„Нов живот за медиците с помощ от държавата и фирми", извежда на първа страница „Сега"

Ден след като седемте медици се завърнаха от Либия, държавата започна да търси начини да им помогне по-лесно да се адаптират към нормалния живот. Правителството ще обсъди днес конкретни мерки и законодателни промени, за да се решат редица социални проблеми на освободените. Няколко болници вече им предложиха работа, а "Мобилтел" им подари жилища.

Държавата се ангажира да поеме цялостното лечение, здравното и социалното осигуряване на медиците ни от Либия, съобщи правителствената пресслужба след срещата на министрите Радослав Гайдарски и Емилия Масларова с освободените. Всеки един от тях ще получи еднократно обезщетение, чийто размер все още не е ясен. Отделно социалното министерство ще предостави по 1000 лв. еднократна помощ за покриване на най-неотложните разходи на седемте българи от Либия. Това е максималният й размер по правилника за социално подпомагане.

Правителството ще осигури и безплатна едномесечна почивка на медиците и на техните семейства в страната. Те могат да избират между море и планина.
Проф. Радослав Гайдарски е обещал на медиците ни да бъде осигурена подходяща работа, ако те желаят това. Масларова допълни, че нейното ведомство ще съдейства за намирането на работа на членовете на техните семейства, както и за осигуряването на стипендии на децата им.

Като първа стъпка вчера здравният министър издаде удостоверение на 5-те медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж, че могат да упражняват професията си във всяко лечебно или здравно заведение в България.

Според Закона за здравето медицински специалисти, които 5 г. не са упражнявали професията си, губят правоспособност и трябва да положат изпити, за да си я върнат. Нашите сестри и Ашраф бяха в затвора 8 години и половина. Д-р Георгиев също толкова време не е упражнявал професията си. Ашраф пък изобщо не е дипломиран лекар - преди задържането си е бил стажант.

"Това са форсмажорни обстоятелства, те са били възпрепятствани против волята им да упражняват професията си", обясниха от министерството. Годините в затвора не се считат за прекъсване на трудовия стаж по смисъла на Закона за здравето и те не са загубили правоспособността си, смятат от екипа на Гайдарски.

Заваляха и оферти за работа към медиците. Софийската ракова болница и МВР болница вчера предложиха да ги назначат на щат. Колегите на Валентина Сирополу от Пазарджик, които вече работят в частна болница, й предлагат да започне работа при тях. Мястото отново е в детско отделение и е запазено специално за нея.


Ако пожелае работата, тя ще получава заплата, която е над средната за този бранш в страната, съобщи шефката на детското отделение д-р Фани Спиридонова. Колегите й изразиха и готовност да помогнат в нейната трудова и социална рехабилитация.

"Поне 1-2 месеца няма да сме в състояние да работим", каза вчера Нася Ненова.

Мерките за подпомагане на медиците ни започнаха още във вторник след пристигането им в България, обясни вчера премиерът Станишев. И даде за пример настаняването им в резиденция "Бояна" заедно с техните близки. Станишев няколко пъти подчерта, че държавата ще направи възможното в рамките на закона, но и много частни компании са се ангажирали да подпомогнат медиците. Той обаче предупреди, че не бива да се очаква правителството да дели българите и на едни да помага повече, отколкото на другите. "Никога не бива да забравяме, че в България наред с всичко останало има много хора, които живеят трудно и имат огромни проблеми", каза Станишев.

Самите медици не отправиха конкретни искания вчера. "Просто искам животът ми да бъде нормален. Не знам по какъв начин ще стане, кой какви усилия ще положи за това, просто искам животът ми да се върне в старото си русло", заяви Кристияна Вълчева. "В шок сме от свободата. Може би по-нататък ще разсъждаваме и по-трезво и за това", коментира Нася Ненова. "Сега е моментът да си починем след това, което преживяхме", каза д-р Ашраф. Само те тримата се явиха на обявената пресконференция, която беше неколкократно отлагана. Отсъствието на останалите трима беше обяснено с неразположение.
Засега медиците не желаят да коментират дали ще съдят държавата за престоя си в либийските затвори.

ЩЕДРОСТ
По един апартамент на българските медицински сестри и палестинския лекар обеща шефът на "М-Тел" за България Йозеф Винатцер. Вчера той им подари и мобилни телефони. "Това е един скромен начин да помогнем на нашите момичета да започнат своя нов живот", заяви шефът на "М-Тел".
Адвокат Тодор Батков обеща индивидуални банкови сметки в ДСК с по 10 000 лв. за всеки от медиците. Той добави, че ако медиците пожелаят, инициативата "Не сте сами" ще продължи да работи за "изчистването на случая с нашите сънароднички в европейски съд". Най-вероятно става дума за сезиране на Международния съд в Хага, където може да се поиска пълно оневиняване на медицинските ни сестри. "Ще си помислим", лаконични бяха сестрите.
Българският лекарски съюз също разкри дарителска сметка за подпомагане на медиците, в която 2500 лв. лични средства вложи ръководството на съюза. От съсловната организация призоваха гилдията да се присъедини към инициативата им.

