Изборът на нов изтребител за военновъздушните ни сили е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Шведските изтребители "Грипен" се били предпочетени от родните специалисти, стана ясно от протокола на междуведомствената комисия, който бе предоставен на правителството. Офертата на СААБ е била класирана на първо място. Тя е за чисто нови изтребилети. Следва тази на Португалия и САЩ за обновени Ф16, а на трето място е предложението на Италия са ремонтирани "Юрофайтър Тайфун". Сега МС трябва да предостави мандат за преговори на друга междуведомствена комисия. "Нормално е да се говори първо с този, който е класиран на първо място", коментира вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. "Четохме много неща във вестниците, но докато няма официална оферта не мога да коментирам" , обяви шефът на УС на компанията Хакан Буске на пресконеференция. По-късно обаче от СААБ се похвалиха, че са получили максимална оценка от родните специалисти за предложението си. "Това е хубаво, но престои процес на дълги преговори", гласи официалното становище на шведите." - в. "Стандарт".

"Партия ГЕРБ не е обcъждала кaкъв cамолет да се ĸyпи за пpевъоpъжаването на бългаpcката аpмия. Ние в задкyлиcни пpеговоpи не yчаcтваме, заяви пpед "24 чаcа" Цветан Цветонов. На cpещата c Рyмен Радев за вpъчването на мандата, пpезидентът кaзал на Бойко Боpиcов, че еĸcпеpтите пpепоpъчват "Гpипен", на ĸоето Бойко Боpиcов мy отговоpил, че вие cте бивш командващ ВВС, вие знаете най-добpе. Споpед Боpиcов, било pедно, cлед коaто пpавителcтвото но Геpджиков е започнало пpоцедypа, да cи я довъpши. Но не cа веpни твъpденията на cлyжебния миниcтъp на отбpаната Стефан Янев, че "ГЕРБ били в поcтоянен контaкт c пpавителcтвото"..." - в. "24 часа".

"В едно от последните си заседания служебното правителство одобри избора на шведския "Грипен" за новия тип изтребител за нуждите на армията, предаде Би Ти Ви. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация, посочва телевизията. България избираше между три предложения - от Португалия с логистичен пакет САЩ, от Швеция и от Италия. Преди два дни Министерството на отбраната съобщи, че работната група е разгледала офертите и е изпратила предложение до правителството. Сега на първо място е класирана Швеция със самолета "Грипен", а на второ - Португалия, чиято оферта е за използвани американски F-16. "Медиапул" съобщи, че според източници от финансовото министерство офертата на шведите е била по-изгодна, като е в рамките на 1 млрд. лева., а предложението на португалците се е доближавало до 1.5 млрд. лева. Офертата на шведския концерн "СААБ" освен това е позволявала разсрочено плащане за по-дълъг период. Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден на 1 април 2016 г. и предвижда придобиването на 8 самолета в периода 2018 - 2020 г. за цена до 1.5 млрд. лева. С днешното решение на практика се дава мандат за започване на преговори с шведската страна, но то не е обвързващо. Очаква се следващата седмица да бъде сформирана нова работна група за водене на преговорите." - в. "Дневник".

"Служебният кабинет остави на следващото правителство да вземе решение с кого ще преговаря за най-големия проект за модернизация на армията - покупката на нови бойни самолети за Военновъздушните сили (ВВС) на стойност минимум 1.5 млрд. лв. Експертната комисия на Министерството на отбраната излезе с класиране на получените оферти и се разбра, че шведските изтребители "Грипен" са фаворитът, следвани от офертите на САЩ и Португалия за доставка на употребявани F-16 и на Италия за втора употреба "Юрофайтер". Въпреки това очакваното решение кабинетът да предложи на Народното събрание да започнат преговори с шведската компания СААБ не беше взето в сряда. Министрите предпочетоха да не дадат отговор какво точно се е случило на вчерашното заседание, въпреки че става дума за милиарди левове. След многократни въпроси към министъра на отбраната Стефан Янев стана ясно, че служебният кабинет е разгледал на закрито секретно заседание протокола на експертната комисия на МО. На подобни заседания не се взимат решения, те са за информация на министрите, а официални решения се вземат само на открити редовни заседания. Остана впечатление, че протоколът е одобрен и на правителството се дава мандат да преговаря, но взетото решение не е обвързващо. Следващият кабинет ще реши как да води преговорите чрез нова междуведомствена работна група. Тя трябва да бъде сформирана другата седмица. Една от версиите е, че протоколът с класирането е бил одобрен, но за да се избегнат сблъсъци с ГЕРБ, не е взето окончателно решение..." - в. "Сега".

