Избор.

"Сега":

Мустафа Хаджи бе преизбран за главен мюфтия

Мустафа Хаджи бе преизбран за главен мюфтия с пълно мнозинство, без нито един глас "против" и нито един глас "въздържал се".
976 делегати участват в редовната Национална мюсюлманска конференция, която се провежда в зала 1 на НДК при засилени мерки за сигурност.
“Макар събитията в световен мащаб да очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма”, каза в доклада си Мустафа Хаджи.
На конференцията присъстваха както представители на настоящото ръководство на ДПС в лицето на Мустафа Карадайъ, така и бившият председател на партията Лютви Местан. Гост на събитието бе и посланикът на Турция у нас.
 
 
Президентски избори.
 
"Дума":
 
Маргарита Попова засега не мисли за кандидатиране за президент

Вицепрезидентът Маргарита Попова няма намерение към днешна дата да се кандидатира за предстоящите президентски избори. "Отговарям ясно и категорично - днес такива планове не ме занимават. Зад мен не стоят никакви кръгове, финансови инструктори и какво ли не още, които да подготвят кампании и да правят кампании. Това заявявам открито и отговорно пред народа и нацията, за които съм се обрекла да работя през тези пет години, и занапред, както мога и с каквото мога", заяви Попова в ефира на БНР. Тя обяви категорично, че няма ангажимент с никакви меди и партийни структури.

По думите й проблемите на политическия елит водят до опасни разделения в обществото, а именно  "насаждане на радикализации, на екстремизми, които не дават възможност спокойно, с разум да напредваме в различни политики".

 

 
 
Обвинения.
 
"Монитор":
 
Цветанов: Кънев говори глупости, за да е интересен

Радан Кънев говори глупости, за да бъде забелязан, както в случая с готвения вот на недоверие срещу правителството.
Това обясни зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който днес вечерта във Варна коментира твърдението на марионетката на Костов от по-рано през деня, че ДПС ходили да питат ГЕРБ по каква тема да е вотът на недоверие. „Днес може би нямаше да коментираме Радан Кънев, ако не беше казал тази глупост. Как можеш да забележиш и коментираш един политик, ако той не каже нещо, което да предизвика поредната политическа несъстоятелност. Смятате ли, че правителство с министър-председател Бойко Борисов, с кабинет, зад който стои цялата парламентарна група от 84 депутати, ще провокираме вот на недоверие за която и да било секторна политика, независимо кой министър ще бъде подложен на подобен вот.

 
 
Винетки.
 
"24 Часа":
 
Със стари винетки до 7 дни, после годишна срещу 97 лв.
 
На 31 януари 2016 г., неделя, изтича валидността на годишните винетки за 2015 г., предупреждават от пътната агенция. Шофьорите, които не са купили стикер за тази година, могат да го направят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, граничните контролно-пропускателни пунктове и др.

Цената на годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната – 30 лв., седмичната - 15 лв., еднодневна няма. Пътната агенция е предоставила за хората с увреждания 154 625 безплатни годишни винетки за 2016 г. за 14,99 млн. лв.

В събота министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че ако въведем толсистемата за тежкотоварни автомобили и електронната винетна система за леките автомобили може да не се наложи ново увеличение на цената от 2017 г. Иначе реалната сегашна цена на годишния стикер за лека кола е 150 лв.

 

Епидемии.

"Труд":

Ангел Кунчев: Свинският грип тип "Калифорния" вече е у нас

Въпреки студеното време, грипът вече официално е в България, съобщава БНТ. През седмицата са изолирани проби на т.нар. свински грип тип „Калифорния“.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, напълно е възможно през следващата седмица в някои райони на страната случаите на грип да достигнат и епидемични стойности.

Така нереченият „свински грип“ атакува най-вече хората в трудоспособна възраст. Според Кунчев едното обяснение, е че е имало щамове, доста близки по генетичен състав с него, минавали в миналото, към които по-възрастните хора имат някакъв по-запазен имунитет.

Имат такава имунна памет и при тях малко по-трудно се предизвикват заболявания и по-леко минават. Докато при по-млади хора, които не са се срещали, явно има склонност да протича сравнително тежко и с по-голям процент усложнения."