ЗДРАВЕН СТАТУС
Най-сериозният здравен проблем, за който се разбра вчера при медиците, е хипертоничната криза на д-р Здравко Георгиев. Той е колабрирал в понеделник вечерта по време на срещата на медиците с министрите Гайдарски и Масларова. Георгиев е настанен в интензивното отделение на Военно-медицинска академия, където вчера сутринта започнаха обстойни медицински прегледи на освободените. Очаква се изследванията да продължат и днес. Всеки от седмината ще мине стандартния преглед, през който преминават завърналите се от мисия рейнджъри, обясни шефът на ВМА бригаден ген. Стоян Тонев. Стойността на основния пакет е 452 лв.

Психологическият статус на медиците е най-близък до този на подводничарите, обясниха вчера лекари от екипа, който прави прегледите. Такъв статус се получава при дълго престояване в затворено пространство при лоши условия, но разликата с подводничарите е, че при медиците няма мотивация.

„Нов дом за сестрите" е водещо заглавие в „Стандарт"

"Мобилтел" дари на изстрадалите българки по един апартамент. Сестрите ще получат ключа и нотариалния акт за жилищата си в София до дни.

За да започнеш нов живот, първо трябва да имаш дом. С тези думи шефът на "Мобилтел" Йозеф Винацер се обърна към Кристияна, Валентина, Валя, Снежана и Нася.

Първата вноска за обзавеждането на домовете направи "Стандарт". По инициатива на вестника банкер от ДСК посети медиците в Дом № 2 в "Бояна" и на място откри персонална банкова сметка на сестрите, д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф ал Хаджудж. "Стандарт" внася по 10 000 лв. във всяка от 7-те сметки, каза собственикът на изданието адвокат Тодор Батков. 7 нови телефона "Нокия" със сим карти подари още "М-Тел" на медиците.

Преди 2 години компанията прати телефони на медиците ни в Либия, за да имат в затвора връзка със света. Но либийците така и не им ги дадоха. Сега повтаряме подаръка си, каза Винацер.

Мисията "Не сте сами" на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио ще продължава да ви подкрепя и ще направи всичко, което е необходимо, за да можете да се възстановите бързо и да върнете живота си, заяви още г-н Батков. Той каза на сестрите, че "Не сте сами" планира организирането на концерт за връщането им в България. В него ще участват 60-те звезди от поп, рок, рап и фолк музиката у нас, които изпяха специално написания за тях химн "Не сте сами". Ще бъдат поканени и чужди звезди.

Концертът най-вероятно ще съвпадне с посещението на френския президент Никола Саркози в България. Съпругата му Сесилия върна българите със самолета си от Либия.

Сестрите казаха, че ще обмислят предложението на г-н Батков мисията "Не сте сами" да се заеме по справедлив съдебен път с доказване на невинността им.

„Върнахме се от ада в рая", четем в „Дума"

Повече от 150 журналисти от България и чужбина очакваха над два часа и половина българските медицински сестри и двамата лекари. Вчера за първи път те дадоха първата си пресконференция за медиите. Причината за закъснението им се оказаха продължилите пълни медицински прегледи във военна болница. На брифинга не дойдоха д-р Здравко Георгиев, Валентина Сирополу, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова. Лекарят от ВМА подп.
До момента не са установени сериозни отклонения в задравето и на седмината. Изследванията им ще продължат и утре до обяд (б.р. днес). Това заяви подп. д-р Парашкевов от ВМА, който е натоварен да се движи навсякъде с медиците и да им оказва лекарско съдействие при нужда.

Журналистите изненадаха медиците с новината, че български болници са им предложили работа. Наисина ли, не знаехме, но много се радваме и оценяваме този жест, заяви Кристияна. Нася обаче беше по-умерена в емоциите си и подчерта, че за момента не знае как ще продължи живота си оттук насетне. Но във всички случаи иска да се върне към нормалното всекидневие.

Вчера стана ясно, че ръководството на Националния онкологичен център в София осигурява работни места и за сетсрите, и за двамата лекари, стига те да посикат да започнат. като последваща крачка дравният министър Радослав Гайдарски възстанови лекарските права на д-р Георгиев и д-р ал Хаджудж, а също издаде и разрешение на сънародничките ни да практикуват порофесията на медицински сестри. Всъщност аз нямам специалност, в Либия работех като лекар интернист, нямах възможност да продължа, сега обаче чувствам, че имам потенциал и сили да продължа специализацията си, сподели Ашраф. Първата нощ като свободен човек спах като дете, сега съм българин, много съм щастлив и много благодаря на България за всичко, което направи за нас, допълни още той на разбираем български. След това на няколко пъти продължи да повтаря развълнувано "Много ви благодаря, много ви балгодаря!".
Не спах добре, трябва да мине доста време преди да осъзная, че съм свободна, отговори Нася. Тя върна журналистрите отново към първия ден от ареста им - 9 февруари 1999 г. За първи път се видяхме с български дипломат на 25 февруари в лицето на тогавашния посланик Людмил Спасов. С него обаче имаха възможност да се срещнат само трима от петте задържани, защото ние вече бяхме изтезавани, припомни тя. Било им е забранено да говорят каквото и да е, а само да си казват имената. Следващата среща на бълкгарите с родни дипломати се осъществила на 29 април 1999 г. с Румен Петров. Чак половин година след тази среща - на 30 октомври Здравко, Нася, Кристияна, Валентина и Снежана са успели да се видят с Павел Икономов. Той успя да ни подвигне духа, но повече не го видяхме, каза Кристияна.

