Проведените избори за 43-ото Народно събрание отново са сред водещите теми на петъчните вестници.

„Избирателната активност на парламентарните избори на 5 октомври е била 48.66%, съобщи на страницата си Централната избирателна комисия (ЦИК). Най-висока е била в 23-ти софийски район - 53.8%, а най-ниската е в Кърджали - 35.2%.
Въпреки ниската активност в Кърджали ДПС вдига подкрепата си с над 13 хил. гласа спрямо 2013 г. Движението увеличава резултата си във всички смесени райони, в които е победител сега - Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Партията на Лютви Местан бележи ръст и в северозападните райони, откъдето вкарва депутати - в Монтана увеличава почти двойно гласовете си (от 2 525 на 4 928 гласа), във Видин ръстът е най-внушителен (от 474 на 2 425 гласа), във Враца също добавя гласове( от 7 975 на 10 626 гласа).
Движението успя да разшири географията си и за първи път има депутат от Монтана, Ловеч, Ямбол и Кюстендил. То отново не е представено само в 5 района - Перник, трите района в столицата и в София-област. В миналия парламент заради малкия брой партии и преразпределението на национално ниво и в избирателния район ДПС успя да спечели депутати и от четирите софийски района (23-ти, 24-ти и 25-ти в София и 26-ти в София-област).
ДПС отбелязва ръст на гласовете в почти всички избирателни райони, но най-незначителен е в Пазарджик - под 100 гласа, където водач беше Делян Пеевски. Незабележим спад обаче отбелязва в Габрово - с 52 гласа по-малко, макар че печели мандат.
На ДПС се полага и "най-лекият" депутат - 864 гласа, в Кюстендил. Заради преразпределението на гласовете от чужбина партията печели там депутат. В парламента влиза Александър Методиев - бат Сали, срещу когото напрежението в града нарасна. Също в Кюстендил е и "най-тежкият" мандат - там със спечелените 20 150 гласа ГЕРБ успява да вкара само един депутат - Кирил Калфин...
На повече гласове зад граница се радва и ГЕРБ - 38 868 гласа спрямо 23 090 през 2013 г. Партията на Бойко Борисов губи по-малко от 10 хил. гласа, но в депутатски места сривът спрямо миналите парламентарни избори е 13 мандата - 84 срещу 97. ГЕРБ остава представена от всички райони, но в девет от тях има само по един депутат - Видин, Кърджали, Кюстендил, Разград, Търговище, Силистра, Ямбол, Смолян, Монтана.
БСП губи почти двойно подкрепата си от 2013 г. - от близо 1 млн. гласа на малко над 505 хил. гласа. Левицата няма да има депутати от четири района, в които ДПС е с надмощие - Силистра, Разград, Търговище и Кърджали. Само в Ямбол БСП има най-много депутатски места, въпреки че е втора по резултат - два за левицата, един за ГЕРБ и един за ДПС..." - в. „Дневник".

„Ако се съберат всички 218 000 недействителни бюлетини, подадени на парламентарните избори, с тях би могла да бъде избрана шестата по големина парламентарна група. Точно 6,23% от избирателите, стигнали до урните, са подали вот, който не се зачита. Това е по-голям процент гласове, отколкото събират всяка поотделно парламентарните партии ББЦ, "Атака" и АБВ. Те са взели съответно по 186 938, 148 262 и 136 223 валидни гласа.
Невалидните бюлетини са резултат от протестен вот и грешки, обясниха от ЦИК, но обявиха, че няма как да направят статистика кои случаи са повече. Върху част от книжата имаше послания - например да се върнат базите на ЦСКА или Козмин Моци от "Лудогорец" да влезе в парламента. Имаше и бюлетина със залепен върху нея презерватив. В други бюлетини обаче избирателите са зачеркнали кръгчето за преференция, но не и квадратчето за избор на партия, което автоматично прави вота недействителен. Това според експертите е най-често срещаната грешка.
На парламентарни избори през 2013 г. имаше 91 047 недействителни гласа..." - в. „Труд".

