Протестът на миньорите от рудник "Бабино" е сред водещите теми на вестниците в петък.

"Миньори щурмуваха преддверието на рудник "Бабино". Те искаха да предупредят колегите си под земята да не спират протеста си. По-рано днес омбудсманът Мая Манолова посети рудника. Тя се разбра с ръководството част от протестиращите да излязат на повърхността и да получат целите си заплати за август на ръка, след което поетапно да излязат и останалите им колеги. Пълните суми обаче така и не бяха изплатени, което предизвика гнева на миньорите и те щурмуваха рудника, съобщава Нова телевизия. По-късно вечера на мястото пристигна инкасо автомобил с парите за заплатите. Очаква се поетапно протестиращите да получат парите си за август. Междувременно, премиерът Бойко Борисов настоя концесионерът на мините да изплати незабавно дължимите суми на служителите си. Той поиска да бъде започната процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък "Бабино"..." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов настоява пред концесионера "Въгледобив Бобов дол" ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник "Бабино", съобщават от правителствената информационна служба. Министър-председателят посочи, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък "Бабино", сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати. Припомняме, че с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от "Мини Бобов дол" ЕАД на "Ораново" ЕООД (преименувано през 2008 г. във "Въгледобив Бобов дол" ЕООД) по отношение на участък "Бабино".
Междувременно, напрежението в Бобов дол ескалира. Миньори щурмуваха мината в опит да кажат на колегите си под земята, че са би излъгани, информира БТВ. Опитали се да нахлуят и в кабинета на директора." - в. "Труд".

"Приключи протестът на миньорите в рудник "Бабино", съобщи "Фокус". Протестиращите поетапно започнаха да напускат минната галерия и са посрещани на повърхността от своите близки и колеги със силни възгласи "Българи-юнаци!". Омбудсманът Мая Манолова, която прекара последните няколко часа при протестиращите, също излезе от минната галерия. Пред журналисти областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който присъства на преговорите с ръководството на мината, обяви, че е постигната пълна договореност за изплащането на всички заплати и ваучерите за храна на всички миньори. От утре ще съдействам за запазването на дейността на рудник "Бабино". Това каза омбудсманът Мая Манолова, след като излезе от рудник "Бабино", където прекара няколко часа преговаряйки с протестиращите миньори, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. По думите ѝ този рудник трябва да продължи да функционира, защото е един от най-големите в мината. Омбудсманът подчерта, че при нужда всички институции ще съдействат за преквалификация на служителите, които не желаят да останат на работа в рудника. По думите на омбудсмана на На 25 октомври 2016 година ще бъдат преведени следващите дължими суми на служителите. Мая Манолова коментира още, че от Националната инициатива "Великден за всеки" са останали ваучери за храна на стойност над 100 000 лева, които ще бъдат раздадени на миньорите, ако се получи съгласието на инициативният комитет. Омбудсманът определи протестиращите миньори като "герои, извоювали всеки един лев от изключително скромните си заплати"..." - в. "24 часа".

Неяснотите около изборните процедури също са сред най-широко отразяваните теми.

"Дори след като експерти предупредиха, че на 6.XI. новото квадратче може да роди проблем с отчитането на вота, ГЕРБ го оставя. Георги Марков и Емилия Друмева поискаха промяна на правилата, за да е конституционен изборът Управляващите няма да махнат новото квадратче "Не подкрепям никого" от бюлетината, защото то осигурява равнопоставеност на избирателите. Това заяви пред "24 часа" председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, след като последните дни експерти предупредиха, че нововъведението може да доведе до объркване в отчитането на вота на 6 ноември. Казусът произтича от факта, че според методиката, заложена в Изборния кодекс, гласовете на избирателите, задраскали квадратчето "Не подкрепям никого", са действителни. Но те ще бъдат отчитани само при определяне на изборната активност, а не и при изчисляване на процентите на подкрепа на отделните кандидати. Според методиката избрана е тази кандидатпрезидентска двойка, получила повече от половината действителни гласове, с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (квадратчето "Не подкрепям никого"), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели." - в. "24 часа".