През април 99 г. бяхме посетени и от Христо Данов и на него успях за първи път да прошепна, че сме изтезавани, каза още Кристияна, но не скри, че впоследните години са живели в недобри условия. Медицинските сестри са обитавали две стаи, рапозлагали са с телевизор и с малка кухня, но не са имали никаква възможност за разходка и спорт. В сравнение с първоначалните условия за живот след задържането им обаче се оказва, че те са направо "лукс". По време на ареста, те са били натъпкани в едно помещение, спали са на дюшек и са имали само два ката дрехи за смяна. След предварителния арест сънародниците ни са били преместени в самостоятелни килии, като са държани са на тъмно. Нася уточни, че е правено всичко възможно да не може никой от седмината да научава какво се случва с останалите.

Ашраф допълни картината с думите, че след обявяването на първата смъртна присъда той е върнат в затвора "Джудейда", където е бил затворен в млака клилия с размери 2 на 2 м. Там спях, там дишах, тама беше и тоалетната, която ползвах и там ядях храната, която ми носеха, припомни си с ужас той. Нямах правителство, което да застане зад мен, защото бях просто един палестински бежанец, а всички знаете каква е съдбата на моя народ.

Най-тежкият момент за мен беше, когато ме обвиниха в заразяването на над 400 деца със СПИН. През всичките тези осем години и половина не спрях да се питам кой го е направил и защо точно мен са избрали да обвинят, сподели Нася. По думите й след ареста българските власти не са си давали сметка какво точно се случва. За това й са много благодарни на медиите, които разказаха на света за нас.

На въпрос дали ще търсят отговорност от българската страна за преживените ужаси в Либия и забавената първоначална реакция на дипломатите, Кристияна отвърна: Прошка винаги трябва да има, в следващите месеци ще се опитвам да простя. Докато Ашраф, Нася и Кристияна отговаряха на журналистическите въпроси майката и бащата на палестинския доктор се просълзиха. И двамата бяха категорични, че синът им вече има и второ семейство тук в България, точно толкова близко, колкото са и те.

Предтсои в близко бъдеще медиците да дават показания като основни свидетели по делото заведено от нашата страна срещу мъчителите им.

„Преглеждат медиците като рейнджъри след мисия", информира „Новинар"

Основният пакет прегледи и изследвания, на коитo ще бъдат подложени медиците, е подобен на този, през който минават всички завърнали се от мисия рейнджъри. Това съобщи вчера директорът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев.

Както стана ясно вчера, д-р Здравко Георгиев е бил приет в интензивното отделение на ВМА във вторник вечерта, след като е получил хипертонична криза и е припаднал няколко пъти. Състоянието му вече е стабилно, увериха от болницата. Според лекарите сега е най-опасният период за здравословното състояние на медиците, защото след подобен дълъг стрес не може да се предвиди как ще реагира психиката им, обясни ген. Тонев. Част от тях имат определени оплаквания. Освен това в Либия за тях не са полагани никакви стоматологични грижи, не са били и изследвани, обясни Тонев. Имаме готовност да изготвим и съдебномедицинска експертиза, ако се изисква такава, допълни Тонев.

„Медиците се връщат в нормалния живот", научаваме от „Монитор"

Петте български медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф ал-Хадждудж се връщат към нормалния живот. Медиците се надяват да се възстановят бързо от шока покрай неочакваното си завръщане в България и да заживеят с близките си в нормални условия.

"Искам живота ми да бъде нормален. Не знам как ще стане, но ми се иска да се обградя с хората които ме обичат", заяви Кристияна Вълчева вчера на специална пресконференция. На брифинга присъстваха още Нася Ненова, д-р Ашраф и родителите му. Останалите били в резиденция "Бояна", тъй като не се чувствали добре.

"Изобщо да не ни се беше случвало всичко това, щеше да е най-добре. Още сме в шок от свободата, така че евентуално след месец ще можем да говорим по-конкретно", каза Нася Ненова.
На въпрос как се чувстват като свободни граждани сестрите отговориха: "Все още не можем да усетим вкуса на свободата. Усещането е, че сме се върнали от ада в рая".

Според д-р Ашраф сега е моментът да си починат, след това което са преживели.
Двете сестри и палестинският лекар бяха категорични, че ще дадат показания в българската прокуратура по делото, образувано срещу либийските офицери, които са ги измъчвали.

Медиците посочиха още, че в първата година от арестуването им - 1999 г. са виждали български дипломати през няколко месеца.

