24 часа

Леден дъжд спира тока, прави улици на пързалки

Леден дъжд може да се изсипе над Дунавската равнина през следващите 72 часа, предупредиха от Meteo Balkans.

Причината - в следващите часове във височина ще продължава преносът на по-топла въздушна маса. Температурите ще се повишат, но над Дунавската равнина в ниските слоеве ще останат под нулата. Започналите валежи от северозапад ще обхванат постепенно Дунавската равнина.

Леденият дъжд не е харектерно явление за България. Това е твърд валеж, падащ при отрицателни температури на въздуха - от 0 до -10. Обикновено е под формата на малки сфери с диаметър 1-3 мм от плътен прозрачен лед.

Труд

От Балканите зависи сигурността на ЕС

Силно представяне на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС направи в Страсбург премиерът Бойко Борисов. И очаквано бе аплодиран от евродепутатите след речта си в пленарната зала. Бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения бяха посланията, които България декларира като основни теми за ЕС през следващите шест месеца. "По Западните Балкани има няколко варианта. Ние предложихме един, който не носи рискове за ЕС. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има приети държави в ЕС", посочи Бойко Борисов. И ясно заяви, че "стабилността на Балканите пряко отговоря за стабилността на Европа".

Монитор

3 млн. и 600 хил. дължат наематели на общински жилища

На 3 милиона и 600 хиляди лева набъбнаха борчовете на неизрядни наематели на общински жилища в Пловдив. Голяма част от сумата е натрупана през годините от неплащани с години наеми на апартаменти в "Столипиново". Само преди дни новият директор на "Жилфонд" в Пловдив Минко Кафтански е пратил над 100 предупредителни писма, в които се обяснява на борчлиите, че ако не си платят наемите, ще бъдат извадени от жилищата принудително. От "Жилфонд" са обяснили на неизрядните, че могат да плащат и разсрочено. За събирането на дълговете от "Столипиново" Кафтански разчита на съдействието на районния кмет на "Източен" Николай Чунчуков. Чрез разговори с неизрядните наематели през 2017г. в общинската хазна са били внесени около 200 000 лева за "Жилфонд", въпреки че все още имало хора, които дължали по над 2-3 000 лева.

Стандарт

Българските работодатели протестират срещу зеления рекет

В последните десетина години е налице очевиден дисбаланс, който от нездравословен започва да се превръща в убийствен за икономиката на България. Става дума за несъразмерно на важността и броя им влияние на шепа "природозащитници", които в името на неясните си интереси спират всяко по-значимо инвестиционно намерение. Те са готови да спрат, и понастоящем успешно го правят, инвестиционни намерения за стотици милиони, които биха довели до сериозен икономически растеж и постепенно излизане на България от категорията "най-бедна държава в Европа". Спира се транспортна инфраструктура, спира се рудодобив, спира се строежът на спортни-технически съоръжения. Всичко това се прави при явни закононарушения, внушения, дезинформация и манипулиране на общественото мнение.

Сега

Борисов даде още 2-3 г. живот на корупцията

Въпросът за корупцията непрекъснато се поставяше по време на дебата в Европарламента. Дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който го омаловажи миналия петък в София, като каза, че по този въпрос България прилича на други държави в ЕС и не може да се смята за напълно корумпирана, този път сам го повдигна сдържано пред евродепутатите. "Номиналното сближаване е нещо добро, но трябва да се направи все още немного и за реалното сближаване. Най-вече по отношение на борбата срещу корупцията. Знам, че българското правителство много активно работи в тази област", каза Юнкер. Той отправи към балканските кандидатки за ЕС препоръка, която обаче би могла да важи и за България: "Върховенството на закона е в основата на Европейския съюз. ЕС е правова общност, единствено държавите, спазващи принципите на върховенството на закона, могат да се присъединят към съюза.

Капитал дейли

Боян Петров: Има разумно решение за Банско и ще го предложа

Обявеният и за този четвъртък протест в защита на Пирин - четвърти поред от началото на годината, показва, че общественото вълнение по темата не се очертава да заглъхне. Приетите на на 28 декември от правителството промени в стария План за управление на Национален парк "Пирин" (изработеният нов план очаква произнасяне на съда) срещат две основни и равнопоставени възражения: 1 - че позволяват безконтролно строителство на нови писти и влекове в защитени територии на парка, и 2 - че с тях се нарушават три действащи закона и три европейски директиви, свързани с опазването на околната среда. Протестиращите настояват за отмяна на влезлите в сила промени и за оставката на екоминистъра Нено Димов, който е техен вносител.

В подкрепа на правителственото решение концесионерът на ски зоната "Юлен" АД, както и кметовете на Банско и няколко съседни общини организират контрапротести с искане за втори кабинков лифт, който би решил проблема с опашките пред съществуващия.