Апелът към новоизбрания президент Румен Радев за удължаване на правомощията на сегашния парламент е сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

"Удължаване на живота на все още действащото 43-о народно събрание, докато то не отговори на най-големите очаквания на обществото - това лансира изненадващо в неделя председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. Новият президент Румен Радев да не разпуска депутатите в края на месеца, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдума, призова го той... "Над 2 милиона и половина български граждани казаха, че искат мажоритарна система. От тази гледна точка смятам, че това е един от важните приоритети, които трябва да бъдат реализирани в оставащите няколко седмици. Ако действително няма политически консенсус, поне да знаем кои са тези, които не желаят да се съобразят с тези над 2 милиона и половина български граждани", мотивира се Цветанов..." - в. "24 часа".

"Новоизбраният президент Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори. Това каза бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова в предаването "Неделя 150" по БНР. Тя коментира идеята на ГЕРБ за отсрочка, за да приеме настоящото Народно събрание решения за промяна в изборните правила, съобразно резултатите от референдума. "Нашето желание ще бъде разговор и диалог с всички политически партии, от които зависи както животът и на това Народно събрание, така и всички правила и регламенти, които следват от изпълнението на българската Конституция и мисля, че тук новоизбраният президент господин Радев, вярвайте ми, ще спази Конституцията до последната запетайка. Ще си позволя да се усъмня в искреността на тази заявка дотолкова, доколкото имаше възможност през всичките тези месеци след втория тур на президентските избори, ако най-голямата политическа група в днешното Народно събрание имаше желанието, уверявам ви, че имаше и възможността да приеме всички промени в избирателните правила, така, както повели участието на българските граждани в референдума. По-скоро си мисля, че ГЕРБ ще се опита по този начин да печели някакви дивиденти", каза още Илияна Йотова." - в. "Сега".

"Новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдума, предложи днес по БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Президентът може тук да играе съществена роля, дори да удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума", допълни Цветанов. Също по БНР Валери Жаблянов от БСП обаче посочи, че това би било нарушение на конституцията. "Президентът и неговите правомощия са ясно разписани в конституцията. Не виждам такава конституционна възможност. Не вярвам президентът да тръгне от първия ден да нарушава конституцията - нали точно срещу това се обяви", поясни Жаблянов. Цветанов обаче даде да се разбере, че дори да няма удължаване на мандата на парламента, депутатите от ГЕРБ ще работят върху законопроекти, за които е постигнат консенсус. Той открои като основен приоритет за парламента темата за мажоритарното гласуване съобразно резултатите от проведения национален референдум. Според него антикорупционният закон също може да намери подкрепа и да бъде приет от настоящото Народно събрание." - в. "Дневник".

Политическият кипеж вдясно също е сред темите на всекидневниците.

"Бившият председател на СДС София Любен Петров не беше сменен защото е предложил сближаване с ДСБ, а защото много от организациите поискаха промяна на ръководството на столичната организация. Това съобщи в предаването "Ексклузивно" по ТВ Европа новоизбраният председател на СДС София Антон Койчев. По думите му от много време организацията негодувала срещу лидера си и това е основната причина за смяната. Койчев, който по професия е хирург в Александровска болница, изрази и опасения за новосформирания политически проект на Христо Иванов. "Виждам там хора от автентичната десница, които бяха свързани с публични скандали", обясни Антон Койчев. Председателят на столичната организация заяви още, че на 17 януари ще има Национален съвет на СДС на който ще се реши как партията ще се яви на предстощите избори." - в. "24 часа".

