Край на блокадата?

"Сега":

Гръцките фермери изтеглят тракторите от барикадите

Хиляди гръцки фермери започнаха да напускат барикадите, с които през последните седмици бяха препречили пътища и границата с България, съобщи вестник „Катимерини". Това изглежда е краят на най-напрегнатата част от протестите им срещу предложените данъчни и пенсионни реформи в страната.
Фермерите изтеглят тракторите си, след като премиерът Алексис Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща да внесе подобрения в плана, подготвен от правителството.
„Разочаровани сме от резултата от срещите с министър-председателя, но се оттегляме с високо вдигнати чела и ясно послание, че борбата не е приключила", казва Никос Волкос, ръководител на блокадата на магистрала „Егнатия" в Северна Гърция. „Ще останем в готовност", цитира думите му агенция АНА-МПА.
Някои негови съратници изляха гнева си в събота срещу управляващата партия СИРИЗА. Офисът в Игуменица на депутата Мариос Кацис бе засипан с домати и яйца, а в Драма имаше протести и пред офиса на неговия колега Христос Гондиас.

 

ДОСТ.

"24 Часа":

Местан на откриването на ДОСТ: Започва обратното броене за ДПС

"ДПС е изчерпана и за тази партия започва обратното броене. Днес ние поставяме основите на една истинска либерална и патриотична партия", заяви изгоненият от ДПС бивш председател Лютви Местан на откриването на срещата на инициативния комитет за основаването на партия Демократи за отговорност, стабилност и толерантност (ДОСТ).

Речта на Ахмед Доган от 17-ти декември 2015 г., в която почетният председател на ДПС критикува тогавашния председател Местан, показала авторитарната същност и двуличието в ДПС, обяви още Местан. 

 

Ненчев.

"Сега":

Министър Ненчев няма да подава оставка

Военният министър Николай Ненчев няма да подава оставка, а партията му БЗНС няма да напуска Реформаторския блок.
Това става ясно от краткото съобщение на партията, изразяващо решение на политическото ръководство на земеделците, които се събраха в Банско, за да обсъдят ситуацията, предаде news.bg
БЗНС заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност, като се подчертава, че оставката му не стои на дневен ред за БЗНС.
Земеделското ръководство заявява, че всяка атака срещу лидера им и министър на отбраната ще се приеме като атака срещу всеки един от тях, срещу БЗНС и РБ.
Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ, се казва още в декларацията.

 

Пореден бой на пътя.

"Монитор":

Скандал на пътя във Варна - двама в ареста, двама - в болница

Двама младежи  на 19 и 21 години, от близкото до Варна село Тополи, са арестувани за саморазправа при пътен инцидент на бул. „Република“ във Варна. Други двама мъже от Варна, на 44 и 50 години, са пострадали в сблъсъка. За боя между шофьори, станал час след обед на бул. "Република" във Варна, алармираха преминаващи варненци, забелязали спрелите две коли. По-късно от местната полиция потвърдиха информацията за сблъсъка, за която са били информирани от граждански сигнали на телефон 112. „Екипи на полицията изясняват на място ситуацията на бул. „Република“. Двамата младежи от единия автомобил са арестувани за саморазправа, а пострадалите в сблъсъка други двама, са откарани за преглед в болница. По предварителна информация те не са сериозно наранени, съобщиха от ОД на МВР-Варна. При инцидента, станал около 13,20 часа в съботния ден, не се е стигнало до катастрофа, поясни Ивана Милева от пресцентъра на варненската полиция. Просто е имало критична ситуация, при която е можело да стане катастрофа и оттам е тръгнала цялата разправия, която е прерастнала набързо в саморазправа. Работата на полицията по разследването на случая продължава.

 

Мярка.

"Труд":

Да мълчиш, или си мъртъв, крещял бияч от Околовръстното

„Да мълчиш, или си мъртъв!“ Така крещял Александър Гечев (35 г.) към шофьора Васко Наумов, докато го налагал с метална палка на Околовръстното шосе в София.
Гечев, Христо Христов (23 г.) и Георги Близнаков (46 г.) - охранители на подсъдимия за наркотрафик Ивайло Борисов-Ториното, да бъдат пратени за постоянно в килии, настоя в петък прокуратурата пред Софийския районен съд. Четвъртият гард - Мартин Марков, не е бил разпознат като побойник.

Оковани в пранги и под конвой тримата охранители бяха доведени в съдебната зала.

В съда бе потвърдена версията на пребития Наумов и съпругата му Мария, че са нападнати само заради изсвирвания с клаксон, за да избегнат катастрофа с „Ауди А8“, карано от Гечев. Според съда именно шофьорът на аудито е нанесъл най-много удари на Наумов с палка.

Гечев имал условна присъда за кражба на коли от 2014 г., а Близнаков бил осъден само преди месец, защото не плащал издръжка на едно от децата си. Въпреки това той се молеше пред съда: „Грижа се за три деца, пуснете ме“.

Според прокурор Чавдар Железчев гардовете демонстрирали чувство на безнаказаност.