"24 часа"

Горанов: Тази година ще има излишък

Бюджет 2016 ще завърши с излишък въпреки планирания дефицит от 1,7 млрд. лв. Това заяви в сряда в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът за бюджета за 2017 г. пък влиза на второ четене в пленарна зала идната седмица. Ако бъде одобрен, няма да има проблеми с увеличаването на минималната заплата от 420 на 460 лв., с вдигането на учителските заплати с 8%, увеличаването на разходите за отбрана, сигурност, образование и съфинансиране по еврофондове.

"Труд"

Затвориха бензиностанция на Марешки

Бензиностанцията на Веселин Марешки в Габрово VM Petroleum е затворена на 21 ноември 2016 г. заради неплатен акциз на горива, съобщиха от Агенция "Митници" пред "Труд".

От митниците не разкриват за каква сума става въпрос.

"На бензиностанция VM Petroleum в Габрово е наложена принудителна административна мярка "запечатване на обект" и "забрана на достъпа до обект" във връзка с наказателно постановление за констатирани в обекта горива, за които не са представени документи за платен акциз. Мярката може да бъде обжалвана пред административния съд в Габрово", пише в съобщението на митниците, изпратено до в. "Труд".

"Стандарт"

Българите обеднели с $2 млрд.

Българите са обеднели с $2 млрд. през последната година. Богатството им се е стопило до 87 млрд. долара, като на човек се падат по 14 824 долара ($9159 във финансови активи и 8748 - в нефинансови). Данните са от годишния доклад Global Wealth Report на Credit Suisse. Благосъстоянието ни е било 113 млрд. долара през 2013 г., оттогава обаче намалява всяка година, като през 2016 г. достига до най-ниските си нива за последното десетилетие. В същото време българите потъват в борчове. Ако през 2007 г. задълженията на глава от населението са били $1933 долара, то тази година те са $3083. От Института за пазарна икономика пък изчислиха, че половината от доходите ни се връща в хазната като данъци. Най-голямата тежест идва от осигуровките, от ДДС и от акциза, който плащаме с всяка покупка на бензин, алкохол и цигари.

"Монитор"

1,3 млн. лв. дадени за спасителни акции в планината

Над 1,3 млн. лева са извадили Българският червен кръст и армията за спасителни акции за закъсали и изчезнали в планината туристи. Това показва равносметката за година, направена от двете институции по искане на "Монитор". БЧК са извадили 946 000 лева само за акциите, като отделно са превели на Планинската спасителна служба 326 000 лева за командироване на спасители от различни краища на България за участие в тях, както и за допълнителни разходи по операциите, съобщи председателят на червенокръстците Христо Григоров.

"Сега"

Прокуратурата обвини военния министър за съсипването на ВВС

Три месеца след като бившият шеф на ВВС и новоизбран президент Румен Радев напусна армията заради катастрофалната политика на правителството към военновъздушните сили, прокуратурата се задейства и повдигна обвинения за това срещу военния министър Николай Ненчев. В сряда министърът в оставка беше обвинен, че е довел до колапс ВВС, като е скрил договори за ремонт на двигателите на МиГ-29, подписани с руската компания "РСК МиГ", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Дума"

"Калинки" на ГЕРБ налазили бордовете

През последните дни се наблюдава усилено назначаване на "калинки" от ГЕРБ в бордове на държавни фирми, заяви вчера в НС депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Той заедно с колегите си Жельо Бойчев и Атанас Зафиров изнесоха данни за това как отиващото си правителство бърза с разпоредителни сделки и назначава свои хора на възлови позиции. Например съпругата на бившия външен министър Николай Младенов е била назначена в борда на компанията, която се занимава с газовата връзка с Гърция. Членове на бордове на фирми като ВМЗ-Сопот, Ел Би Булгарикум, Държавната консолидационна компания пък са били сменени с партийци от ГЕРБ. От БСП настояха кабинетът в оставка да спре с подобни назначения, както и да не извършва разпоредителни сделки.

"Капитал дейли"

Лукарски ударно сменя директорски бордове

Масови смени в ръководствата на подопечните му държавни компании започна министърът на икономиката Божидар Лукарски. Нови членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания са вписани още в края на септември, а следизборни промени са направени и в бордовете на "Национална компания индустриални зони" и "Ел Би Булгарикум". По информация на "Капитал" размествания има и в ръководствата на "Кинтекс" и ВМЗ, но те още не са видими в Търговския регистър. За промените в редица бордове сигнализираха и от БСП..