Бюджет. 

"Дума":

Левицата дава на съд Бюджета на НЗОК 

БСП ще внесе Законопроекта за бюджета на НЗОК в Конституционния съд. Това съобщи от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От левицата са категорични, че е напълно неприемливо 16 закона да се променят чрез преходните и заключителните разпоредби на бюджета на Касата.

Ако в някои от тези промени просто сменяте имената на агенциите, то с текстовете се прави коренна промяна в системата чрез промени в Закона за здравето. Чрез промени на преходни и заключителни разпоредби на Касата променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето и така 16 закона, обърна се Нинова към управляващите.

Това е звучен шамар върху българското право, това е тежък удар по българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент, категорична бе тя. Ето защо на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на България "БСП за България" внасяме Закона за бюджета на НЗОК в Конституционния съд, заяви Нинова. 

СГС 

"24 часа":

Алексей Трифонов е новият шеф на Софийския градски съд 

Съдия Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд (СГС), който няма титулярен шеф повече от година след оставката на Калоян Топалов.

С 9 на 4 гласа съдебните кадровици предпочетоха Трифонов пред опонента му Евгени Георгиев.

Трифонов е наказателен съдия и се впусна в надпреварата за СГС от по-горната инстанция Софийския апелативен съд. Георгиев разглежда граждански дела и бе номинация на съдиите от СГС.

ДАБЧ 

"Монитор":

По нареждане на Борисов: Търсят начин да закрият ДАБЧ

Правителството търси начин, за да закрие Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов в стенограмата от заседанието на кабинета миналата седмица, публикувана на сайта на МС.

Темата повдига самият Борисов, като обяснява на колегите си, че е възложил тази задача на ресорните министри. "Аз сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство", казва Борисов. В тази връзка той уточнява, че именно трите институции отговарят за издаването и получаването на българско гражданство и се произнасят по този въпрос.

"Така че, сега работим по тази тема", допълва още Борисов. От думите му става ясно още, че за "културата" ще се занимава външно министерство, заедно с министъра на културата Боил Банов. 

Полицейски произвол или провокация. 

"Дума":

Левицата пита за полицейско насилие в Сандански 

Въпроси за евентуално полицейско насилие отправиха вчера на трибунка в парламента народни представители от БСП. Моля за съдействие да зададем въпросите какво e наложило 17-годишен младеж да бъде бит в Сандански от повече от 5 полицаи, обърна се към журналистите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Антон Кутев.

От Конфедерацията за защита правата на децата са подали сигнал, че в петък вечерта няколко младежи влезли в конфликт с мъж в Сандански. Човекът бил цивилен полицай, който не е на работа. "Той с кола, а те - пеша. Кой кого е блъснал - не знам. Сигурно са си наговорили лоши работи", предположи Кутев. 5 мин. след спречкването на място дошли 3 полицейски коли, а едно от момчетата било пребито.

"Детето, със сигурност, се е държало предизвикателно, но със сигурност не е налитало на бой. Има показания от другите 3 деца", заяви Кутев. "Съдебномедицинската експертиза говори за над 20 рани. По разказите на другите деца, това дете е било бито веднъж пред тях, показали са и клипчета на част от случилото се, а след това този 17-годишен младеж е бил бит и в самото районно управление.