„Стефан Данаилов ще е доайенът и на 43-ия парламент и трябва да удари звънеца на първото му заседание. Ламбо обаче с тъжна ирония констатира, че явно не вървят добре нещата, когато той заклева новите депутати.
"Бях най-дъртият и в 42-ото НС, заклех ги и вижте как свърши", каза проф. Данаилов в интервю за "24 часа" точно преди изборите. Следващият по възраст е друг професор - Станислав Станилов от "Атака". Ако обаче Ламбо присъства на тържественото първо заседание, конституцията го задължава той да го открие.
Кога да се свика то, ще решават президентът и партийните лидери на 15 октомври..." - в. "24 часа".

„Възелът с влезлия с листата на ДПС от Самоков депутат Александър Методиев-Бат' Сали се заплита. Протестите срещу преразпределението на гласовете от чужбина не стихват. От София, където 100-тина жители на Кюстендил и Дупница демонстрираха пред сградата на ЦИК в сряда, се пренесоха вчера в Кюстендил. Стотици излязоха в центъра на града, а юристите на общината подготвят обжалване на резултатите, които изпращат в НС Бат' Сали само с 864 гласа при 62 000 гласували в 4-мандатен избирателен район. "В жалбата ще се иска и корекция на резултатите в Турция, защото смятаме, че там има много злоупотреби", обяви кметът Петър Паунов. Документът ще бъде изпратен до ВАС и ВКС, до президента и ЦИК и до всички отговорни институции. "Все се надяваме, че ще се намери решение, което да успокои хората", каза Паунов.
"Кюстендил е рибената кост в гърлото на ДПС. Да знаете, че оттук цяла България ще пламне. Сега сбъркахте", заяви в емоционално обръщение пред протестиращите си съграждани кметът. Той ще настоява още за промяна в избирателния закон, която да не допуска повече с подобни изчисления да се подменя вотът на хората. Паунов е категоричен, че трябва да се въведе мажоритарна система, за да може депутатите наистина да са представители на своите избиратели по региони.
"Българското законодателство не може да има математическа формула, която да даде мандат в четиримандатен район на осма политическа сила. 20 000 гласа не са равни на 800 гласа. Няма как някой да ни убеди, че този закон е български. Когато има законодателство, което вреди на България и взема избирателните ни права, това не може да го приемем", заяви Паунов.
Мая Манолова, която става депутат на "БСП - лява коалиция" от Кюстендил, призова Александър Методиев да се оттегли и да даде възможност на следващата в листата на ДПС Анна Благоева. Това обаче едва ли ще успокои духовете, тъй като хората протестират срещу преразпределението, което дава възможност на осмата политическа сила в града да вкара свой представител в НС..." - в. „Сега".

1000-годишнината от смъртта на цар Самуил също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил събра в Петрич президента Росен Плевнелиев, премиера Георги Близнашки и патриарх Неофит.
Събитието в четвъртък бе част от програмата на Националния комитет за почитането на кръглата годишнина. Министър-председателят и водачът на Българската православна църква пристигнаха за историческия спектакъл „Неослепена памет", който започна в 18,00 часа в Националния парк - музей "Самуилова крепост". час по-късно към тях се присъедини и държавният глава. В проявата на сцената участваха Ансамбъл „Пирин", актьори от Драматичен театър „Никола Вапцаров" - Благоевград, ученици и самодейци от община Петрич.
След това патриархът и няколко митрополити отслужиха заупокойна света литургия в памет на българския цар Самуил. Финалът на вечерта дойде с тържествена вечерна проверка заря - проверка с Националната гвардейска част под звуците на Гвардейския духов оркестър.
„Националната свяст се формира, когато осмисляме и победите, и пораженията, които сме изпитали в нашата история. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в Националния парк-музей „Самуилова крепост".
„В ден като днешния трябва да проявяваме високо чувство на национална отговорност. Едва ли има българин, който в ученическите си години да не е потръпвал, когато е достигал до урока за цар Самуил и за неговите воини. Не трябва да забравяме неговия подвиг, той е уникален в историята", подчерта премиерът..." - в. „Стандарт".