"Когато се срещахме с тях, не ни беше позволено да говорим. Казвахме само имената си и нищо повече. Едва на 6 април 2000 г., когато при нас дойде адвокат Христо Данов, успях да му прошепна, че са ме измъчвали жестоко", заяви Кристияна. Тя обаче бе категорична, че може да прости на българските дипломати, тъй като едва ли са виновни лично за действията си.

"Прошка винаги трябва да има. В смисъл такъв, че прошката носи пречистване и удовлетворение за самия теб, тогава когато си простил. В следващите месеци или години ще се опитам да простя. За това дали ще търся някакъв реванш е все още рано да кажа, трябва много неща да обмисля", допълни съпругата на д-р Здравко Георгиев.

Нася и Кристияна обаче отказаха да коментират дали ще поискат компенсации от българската държава за ужаса, който са преживели и пропуските на родните политици.
Д-р Ашраф бе категоричен, че няма за какво да бъде компенсиран от България. Той допълни, че е благодарен на всички българи, които са го подкрепили през осемте тежки години. Въпреки това Ашраф не бе сигурен, че ще остане в България и занапред.

"Както знаете, моето семейство е в Холандия. Аз все още не съм видял сестра ми, така че сега не мога да ви кажа нищо",посочи палестинецът с българско гражданство.

Медиците отказаха да разкажат подробности за тяхното здравословно състояние след прегледите, които им бяха направени вчера във Военномедицинска академия.

„Йовков написа слаб 2 на половината кандидати" е водещо заглавие в „Новинар"

1235 младежи, или близо 43 % от всички кандидат-студенти, са изкарали двойки на изпита по български език и литература в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". С този изпит се кандидатства за 20 специалности в Алма матер. Има само шест пълни шестици, но те са от олимпиади, а не от изпита. Едва 56 писмени работи са оценени с отлични оценки между 5.50 и 5.99.

Кандидат-студентите са демонстрирали масова литературна неграмотност. Много от тях вместо за "любовта и спасението в разказите на Йордан Йовков" са разсъждавали върху творбите на Елин Пелин, съобщи председателят на изпитната комисия Бойко Пенчев. Само една пета от явилите се на изпита са се осмелили да пишат есе върху два цитата - на Христо Ботев и Атанас Далчев. Миналата година темата върху творчеството на Далчев донесе 45 процента двойки.

Вчера сутринта началникът на "Учебен отдел" в Университета Георги Гешев разлепи оценките от изпита на т.нар. стена на плача в двора на Химическия факултет. Кандидатите, които се тревожеха за резултатите от собствения си правопис, изпаднаха в потрес, когато откриха грешка в обявлението. Върху списъците беше окачен надписът "БългарСи език и литература", като буквата "к" беше изядена.

Това не е първата грешка, допускана от служители на Алма матер. От няколко години в кандидатстудентския справочник на Университета има грешка в програмата по български език и литература. Заглавието на едно от стихотворенията на Атанас Далчев е сбъркано - вместо "Хижи" е написано "Хижите". При анализът на Далчевите стихотворения обаче е особено важно дали поетът е членувал съществителните.

За пръв път тази година нямаше стълпотворение от родители и кандидати пред "стената на плача", защото оценките се обявяват и в Интернет. Резултатите трябваше да станат известни още в понеделник, но бяха разлепени едва вчера. Забавянето било по технически причини, обявиха от Университета. Разлепен е и списъкът с 382-ма кандидати, които продължават на писмен изпит по журналистика. Условието е на изпита по български език да са изкарали над 3.50.

„Всеки втори с двойка по литература в СУ", съобщава „Монитор"

Почти всеки втори кандидат ¬ студент има двойка на изпита по литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" тази година. 1235 от общо 2896 са слабите оценки, получени на съчиненията върху разказите на Йордан Йовков и стихотворенията на Ботев и Далчев. Това сочат резултатите от изпита, които бяха закачени на т. нар. "стена на плача" в Химическия факултет вчера.

"Двойките елиминират 43% от кандидатите. Така останалите ще могат да влязат в желаната специалност по ¬ лесно.", коментираха преподаватели от Алма Матер пред "Монитор". Те допълниха, че с изпита по литература се кандидатства в общо 20 специалности, сред които философия, психология, културология, педагогика, балканистика и някои от филологиите.

Само шестима са пълните отличници тази година, 56 пък кандидати са изкарали над 5.50. Те са се представили перфектно върху темата "Любов и спасение в разказите на Йордан Йовков" и есетата: "В тъги в неволи младост минува..." (Хр. Ботев "Борба") и "Аз не помня, аз не съм видял, минаха ли моите години..." (Ат. Далчев "Молитва"). Те поизпотиха мераклиите за СУ на 13 юли.
"С "много добър" са оценени писмените работи на 384 от кандидатстващите с литература, "добър" са получили 637 човека. Тройкаджиите са 574.", съобщиха от СУ вчера.

Мераклиите за Факултета по журналистика и масова комуникация ще се явяват на писмен изпит по журналистика утре. Устното им препитване пък ще бъде на 3 август.

Първото класиране в СУ излиза на 7 август. До 9 същия месец кандидатите могат да се запишат в специалността, в която са приети или да депозират дипломата си за завършено средно образование и да участват в другите етапи. Второ класиране излиза на 14 август, а трето ¬ на 21.

