Визитите на двама влиятелни германски политици у нас - кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер и външния министър Хайко Маас, са сред тематичните акценти на вестниците в понеделник.

"Първата ми повеля като председател на Европейската комисия ще е България да получи пълно членство в Шенген". Това обеща кандидатът на ЕНП за наследник на Юнкер Манфред Вебер, който беше специален гост на предизборното събитие на ГЕРБ и СДС... "Здравейте приятели, здравей България!", поздрави на български Манфред Вебер... "Мечтая си за Европа, като континент в който никой от никоя част от Европа да не се налага да напуска родното си място, за да търси работа в чужбина. Равни условия за живот, еднаква социална закрила... Европа е повече от икономическа зона. Европа са ценности. Има голяма разлика в Европа, но имаме едно нещо общо - във всяко селце, във всеки град има малка църква..." - в. "Стандарт".

"България си има правителство и Европа си има правителство. Ние можем да гарантираме инфраструктурата, доходите и най-вече опазването на външната граница на ЕС. Много усилия влагаме и се справяме добре, не случайно в Европа ни дават за пример", обеща Бойко Борисов. Борисов каза "задачите" си към Вебер. Първата задача на Борисов: "Ние разчитаме, като отлетиш там, на високото - да не забравяш цялата тази зала. Защото животът е събирач - от противници прави първи приятели." Малко преди това Борисов разказа, че като млад политик от Бавария Вебер не е харесвал България, а сега бил пропагандатор на страната. Втора задача - кохезионната политика. Според Борисов единственият шанс за развитие на Западните Балкани и държавите от Източна Европа са транспортните коридори. "Така че кохезионната политика трябва да ни е приоритет. Важно е, защото освен автомагистралите "Струма", "Тракия", "Марица" и "Люлин" сме обещали на българите и "Хемус", както и пътя от Враца към Монтана. За Шенген няма да напомням - не че ни е важно, но е обидно, защото ние се справяме много по-добре от други държави", каза Борисов..." - в. "Дневник".

"Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет двамата обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба... Освен интензивния политически диалог между България и Германия, беше посочено, че двете държави остават стратегически партньори в областта на търговията и инвестициите. През 2018 г. стокообменът между страните е 8,153 млрд. евро, което е с 11.8 % повече от миналата година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 г. са в размер на 153,7 мил. евро. По време на срещата Борисов посочи, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии. По време на разговора бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас. Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска перспектива, опазването на сигурността на външната граница на ЕС също бяха сред темите на срещата между Борисов и Маас. Фокус на разговорите беше и енергийната сигурност на страната, включително чрез диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ." - в. "Труд".

Скандалът около къщите за гости и апартаментгейт също остават сред актуалните теми:

"Проверките на къщите за гости вече текат, става ясно от репортаж на БНР от Сапарева баня. По разпореждане на прокуратурата се проверяват 19 такива обекта в общината, съобщи кметът Калин Гелев. Общо в Сапарева баня работят около 120 къщи за гости, но само 19 от тях са с пари по селската програма. Проверките са запознали от началото на тази седмица. "И на икономическа полиция е възложена проверка относно нощувките. Искат и от нас справки - разрешение за строеж, удостоверение за въвеждане в експлоатация, удостоверение за категоризация, колко звезди е, отговарят ли на условията. Относно броя на реализираните нощувки те минават само през "Местни данъци и такси", каза кметът. Той призна, че за месец април, когато имаше празници и къщите за гости бяха пълни, не е внесен нито един лев туристически данък в общинската хазна..." - в. "Сега".

В. "Стандарт" цитира коментар на Първан Симеонов по темата: "Двата скандала - с евтините жилища на властта, който стана нарицателен като апартаментгейт, и къщите за гости, безспорно накърниха доверието у цялата политическа класа, но най-силно го отнесоха управляващите от ГЕРБ, записаха се по-скоро на тяхната сметка. На всичкото отгоре чорапът продължава да се разплита, през тази седмица скандалът "взе" главата и на министъра на земеделието Румен Порожанов. Двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, реагираха, както се казва по учебник на скандалите. Борисов се опита да направи от дефекта - ефект, нормално. Мина в контранастъпление, тръгна той да ги маха. Затова и сега го питат: "Този или онзи защо не го махаш?..." Иззе и инициативата от "грешния" Цветанов, старае се той да води предизборната кампания, макар че преди това се кълнеше, че ще "гледа като премиер да не участва, ще забрани и на министрите..." БСП пък като че ли разбраха, че когато бързат да атакуват ГЕРБ грешат, защото предизвикват моментален отпор и спасително обяснение от опонентите. Социалистите, така да се каже, се снишиха и поне засега това се оказва печеливша стратегия..."