„Цар Самуил превърна интересите на страната и народа си в свой личен дълг. В неговия пример, в делото на именитите му военачалници и на обикновените български воини, винаги ще преоткриваме как се води битка за България, как до последно се отстоява независимостта и честта на българите".
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на тържествената церемония в Националния парк-музей „Самуилова крепост" край село Ключ по повод 1000-годишнината от управлението на един от най-забележителните средновековни владетели на България.
„Оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българите...", както го описа през 13 век византийски автор, ще продължава да бъде непреходен във времето символ не само днес, но и за неизброими поколения напред", подчерта още държавният глава.
Президентът посочи, че ако отново обръщаме поглед към онази епоха, ако издигаме паметници, правим филми и пишем книги, то не е за да разпалваме отминали политически страсти или да се надпреварваме по балканско величие. „Целим преди всичко да почерпим от решителността, мъдростта и енергията на този забележителен държавник. Истинският паметник не се издига от тонове мрамор и бронз. Той намира своето място в душите и сърцата", заяви Росен Плевнелиев.
Държавният глава посочи, че героизмът на Самуил и на неговите братя не е само в техните освободителни походи, в разгрома на Василий II след обсадата на Средец или в териториалното разширение на българската държава, а се изразява в забележителното постоянство, в непреходния стремеж за съхраняване на държавните институции и Българската патриаршия, в усилията за международно признаване на суверенитета на България.
Още по-впечатляващо е, че в епоха, когато твърде често правото е на силата, Самуил ни показва на дело как силният трябва да зачита върховенството на закона. Безспорен ръководител на държавните дела, разполагащ с цялата власт и с подкрепата на народа, Самуил не накърнява българските закони, не претендира за царска титла и не си я присвоява. Коронясан е за цар на България едва след прекъсването на престолонаследническата линия през 997 г., със смъртта на пленения цар Роман, посочи още Росен Плевнелиев...
„Подобно на Цар Самуил, днес ние водим своите битки за България, носим своята отговорност за нашата родина и за нашите деца. Във времена на изпитания и на раздори не бива да забравяме думите на Димитър Талев, записани в трилогията му „Самуил - цар български": „Всяко царство, което се разделя, запустява", заяви още в изказването си държавният глава. Президентът призова да посрещнем бъдещето си единни и да пазим България..." - в. „24 часа".

Вестниците проследяват и проблема с доставките на  бебешки ваксини.

„Министерството на здравеопазването прекратява договора  за доставка на шествалентна ваксина за бебета с производителя, спечелил обществената поръчка, защото той не е в състояние да я достави, съобщи на пресконференция здравният министър Мирослав Ненков.
Със същия доставчик ще бъде сключен договор за петвалентна ваксина, а за шествалентната ще се пристъпи към пряко договаряне, уточни министърът.
До проблема с липсващите ваксини за родените след 1 юни тази година се стигна след промяна в имунизационния календар и въвеждане на шествалентната ваксина от предишното ръководство на ведомството.
Служебният министър обясни, че може да се пристъпи към пряко договаряне вместо обществена поръчка, защото  ситуацията е извънредна. Уточни, че по този начин  ще се набавят само количествата, необходими до края на тази година.
Освен това предстои нова промяна в имунизационния календар, в който ще има списък със заболявания, срещу които държавата се ангажира да ваксинира своите бебета. Той ще даде свобода на следващото ръководство, а и на бизнеса, да бъдат гъвкави и да подбират такива ваксини, каквито са налични", посочи министърът..." - в. „Дневник".

