Цената на природния газ и надеждността на доставките остават сред актуалните теми на всекидневниците.

"Природният газ поскъпва с 4.65% от 1 януари, реши Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР). Предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" беше за поскъпване на синьото гориво с над 13%. Председателят на регулатора Иванов Иванов обясни, че така цената на газа става 280.21 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. В нея не включена цената за пренос през газопреносната мрежа и до определянето й, по приета вече от КЕВР нова методика, клиентите ще заплащат за пренос 19.73 лева на 1000 куб.метра. "Булгаргаз" ще превежда тези пари за пренос на "Булгартрансгаз", съобщи още Иван Иванов, цитиран от БТА. Според "Булгаргаз" новата цена ще донесе загуби от над 35 млн. лв. на компанията. Според КЕВР компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях. Цените на топлинната енергия и на електоренергията няма да бъдат повишавани, подчерта Иван Иванов." - в. "Дневник".

" Българските власти се подготвиха за евентуален срив на доставките на природен газ. Министерството на енергетиката публикува вчера два обширни документа за мерките при газова криза - Превантивен план и План за действие при извънредни ситуации. Документите са изпратени и на властите в Румъния и Гърция. Битовите абонати, малките и средните предприятия, както и топлофикациите са трите групи защитени клиенти, които ще получават гориво дори при пълно спиране на единствената тръба от Русия. За останалите ще може да се въвежда ограничителен режим със 7 степени на тежест. Подземното хранилище "Чирен" може да компенсира сривове в доставките за период от 90 до 120 дни, ако неговият максимален обем от 550 млн. куб. м е запълнен. Складът посрещна тази есен с по-малки запаси - 445 млн. куб. М, или 81% използван капацитет. Планът за действие посочва три нива на опасност - "Ранно предупреждение", "Тревога" и "Извънредна ситуация". За периода от 1974 г. досега е имало една газова криза. Страната я преживя през 2009 г., когато доставките през Украйна спряха напълно от 6 до 21 януари. Неотдавна президентът на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че отново има риск за транзита през Украйна. "Не вярвам да се появи проблем. Нито Русия, нито Украйна имат интерес от това", коментира вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. За втора година "Булгаргаз" ще осигури газа за клиентите на "Овергаз Мрежи". Договорът между двете компании беше подписан вчера за обем от 295 млн. куб. метра." - в. "Труд".

Съботните вестници проследяват и развоя по скандала с упреците срещу страната ни, че българско оръжие е замесено в сирийския конфликт.

"Скандалният репортаж, в който се показва българско оръжие, използвано от сирийската опозиция в Алепо, е част от кампания, която обслужва политически или икономически цели. Тази позиция изразиха в студиото на "Лице в лице" по bTV депутатите ген. Валентин Радев (ГЕРБ) и ген. Атанас Атанасов (РБ). "За мен това класическо активно мероприятие с цел да се създаде негативно отношение у нашето население към нашата принадлежност към НАТО", заяви реформаторът. Той отбеляза, че в Сирия в момента се води война и информацията, публикувана от "Труд" може да бъде стопроцентова истина, но няма как да се провери - на сандъците от видеото може да пише всичко. Сигурно в другото мазе има други сандъци, на които пише "Made in СССР" или Русия, посочи и ген. Радев. По думите му близо 60 страни използват ракетни системи БМ-21 като тези от видеото. Според депутата от ГЕРБ в случая трябва да има официална реакция, тъй като у нас има 3-степенен контрол при експорта на оръжие и няма как да се продава на произволни страни. Атанасов се съгласи с неговата позиция и отбеляза, че правителството трябва да излезе с официална декларация. Двамата се разминаха по отношение на това каква е целта на "активното мероприятие". Според Радев в дъното на скандала е конкуренцията между българските и руските оръжейни заводи, докато колегата му от ДСБ смята, че в случая основна цел е да се внуши на обществото, че България продава на "лошите" във войната." - в. "24 часа".