Всекидневниците продължават да следят в детайли кампанията за евровота.

"Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Гласове" по партийната телевизия "БСТВ". Според нея премиерът Бойко Борисов обикаля предизборно страната и обещава пари. "Така не се управлява държавен и публичен ресурс. Това са парите, събрани от всички българи, и законът казва, че се преразпределят през парламента и там има контрол. Тук всичко е безконтролно и еднолично и с една цел - лично политическо оцеляване. Не е целта, която си поставя един държавник, когато управлява финанси", заяви Нинова. Попитана как ще предизвика БСП предсрочни избори при положение, че премиерът Бойко Борисов е не смята да подава оставка, ако загуби евровота, Нинова каза, че предсрочни избори могат да предизвикат избирателите. За това тя призова за гласуване. "Ако ГЕРБ загубят тези избори, вече нямат легитимност. Разбирам, че не искат да напускат властта със всички сили и средства. Това не е, за да дадат перспектива на страната или да увеличават доходите. Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това", каза Нинова..." - в. "Дневник".

"Битката на 26 май не е за един-двама или трима от нашата листа в Брюксел. Целта е да заявим ясно, че има алтернатива на двуполюсния модел, който двете БКП-та - ГЕРБ и БСП, разиграват с посредничеството на ДПС", това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на среща на кандидатите със симпатизанти във Велико Търново. "Всичките кандидати на "Демократична България" са един екип и ще работят заедно, независимо кого вие ще пратите в ЕП. Защото "Демократична България" е дългосрочен проект, "Демократична България" е здрава и единна и има много ясна цел и голяма кауза - промяна на политическия модел в България. Има кой да изведе страната от порочния кръг между ГЕРБ, БСП и ДПС и това сме ние", заяви лидерът на "Да, България!". Той призова всички за пределна мобилизация преди вота, както и за масово участие в самия избор като застъпници, за да се гарантира коректното преброяване на гласовете. На 26 май с малка крачка можем да постигнем голяма промяна, каза и водачът на листата Радан Кънев. "Ще успеем, ще покажем на хората, които, разкъсвани между дилемата кое от двете БКП-та е по-малкото зло, най-често остават вкъщи и не гласуват, че има за кого, че има смисъл да гласуват. Двама депутати в Европейския парламент от "Демократична България" означава, че хората, които разчитат на себе си, които вярват в демокрацията и пазарната икономика, ще има за кого да гласуват и на парламентарни и местни избори", заяви Кънев..." - в. "Дневник".

"Популистките партии разбраха две важни неща за европейския електорат през 2019 г. Те знаят, че тези избори не са битка между две съперничещи си визии за отворена интернационалистка Европа срещу затворена националистка Европа. Европейската идентичност остава силна и европейците чувстват нива на защита в ЕС, което не искат да загубят. Това не значи, че са съгласни със статуквото. Всъщност, за да се свържат успешно с избирателите, партиите трябва да се представят като защитници на промяната. Скорошно проучване на Евробарометър показа рекордно висок от над 30 години брой респонденти, смятащи, че еврочленството е добро за страната им - 68% през февруари и март. Мащабно изследване за Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено през изминалите четири месеца от YouGov, също показа, че европейската идентичност остава много важна за гражданите на ЕС. Това, което европейците ценят в ЕС, стана ясно от отговорите на въпроса каква би била най-голямата загуба, ако ЕС спре да съществува. Най-честите отговори са съсредоточени около ползите от членството в единния пазар - възможностите за живот, работа и пътувания в другите държави членки. Също популярна е и идеята за ЕС като глобален актьор. Третият най-голям дял отговори е свързан с ангажимента към европейските ценности - защита на демокрацията и върховенството на закона..." - в. "Дневник".

Вестниците публикуват е новини от академичната сфера.

"Световноизвестният професор по физика и голям дарител в областта на академичното образование Минко Балкански получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в България. На официална церемония в Благоевград бяха връчени дипломите на 25-ия випуск на университета, съобщи БНР. 197 бакалаври и 21 магистри от 17 държави участваха в тържествената процесия заедно със своите преподаватели и членовете на университетското настоятелство. Пред абсолвентите, техните родители и приятели президентът на висшето училище д-р Стивън Съливан заяви: "Всеки един от вас олицетворява успеха, постигнат чрез нашите усилия като университет и очакваме с нетърпение множеството успехи и постижения, които всеки от вас ще завоюва". Този университет създава бъдещите лидери в науката, бизнеса и политиката, заяви почетният оратор на церемонията Валдрин Лука, който е министър на икономиката на Република Косово и бивш възпитаник на Американския университет. "Повечето от решенията, които взимам в живота, независимо дали са свързани с кариера, бизнес или политика, носят нещо от Американския университет в България". За изключителни заслуги в утвърждаването на Американския университет световноизвестният физик Минко Балкански беше удостоен с почетното звание " Доктор хонорис кауза"..." - в. "24 часа".