„43% двойки по литература в СУ", съобщава „Сега"

Общо 1235 кандидати за Софийския университет, или близо 43%, са изкарали двойки на изпита по български език и литература, съобщиха от висшето училище. 2896 кандидати писаха тема по разказите на Йордан Йовков или есе върху цитати от Христо Ботев и Атанас Далчев. Пълните шестици са само 6, а писмените работи с отлични оценки са 56, което е под 2 на сто. Всеки трети е получил средна оценка - от 3.00 до 3.99.

Според шефа на изпитната комисия доц. Бойко Пенчев има разминаване между оценките от дипломата от гимназията и от кандидатстудентския изпит. Основни грешки са, че се бъркат Йовков с Елин Пелин, правят се правописни грешки. Според Пенчев цялостен текст е по-удачната форма на изпит, тъй като така се получава представа за знанията и междукултурната ориентация на кандидата.

„София с телефон 311 като в Ню Йорк", научаваме от „Стандарт"

На горещ телефон 311 софиянци ще сигнализират за всички несгоди, които ги сполетяват в големия град. 311 е кодовото название на линията по подобие на същата служба в Ню Йорк и Вашингтон. Там телефонът е бил пуснат след атентатите на 11 септември, за да се отклоняват неспешните повиквания на 911. Софийският проект също се казва Център за неспешни сигнали. Номерът на телефона тепърва ще се уточнява с БТК, но е сигурно, че ще е кратък и безплатен.

Обажданията ще се приемат в диспечерски пункт в сградата на Столичната община. Операторите ще ги пренасочват към съответните служби, които могат да помогнат и да окажат съдействие. Системата може да определи мястото, откъдето идва сигналът, с точност до 10 метра, обясни Никола Лазаров, който движи проекта. На екрана си операторите ще го фиксират с едно кликване на мишката. Информацията ще се записва на огледален диск, което гарантира запазването й. Хората, които я приемат, пък ще я препращат на съответните общински служби или на "Софийска вода", "Топлофикация" и т.н.

Целта на системата е не само да се облекчат гражданите в подаване на сигнали, но и да има обратна връзка за това дали проблемът е решен, допълва Лазаров. Проектът е по идея на кмета Бойко Борисов и ще струва малко над половин милион лева. Той може да се осъществи за около четири месеца, след като общинският съвет гласува предложението.

„В трамвая - няма да дупчим, а ще маркираме", информира „Труд"

Пътуването гратис в градския транспорт на София ще стане мисия невъзможна. В най-скоро време столичани ще трябва да се качват в трамвая или автобуса само след като са се снабдили с билет или карта. Така приходите ще се повишат в пъти и ще има достатъчно средства за нови превозни средства.

Това предвиждат изискванията на общината към новата система за таксуване на пътниците в градския транспорт. Решението за обявяване на процедурата за избор на инвеститор, който да я внедри в целия транспорт ще се гледа от градския парламент на сесия днес. "Ще търсим сериозен партньор с опит и средства", обясни вчера шефът на транспортната комисия на общинския съвет Радослав Тошев.

„Апартаменти стават хотели" е водещото заглавие на „24 часа"

Луксозни апартаменти стават хотели за бизнесмени, които ги наемат по интернет. Това носи на собствениците близо 18 000 евро годишен доход - два пъти повече, отколкото при дългосрочно отдаване на един клиент. Нощувката тръгва от 30 и стига 80 евро.

Апартаментите са в идеалния център на столицата.

„КАТ отчете рязък скок в приходите от глоби" е другото водещо заглавие в „Сега"

1 млн. лв. глоби са събрани от шофьори само за първите 20 дни на юли, похвалиха се вчера от КАТ. За сравнение - през миналата година от наложените санкции за над 40 млн. лв. са платени едва 2.4 млн. лв.

Активността на шофьорите се обяснява с промените в Закона за движение по пътищата, които предвидиха по-строги наказания за неплатените глоби, включително отнемане на свидетелството за управление. По тази причина преди седмици пред столичния КАТ се извиха огромни опашки.

Вътрешният министър Румен Петков обеща вчера край на пререждането и "нехигиеничния начин на раздаване на номера" на опашките пред КАТ. Той откри нова електронна система, която трябва да улеснява гражданите. Тя наподобява тази в банките. За всеки вид услуга се дава пореден номер. На светлинни табла се изписват номерата на чакащите и така всеки лесно може да прецени кога ще му дойде редът.

„Само 5% от българите застраховат имущество", разкрива „Монитор"

Само 5% от българите или около 200 000 души застраховат домашното си имущество. При това повечето от застраховките се правят задължително, тъй като вървят ръка за ръка с теглене на ипотечни кредити.

Това съобщи Коста Чолаков, изпълнителен директор на "Интерамерикан България" вчера. Според проучване на застрахователите, направено от "Галъп" 67% от българите изобщо нямат практика да сключват застраховка. Като основна причина те посочват липсата на средства, а 40% от анкетираните казват, че нямат нужда от такава.

