Съдебните закони са сред тематичните акценти не петъчните вестници.

"С писмо до президента Румен Радев сдружение "Правосъдие за всеки" и още седем граждански организации го призовават да наложи вето над приетите миналата седмица изменения на Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. "В последните дни на лятната си сесия, почти на тъмно и при видимо разредено предваканционно мнозинство, 44-ото Народно събрание прие "ударно", в съкратени срокове и в нарушение на Закона за нормативните актове и Правилника на Народнвото събрание промени в едни от най-важните закони за съдебната власт - а именно устройствения Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс", се казва в писмото. Призива към държавния глава отправят освен "Правосъдие за всеки", също и гражданските сдружения "БОЕЦ", "Граждански блок", "Обединени реформатори", Атлантическият съвет на Република България, Асоциация на българите в Република Македония "РАДКО", Движение "Обществен натиск", Асоциация на парковете в България..." - в. "Дневник".

"Извънпарламентарните политически формации "Да, България", ДСБ, ДЕОС, "Зелените" и БЗНС поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на наскоро приетите Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Преди два дни най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, също призова държавния глава за вето върху законите. Политическите сили посочват разпоредбата в Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързана с отстраняване от длъжност на магистрат при привличането му като обвиняем за тежко умишлено престъпление. Изтъкват, че чрез нея начин магистратите се третират по-тежко от държавните служители. "Тази разширена възможност за отстраняване на магистратите, поставя в силна зависимост съдийското съсловие от дейността на прокуратурата", смятат петте партии. "Отстраняването от длъжност на съдия единствено по усмотрение на прокурора е недопустимо накърняване на независимостта на българския съд", мотивират се още те. Според политическите сили посочените в ЗСВ мотиви "засилване на гаранциите за независимост и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите" остават само декларативни. "Предложените от ГЕРБ и приети от Народното събрание изменения и допълнения ще доведат до обратния ефект, а именно накърняване на независимостта на магистратите, репресии от страна на политически и разследващи органи спрямо магистрати, както и до капсулиране на магистратската общност", смятат формациите. По отношение на НПК те се обявяват и против преместването на делата за корупция в специализирания съд. "Към днешна дата не е извършван качествен анализ на работата на Специализирания наказателен съд, който да покаже еднозначно, дали този съд е по-подготвен да се справи с делата за корупционни престъпления на политици, магистрати и висши държавни служители. Без такъв анализ промяната изглежда самоцелна и буди съмнения за фаворизиране на този съд от политическата власт", мотивират се те. Посочват, че съдиите от Софийския градски съд имат натрупан опит по такива дела, докато "Специализираният наказателен съд е превърнат в административно гише за искания за използване на СРС-та, а същинската правораздавателна дейност е намалена до минимум"..." - в. "Дневник".

Темата за Македония остава във фокуса на всекидневниците.

4Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заем дадоха първия пример за прилагане на договора за добросъседство. Една от клаузите в него е да се организират съвместни чествания на общи събития и личности и вчера Борисов и Заев поднесоха цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие. Според македонски медии българският и македонският президент са били посрещнати с аплодисменти. Преди това Борисов и Заев посрещнаха българския хеликоптер, който се включи в гасенето на голям пожар край Скопие. "Бъдете горди - пътят на Македония е отворен. Подадохме ръце и имаше ръце, които бяха подадени към нас. С България заедно изпращаме посланието - регионът се държи европейски и заслужава да живее европейски. Послушайте Гоце Делчев, който заръча "да не се губи време", заяви Заев на церемонията. "Виждате как от всички институции - в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавният департамент на САЩ, дадоха пример за това как може без посредници между две съседни приятелски държави да се подписва договор за добросъседство на тези размирни Балкани", допълни Борисов..." - в. "Сега".

"След съвместното честване на националния празник на Македония и 114 години от Илинденcко-пpeобpаженcкото въcтoние, ĸоето напpавиxа пpемиеpите Бойко Боpиcов и Зоpан Заев на Илинден, cледващото cъвмеcтно cъбитие да е почитането на Пpeобpажение на cъбоpа на Петpова нива. Тaкова пpедложение cа напpавили до пpемиеpа Бойко Боpиcов от паpтия "Бългаpcки cоциалдемокpати". Споpед тяx покaната тpябва да е за cъбоpа пpез 2018 г..." - в. "24 часа".

