Скандалът с разбитата паметна плоча на Каймакчалан е сред водещите теми на вестниците в понеделник.  

„Македония да вземе мерки срещу поругаването на български паметници на нейна територия. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от министър-председателя на Македония Емил Димитриев на среща във Виена. Там двамата участваха в разговори за спиране на мигрантската вълна към Европа. Поводът е поругаването на войнишкия паметник на връх Каймакчалан, който бе разбит с чук от македонския журналист Миленко Неделковски “Ако не вземат мерки с това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това”, каза Борисов след разговора с Емил Димитриев. “И тогава, когато най-много очакват помощ - няма да получат. Това подпомага ли нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС? Утре ще трябва да гласуваме за тях”, подчерта българският премиер. Борисов се закани още, че Македония повече няма да получи помощ от България, ако не се вземат мерки срещу вандалския акт. “Тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Изпратихме и пожарна, и води, и храни - и всички македонци бяха доволни, че България им помогна. В сряда Министерския съвет гласува 300 000 лева помощ за Македония и това ли заслужава българинът?”, продължи Борисов. “Ние се отнасяхме братски към тях и да излезе този да троши плочи! Това подпомага ли нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС?”, допълни той. Преди Борисов и външният министър Даниел Митов поиска официална реакция от Скопие. Той направи това, след като от БСП настояха да бъде изслушан официално в Народното събрание по темата за разрушения паметник. Македония обаче изненадващо обяви в събота вечерта, че разрушеният паметник бил незаконен. В съобщение намакедонското външно министерство се призова “нашите приятели в Република България” да зачитат международно приетите процедури за поставяне на такива паметници. Вчера нямаше българска реакция на обвиненията от Скопие.” – в. „24 часа”.

„Българският премиер Бойко Борисов е предупреди Македония, че трябва да се разграничи от действията на журналиста Миленко Неделковски, защото в противен случай няма да получи помощ, тогава когато и е необходима най-много, пише скопското електронно издание „МКД“. Същото издание съобщава, че директорът на Националният исторически музей професор Божидар Димитров възнамерява да съди Миленко Неделковски за вандалския му акт. Новината се потвърждава и от електронното издание „Фактор“. „Позитив“ смята, че Миленко Неделковски и Божидар Димитров са причината за българо-македонското напрежение. „Локално“ обобщава, че има още много паметници за чупене от Миленко Неделковски, а Божидар Димитров е патриотът от българска страна. „Репортер“ цитира българския премиер, според който „за тези, които чупят българските паметници, ще има нежелани последици“. Агенция „Мета“ препоръчва на България да се придържа към международните договори. „Либертас“ цитира позицията на македонското външно министерство, според която паметната плоча е била поставена незаконно. заедно с това изданието препечатва редакционната колона на Агенция „Фокус“, озаглавена „Лъжлива слава за македонския псевдо-герой“. Проправителственото електронно издание „Пулс 24″ радостно отбелязва: “Цяла България, член на ЕС и НАТО, се вдигна срещу Миленко и Македония“. „Фактор“ пише „Българите се разлютиха. Клетви, критики и заплахи за Миленко Неделковски“. – в. „Труд”.

„Паметната плоча, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е била поставена незаконно. Това е официалната позиция на Македония. Паметна плоча на загиналите български войници в Първата световна война беше счупена преди дни, малко след като беше поставена връх Каймакчалан. До вчера нямаше официална позиция на македонската държава, но външното министерство на западната ни съседка излезе най-накрая с позиция, предава Би Ти Ви... Вчера от Виена българският премиер Бойко Борисов заплаши, че ако Скопие не вземе мерки срещу гаврата, няма повече да получава помощ от нас. Борисов припомни че само преди дни, сме подкрепили съседката си с пари, заради потопа, който преживя. "Пояснявам, че за да бъде приета една държава в ЕС, всички останали членки гласуват за нея", припомни българският премиер на Македония, която е кандидат за ЕС...”