Покрай природните бедствия, които зачестиха у нас през последните години, застрахователите се опитват да раздвижат пазара. Тяхната теза е, че вложените за подсигуряване на дома средства освен спокойствие, дават и гаранции на стопанина, че при нещастие ще получи пари, с които да може да живее нормално и занапред.

В същото време обаче застрахователите не крият, че едва 6% от българите им имат доверие. Според специалисти причините за това са няколко ¬ като се започне от наслоенията от близкото минало за застрахователите ¬ мутри и се стигне до врътките на недобросъвестните играчи на пазара, които обезщетяват само хора с влияние и възможности. Не на последно място е и липсата на добър контрол върху този вид фирми, което е причина за изкуствените фалити на подобни дружества.

Застрахователите обаче изтъкват и друга причина ¬ според тях хората не са добре информирани за това, което могат да получат срещу годишната вноска.
Иначе размера на застраховката на дома е от 21 до 200 лв. До 140 лв. е в "Интерамерикан България". Тя покрива разходите при потушаване на пожар, разчистване на останки, щети на сградата и имуществото при взломна кражба до определени лимити. Застраховката срещу земетресение се заплаща допълнително.

В "Евроинс" допълнително покритие се изисква за буря, наводнения и замръзвания.

От "Армеец" пък са избрали за задължително само застраховането срещу пожар, мълния, експлозия и имплозия. Те застраховат и срещу загуба на доход от наем.

Застраховката „Домашно имущество" на "Булстрад" струва само 25 лева и осигурява защита срещу пожар, експлозия, природни бедствия, авария на ВиК, вандализъм, кражба чрез взлом. При нанесени щети застрахователите дават до 10 000 лв. за щетите по недвижимото имущество, до 3 000 лв. ¬ за покъщнината и до 2 000 лв. за щети вследствие на кражба.

Депутати спират "Кремиковци", отбелязва „Стандарт"

Незабавно спиране на "Кремиковци". Това искат депутати от опозицията начело с Яне Янев от ОДС. Предложението бе внесено в парламента вчера. То вероятно ще бъде разгледано едва след лятната ваканция на народните представители. Хората на Янев искат пълен мораториум върху дейността на основните и най-замърсяващи производства на металургичния комбинат - агломерационно, коксохимическо, доменно и стоманодобивно производства.

Забраната да важи до преустановяване на замърсяванията на околната среда и изплащане на задълженията на дружеството към държавата и държавните фирми, искат народните представители. Те са внесли и второ предложение - преустановяване на разпореждане, ипотекиране, учредяване на особени залози и налагане на други вещно-правни тежести върху дълготрайните активи на "Кремиковци". Парламентът също трябва да спре изнасянето транспортирането и преместването на всякакъв вид машини, съоръжения и инсталации от територията на "Кремиковци" в други места в страната и извън нея.

Мораториумът обаче няма да касае новото строителство, ремонт и реконструкция, които целят да приведат работата на завода към екологичните изисквания. Забраната да важи до издаването на комплексното разрешително от екоминистерството, искат опозиционерите.

В момента заводът не отговаря на екологичните норми за вредни емисии прах и газове. Затова през април екоминистерството отказа да издаде такъв документ. До октомври "Кремиковци" трябва да внесе ново заявление за издаване на екоразрешително. Тогава е последният срок, в който това може да стане. След него хората на Джевдет Чакъров могат да затворят замърсяващите производства. Възможността обаче не е изрично регламентирана в законите ни.

Според Янев, ако МОСВ не даде такова разрешително и наесен, трябва да се предяви иск чрез Върховния административен съд, за да може да се спре дейността на комбината и той да се обяви в ликвидация.

Партия "Ред, законност, справедливост" е провела редица срещи с природозащитни и граждански организации от с. Кремиковци, Нови Искър, столичния квартал "Младост" и други софийски райони, засегнати от замърсяванията. Те също са настояли парламентът веднага да спре дейността на металургичния гигант. Ако това не стане, организациите заплашват с постоянни стачки.

Докато заводът бъде затворен. Според данни на природозащитниците "Кремиковци" бълва във въздуха и водите на София повече вредни вещества, отколкото всички други промишлени замърсители на града взети заедно. Замерванията показват изключително високо съдържание на метали, като например концентрацията на олово и арсен е 1,5 до 3,5 пъти над пределно допустимата. Всички вредни емисии се отлагат във водите и почвите и така се усвояват от плодовете и зеленчуците, както и от селскостопанските животни, категорични са депутатите. В горите пък се наблюдава средногодишно изсъхване на 5-7% от дърветата. А сред жителите на близките до комбината селища раковите, костните и респираторните заболявания в последните години са се увеличили над 5 пъти. Според народните избраници една от причините е остарялото оборудване на "Кремиковци", което почти изцяло е от времето на социализма и по мнението на експерти е трябвало да бъде сменено още преди 10 г. От доменните пещи се отделя сяра и газ, филтрите също са остарели, а за пестене на ел.енергия се включват само за няколко часа на ден, и то без събота и неделя, обясняват депутатите в мотивите си. За упадъка на "Кремиковци" те обвиняват и управлението на мажоритарния собственик Прамод Митал. През 2006 г. МОСВ издава на "Кремиковци" 10 предписания за констатирани замърсявания и налага финансови санкции, като само през м. г. дружеството е изплатило по тях 1 599 509 лева. По всичко личи, че на г-н Митал е по-изгодно да плаща глоби, вместо да изпълни задълженията си и да инвестира в екосъобразни технологии, коментират народните представители.

