Цени. 

"Дума":

КЕВР: Парното поскъпва средно с 3,5%, токът - с 2,9%

КЕВР обяви окончателните промени в цените на тока и парното, които влизат в сила от днес, 1 юли. Следно за страната топлинната енергия скача с 3,53 процента, а цената на тока ще се повиши с 2,9 на сто, обяви на пресконференция председателят на регулатора Иван Иванов.

Той цитира цените на топлинната енергия за отделните топлофикации. Цената за София се увеличава с 3,06%, в Разград увеличението ще е с 8,59%, в Габрово - малко под 10%. За Топлофикация "Враца" намалението е близо два пъти - от 7,52% цената намалявана 3,80 %", каза още Иванов.

Средното увеличение на цената на енергията за битовите потребителите е 2,9%. Решението е взето днес в 14.00 часа, уточни Иванов и отбеляза, че утвърдените цени са по-ниски в сравнение с приетите в доклада от 27 май. Тогава беше предвидено среднопретегленото изменение да бъде 3,48%.

За потребителите на ЧЕЗ поскъпването е с 2,9%, за EVN - 2,97%, за ЕНЕРГО-ПРО - 2,80 %.

Аварийно кацане. 

"Сега":

Български самолет с повреден колесник кацна в Тел Авив

Пътнически самолет на българската чартърна авиокомпания "Електра Еър" се приземи аварийно след сериозен технически проблем по време на полет от Кьолн за Тел Авив, съобщават "Ай 24 Нюз" и РТ.

Поне една от гумите на самолета "Боинг 737-400" се взриви още при излитането и имаше сериозни опасения, че няма да може да се приземи нормално.

Летище "Бен Гурион" беше вдигнато по тревога, като на място бяха изпратени много линейки и пожарни автомобили. С военни самолети пък беше проверено състоянието на колесника още във въздуха.

В крайна сметка, малко след 16:20 ч., самолетът се приземи успешно.

БНТ. 

"24 часа":

Кои са 6-имата кандидати за генерален директор на БНТ

Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов се явяват пред Съвета за електронни медии на 3 юли. На 4-и са изслушванията на Емил Кошлуков, Сашо Диков и Стоил Рошкев. Новият ръководител на БНТ ще бъде обявен на 5 юли

Емил Кошлуков вече знае как се ръководи БНТ, тъй като в момента временно заема длъжността генерален директор. Той бе избран на този пост от Съвета за електронни медии, след като мандатът на Константин Каменаров бе прекратен предсрочно с една година заради влязла в сила присъда за шофиране в нетрезво състояние.

При създалата се форсмажорна ситуация за СЕМ Кошлуков се оказва единственият, който се съгласява да поеме телевизията до провеждането на конкурс.

Сега той е сред 6-имата кандидати, които ще участват в надпреварата.

Въпреки че временното му управление е съвсем кратко - 2 месеца, точно в този период на Кошлуков му се наложи да съобщи стряскащата новина, че БНТ е в практически фалит. Направи го в отчет за програмната дейност и финансовото състояние на БНТ за периода март - май 2019 г. По думите на Кошлуков до края на 2019 г. бюджетният дефицит на обществената медия ще стигне 44 млн. лв.

Мерки. 

"Монитор":

След смъртта на дете: Забраняват колите в Морската градина във Варна

Комисията по безопасност на движението към Община Варна реши на свое заседание да предложи достъпът на автомобили в Морската градина да бъде забранен чрез актуализация на наскоро приетия Генерален план за организация на движението в общината.

В следобедните часове бе свикана извънредна среща с представители на комисията, два дни, след като дете беше блъснато от автомобил на паркинг в Приморския парк и загина, предаде "Фокус".

С промяната в плана ще бъде регламентирано поставянето на забранителните знаци на входовете на парка. По време на заседанието зам.- кметът Тодор Иванов заяви, че достъпът на автомобили ще бъде спрян, въпреки излязлото преди време решение на съда за недопускане на автомобили.