„Паметната плоча на българските воини на връх Каймакчалан в Македония е била поставена там незаконно. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на македонското външно министерство, цитирано от БНР. В съобщението не се посочва по какви причини плочата е била незаконна, нито се поднасят извинения за вандалския акт с унищожаването й... Македонският премиер Емил Димитриев е уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие се вземат необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан. Борисов нарече извършителя й Миленко Неделковски "будала" и предупреди, че ако няма реакция на вандалската проява, това може да се отрази на подкрепата и помощта, които Скопие получава от София. Преди ден българското външно министерство осъди провокацията срещу български паметник в Македония. Става дума за знак в памет на загиналите българските войници на връх Каймакчалан по време на Първата световна война. По информация на агенция "Фокус" той бил поставен през май по инициатива на група български военни и попадал в неутрална територия на границата между Гърция и Македония. Във "Фейсбук" македонският телевизионен водещ Миленко Неделковски се похвали с видео от снимки, на които изглежда, че руши монумента с чук. "Каймакчалан, днес, 22.09. 2016 между 13 и 14.30 ч. Мисията изпълнена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници е напълно е унищожена и превърната в прах", написал е той. Пред БНТ и агенция "Фокус" обаче участници в поклонението пред паметта на загиналите войници на 16 септември казаха, че паметникът липсвал още тогава. Той представлявал табелка и гилза, бетонирани в земята, и според тях Неделковски не би могъл да ги премахне сам...” – в. „Дневник”.

„"Комшийска любов на Каймак-Чалан." Така е озаглавен репортажа на сръбското издание "Vesti-online.com", посветен на разбития паметен знак за загиналите български офицери и войници в боевете преди един век, съобщава Фокус. Изданието отбелязва, че навръх националния празник на назависимостта на България и само ден след поклонението на българска военна делегация, македонския журналист Миленко Неделковски е разбил плочата, поставена от българските военнослужещи. "Vesti-online.com" припомня, че Каймак-чалан е мястото, на което са се водили едни от най-ожесточените сражения по време на Първата световна война (1914-1918) между българи и сърби и нарича върха "място на огромно балканско страдание". Изданието съобщава, че извършителят на непристойния акт вече е бил осъден на 2 години затвор за измама с фалшиви американски визи на 22 македонски граждани. Белградският "Blic" отбелязва инцидента и припомня на свой ред, че на този връх българи и сърби са претърпели огромни загуби. "Kurir" съобщава за "Инцидент при съседите" и публикува мнения на читателите си, които поздравяват направеното, като отбелязват, че "България е била фашистка и през двете световни войни". Електронното издание "Alo" пише:"Българите се нервираха. Македонски журналист разби паметната им плоча на Каймак-Чалан" и публикува снимки от социалния профил на Миленко Неделковски. "Аktuelno.net" съобщава, че разгневен македонски журналист е разбил български паметник на Каймак-Чалан.” – в. „Сега”.

Предизборното покачване на политическите градуси също е сред темите на всекидневниците

„Йорданка Фандъкова и Димитър Николов няма да са кандидати за президент Това става ясно от програма, в която пише, че ще открият предизборната кампания като зам.-председатели на ГЕРБ Борисов казва на 2.Х. пред 600 активисти името на кандидата Зам.-председателите на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са записани в програмата по откриването на кампанията за кандидат-президент на 9 октомври като произнасящи речи непосредствено преди лидера Бойко Борисов. Това научи “24 часа” от централата. Този факт говори недвусмислено, че нито един от кметовете на София и Бургас няма да е кандидатът за президент на ГЕРБ. По традиция Цветанов ще подгрее присъстващите непосредствено преди на сцената да се качи Борисов. 15 000 партийци от цялата страна, излъчени на квотен принцип, ще заемат местата в столичната зала “Арена Армеец”. Официално агитацията стартира на 6 октомври и ГЕРБ пропуска първите 3 дни от кампанията, но след това ще навакса. В нея най-популярното лице ще е Поли Генова...” – в. „24 часа”.

„Кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев се обяви за отмяна на Дъблинския регламент и свеждане "до минимум" на бежанците в страната. Според него мигрантските центрове трябва максимално бързо да станат от затворен тип и да се изнесат извън населените места. "Нужна е промяна в политикaта по отношение на бежанците. Трябва тяхното присъствие тук да се ограничи до минимум. Нужно е центровете да бъдат изведени извън градовете", заяви Радев, цитиран от пресцентъра на партията, при посещение в Тервел. Той попита имa ли горна граница за прием на бежанците. "Във външната политика час по-скоро трябва да поискаме отмяна на Дъблинския регламент, който ни задължава да приемаме от всички държави в Европейския съюз мигранти, които са били регистрирани тук", добави кандидатът за президент, цитиран от БТА. Според Радев трябва да се иска по-сериозна помощ за охраната на границата и в дългосрочен план са необходими много мерки, "а не просто да се вдигне една ограда"...” – в. „Дневник”.

„Радев: Бежанците у нас трябва да се сведат до минимум „Трябва решителна промяна и тя трябва да се случи на тези избори. Алтернативата на управляващите сме ние, няма друга." Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев в залата на общината в Тервел, където се срещна с членове на левицата и граждани. Той бе категоричен, че заедно с вицепрезидента ще водят проактивна политикa в областта на сигурността. „Нужна е промяна в политикaта по отношение на бежанците. Трябва тяхното присъствие тук да се ограничи до минимум. Нужно е центровете да бъдат изведени извън градовете", посочи той и попита имa ли горна граница за прием на бежанците. Той добави, че е нужна по-мотивирана армия и полиция, особено в сегашната геополитическа обстановка, съобщиха от пресцентъра на БСП.” – в. „Стандарт”.

„Румен Петков: Поведението на г-жа Нинова е неадекватно, обслужва ГЕРБ „Ние от АБВ извървяхме целия път с всички възникващи проблеми и такива с необходимостта да обясним на нашите хора поведението си, с всички възможни компромиси да се намери решение с единна лява кандидатура.“ Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред БНР. „Аз не знам доколко и как г-жа Дончева идентифицира себе си като част от левицата. За съжаление г-жа Нинова има едно некоректно и неадекватно поведение, което изцяло обслужва ГЕРБ. Защо? Това също е въпрос, който вътре в БСП трябва да му намерят отговора на един от пленумите”, заяви Румен Петков. По думите му, ключови фактори в БСП казаха, че са се натрупали критично много еднолични решения, част от които за сметка на БСП и на левицата и за тях ще се търси отговорност. „Няма нормално обяснение след като ние направихме всички възможни компромиси относно кандидата за президент, относно структурирането на една коалиция само и единствено за президентските избори. Това е текст, който ние сме предложили и наложили в проекто-споразумението и това много добре се знае от членовете на ръководството на БСП да се продължава с едни лъжи, които не знам кого обслужват”, добави Петков. „По никой начин БСП, АБВ и левицата като цяла, левият избирател не само става недоверчив, а ти го отблъскваш от урната независимо от законовите норми, независимо от задължителното гласуване. Лъжата е лош знак в политиката”, отбеляза Румен Петков.” – в. „Труд”.

„Стефан Данаилов: АБВ ни се качиха на главата „Народът иска промяна на статуквото. Всички кандидати от другите политически сили са участници в това статукво. И това е основното предимство на ген. Румен Радев на президентския вот. Той не е участвал в политически задкулисия. В неговия съзнателен живот е пазел небето над България”, коментира в „Събуди се” Стефан Данаилов. „Неслучайно казвам, че балотажът е важен. Очаквам на него левият вот да се обедини около кандидатурата на ген. Радев. Левият избирател не е много управляем, защото това са мислещи хора”, смята Данаилов. „Първоначално тръгнахме заедно с АБВ на президентските избори, защото смятахме, че така ще обединим лявото. Те обаче ни се качиха на главата”, допълни той. Данаилов обясни, че БСП е имала партийна кандидатура за президент още преди генерал Радев, но човекът е отказал. „И мен ме попитаха, но им отказах”, допълни Стефан Данаилов.” – в. „24 часа”.

В. „Сега” съобщава, че проф. Овчаров е открил къщата на Дельо войвода: „В Златоград беше идентифицирана къщата, в която е живял и се е криел Дельо войвода. Това каза за „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров. Дельо войвода израства в Златоград и там намира и смъртта си”, заяви проф. Овчаров. „През следващата година искаме да направим в близост до нея, защото тя самата е развалена – един музей на Дельо войвода и на хайдутството в Родопите”, уточни Овчаров.”