"Просветното министерство започва проверки за имотите на всички университети, като първо ще бъдат проверени трите кита - тоест тримата най-големи. Това са Софийският университет, УНСС и Медицинският, заяви пред "Стандарт" просветният министър Красимир Вълчев. Той подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), след като Би Ти Ви публикува информация за имотите на вуза и за това как те се отдават за дискотеки, ресторанти и чалготеки на цени, по-ниски от пазарните. От разследването става ясно, че вузът дава за четири лева на квадрат прословутия Стол 33, където под наем се помещава дискотека, в която само минералната вода струва 3 лева, а малка бутилка вино от 375 грама се продава на цена от 27 лева. В същото време пазарните цени в района са около 7 лева на квадрат. Самият Университет по национално и световно стопанство предостави на "Стандарт" документи, съгласно които още преди време е поискал от просветното министерство промяна на предназначението на въпросния обект. Съгласно тях сградата, в която сега се помещава дискотека, преди 1989 година е била младежки дом, но впоследствие през 2012 година самата държава променя предназначението на сградата за "дискотека, бар, ресторант" с акт №07879 за публична държавна собственост. Подписът под документа е на тогавашния областен управител Данаил Кирилов. Горе-долу по същото време, след като студент загива при сбиване в дискотека в Студентски град, просветното министерство започва проверка за това как се стопанисват имотите на университетите. Тъй като се оказва, че част от тях се отдават за заведения и кафенета, МОН предупреждава ректорите да спрат да печелят от тях. В този момент дори бяха назначени проверки как университетите стопанисват имотите, които притежават. Тогавашното ръководство на УНСС пише до просветния министър Сергей Игнатов с молба да промени статута на така наречения стол 33, така че той вече да не бъде кръчма. Това няма как да стане без благословията на държавата, защото имотите на вузовете са публична държавна собственост. Отговор обаче не е получен и заведението продължава да функционира, като плаща цени под пазарните. Обяснението на ръководството е, че други кандидати за наемането му няма. Ректори на съседни вузове пък твърдят, че 30 на сто от заплатите на преподавателите в УНСС се формират точно от приходите на заведенията, с които вузът разполага. Общият брой на обектите, които държавата е предоставила за ползване на УНСС, е 32, като общата им квадратура е 3000 квадратни метра. В момента от тях под наем са отдадени 23, като един е за дискотека, един за ресторант, три за магазини, три за складове, три за офиси, един за банкомат и други за малки помещения. Общо осем са свободните в момента помещения на университета. Той като че ли е и най-печелившият от помещенията си вуз, предвид факта, че Техническият и Медицинският университет отдават под наем предимно помещения не за дискотеки, а за кафенета, които могат да се ползват от студентите. Техническият има две бази за почивка в Созопол и Семково, но те се ползват основно от преподавателите. Ако се окаже, че има свободни места, те се предлагат на другите университети и на БАН, разказа ректорът проф. Георги Михов. "Много бихме искали да имаме имоти като тези на колегите, но за съжаление от 2000 година университетът ни не е придобивал недвижима собственост", заяви той. Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев пък сподели пред "Стандарт", че техният вуз няма сгради, които да отдава за чалготеки, а имат предимно такива, които се ползват за кафенета, където могат да се отбиват студентите. Много имоти има Софийският университет, но той е в ролята на бедняка-милионер, тъй като не може да ги стопанисва особено добре. Част от тях при това не са предоставени от държавата, а от частни дарители, но към момента пустеят. Преди време университетът държеше заведение до журналистическия факултет, което бе добре посещавано, но сградата сега пустее. Между другото, историята сочи, че държавата сама допусна Студентският град да се превърне в Лас Вегас, след като загуби някои от ключовите си сгради и позволи те да преминат в частни ръце. В момента една от най-търсените дискотеки - "Плаза", се помещава в сграда на Министерството на образованието, която обаче е завзета незаконно и отдадена под наем. На практика това е много популярната дискотека от времето на соца "Цветан Спасов", която беше част от "Студентски общежития и столове". Преди години частно лице съумява да я присвои и отдаде под наем на фолкпевеца Константин, а малко по-късно тя стана известна с "тъмна стаичка", където хората могат да се друсат и да правят секс..." - в. "Стандарт".