Предложението за мораториум, внесено от депутати от опозицията, се гледа днес в екологичната комисия. То може да влезе в пленарната зала още тази седмица или след почивката на депутатите през септември. Ако обаче стачните действия започнат много интензивно, това може да наложи предложението за мораториум върху "Кремиковци" да се гледа още през август, защото ще създаде голямо обществено напрежение, прогнозира пред "Стандарт" Яне Янев.

По изчисления за последните 20 г. едва 20% от хората, работещи последователно 10 г. в комбината, са се пенсионирали.

Останалите или са умрели или са пенсионирани по болест, обясни Янев. Той има данни и от екологични организации и експерти от БАН, че замърсяванията в "Кремиковци" стигат и до районите Княжево, Драгалевци, както и до центъра на София. Заради вредните емисии се е стигнало и до замърсяването на 23 000 дка около районите, които са в близост до комбината.

Депутати настояват за затваряне на "Кремиковци", отбелязва „Новинар"

Зам.-председателят на парламентарната група на ОДС Яне Янев и група народни представители внесоха в Народното събрание проекторешение за спиране на работата в основните производства на металургичния комбинат "Кремиковци". Причината за искането е, че предприятието замърсява прекомерно околната среда и не си изплаща задълженията към държавата и държавните фирми, обясни Янев.

Политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост" проведе разговори с природозащитни организации и жители на София, които също искат незабавно да се наложи мораториум върху дейностите на комбината поради същите причини. Ако това не стане, те са готови за стачни действия, докато не бъде затворен "Кремиковци".

Затварянето на комбината трябва да трае, докато той не получи комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите и докато не изплати всичките си задължения, казаха природозащитниците.

Според данни на еколози "Кремиковци" пуска във въздуха и водите на столицата повече вредни вещества, отколкото всички промишлени замърсители в града, взети заедно. Освен това оборудването на комбината е толкова старо, че е трябвало да бъде подменено още през 1997 г. Веществата, които изпуска "Кремиковци", са изключително вредни и причиняват рак на белия дроб, проблеми с дишането и много други заболявания, припомнят еколози. Прави чест на министъра на околната среда и водите, че не е издал комплексно разрешително, но лошото е, че комбинатът продължава да работи и без него, допълни Янев. Преди броени дни кметът на София Бойко Борисов също изказа възмущението си от замърсяването на комбината и каза, че по случая ще изпрати жалба до Европейския съюз. Тогава при срещата си с кмета шефът на отдел в екодирекцията на Еврокомисията Джордж Кремлис заяви, че съюзът ще отпусне 100 млн. лева за рекултивиране на почвата в района на комбината.

„България ще помага, но не като откуп", съобщава „24 часа"

България се ангажира със сериозен принос в международния фонд "Бенгази", защото сме съпричастни към съдбата на децата, които са заразени, и към техните семейства. Това заяви Сергей Станишев, който заедно с външния министър Ивайло Калфин изнесе вчера подробности как се е стигнало до освобождаването на медиците.

Премиерът подчерта обаче, че това е хуманитарен акт, а не е откуп или признаване на вина, както много често се твърди. По думите му правителството ще намери подходяща форма за сериозен български принос в този фонд, който бил създаден и по инициатива на Сдружение за развитие на отношенията с Либия. В него освен ЕС участвали и български компании и частни дарители

Въпреки въпросите на медиите обаче не стана ясно кои са те и какви суми са дали, както и кой е платил обезщетенията на роднините на заразените деца.

Станишев само призна, че либийският дълг от 54 млн. долара без съмнение е една от възможните форми за българския принос към фонда.

„Правителството обмисля опрощаване на либийския дълг", разкрива „Сега"

"Опрощаването на либийския дълг от $54 млн. към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази", каза вчера премиерът Станишев на специална пресконференция заедно с външния министър Ивайло Калфин, на която направиха своеобразен отчет на дипломатическите усилия във връзка с освобождаването на медиците.

"Свободата и правата на гражданите не могат да имат цена", подчерта премиерът.

Либийската страна постави въпроса за опрощаването на дълга й за първи път през 2005 г.

Към 16 юли 2007 г. той възлиза на $56 635 373 по данни на Министерството на финансите. Само главницата е $20 359 493. Дългът е натрупан в периода 1984-1989 г. Ако България го опрости, реалният принос на страната към фонд "Бенгази" ще бъде около 57 млн. долара.

Българската позиция по дълга досега беше, че страната може да обмисли опрощаване едва след като медиците бъдат на свобода. Като други форми на участие във фонд "Бенгази" премиерът спомена финансовата помощ, събрана от неправителствени организации и частни фирми у нас, но тя засега е доста скромна.