"Хората трябва да решат дали да вярват на нас и ежеседмичните ни финансови отчети или на жълтите и кафяви медии. Това заяви лидерът на партията "Да България" и бивш министър на правосъдието Христо Иванов пред Би Ти Ви. Той отново повтори, че основен приоритет на новата политическа формация е да покаже, че е независима. Затова всяка седмица се обявява колко пари и от кого влизат в партията, както и за какво се разходват. Това е и гаранцията за липсата на зависимост от олигарси, обясни Иванов. "Обявяваме как се финансираме, как харчим. От много широка база дарители се финансираме. Средният размер на даренията е около 120 лв. Няма място за зависимост от един олигарх - добър или лош. Имаме дух на изключително непримирима независимост. Нито един от хората, които са в Националния ни съвет, няма да си даде името и лицето, за да бъде параван. Такъв широк кръг от хора да се позлват за параван е невъзможно. Зад тях стоят и 500 дарители. Събрали сме близо 100 хил. лв. Всяка седмица публикуваме отчети. Медийната помия няма да свърши. Хората ще трябва да решат на кого да вярват. Дали на нас, или на жълтите и кафявите медии". Така Иванов отговори за пореден път на въпроса дали партията има връзка с Иво Прокопиев. Юристътът и преподавател в Софийския университет Кристиан Таков пък коментира шеговито, че на учредяването на партията не са имали организирани с автобуси делегати, а са ползвали метро. "Направо си бяхме взели метро", заяви Таков... По думите на Иванов проблемите на съдебната система са политически. Освен това не може да се говори за образование, здравеопазване, национална сигурност без да се реши проблема с "разрушаването на българската държавност от корупцията". Допълни, че тази борба се води в парламента..." - в. "Дневник".

Справянето с усложнените зимни условия в страната също е във фокуса на всекидневниците.

"Преспи по над 2 метра затрупаха селата в Шуменско, от разчистването на много места няма смисъл, защото вятърът бързо връща снега. Пример е шуменското село Велино, където в събота пътят до него бил пробит, а в неделя отново е зарит. Кметът Димитър Димитров от петък не е напускал работното си място в сградата на кметството, макар че в нея няма ток. В част от Велино има електричество, но в 30% от къщите го чакат трети ден. "Ходя в съседи да си заредя мобилния телефон и пак се връщам в кметството", обяснява Димитров. В неделя вечерта с трактор ще бъдат докарани 200 самуна хляб от съседното село Живково. Там фурната ще ги опече специално за велинчани. Хората ще трябва да си направят пътеки сами, за да стигнат до магадина в центъра. 17 населени места в региона нямат ток, а други 7 села са с частични проблеми в електрозахранването в общините Шумен, Нови пазар, Хитрино, Каспичан и Венец. Без вода са 3 населени места. Отворена за движение е магистрала "Хемус" в двете посоки само за МПС до 12 т., както и пътя за Търговище. Затворени са всички останали пътища в област Шумен, затворен за движение за всички МПС е и Ришки проход. През целия ден в неделя почистващите фирми разчистваха с ротори и грейдери. Бедствието в Шуменско мобилизира силите на пожарна и полиция, шефовете на двете служби комисар Иван Иванов и ст.комисар Ялчън Расим са на непрекъснато разположение." - в. "Труд".

"Българската армия ще мобилизира всичките си ресурси в Североизточна България, за да помогне в пускането на тока в местата без електричество, съобщиха днес от Националния щаб за зимната обстановка. Снощи без електричество са били 57 населени места. Тази сутрин техният брой е скочил до 90. Освен че много къщи са без отопление заради липсата на електричество, на места няма и вода, тъй като помпите също се нуждаят от ток. Дейности в помощ на населението в усложнената зимна обстановка военните оказват в областите Добрич, Русе и Силистра, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В област Добрич военнослужещи и верижна машина от военно формирование 34 410 - Варна от състава на ВМС почистват пътната мрежа на разклона на с. Генерал Колево в посока гр. Генерал Тошево. С роторен снегорин и верижна машина от военно формирование 28 770 - Балчик от състава на ВВС се почиства пътната мрежа около селата Тригорци и Дропла. Продължава дейността на два екипа военнослужещи с високопроходима техинка от състава на военното формирование 32 420 - Русе от Сухопътните войски. Днес те проправят пътя Русе - Силистра и оказват съдействие на аварийните екипи за възстановяване на електроподаването в област Силистра." - в. "Дневник".

"Българската армия ще мобилизира всички свои ресурси в Североизточна България, за да се подпомогнат усилията на "Енерго-Про" за възстановяване на електрозахранването. Това съобщи в неделя шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Според него през нощта в събота 57 населени места са били без ток, но в неделя сутринта те са станали 90. Въпреки огромните усилия нещата са с променлив успех, обясни Николов. След спадане на скоростта на вятъра щяла да бъде изпратена и техника, с която да се облетят всички далекопроводи, за да се установи къде има по-големи повреди и да се действа бързо, уточни Николов. Община Търговище разпространи снимка на затворения път към с. Стража, направена от пътник. Бързото възстановяване на електрозахранването на част от населените места в Североизточна България е възпрепятствано от многото затворени пътища поради снегонавявания, съобщиха от "Енерго-Про". Закъсала шофьорка на улица във Варна СНИМКА: Орлин Радев От дружествата допълват, че все още били непроходими второкласни и третокласни пътни участъци до места с аварии в областите Добрич, Русе и Варна и редица общини. Екипите на енергото получили достъп до областите Силистра, Разград и Шумен и общините Кубрат, Хитрино, Венец, Търговище и Попово, след като пътищата били разчистени. По Дунав се появиха ледени късове , очаква се до 3-4 дни цялата река да замръзне..." - в. "24 часа".

