Протест. 

"Сега":

Майките на деца с увреждания искат обещаната им реформа 

Протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива" настояват правителството да изпълни обещанията си реформи, съобщи Дарик. По-рано днес стана ясно, че от проекта са отпаднали голяма част от мерките, договорени с майките през последните три месеца, отпаднал е и текстът, според който личната помощ ще бъде уредена в отделен закон. Актуалният вариант на Закона за хората с увреждания е бил изпратен до заинтересованите страни още в петък. В него не присъства създаването на фондове за подкрепена заетост и за мобилност на хората с увреждания, няма срокове за изработване на стандарти за медицинските изделия и помощните средства. Това, че в него липсва текстът, според който личната помощ се урежда в отделен закон, по думите на омбудсмана Мая Манолова означава, че исканият от майките Закон за личната помощ няма да бъде гласуван. На 2 октомври майките започват протестни действия в цялата страна и ще търсят правата си, докато се случи реформата. От Националните организации на хората с увреждания отказаха да коментират обновения вариант на закона, но посочиха, че днес преди обяд са получили нов актуален вариант.

 

Хитрино. 

"24 часа":

Кметът на Хитрино отчете изразходваните средства за пострадалите

В Хитрино необхванати щети няма. В населеното място се направи много, дори в повече. Това каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен, по повод повдигнати въпроси от омбудсмана Мая Манолова при последното й посещение в Хитрино и направи отчет на изразходените до момента средства за пострадалите след инцидента в населеното място през 2016 г. На пресконференцията присъстваха и заместникът му Ахмед Ахмед, и председателят на Общинския съвет в Хитрино Мустафа Ахмед, предава БТА.

"В процеса на възстановяване на Хитрино не участва само общинската администрация. Набраните средства в сметките на БЧК се контролират и изразходват с решение на Националния обществен съвет. Тези, които са по Социалния фонд, в Министерството на труда и социалната политика, се изразходват с решение на управляващия орган на Фонд "Социална закрила" и се контролират от тях. Другата сметка, която Манолова засяга, е дарителската, с която разполага местният обществен съвет, отбеляза Нуридин Исмаил.

 

Изтребители. 

"Дума":

САЩ, Швеция и Италия искат да ни доставят изтребители

Три държави са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител, стана ясно вчера. Готовност да ни снабдят с машини са заявили САЩ, Швеция и Италия. До предварително обявения срок вчера Министерството на отбраната е получило отговори за четири типа бойни самолети. В 15,00 часа бяха отворени всички предложения по реда на тяхното пристигане в МО.

Първи на запитването от България са се отзовали американците, които предлагат нов F-18. Второто отворено предложение отново е американско - този път е за нов F-16. Швеция ни предлага нови "Грипен", а Италия - втора употреба "Юрофайтър".

Припомняме, че шведите имат интерес към проекта от много години и дори бяха избрани за доставчик. ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче върнаха проекта "за доработване" с мотива, че по формални причини била изключена офертата на Португалия и САЩ за втора ръка F-16. Наблюдатели коментират, че американците очевидно са фаворитите на управляващите. Ще бъдат оценени всички оферти, а след това ще се вземе политическо решение, обяви зам.-военният министър Атанас Запрянов.

 

Бюджет. 

"Дума":

И Младен Маринов иска още пари за МВР

Новият вътрешен министър Младен Маринов поиска повече пари да ведомството си. "Колкото и голям да изглежда бюджетът на МВР, за сигурността трябват още пари, защото по-голяма част от средствата отиват за издръжка и заплати", заяви той вчера в София. Маринов иска средства за инвестиции в нови технологии, в техническо обезпечаване и оборудване, както и за техническа защита.

Маринов отказа да даде подробности за бъдещия главен секретар на МВР, който трябва да го замени на наскоро заемания пост. Стана ясно, че се спрягат имената на 3-4 души.

На въпрос занижава ли КАТ броя на жертвите по пътищата, зададен във връзка с проучване на Института по пътна безопасност, Маринов отбеляза, че все още не се е запознал с въпросния доклад. Той посочи, че статистиката се води от ГД "Национална полиция", чиито служители следят и обобщават резултатите от цялата страна. "Ако има някакви засечени проблеми, ще разпоредя проверка. Има отговорни хора, които отговарят за статистиката и би трябвало да си вършат работата качествено", закани се вътрешният министър.

 

Македония. 

"24 часа":

ВМРО: Политиците в Македония станаха жертва на собствените си комплекси

Политиците в Македония станаха жертва на собствените си комплекси, коментират в позиция от ВМРО-Българско национално движение.

"Това, което се случи на референдума в Македония вчера, е еманация на водената десетилетия грешна политика. Няколко десетилетия след излизането на страната от Югославия и обявяването на независимостта всички управляващи се опитваха да налагат измислена нова национална идентичност. За разлика от други държави в региона, в Скопие уж прокламираха демокрация, а всъщност агресивно и открито продължаваха да налагат измислената от Коминтерна и налаганата с кървави репресии от Тито теза за македонизма", посочват от партията.

"Повече от 30 години същите тези политици водеха антибългарска политика и насаждаха омраза между един и същи народ от двете страни на границата. Политиката на налагане на изкуствена македонска антична идентичност и антибългаризма бяха в основата на създаване на напрежение и със съседните държави. Поради тази причина беше пореден и конфликтът с Гърция, който прерасна в претенции за географското име Македония", се казва в позицията.