"Михаил Константинов: Парламентът е сътворил изборна вселенска глупост Третирането на бюлетината с "Не подкрепям никого" ту като действителна, ту като недействителна е вселенска глупост - това заяви в ефира на Нова телевизия математикът проф. Михаил Константинов. Той потвърди, че казусът води до нарушаване на конституцията. Изваждането на действителните бюлетини с "Не подкрепям никого" помага на водещия кандидат, потвърди още Константинов. "Принципът, който беше нарушен е следният: За да бъде избран един кандидат, той трябва да има повече гласове от всички останали", отсече Константинов. "Ако гласовете, че не гласувате за никого, са действителни, се въртим в една спирала. Ако гласуват повече от 50%, че не искат никого, няма как да имаме избран президент. Край, всичко свърши. В конституцията едно коте, са го кръстили куче. Българите да знаят, че ако гласуват с това квадратче, нищо не правят. Призовавам всеки да отиде и да гласува както иска", заяви математикът. "Карате хората зорлем да дойдат да гласуват. Дадохте им тази възможност и после при броенето им я вадите. Вкарвайки гласове, които не са за никого, се влиза в хипотезата на безкрайния цикъл", отсече той. - в. "Сега".

"Депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов, Петър Славов и Иван Кирилов Иванов внесоха в деловодството на парламента законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който гласовете в квадратчето "не подкрепям никого" да бъдат броени заедно с останалите действителни гласове. Изборът "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен, според действащия Изборен кодекс. "Промените в Изборния кодекс през май бяха приети в условията на парламентарна суматоха. Вероятно поради невнимание в напрегнатата обстановка, в текста на изменения Изборен кодекс е допуснато тежко противоречие с нормите на Конституцията", пише в мотивите на вносителите. В деловодството на парламента има още две предложения за промени в Изборния кодекс, който са внесени тази седмица. Радан Кънев и депутати от ДСБ искат да отпадне ограничението от 35 изборни секции в държава при гласуване зад граница. От АБВ пък искат от 35 лимитът да бъде вдигнат до 55. Във Великобритания има събрани заявления за откриване на около 60 секции..." - в. "Дневник".

"Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд заради проблемите с Изборния кодекс. Тя ще атакува текстовете, ограничаващи секциите в чужбина до 35 в държава. Според експерти към момента новите правила в изборния кодекс създават проблеми най-вече в две посоки. Първата е ограничението за гласуване на сънародниците ни в чужбина в до 35 секции. И тъй като депутатите почиват, на ход са другите институции. "Аз вече съм готова с конституционна жалба и утре свиквам правния си съвет", подчерта омбудсманът, цитирана от БТВ. Според Манолова недопустимо е правата на част от българите да бъдат ограничавани. По думите й ЦИК има две възможности - или да наруши разпоредбата, която казва, че при 60 заявления трябва да открие секция, или да наруши разпоредбата, според която могат да се откриват до 35 секции в държава. ЦИК ще мисли как да излезе от този казус до събота. Те вече са пратили писмо на Външното министерство, съгласно което искат информация за броя и разпределението на българската общност във Великобритания и отдалечеността на местата едно от друго..." - в. "Труд".

"Рекорден брой българи зад граница искат да упражнят правото си на глас и да пуснат бюлетина за новия държавен глава на страната ни. 34 090 наши сънародници в чужбина са подали заявления, с които са показали желанието си да гласуват. Общият брой постъпили заявления от дипломатическите и консулските представителства са 3743, като от тях са потвърдени 2193. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално днес окончателния брой на подадените заявления, тъй като тази седмица изтече срокът за подаването им. Класацията на рекордните заявления води Великобритания. 7106 българи на Острова от сега са се записали за участие във вота за "Дондуков" 2. След тях по активност ги следват сънародниците ни в Турция - 6587. 3508 българи с право на глас в Германия са пуснали от своя страна искане да участват в избора на следващия президент. Четвъртото място е запазено за САЩ с 2933 заявления. "Изключително любопитно е, че западноевропейска страна като Великобритания е мястото, откъдето пристигат най-много заявления. Това се случва за първи път", отбеляза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. За сравнение в други години около две трети от всички заявления са с място на подаване - съседна Турция. "Можем да очакваме една рекордна за президентски избори активност на българските избиратели", обобщи цифрите Томов. Но уточни, че практиката от предишни избори показва, че обикновено гласуват няколко пъти повече българи от тези, които са подали заявления. Заради това от ЦИК очакват още по-голям интерес към изборите у нас от сънародниците ни зад граница. Къде точно българите в чужбина ще могат да пуснат бюлетината си ще стане ясно утре. Тогава от ЦИК ще определят местата на избирателните секции, както и броя им. Последните промени в Изборния кодекс, които скараха през пролетта народните представители, обаче поставиха ограничение за разкриване най-много на 35 секции в държава. Това от своя страна затруднява огромния брой българи в Англия, които искат да гласуват. Според подадените заявления на Острова трябва да се разкрият близо 60 секции..." - в. "Стандарт"

