Mерки. 

"Монитор":

Коледа посред лято заради африканската чума по свинете

Коледа посред лято. Така нарекоха масово колене на прасета, стопани. От Българската агенция по безопасност на храните съветват да се заколят животните преди да е тръгнала заразата. Това е и една от превантивните мерки, за да не се стигне до масово разпространяване на болестта.

Най-масирано колят и прибират месото във фризери стопаните от населените места в близост до границата с Румъния, тъй като там има над 600 огнища на болестта.

Заболяването африканска чума по свинете вече достигна до съседния на Русе румънски окръг Гюргево. Затова властите в Русе призоваха стопаните да колят животните, които отглеждат, за да се пресекат възможностите чумата да премине през Дунав мост със заразено месо или фуражи.

Сериозно влошена е епизоотичната обстановка в съседния на Русе окръг Гюргево, където е обявен червен код. Вече съществуват огнища на заболяването африканска чума по свинете.

Пушене. 

"Сега":

Забраната за пушене на закрито остава

Парламентът отхвърли предложенията за промени в закона за здравето, които предвиждаха смекчаване на забраната за пушене на закрити места. Идеята беше инициирана от вицепремиера Валери Симеонов.

Предвиждаше се облекчаване на режима на пушене в заведения и туристически обекти, предаде Дарик. Според аргументите на вицепремиера по този начин ще се защитят непушачите, но предложенията не срещнаха подкрепа и бяха отхвърлени още на първо четене.

Искания. 

"Дума":

Левицата поиска предсрочни избори

"БСП за България" поиска оставката на правителството, разпускане на парламента и предсрочни избори. Това заяви Корнелия Нинова вчера в началото на новия политически сезон. "Двайсет депутати от БСП остават в пленарната зала, но когато се гласуват важни решения, ще присъстваме всички. Останалите отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел", обяви тя. "Този парламент и това мнозинство са изчерпали своята функция и не могат да решат проблемите на хората. Имаме нужда от националната ви енергия, от грижата ви за семейство, за род и отечество", обърна се към хората Нинова. В ГЕРБ има проблем, защото Борисов иска оставки, а Цветанов не ги дава, коментира Драгомир Стойнев, но не изключи премиерът да се откаже от намеренията си.

Предложение.

"24 часа":

4 национални кризисни болници за големи аварии

Това иска софийската колегия на Българския лекарския съюз.Болниците ще поддържат и резерв от 20% свободни легла

4 национални кризисни болници, които да приемат пострадалите от тежки аварии, катастрофи и природни бедствия, предлага столичната колегия на Българския лекарски съюз. Управителният му съвет предлага това да са университетските болници "Пирогов", ВМА, "Света Анна" и "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Те да работят без лимити, да имат резерв от 20% легла за екстремни ситуации и да се осигури съвременно доокомплектоване и логистика за спасяването на много пострадали наведнъж, предлага БЛС.