Бежанци. 

"Сега":

МВР търси сътрудници за лов на бежанци

Въпреки командированите гранични полицаи, военни и подкреплението от "Фронтекс" МВР разчита на помощ от населението в граничните райони.
МВР явно се връща към практиката от близкото минало, когато ползваше услугите на жителите от граничните села, за да хваща нелегални нарушители на границата. Днес главният секретар на МВР Георги Костов и новото ръководство на "Гранична полиция" се срещат с населението на Малко Търново, за да искат от тях помощ при залавянето на влезлите незаконно през границата.

Някога жителите по границата бяха задължени да докладват за непознати. Така с тяхна помощ всеки проникнал в граничната зона беше задържан. Достатъчно беше едно телефонно обаждане от местен жител. Дали и в бъдеще хората от пограничните селища ще помагат срещу заплащане или от патриотични мотиви - ще стане ясно днес.

Малко Търново е районът, където нашумяха т.нар. доброволчески отряди за залавяне на чужденци. През април имаше подобна среща в града на главния секретар на МВР с представители на различни организации, с които се договориха за съвместни действия. По-късно се появиха и снимки на задържани групи бежанци, които са били предадени на полицията. Стигна се обаче и до скандалните кадри с ареста на тримата афганистанци, вързани със свински опашки. От МВР побързаха да се разграничат с аргумента, че гражданските арести са незаконни.

 

Избори. 

"Монитор":

Две бюлетини на изборите 2 в 1

Въпросите за референдума на едно място, отговаряме на колкото решим
Две бюлетини ще има на предстоящия на 6 ноември вот 2 в 1, когато едновременно ще се проведат президентските избори и референдума. Това уточниха за Агенция „Монитор“ от Централната избирателна комисия, която вече утвърждава изборните книжа. В едната бюлетина ще бъдат изредени кандидатите за президент и вице, а в другата – всички три въпроса на инициираното народно допитване. Изборните експерти са решили питанията в референдума да са на едно място, а не за всяко да има отделна бюлетина, за да не набъбват те до общо четири. „Когато въпросите са на едно място, ще има по-малко объркване сред гласоподавателите“, прогнозира един от говорителите на ЦИК Александър Андреев. Той бе категоричен обаче, че събирането им няма да прави задължително отговарянето на всички. Тоест, избирател, решил да участва в референдума, ще може да се произнесе само по един например, като прескачането на другите два няма да прави бюлетината невалидна.

 

"Дума":

Ген. Румен Радев: Ще работя българинът да се чувства горд

Това е нещото, за което ще работя - българинът да има достойнство, да се чувства горд, че живее в тази държава и тя има лице и гръбнак навън. Това обяви кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев, след като от АБВ го подкрепиха. Партията на Георги Първанов се събра вчера на Национален съвет и обяви, че застава зад ген. Радев. 

Генералът обясни, че ще работи за балансирана външна политика, така че България да може да участва активно във формирането на европейската политика, но на базата на позицията на националния си интерес, да продължава да бъде активен член на ЕС и НАТО, но с все повече реални способности. Във вътрешен план кандидатът за президент ще работи за ясно разделение на властите, което е гаранцията за демокрацията в държавата и за просперитета й. Според него едно общество е силно, когато има хармония между всички обществено политически сектори.
Помолен да каже какво е неговото разбиране за национален идеал, той отговори, че за него това е България да бъде просперираща държава, която да гарантира условия за труд, за развитие на всички свои граждани в мирна обстановка. Кандидатът за държавен глава заяви, че един президент не трябва да бъде тясно профилиран, каквото мнение се налагало за него самия. "Тази сутрин пак ми лепяха етикети. Наши политици с лека ръка лепят етикети - след като е военен, значи по презумпция е прост и за него няма място в такова сложно нещо като политиката, след като го издигат БСП и АБВ, значи той е с комунистическо съзнание и ще ни отдалечи от Европа, НАТО, ЕС, ще ни хвърли в тъмните прегръдки на Азия. Такива хора налепиха етикети с цени на нашата индустрия, енергетика, "Балкан" и ги разпродадоха за жълти стотинки. Така че, благодаря за такива квалификации по мой адрес", коментира Радев. Той ми направи страхотна реклама като каза, че няма да гласува за мен - така генералът реагира на изказване от вчера на бившия премиер Иван Костов.

 

"24 Часа":

Кристалина Георгиева: Няма да съм кандидат-президент на ГЕРБ

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева отхвърли медийните спекулации, че е възможният кандидат на ГЕРБ за президент, и ги окачестви като "от нищо - нещо". "В този политически цикъл нямам участие, не се предвижда и няма да се предвижда", заяви тя днес пред БНТ и призова за повече коректност в медиите. "Референдумът във Великобритания, който доведе до така наречения БРЕКЗИТ доказа реалност, която е различна от тази с която сме свикнали и, за която не сме готови". каза зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. И обясни, че младите и тяхната адаптивност не са били достатъчни да се справят с консерватизма и страховете на по-възрастното население на Великобритания. "Има и позитив от Референдума, а той е - отрезвяването в Европа. Масово хората днес казват", каза Георгиева. "А, бе хубав-лош с Европейския съюз е по-добре, отколкото без него. Във Финландия, в Германия, в Дания с 10-12% скочи подкрепата за Европейския съюз", заяви зам.-председателят на Европейската комисия.

 

Убийството. 

"Труд":

Съпругът на Мейзер с двойна примка около врата
 
Съпругът на Анита Мейзер се опитал да скъса с мускулите на врата си двойна примка и това било фатално за живота му. Това заявила в показанията си скандалната миска, която е обвинена в убийство по непредпазливост на мъжа си Николай Димов. Новите подробности да смъртта на културиста разкри пред „Труд“ адвокатът на Анита Мейзер – Олег Атанасов.

Според защитника миската правила опити да го убеди да спре със силовите упражнения, но той настоявал. Първо двойката надянала на ръцете и краката на Димов т. нар. свински опашки, които вече са известни като мейзерки. Така завързан, мъжът успял да скъса първата стяжка на врата си и искал да продължи с две, но се стигнало до трагичното задушаване. Доказано е, че няма умисъл в причиняването на смъртта на културиста и че тя е настъпила вследствие на задушаване, каза още адвокатът. В четвъртък защитата на Анита Мейзер е внесла обжалване на решението на Варненския окръжен съд, който в сряда й наложи арест.