"Зад кулисите на лидерската среща на страните от Адриатическата харта в Подгорица македонският премиер Зоран Заев е успял да договори с американския вицепрезидент Майк Пенс ново име за страната, под което тя да може да получи покана за членство в НАТО", предава белградското радио "В - 92". Според сръбското издание на руския "Спутник" на закритата среща Заев е поискал подкрепата на САЩ за провеждането на референдум за промяна на името на Македония. Според "Mondo" сред предложените от Заев имена, са били "Горна Македония", "Северна Македония" и "Република Македония (Скопие)". По време на срещата на американския вицепрезидент Майк Пенс с лидерите на страните от Адриатическата харта, проведена в Подгорица, македонският премиер Зоран Заев заяви, че се надява страната му да стане 30-ият член на НАТО. Според него това може да се постигне чрез интензивна работа със съседите и чрез разширяването на участието на македонската армия в мисиите на алианса. Американският вицепрезидент Майк Пенс, който приключи европейската си обиколка в Подгорица, заяви, че "бъдещето на Западните Балкани е на запад"." - в. "Сега".

Всекидневниците съобщават и за екстрадирането на група трафиканти в Испания.

"На аерогара София бе осъществена процедура по предаването на осем български граждани на испанските власти. Тя се извърши със съдействието на служители на дирекция "Международно оперативно сътрудничество" съгласно Европейска заповед за арест, издадена от Кралство Испания. Осемте българи бяха качени във военен самолет, изпратен специално за целта. Те бяха установени като участници в организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария в хода на проведена на 26 юни т.г. международна операция с название "Европа", реализирана след разследване, започнало в края на 2015 г. и интензивен обмен на оперативна информация..." - в. "Стандарт".

"В операцията взеха участие служители на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания. В процеса на работа бе създаден съвместен екип за разследване, у нас бе образувано досъдебното производство , проведени бяха редица координационни срещи за конкретизиране на задачите на всяка част на екипа, както и датата за съвместната реализация. Бяха изпратени 16 европейски заповеди за арест. В хода на проведените действия на територията на страната бяха извършени процесуално следствени действия на 17 адреса и иззети множество документи, пари, накити, мобилни телефони, часовници и др. вещи. Тогава бяха задържани и осем участници в престъпната група. По същото време в Испания бяха извършени претърсвания на 21 адреса, където испанските полицаи откриха също голямо количество пари, накити, часовници, упойващи и наркотични вещества, български регистрационни табели и мобилни телефони. Задържаха и лица, съпричастни към престъпната дейност на групата..." - в. "Труд".

"Бе изяснена и схемата, по която е работила организираната престъпна група. В по-голямата си част набирането на жертвите у нас се е извършвало чрез измама, възползвайки се от техния социален статус. Пристигайки в Испания, групата налагала своите условия на експлоатация върху тях, като не се е колебаела да използва насилие и заплахи. Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си, които след това са продавани на нелегалния пазар. Групата работела при строго установени йерархични нива и имала пълен контрол над проституцията в района на Марбея. Първи помагачи на лидерите се явявали тези, които осъществявали указанията им на територията на Испания. Установено е, че част от парите, получени от престъпната дейност, бивали декларирани като приходи от продажба на животни и се използвали за закупуване на движими и недвижими вещи. В групата се включвали и други помагачи, част от които и шофьорите, превозвали жертвите, управителки на домовете в Пуерто Банус, както и получателите, чрез които се извеждала открадната стока..." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" напомня за риска от пожари: "Опасността от пожари през следващото денонощие остава изключително висока, съобщават от МВР. Само за последните 24 часа в страната са ликвидирани 153 пожара, 85% от които в сухи треви, храсти и стърнища. Основната причина за тези инциденти остава небрежното използване на открит огън..."