"Да видим фактите: първо журналистка от българска медия отива в Алепо, вижда там ракети от България, по нейните думи. Веднага в деня на публикацията руският посланик в София отива при премиера Борисов и поставя въпроса за изтеклия лиценз на оръжията, които страната ни произвежда. И от руското външно министерство няколко дни след това ни обвиняват, че в Сирия се убива с българско оръжие... Тази съпоставка на фактите направи бившият военен министър Бойко Ноев пред Би Ти Ви. Той коментира, че от четвъртък е започнало влошаване на отношенията между Русия и САЩ. Но България трябва внимателено да гледа накъде отиват тези отношения, без да позволява на руската страна да я мачка, както стана в случая с оръжието за Сирия, каза още Ноев..." - в. "24 часа".

Сигурността по празниците също е сред актуалните теми.

"Няма конкретна заплаха и сигнал за терористична дейност у нас, увери министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг преди обяд... Взето е решение около Новогодишните празници мерките за сигурност да бъдат разширени. Ще има допълнително служители на реда на местата, на които се очаква струпването на повече хора - жп и автогари, летища базари и курорти. Ще има и масирани проверки на хора и багажи. От МВР призовават хората за търпение и бдителност. Нивото на готовност остава код "жълто" - предпредпоследна степен..." - в. "Стандарт".

"Въпреки посочването на очертаните основни общи рискове, валидни за страната, ни беше докладвано, че и към настоящия момент няма конкретна информация за заплаха от терористична дейност на територията на България". Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Пресконференцията бе заради заседанието на Консултативната група към Съвета по сигурността при Министерския съвет, провело се в четвъртък вечерта. В съвета, в който вече е и Министерството на туризма, са още МВР, специалните служби, МВнР, Министерството на отбраната, министерството на земеделието, министерството на транспорта. "Запазва се жълтата степен на готовност за противодействие на тероризма", обясни Бъчварова по време на брифинга. Тя добави, че вече се наблюдават местата, където ще има струпване на много хора в новогодишната нощ, като сред тях са и зимните курорти. В нормативния акт, който указва действията на институциите при заплаха от терор, има четири степени - зелена (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране). При жълтата, каквато бе обявена още преди коледните празници и ще остане за новогодишните, се извършва наблюдение на конкретни параметри на средата за сигурност и готовност за прилагане на допълнителни мерки за сигурност..." - в. "Труд".

"Мерките за сигурност в страната се разширяват в навечерието на новогодишния празник, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова пред журналисти след поредно заседание на т.нар. антитерористични структури.
Ще има засиленото полицейско присъствие в централните части на големите градове и на площадите, където ще има празненства на открито. В София положението с охраната ще е най-сериозно. На площад "Батенберг", където традиционно се провежда празничният новогодишен концерт на БНТ, ще бъзе разположена тежка техника на жандармерията, в околните улици ще е пълно с полиция. Хората, отиващи на площада, ще влизат през изградени десет пропусквателни пункта и няма да им е разрешено да вкарват алкохол и пиротехника. Повишават се мерките за безопасност и в курортите, повече органи на реда ще има и по железопътни и автобусни гари и летищата, където ще се извършват и проверки на хора и багаж." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават и за осигурен допълнителен транспорт заради празниците.

"Част от градския транспорт и метрото в София ще се движат в Новогодишната нощ, съобщиха от столичната община. На 31 декември 2016 г. срещу 1 януари 2017 г. се организира нощно движение на следните линии: Трамвайни линии №: 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22; Тролейбусни линии № 1, 2, 4, 9; Автобусни линии № 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213, 604; Метрото ще работи съответно: Линия 1 Метростанция "Младост 1" - Метростанция "Обеля" - интервал 20 минути; Линия 2 Метростанция "Витоша" - Метростанция "Обеля" - интервал 20 минути; Линия 1 Метростнация "Младост 1" - Метростанция "Бизнес парк София" - 40 минути; Линия 1 Метростанция "Младост 1" - Метростанция "Летище София" - 40 минути..." - в. "Сега".

