Мигрантската криза.

"Сега":

България няма да приеме плана на Вишеградската четворка за бежанците

България няма да приеме плана на Вишеградската четворка за изграждане на граница между Република Македония и Гърция, която да спира бежанците. Това стана ясно от съобщение на Министерски съвет, в което се съобщава за проведен разговори между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел. Това е станало по инициатива на Борисов. Премиерът е запознал канцлера с позицията на България за предстоящата утре в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и потвърди още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция, съобщиха от МС.
„Премиерът е подчертал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като засвидетелства готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът подчерта важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.
Борисов призова канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки всеки ден”.

 

Нова партия.

"Труд":

Георги Кадиев прави нова партия
 
Независимият депутат Георги Кадиев обяви, че ще направи свой политически проект.

"В последните месеци постоянно ме питат какви са политическите ми планове. И е време да отговоря. Най-лесното е да емигрирам. Два милиона българи го направиха. Лесно е да отида в друга партия и да стана част от статуквото. Лесно е и просто да довърша мандата си в парламента, да печеля или губя маловажни ежедневни битки. Но за тези 10 години в политиката се убедих, че системата е непоправима. Кръпките не помагат. Реформите се провалят една след друга. Историческите компромиси доубиват държавата. Трябва ВСИЧКО ОТНАЧАЛО. Огромно усилие, което си заслужава, само защото не искаме да сме последното поколение, изпратило децата си в чужбина и закрило държавата", написа Кадиев в профила си във фейсбук.

 

Блокади.

"24 Часа":

200 български коли попаднаха в среднощна блокада в Гърция

Близо 200 български коли са попаднали в среднощна блокада в Гърция. Десетки наши сънародници са се озовали в капан в гръцкото село Промахонас заради стачката на гръцките фермери.

„Всички седяхме, свиркахме, никой не ни обръщаше никакво внимание и полицаите седяха безучастно. Гръцките коли ги пускаха в посока Серес, българските коли не ги пускаха въобще”, разказва потърпевшият Валентин Попов пред Нова ТВ.

След няколкочасов престой, колите преминават. Гръцките фермери прекратиха блокадата в центъра на Атина.

Протестът им обаче ще продължи. Под каква форма - ще бъде решено в понеделник.

 

Здравеопазване.

"Монитор":

Над 9 млн. направления за безплатен преглед

Над 9,3 млн. направления за лекар специалист ще заплати НЗОК. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на здравеопазването. Бройката им е с над 630 хил. повече в сравнение с предходната година. С това увеличение ведомството гарантира, че пациентите няма да бъдат връщани заради липса на направление. Ако това наистина се случи, джипитата повече няма да препращат нуждаещите се хора от прегледи за следващия месец. Както „Монитор“ вече писа, здравният министър д-р Петър Москов обеща 40 млн. лв. повече за доболнична помощ през 2016 година. Средствата за увеличение на броя на направленията ще се вземат от резерва на касата, който е 316 млн. лв.

Освен повечето направления са предвидени и над 5 млн. броя нови изследвания в доболничната помощ. Това означава, че лекарите вече

 

Температури.

"Дума":

Температурни рекорди в Силистра и Велико Търново

Температурни рекорди бяха измерени вчера в Силистра и Велико Търново.
В Силистра термометърът е отчел 18,1 градуса. Според статистиката на метеорологичната обсерватория в крайдунавския град това е местен температурен рекорд. Най-високата температура досега за датата 14 февруари в Силистра е била измерена през 1978 г. - 17,6 градуса. Температурата на водата на Дунав в акваторията на Силистра бе 5.6 градуса.
Температурен рекорд от близо 22 градуса бе измерен във Велико Търново. За първи път на 14 февруари термометърът показва 21,8 градуса на сянка, заяви Валери Стефанов от хидрометеорологичната обсерватория в областния град. Той посочи, че най-високата температура, измерена на вчерашния ден, е била през 1960 г., когато живакът е отчел 19,6 градуса. По думите му, високите температури през февруари за Велико Търново не са необичайно явление, и прогнозира, че през първите два дни на седмицата може да се очакват нови рекорди.
В София температурата стигна 19,2 градуса.