Сделка.

"Сега":

МО предлага на правителството да се купят F-16

Междуведомствената комисия за купуване на нов тип бойни самолети е избрала американските, стана ясно на пресконференция.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че се предлага министър-председателят да създаде организация, като при изготвяне на проекта на международен договор, да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

Съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия - Eurofighter1 , САЩ - F16 и Швеция с JAS - 39СD "Gripen". Той поясни, че извършената проверка е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на исискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка.

Зам.-министърът посочи, че във втория раздел са обобщени следните изводи. "Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи прилагането в пълен обем на методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект - придобиване на нов тип боен самолет", каза Запрянов.

 

Глоба.

"24 часа":

КЗК глоби "Български пощи" за близо 150 хил. лева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобила "Български пощи" заради изкривяване на условията за конкуренция.

Пощите ще трябва да платят 144 279 лева за извършеното нарушение.

От съобщението на КЗК става ясно, че Български пощи са предоставяли услугата "отпечатване и доставка на ваучери за храна" на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация. По този начин се изкривяват условията на конкуренция между операторите на пазара на предоставяне на ваучери за храна, подчертават от Комисията.

 

Реакция.

"Дума":

Нинова: Доган поставя правилна диагноза, но предлага грешно лечение

Ахмед Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото и грешно лечение - невъзможна формула за нас е програмно правителство, коментира в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме че вчера почетният председател на ДПС направи знаково изказване, в което поиска смяна на модела на управление чрез програмно правителство за ускорено догонващо развитие на страната.

Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер едно на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции е правилна и тя съвпада с нашата, подчерта Корнелия Нинова. Тя се съгласи и с твърдението на Доган, че трябва да има много по-силна роля на държавата в икономиката. Според нея обаче предложението за лечение - програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, е невъзможна формула. Лидерът на БСП посочи и причините за това - този парламент е с изчерпано доверие и е абсолютно невъзможно на една маса да седнат и да се разберат Патриотите с ДПС, както и БСП с ГЕРБ.

 

Замърсяване.

"24 часа":

Над 10 пъти замърсяване на въздуха в София

Над 10 пъти над нормата достига замърсяването на въздуха в части от столицата към 18:00 часа днес.

Според данните от гражданската платформа airtube.info силно замърсен, т.е с показател около и над 500 ug/m3 е въздухът в Горна баня, Очва Купел (особено в 1, където се намира и квартал Факултета), Подуяне, Западен парк, Орландовци.

В центъра на София замърсяването е около 5-6 пъти над нормата.

В останалите крайни квартали нивото на финни прахови частици превишава допустимите норми между 3 и 4 пъти.

 

Празници.

"Дума":

КАТ със спешни патрули заради "голямото пътуване"

Голямото празнично пътуване очакват от КАТ и въвеждат спешни патрули и специални мерки за контрол на трафика. Още от обяд в петък се очаква хиляди автомобили да задръстят изходите на София. От КАТ дадоха извънреден брифинг, за да разкажат какви мерки взимат, за да обезпечетат по-спокойното и организирано пътуване на празнуващите.

След 14 часа на територията на столицата ще бъде организирана операция за подпомагане на извозване на трафика от града. Пак от 14 часа по цялата републиканска мрежа ще бъдат разположени автопатрули.

По АМ" Тракия" днес ще приключат всички ремонтни дейности. По АМ" Хемус" ремонтните дейности ще приключат в празничните дни, но не на всички места. За това, преди да тръгнат на път, шофьорите да проверят на сайта на АПИ за възможни затруднения в движението.

По време на празниците ще има проверки за шофьори без книжки, шофьори, употребили алкохол или наркотици. Ако времето позволява, ще бъде извадена цялата техника за контрол на скоростта на автомобилите.

Тировете ще бъдат спирани на определени места в страната. При влошена пътна обстановка те ще бъдат спирани още в дълбочина, за да улесни снегопочистването.

Само от столицата се очаква да потеглят около 200 000 превозни средства.