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, информират от дружеството. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод настъпването на Новата 2017-а година. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. От днес (30-и декември) до 3-и януари 2017 г. включително, националният железопътен превозвач ще предостави близо 12 500 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството. На 30-и декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на: - три бързи влака със задължителна резервация по направленията София - Горна Оряховица ("Янтра"), Горна Оряховица - София ("Янтра") и Варна - София ("Златни пясъци"); - двадесет и пет бързи влака по направленията София - Бургас (четири влака), Бургас - София (пет влака), София - Варна, Варна - София, София - Видин (два влака), Видин - София, София - Лом, София - Пловдив, Пловдив - София (два влака), София - Свиленград, София - Стара Загора, София - Силистра, София - Горна Оряховица, Русе разпределителна - София; Пловдив - Варна и Варна - Пловдив. На 31-и декември с увеличен състав ще се движат: - три бързи влака със задължителна резервация по направленията София - Варна ("Златни пясъци"), Варна - София ("Златни пясъци") и Горна Оряховица - София ("Янтра"). - тридесет и три бързи влака по направленията София - Бургас (пет влака), Бургас - София (пет влака), София - Варна (четири влака), Варна - София (два влака), София - Свиленград, София - Пловдив, Пловдив - София (два влака), Стара Загора - София, София - Видин (два влака), Видин - София (три влака), Лом - София, София - Благоевград (два влака), Благоевград - София (два влака), Варна - Пловдив и Силистра - Горна Оряховица; - пет пътнически влака по направленията Свиленград - Пловдив, Благоевград - Петрич, Петрич - Благоевград, Благоевград - Кулата и Кулата - Благоевград. На 1-и януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на: - един бърз влак със задължителна резервация по направлението София - Варна ("Златни пясъци"); - седемнадесет бързи влака по направленията София - Бургас (четири влака), Бургас - София (четири влака), София - Варна, Варна - София, София - Пловдив, Пловдив - София, София - Видин, София - Силистра, София - Свиленград, Варна - Пловдив и Пловдив - Варна; - един пътнически влак по направлението Свиленград - Пловдив. На 2-и януари с увеличен състав ще се движат: - един бърз влак със задължителна резервация по направлението Варна - София ("Златни пясъци"); - двадесет и девет бързи влака по направленията София - Бургас (пет влака), Бургас - София (пет влака), София - Варна (два влака), Варна - София (два влака), София - Видин (два влака), Видин - София (три влака), София - Пловдив, Пловдив - София (два влака), София - Свиленград, Горна Оряховица - София, София - Благоевград, Благоевград - София, Пловдив - Варна, Варна - Пловдив и Силистра - Горна Оряховица; - три пътнически влака по направленията Свиленград - Пловдив, Благоевград - Кулата и Кулата - Благоевград. На 3-и януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на: - два бързи влака със задължителна резервация по направленията София - Варна ("Златни пясъци") и Варна - София ("Златни пясъци"); - дванадесет бързи влака по направленията София - Бургас (четири влака), Бургас - София (два влака), София - Варна (два влака), Варна - София, София - Горна Оряховица, София - Русе разпределителна и Пловдив - Варна; - един пътнически влак по направлението Свиленград - Пловдив. Клиентите на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете през празничните дни от служителите на гишетата "Информация" и билетните каси в най-близката гара или на националния информационен телефон 0700 10 200." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" съобщава, че БЛС може да заведе съдебен иск срещу НЗОК: "Българският лекарски съюз (БЛС) настоя Здравната каса да плати всички дължими суми на болниците за извършените от тях дейности през декември 2016 г. или в противен случай съсловната организация ще заведе съдебен иск срещу НЗОК за 51 млн. лв. Толкова според съюза възлизат неплатените от държавата суми за болнично лечение. Това заявиха на пресконференция от БЛС по повод платените с 15 процента по-малко пари за декември, които обаче според Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) били с 2.5 процента орязани. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира, че от орязването са потърпевши не само общинските и частните болници, а и държавните лечебни заведения, от където обаче не смеят да се оплача. Преди дни лечебните заведения разбраха, че НЗОК намалява бюджета им и извършената дейност няма да бъде заплатена, припомни доктор Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. Според него, болниците са поставени в много трудно положение, защото тези средства могат да бъдат спестени единствено от заплатите на персонала. Останалите разходи вече са направени и трябва да бъдат платени. Въпросът за орязването на декемврийското плащане не е бил предварително обсъждан с Лекарския съюз, посочва доктор Стоян Бориславов, секретар на БЛС. По думите му държавата се е намесила в решенията на Здравната каса. От Здравната каса обясниха преди ден, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година. Надзорният съвет е определил, че бюджетът ще се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Така определените за декември месечни стойности излезли с 2,5 процента по малко спрямо утвърдените за ноември, твърдят от Касата и не са съгласни, че орязването е 15 на сто." - в. "Стандарт".