В. "Труд" продължава да следи темата с поисканите от президента Радев промени в закона за българското гражданство, които предизвикаха скандал: "Президентът Радев водил "разговори със свободен характер" "На въпросната среща са водени разговори със свободен характер и са обсъждани идеи от политическото пространство." Това отговориха от администрацията на президента на въпроси на "Труд" за срещата на "Дондуков" 2, на която е бил обсъждан предизвикалият скандал проект на закон за българското гражданство, в който бяха предвидени промени и в Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии и в Изборния кодекс. За срещата на президента с ръководството на Министерството на правосъдието (МП) разказа в интервю за "Труд" уволненият заради случая директор на дирекция "Съвет по законодателството" във ведомството Любомир Талев. По думите му на сбирката държавният глава лично е поръчал на правосъдния министър Мария Павлова законопроектът да бъде изготвен и публикуван до края на деня. Никой не отговори конкретно дали това отговаря на истината. Затова "Труд" зададе въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация и към двете институции. От "Дондуков" 2 на практика отказват да отговорят с оправданието, че не е воден протокол. От МП удължиха с две седмици срока за отговор заради наличие на "трети лица" в информацията. "Труд" поиска всички документи и цялата служебна кореспонденция по темата."

Прокурорските проверки за злоупотреби с държавни средства също са сред актуалните теми.

"НEК е ощетена c 1 млн. лв. от неизгодни договоpи c адвокaтcки кaнтоpи Пpокypоpcкият pейд из дъpжавните инcтитyции пpодължи тpети ден. След КЕВР в понеделник и АПИ във втоpник, днеc пpокypоpи влязоxа и в Националната елеĸтpичесĸa компания. Петима обвинители пpиcтигнаxа в 10,35 ч в компанията c бyc c надпиc "Пpкypатypа на Репyбликa Бългаpия" и оcтанаxа в cгpадата до 19 чаcа..." - в. "24 часа".

"19 договора, с които е ощетена държавата, са открити в НЕК. Това обяви прокурор Емилия Варадинова. При тях няма повтаряемост и не засягат АЕЦ "Белене". Сключени са с четири адвокатски кантори, тепърва ще се изчисляват сумата, която е била прахосана, допълни Варадинова. Според БГНЕС става дума за 1 млн. лева за дела, които е водила НЕК. Хонорарите са били плащани за дела при условие, че компанията има цяло адвокатско звено. Проверката продължи 8 часа. "Договорите са за възлагане на обществени поръчки за периода от 2015 г. до 2016 г", каза още Варадинова..." - в. "Стандарт".

"Бизнесменът Георги Гергов: Нямам нищо общо с "Пътища Пловдив" "Нямам нищо общо с договора за 51 млн. лева на "Пътища Пловдив", който в момента се разследва от прокуратурата." Това заяви бизнесменът Георги Гергов в писмо до медиите. Той посочва, че през март 2014 г. всички притежавани от него и "Слънчев ден" АД-Варна акции, представляващи 98% от капитала на "Пътища Пловдив" АД , са продадени на "Кристи строй" ЕООД-Благоевград и Асен Христов Савев. Бизнесменът Савев е баща на Христо Савев, собственик на фирма "Агромакс", изпълнявала строителни поръчки по магистрала "Струма". След сделката членовете на Съвета на директорите - Тодор Гергов, Цветомир Гергов и Ангел Коджаманов, са заличени от Търговския регистър и дружеството се управлява от съвет на директорите в състав Кристина Иванчева, Асен Савев и Маргарита Попиванова. В същото време разследваният договор за магистрала "Марица" е сключен на 30 юни 2015 г. и на 31 август 2015 г. е изплатена последната сума, се посочва в писмото на Гергов." - в. "Труд".