„Здравното министерство започва пряко договаряне за снабдяване с липсващата 6-валентна ваксина за най-малките, родени след 1 юни, и реваксинации на децата до 6 години. Поръчката ще е за 40 000 ваксини и се очаква да стигне само до края на годината. Ваксините ще дойдат от излишъци от квотите на други страни, обясни здравният министър Мирослав Ненков.
Причината да се стигне до прякото договаряне е, че доставчикът, който е обявил, че ще осигури ваксините, е подал жалба в КЗК, което допълнително забавя процедурата по доставката им. До жалбата пък се стигнало, след като от МЗ отказали да приемат ваксината, тъй като тя е под форма на флакон, а според позитивния списък трябва да е в спринцовка. "В този си вид ваксината не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с държавни средства", обясни Ненков. Тъй като делото може да се точи с месеци, той е взел решение с екипа си да се пристъпи към директно договаряне въпреки обжалването на търговеца. Зам.-министър Лидия Нейчева, която отговаря за лекарствената политика, съобщи, че цената на ваксината, която ще се договаря, няма да е по-висока от обявената в позитивния лекарствен списък.
Същевременно министърът съобщи, че е стартирана процедура за промяна в имунизационния календар, според която в него ще са вписани заболяванията, срещу които България ваксинира децата си, а не валентността на ваксините." - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и трагедията в Горни Лом.

"До настоящия момент не съществува нито едно доказателство в подкрепа на версията за саботаж в завода в село Горни Лом".
Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, помолен да коментира изявлението на собственика на взривилото се предприятие за утилизация, че загиналите там 15 души са жертва на саботаж.
"Разследването продължава по възможно най-активния начин, проверяват се абсолютно всички версии, но категорично няма данни за умишелен палеж", добави обвинител №1. 
"Саботаж ли! Терористи? Пълни глупости, абсурд!" 
Такъв беше коментарът на оцелелите работници от барутната фабрика относно думите на работодателя им Валери Митков.
Във фаталния 1 октомври те се разминали със смъртта само защото не били на смяна. 
"Абсурдно е да се твърди, че охраната е пуснала непознат с торба детонатори или че някой от загиналите е бил камикадзе с експлозиви", каза един от тях по повод хипотезата, че някой е поставил детонатори на три места и така е вдигнал във въздуха сградите. Той предпочете да остане анонимен, защото след разпит в следствието го предупредили да не споделя информация с медиите, но заяви:
"В последните дни в завода се работеше ударно, за да се изпълни поръчка по утилизация на мини. Не случайно в деня на инцидента дойде ръководството. В бързането някой е прескочил някоя от задължителните процедури при специфичната работа с взривни материали. Представете си на мястото на ремък да сложиш сезал... или да удариш нервно и прекалено силно при разглобяването на боеприпаса... Нещо такова е станало малко преди експлозията. И преди 4 години, когато пак от взрив в "Миджур" пострадаха 4 работници, пак бяхме притискани да изпълняваме норма..."
Нашият източник опроверга и друго твърдение на собственика, че заплатите били по 600-700 лв и никога 250.
"На по-високи постове може да са получавали прилични пари, но обикновените работници вземаха по 250-350 лв.", каза той. Заплатите били определяни според броя обезвредени мини, плащали по стотинки за всяка една, а ставката се сменяла често..." - в. „Труд".

„Близките на 14 от загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом ще получат обезщетение от застраховките им, съобщи кметът на общината Ваньо Костин. В четвъртък той организира срещи на близките с представители на застрахователното дружество. Те стават в селищата, от които има най-много загинали - Чипровци, Горни Лом, Ружинци и Монтана. От 15-те загинали само един - Емил Митков, син на собственика на завода Валери Митков, не е бил застрахован. Обезщетението на всеки от 14-те е 84 брутни месечни заплати. Половината от парите ще бъдат изплатени до 10 дни, а останалата част - след издаването на смъртни актове. Процедурата за това е задействана, чака се съдебно решение от районния съд в Белоградчик.
Започва съкращаване на работещите в цех „Утилизация", съобщиха още от общината в Чупрене. Работещите в цеха за производство на експлозиви остават, без да е ясно кога и дали заводът отново ще заработи. Той беше затварян за по два-три месеца и след авариите през 2007 и 2010 година, но след това отново отварян, каза кметът Костин. Засега нямали яснота дали само взривилият се цех или целият завод ще бъде закрит. На работниците от втория цех трябва да бъдат издадени заповеди за престой не по тяхна вина. През това време собственикът е длъжен да им осигури основните месечни възнаграждения..." - в. „Стандарт".