След арестите.

"Дума":

Фондът за лечение на деца блокиран

Работата на Фонда за лечение на деца в чужбина блокира напълно, след като вчера при съвместна акция на ГДБОП и прокуратурата бяха арестувани шефът му Павел Александров и още 7 души. Обвинението към тях е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Арестът провали заседание на Обществения съвет, който трябваше да разреши изпращането на десетки деца в чужбина.
Почти веднага след ареста беше съобщено, че здравният министър Петър Москов е уволнил Александров. На овакантеното място бе назначен проф. Владимир Пилософ. Новият шеф свика спешно ново заседание в петък, но засега не е ясно как ще бъде проведено то, тъй като щатните бройки във фонда са 8, а всички, които ги заемат, са в ареста.

 

Класации.

"Сега":

България продължава да се срива в класациите за медийна свобода

България е паднала с още 7 места в годишния индекс на медийната свобода на международната организация "Репортери без граници" и през 2015 г. вече е на 113-то място сред 180 страни.
През 2006 г., година преди влизането си в Европейския съюз, България бе 35-та сред 161 страни. През 2013 г. достигна 100-та позиция, а през 2014 г. бе 106-та.
По медийна свобода България е трайно на последно място сред страните от ЕС. Всъщност страната е изпреварена от почти всички европейски страни с изключение на Македония (118), Русия (148), Турция (151) и Беларус (157). За сравнение Румъния е 49-та, Сърбия – 59-та, Хърватия – 63-та, Босна и Херцеговина – 68-ма, Молдова 76-та, Албания – 82-ра, Гърция – 89-та, Черна гора – 106-та, Украйна – 107-ма. Далеч преди нас са страни като Самоа, Тонга, Буркина Фасо, Мавритания, Ботсвана, Нигер, Хаити, Папуа и нова Гвинея, Мадагаскар, Салвадор, Монголия.

 

Изборен кодекс.

"Монитор":

Пренаписват след совалки поправките в Изборния кодекс

Трескави совалки в НС между партиите в управляващата коалиция пренаписаха приетите само преди по-малко от денонощие – във вторник през нощта, в правната комисия поправки в Изборния кодекс.

За преговорите настояха малките партньори на ГЕРБ в управлението – РБ, ПФ и АБВ, всеки от които остана недоволен от различни разпоредби, подготвени по-рано от правната комисия. Самите текстове ще влязат за окончателно гласуване утре в пленарната зала и затова всяка формация бързаше да изтегли килимчето колкото се може повече към себе си в последния момент.

 

От българска страна.

"Труд":

Блокада към Гърция за Великден

Български камиони блокират границата с Гърция за предстоящите празници. Всички контролно-пропускателни пунктове към южната ни съседка ще бъдат затворени в 10 часа на 29 април, съобщи пред „Труд” Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Блокадата ще продължи през всичките празнични дни до 8 май.

Той уточни, че ще има часови зони, през които ще се пропускат превозни средства. Предварителният план е 4 часа да бъдат затворени граничните пунктове, 2 часа да бъдат отворени, но точните часове ще станат ясни до края на седмицата. Няма да бъдат спирани единствено автомобили, превозващи болни хора и живи животни.

 

Заплата.

"24 Часа":

Минималната работна заплата става 460 лева

Минималната заплата догодина ще бъде 460 лева. Този размер да бъде запазен през 2018 и 2019 година, предвижда одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза за следващите три години, съобщи БНР.

Планира се бюджетният дефицит да бъде съответно 1,4 на сто от БВП от догодина, 1% през 2018 година и половин процент за 2019 година. Данъчната политика трябва да повиши приходите в бюджета и да намали дела на сивата икономика, като ще има мерки срещу борбата с данъчните измами и укриването на данъци, както и за намаляване на административната тежест и разхода за бизнеса и гражданите. Финансовото министерство ще следва политика на запазване ниски нива на данъчното облагане при преките данъци.

През следващите две години ще бъде увеличен размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с по един процентен пункт. Целта е да се намали недостигът на средства по бюджета на общественото осигуряване. Приоритет за правителството продължава да бъде повишаването на ефективността на публичните разходи в отделните сектори.