24 часа

Краденият ток поскъпва три пъти

Ако домакинство или фирма бъдат заловени с манипулирани електромери или че директно са закачили мрежа към кабелите на енергото, санкцията да бъде по цена за недостиг, която е най-високата у нас, предлагат от електроразпределителните дружества. В момента излиза по-евтино да те хванат да крадеш ток, отколкото да си лоялен клиент, мотивираха се те.

 „Труд”

Мръсен въздух мори българите

България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от население заради мръсен въздух. Това показва най-новото изследване на Световната здравна организация (СЗО) по проблема със замърсяването с фини прахови частици.

Със 118 смъртни случая на 100 хиляди държавата ни е на втора позиция, веднага след Украйна – със 120/100 хиляди души. На трето място е Беларус със 110, а на четвърто Русия с 98.

Общо 8634 смъртни случая от мръсен въздух са регистрирани в България през 2012 г., сочат данните на СЗО.

 „Стандарт”

Шофьори и секретарки с професорски заплати

Шофьори и секретарки в Медицинския университет в София са взимали професорски заплати. За сметка на вуза бившият ректор проф. Ваньо Митев пък е подкарал спортен джип за 177 108 лв. Скандалните факти лъснаха в одита на учебното заведение, който вече е пратен на прокуратурата, ДАНС и държавните ревизори. Новината бе огласена от образователния министър Меглена Кунева, която определи разкритията като "много притеснителни". 

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г. Одиторите са открили също нередовни договори за изнесено обучение на студенти в Швейцария, Германия и Кипър. Нарушения има и при проведени обществени поръчки и контракти за реклама и изплатени комисиони. Засечени са и неоправдани командировки на ректора до екзотични дестинации.

„Монитор”        

Забавачки събират по 9000 лева от родители

Около 9000 лева се събират във всяка детска градина по време на първите родителските срещи. Всяко семейство с малко детенце трябва да задели между 50 и 100 лева на година за мокри кърпи, вода и помагала и ремонти, установи проверка на „Монитор”. Така при средно 150 дечица в сграда и 60 лева такса излиза, че родителите отделят и събират средно по 9000 лева. Тези такси обаче се оказват извън закона, защото кметовете масово са издали заповеди до директорите да не събират пари от родителите. Такъв документ от години има в София, Варна и Велико Търново, а в началото на учебната година това разпоредиха и градоначалниците на Бургас, Благоевград и Плевен.

„Сега”

Осъдени и следствени влизат в най-екзотичната битка за президент

Хора с присъди и разследвани за различни престъпления са получили регистрация от ЦИК и ще се включат в кандидатпрезидентската надпревара. Това показва справка с биографията на претендентите за държавен глава, излъчени от 15 инициативни комитета, 12 партии и 5 коалиции. Срокът за регистрацията изтече в понеделник. Сред играчите в битката на 6 ноември са ген. Румен Радев, издигнат от комитет и подкрепен от БСП, Татяна Дончева - излъчена от коалиция между "Движение 21" и НДСВ, Трайчо Трайков от Реформаторския блок, Ивайло Калфин, издигнат също от коалиция, доминирана от АБВ, бившият премиер Пламен Орешарски, чиято номинация бе внесена в ЦИК в последния момент от инициативен комитет, Красимир Каракачанов - кандидат на ВМРО, НФСБ и "Атака" и пр. Най-голямата политическа сила ГЕРБ ще обяви своя кандидат на 2 октомври.

„Дума”

МОН дава на прокурор акад. Ваньо Митев

Доклад на звеното на МОН за вътрешен одит след проверка в Медицинския университет в София установи куп тежки нарушения, извършени главно по времето на бившия ректор акад. Ваньо Митев от 2014 г. насам. Министър Меглена Кунева вчера нарече нарушенията "притеснителни" и обяви, че изпраща одита на прокуратурата, на ДАНС и на агенцията за финансова инспекция на МФ.

Т.нар. изнесено обучение, което МУ организира в Кипър, Италия, Швейцария, Германия и с което проф. Ваньо Митев се хвали, е незаконно и трябва незабавно да бъде прекратено, констатират одиторите. Те установяват нагласени обществени поръчки, двойни договори на служители, екзотични командировки на Митев по цял свят, раздадени стотици хиляди за комисиони и др.

„Капитал дейли”

"АЛД аутомотив" купи по-малкия си конкурент "МКБ - аутопарк"

Компанията за лизинг и управление на автомобилни паркове "АЛД аутомотив" е придобила по-малкия си конкурент "МКБ - аутопарк". Сделката е част от постигнатото в края на миналата година споразумение между собствениците на двете компании, според което базираната във Франция ALD Automotive ще купи унгарската MKB - Euroleasing Autopark и българското й дружество. Промяната в собствеността на "МКБ - аутопарк" е вписана в Търговския регистър в началото на август, а цената е близо 1.7 млн. евро. Сделката ще увеличи автопарка на "АЛД аутомотив" с 1700 автомобила и ще засили позициите й на пазара на оперативен лизинг, който има значителен потенциал за развитие.