Решение. 

"24 часа":

Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката

 

Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на БАН и преминаване в нова структура, създадена от Министерския съвет. Това е решение, което отчита декларираното намерение на правителството за разрешаване на проблема с НИМХ. Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

Това реши Общото събрание след напрегнато заседание, продължило над час и половина.

При определяне на бъдещия принципал на новата структура Общото събрание ще създаде работна група, която съвместно с работна група от приемащата институция да разработи процедура и правила за изваждане на института, като се спазват нормативната уредба и уставът на БАН.

 

Властта. 

"Монитор":

Коалицията бетонира рокадите, гласуват ги в четвъртък 

 

Премиерът Бойко Борисов посочи имената на кандидатите за трима нови министри в кабинета. Така за МВР се предлага главният секретар на ведомството Младен Маринов. За транспортен министър от ГЕРБ гласят Александър Манолев, който в момента е зам.-министър на икономиката, а за МРРБ депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова.

 

 

 

В момента тя е зам.-председател на регионалната комисия в парламента, а преди това е била кмет на Враца.

"За да не се спекулира с имена, ще ви кажа за кандидатите, на които сме се спрели", обясни Борисов в присъствието на коалиционните партньори, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов.

Това стана след заседанието на коалиционния съвет, който продължи около час и половина в МС, а на него ГЕРБ и "Обединени патриоти" обсъдиха кой да оглави МВР, МРРБ и транспортното ведомство на мястото на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Техните оставки бяха поискани от премиера заради трагичната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

 

Проблеми. 

"Дума":

 

 

Над 8600 малчугани от София остават без места в забавачките

 

Майки с малките си деца се събраха вчера на протест пред Столичната община на ул. "Московска" 33 с искания за повече места в детските градини, строеж на нови сгради и оставки в администрацията. Родителите настояват и за компенсиране на неприетите в забавачки деца, както и за електронна система за прием в първи клас. Те издигнаха плакат, с който обявяват, че няма да търпят дирекция "Образование" да прикрива нарушенията в детските градини. На друго табло пък бяха изнесени конкретни данни за броя на неприетите деца по набори през предстоящата учебна година.

Под звуците на гайда малчуганите показаха танцови умения, докато представители на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система преговаряха с представители на кметството за исканията си. Въпреки че от общината открито се противопоставиха на голяма част от изнесената от комитета информация, неговият председател Васил Николов излезе удовлетворен от срещата със зам.-кмета Тодор Чобанов и шефката на комисията по образование в СОС Малина Едрева. Според Николов от общината са дали заявка, че ще се съобразят с исканията на родителите.

 

Оставка. 

"24 часа":

Директорката на Изпълнителната агенция по трансплантации пак е подала оставка

 

Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/. Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие. В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че д-р Симеонова депозира оставка през юни, но тя беше отхвърлена.

Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза.

 

Спор. 

"Сега":

Плевнелиев: Радев е първият български президент популист

"Аз мисля, че всички трябва да пазим авторитета на бившия държавен глава, дори когато той самият не знае как да го опази" - така президентът Румен Радев отвърна на обвинението, че е популист, отправено от предшественика му на поста Росен Плевнелиев. "Радев е първият български президент популист. Дори обръщението му от преди дни - изключително популистко. Не му прилича на държавен глава да поставя под въпрос основните институции на българската държава и да казва, че дори БСП не била алтернатива на сегашното управление. Дори има противоконституционност - разделя нацията. Той външнополитически не е никакъв фактор, няма доверие към него на Запад", коментира Плевнелиев пред бТВ.

Според него Русия е "зашлевила шамар" на Румен Радев два пъти. "Не остана и съмнение, че проруската нотка у нас остана без покритие. Никога не се беше случвало да отиде на посещение в Кремъл, от 6 минути изявления една да говори президентът на Русия и то да говори за Бойко Борисов. След като не може да свърши нищо извън България, то ще работи в страната. Президентът трябва да е платформа за добрите идеи в държавата, да е балансиран", обобщи Плевнелиев.

Президентът Румен Радев коментира и смените в кабинета. Според него в момента правителство тиражира серийни скандали и интриги, за да очерни опонентите си и да прикрие най-важните проблеми на обществото - корупцията и беззаконието. "Моят призив е към политическите партии - всички да се обърнат към проблемите на българите", коментира още Радев.