Казусът ще бъде решен, след като от Министерство на външните работи изпратят окончателни данни до ЦИК и тя от своя страна реши как да процедира. До 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства образуват секциите за гласуване в съответните страни и следва да публикуват списъците за гласуване на гражданите, подали заявление за гласуване извън страните. На последните парламентарни избори през 2014 година бюлетина за управлението на страната ни са пуснали 144 208 наши сънародници зад граница.

Всекидневниците съобщават също, че Конституционният съд е върна давността за престъпленията на комунистическия режим.

"Конституционният съд върна давността за престъпления на режима след 1944 г. Конституционният съд отмени премахването на давността за преследването някои престъпления, извършени от висши функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г., съобщава Правен свят. С решение от днес, взето с 11 на 1 гласа, като против е бил Филип Димитров, за противоконституционни са обявени три нови разпоредби от Наказателния кодекс. Още не е ясно какви са мотивите на КС, тъй като решението ще бъде публикувано утре. Трите разпоредби бяха атакувани в КС от главния прокурор Сотир Цацаров..." - в. "Сега".

"Конституционният съд (КС) отмени премахването на давността за преследването на някои престъпления, извършени от висши функционери на БКП от 1944 г. до 1989 г., съобщи "Правен свят". С решението си от днес, взето с 11 на 1 гласа, като против е бил Филип Димитров, за противоконституционни са обявени разпоредби от Наказателния кодекс, които бяха приети от парламента през септември 2015 г. Тези разпоредби предвиждаха да се носи наказателна отговорност за престъпления, извършени след 9 септември 1944 независимо от изтичане на давностния срок, т.е. да отпадне давността за преследването им. Промените бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок и бяха подкрепени със 111 гласа "за", 30 "против" и 7 "въздържали се".

Засега не са известни мотивите на конституционните съдии, с които се отказва да бъдат преследвани тези престъпления. Решението на КС ще бъде публикувано утре. КС бе сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров. С приетите от парламента изменения освен че отпадаше давността за някои престъпления на висшите функционери на БКП, се регламентираше, че това правило ще се прилага и за престъпления, за които тя вече е изтекла. Нещо повече - предвиждаше се делата, които са прекратени заради изтекла давност, да бъдат възобновени. Главният прокурор видя серия от проблеми, до които ще доведат разпоредбите - погазване на права, дискриминация и правораздавателен хаос. Според Цацаров приетите от парламента изменения "не съответстват на принципа на правовата държава, на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация и на принципа за върховенство на имащите непосредствено действие конституционни норми, и повдигат въпроси относно съобразяването със забраната за установяване на ретроактивно действие на наказателния закон - от гледна точка на досегашната практика на Конституционния съд. Освен това изключването с обратна сила на прилагането на общите правила за давността за някои престъпления, определени по критерия субект на извършването, се конфронтира с основни права на гражданите, произтичащи от нормите на конституцията", бе посочено в искането на главния прокурор до КС. Той е изтъкнал и аргументи за неяснота за кръга от субектите, спрямо които ще се прилага правилото за изключена давност, тъй като не може да се определи какво означава "членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции". Както и че е недопустимо обратно действие на закон, с който се установява състав на престъпление или се увеличават наказанието и другите санкционни последици." - в. "Дневник".