомври, като тийнейджърите са били настанени в дом за деца от семеен тип в жк. "Люлин", София, съобщиха от СДВР на Фейсбук страницата си. Първото дете, Димитър Христов Методиев (13 години), е висок около 160 см , с къса черна коса, продълговато мургаво лице, нормално телосложение. Облечен е с тъмно сини дънки, тъмно синьо яке и носи черна раница. Второто дете, Мая Валериева Пенчева (13 години), е висока около 160 см , с дълга до раменете тъмно кестенява коса, бяло продълговато лице, нормално телосложение, облечена е с бял клин.