"Поради засилен ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност, предаде Фокус. ГКПП - Дуранкулак и ГКПП - Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. ГКПП - Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт. Главна дирекция "Гранична полиция" препоръчва на пътуващите за Република Румъния да използват Дунав мост - Видин и Дунав мост - Русе." - в. "Сега".

"Автобус с 40 туристи е закъсал снощи в преспите на пътя Шумен - Разград и се е наложило спасителни екипи да го извадят. Това обяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова на брифинг за обстановката в страната. Туристическата фирма, която е превозвала чужденците, ще бъда санкционирана. "През изминалата нощ имаше по-тежък случай с превозвач на туристическа фирма.Тя си позволи посред нощ в затворения път Шумен - Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и заседна в преспите. Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо", коментира Павлова." - в. "Стандарт".

Мерките срещу битовата престъпност също са сред темите на вестниците в понеделник.

"Пет от 7-те милиона лева, които правителството отпусна на МВР за акция срещу битовата престъпност, ще бъдат похарчени за гориво и масло за полицейските патрулки. Другите 2 млн. лв. ще са за купуване на нови автомобили. Това обясни вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Тя бе категорична, че тримесечната операция не е предизборна, не е свързана с извънреден повод, нито заради партиен егоизъм. По думите й кабинетът е осигурил тези средства сега, тъй като преди не имал тази възможност. От нея могат се възползват и бъдещите служебно и редовно правителство. Общо 1140 автомобила на жандармерията, граничната, пътната и охранителната полиция ще обикалят по селата до края на март. Според Бъчварова шест са проблемните области с голяма битова престъпност - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и София-област. След промените в Закона за МВР от края на миналата година ще бъдат назначавани нови два вида охранители - на границата и на обекти, които сега се пазят от униформени полицаи. Става дума за около 1100 души - пенсионирани военни и полицаи, които няма да имат полицейски правомощия да задържат. Целта обаче е да се спрат командировките по границата от управленията в страната, като и да се освободи полицейски състав, зает сега да пази складове, гаражи, сгради и т.н. , разказа Бъчварова. Тя посочи също, че ще се разчита на сътрудничеството с частните охранителни фирми, включително самотни възрастни хора по селата да бъдат снабдявани с паникбутони. "Върнаха ми парите, но и денем, и нощем плача", каза 82-годишният Методи Иванов от монтанското село Владимирово. Възрастният мъж бе нападнат и ограбен от две 11-годишни деца, които го заплашвали с нож. Момчето и момичето от ромската махала идвали и преди при инвалида дядо Методи, за да му помагат да гледа животните си. Така разбрали, че е събрал от пенсията си 350 лв. и насила му взели портмонето. Пенсионерът продължава да живее сам, малолетните деца са пуснати, а родителите им са предупредени." - в. "Труд".

"Гласуваните пари за битова престъпност не са от партиен егоизъм. С парите ще бъде обезпечено създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред bTV. "Операцията започва сега, защото това е първият момент, в който можем да го направим. Така даваме възможност на някой друг да продължи да работи без да търси пари, без да се опитва да създава друга организация. Няма никакъв партиен егоизъм", поясни Бъчварова. По думите на вътрешния министър в оставка правителството се е сблъскало с немалко проблеми в изготвянето на план за борба с битовата престъпност. "Оказа се, че не можем да подберем повече от 1500 души, които да минат през обучение и да бъдат включени в този процес", поясни Бъчварова. От МВР предложили нова категория служители, за да могат да се освободят командированите полицаи по границата. "Над 60% от битовите престъпници са рецидивисти, които или не са в затвора, или току що са излезли. Случаите на регионално ниво могат да бъдат преодолени със съвместни усилия на властите", поясни вътрешният министър в оставка. Като приоритетни области в програмата са определени Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област." - в. "Стандарт".