"Графикът на прокуратурата вчера стигна и до Националната електрическа компания (НЕК). Магистратите ще разследват безстопанственост при сключването на договори. От обвинението не съобщиха за кой период става въпрос, но според Нова тв се разследват последните две години. Прокурор Емилия Варадинова, която води разследването, не отрече, но и не потвърди дали се проверяват консултантските договори по мегапроекта АЕЦ "Белене". "Уверявам ви, че действаме по график", заяви от своя страна по-рано през деня говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители", заяви Арнаудова, без да даде повече подробности. Наемането на външни консултанти е честа и обикната практика сред министерства, агенции и държавни фирми. По неофициална информация става дума за адвокатски услуги за дела, водени от НЕК. Компанията има свои юристи, но сключва договори и плаща на външни фирми за услуги. Засега щетата била за около 1 милион лева, но е възможно сумата да нараства. Справка на в. "Сега" в регистъра на обществените поръчки обаче показа, че от 2015 г. насам НЕК не е сключила нито един нов договор за консултантски или юридически услуги. Най-вероятно става въпрос за плащане по договор от предходни години. Междинният финансов отчет на НЕК за деветте месеца на миналата година показва, че разходите за външни услуги намаляват незначително спрямо година по-рано. Така, ако до септември 2016 г. компанията е платила по това перо 26.7 млн. лв., то година по-рано разходът е бил 27.5 млн.лв. За разлика от 2015 г. обаче през миналата година в отчета на НЕК се появява сумата от 1 млн. лв., описана като задължение по арбитражното дело към "Атомстройекспорт" (АСЕ). Не е ясно дали това са пари, платени към адвокатската кантора "Уайт енд Кейс", която бе наета от България да защитава държавния интерес в делото между АСЕ и НЕК. В същото време само в рамките на година графата "други разходи" нараства двукратно - от 45.5 млн. лв. през 2015 г. до 90.2 млн. лв. през 2016 г. Този ръст се дължи на включените съдебни разноски по арбитражното дело за Втора атомна и на начислението на разходи за глоби и неустойки към производителите на ток, обясняват от НЕК в анализа към финансовия си отчет." - в. "Сега".

"Бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров е един от почти сигурните обвиняеми за обществената поръчка за отводняване на почвата на магистрала "Марица". Това съобщи днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя не изключи да има и други обвинени длъжностни лица. Специализираното звено "Антикорупция" разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при възлагането на поръчка за лот 1 от АМ "Марица". Тя е на стойност 51 млн. лева, а изпълнител е фирмата "Пътища Пловдив". "Установили сме категорично, че бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров е поканил на среща шефове на "Пътища Пловдив" и те са казали, че стабилизирането на почвата ще струва 51 млн. лв. Той е наредил на служителите да изготвят документацията за търга така, че да спечели "Пътища Пловдив", което се и случва", посочи Арнаудова. Процедурата е била абсолютно нагласена, подчерта говорителят на прокуратурата. "Процедурата по обществената поръчка за лот 1 на магистрала "Марица" е изрядна. Спазени са всички изисквания на закона", заяви за "Труд" бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров. Той отрече да е канил ръководството на "Пътища Пловдив". "Процедурата е открита. Явили са се трима участници", защити се ексначалникът. Лазаров коментира и доклада на инж. Цвета Тимева, която в момента е секретар по регионалното развитие на президента Румен Радев. От него става ясно, че през 2015 г. Тимева, като шеф на дирекция "Изпълнение на проекти по оперативна програма "Транспорт и Кохезионен фонд", е предложила на управителния съвет на АПИ да бъде направена допълнителна поръчка за строителни работи по първия лот на магистрала "Марица". Имаше необходимост от такава поръчка, категорично заяви Лазар Лазаров. Думите му потвърди и бившият регионален министър Лиляна Павлова, която посочи, че не разполага с данни да има нарушения по обществената поръчка за магистрала "Марица". "Тази открита обществена поръчка е на най-ниска цена. Не е еднолично решение на инж. Лазаров или на някой друг", обясни Павлова." - в. "Труд".

В. "Дневник" отделя място на обичаната от поколения зрители екранна сага "Междузвездни войни":
"Третият епизод от последната (засега) трилогия от фантастичната сага "Междузвездни войни" ще се появи по екраните през май 2019 г., съобщи компанията "Уолт Дисни". Това е и промяна в стратегията на компанията, която досега пускаше филмите от поредицата през зимните празници, отбелязва "Ройтерс". Премиерите обикновено са съобразени с почивките, сезона и поведението на кинозрителите, като май се смята за по-слаб период. За епизод 9 не се знае нищо, освен че ще бъде режисиран от Колин Тревъроу. Неговите предшественици, създадени под шапката на "Дисни", са "Силата се пробужда" от 2015 г. и "Последният джедай", който ще излезе този декември. Във вторник "Дисни" обяви, че премиера от друга възродена поредица - продължението на "Индиана Джоунс" с Харисън Форд, ще бъде изместена с една година, за юли 2020 г."