След потвърждаване на смъртните присъди имаше втори апел на сдружението, оглавявано от пловдивския кмет д-р Иван Чомаков, към големи международни фирми да направят дарения за фонда, но те не проявиха интерес. Очаква се организацията да направи трето обръщение към бизнеса.

Станишев на няколко пъти подчерта, че България ще се включи активно в лечението на болните либийски деца, но това не бива да се възприема като откуп или признаване на вина.

Външният министър Ивайло Калфин не се ангажира с точната сума, която трябва да бъде събрана в международния фонд "Бенгази", за да се изпълнят целите му.

Министър Калфин акцентира най-вече върху дипломатическите усилия през последните две години. "Много голяма част от това, което беше свършено дотук, нямаше как да бъде представено публично. Това правителство през последните 2 години се постара да се съсредоточи върху успешния изход и завръщането на нашите сънародници живи и здрави в България, като това стана донякъде за сметка на представянето на повече информация и на интересни за медиите нюанси. За нас решаването на случая беше по-важно от пиара, който може да се прави с този случай", каза министърът. По адрес на предшествениците си Надежда Михайлова и Соломон Паси той каза, че са били или в тежка конфронтация с Либия, или пък са ходели много често там.

Според него визитата на президента Първанов е отключила отношенията с Либия на много високо ниво. Първата и основна рамка за преговори е предложила Великобритания през март 2005 г. в рамките на тристранния формат ЕС, САЩ и България. Британският план предвиждал връщане на сънародничките ни без признаване на вината им срещу хуманитарна подкрепа.

В края на годината към формата се присъединява и Либия, което било цел на стратегията. Тя обаче поставила въпроса за компенсация на роднините на заразените деца. Калфин вчера призна, че това е бил един от най-трудните въпроси за решаване. Впоследствие пакетът, по който са водени преговорите, е включил три основни цели: завръщане на българските медици, хуманитарно отношение към семействата на децата и политическите отношения на Либия с основни партньори.

Външният министър не скри, че в този сценарий на него била отредена ролята на лошия. Ето защо след произнасяне на вторите смъртни присъди в края на миналата година той е дал доста остри изявления в световните медии, което замразило диалога с Либия. "Планираше се мое посещение в Либия само в най-лошия краен вариант, ако смъртните присъди се потвърдят и да помоля да не се изпълняват", разказа Калфин вчера. Той разкри, че за медиите са останали тайна два разговора между Първанов и Кадафи в много ключови моменти, но конкретизира кои. "Поканата към Кадафи да посети България остава", каза още дипломат номер 1. Тя беше отправена от Първанов по време на визитата му в Триполи преди 2 години. Вчера външният министър е разговарял и със Сейф ал-Ислам, за да му благодари за оказаното съдействие.

--------------каре----------

През 8-те години, докато траеше съдебният процес срещу медиците, държавата ни е осигурила между 3 и 4 милиона лева за разходи по делото, съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

"Добре е да дадем ясен отговор на българското общество какво струваше това като усилия, като ресурс, защото всичко това бе дадено и осигурено от нас като български данъкоплатци. Имам предвид това, че 8 години българската държава не пощади ресурс, включително и финансов, за това, което бе необходимо", допълни министърът.

„Цените на тока ще се пресмятат по нов начин", научаваме от „Труд"

Сегашният механизъм за определяне на цените на тока трябва да бъде преразгледан съвместно с електроразпределителните дружества. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви това намерение вчера на лекция пред посланиците на България по света.

Цените на тока у нас сега зависят от определената възвръщаемост на собствения капитал на Енергото, която е 16%. Този принцип стимулира дружествата да правят по-големи разходи. А целта трябва да бъде те да работят по-ефективно, обясни Димитров.

Енергетиката съдържа огромен потенциал за приватизация, подчерта той.

По думите му "държавата не е бизнесмен" и трябва бързо да се оттегли от всички дружества, които имат чисто стопански функции. Най-дълго тя ще запази собствеността си при естествените монополи.

„Сините на нож с Бойко Борисов", разкрива „Новинар"

СДС и Бойко Борисов вероятно няма да си сътрудничат на местните избори през есента. В интервю пред в. "Новинар" председателят на синята партия Пламен Юруков подчерта, че СДС трябва да се съобрази с категоричната позиция на ДСБ. В събота Иван Костов подчерта, че партията му не трябва да си сътрудничи с ГЕРБ и "Атака" на местните избори, защото Бойко Борисов е "олицетворение на мафиотска обвързаност". "Жалко, че СДС тръгва в тази посока, защото две години аз се съобразявах с тях в София и всъщност ние работехме като една коалиция", беше коментарът на столичния кмет пред в. "Новинар".

Вчера се състоя първата среща между СДС-София и Пламен Юруков. Два часа столичните седесари докладваха за разговорите си с ДСБ, ССД, Земеделски народен съюз на Стефан Личев и с Бойко Борисов. Кметът търсеше подкрепа от нас за вота през есента, но още няма резултат, заяви председателят на СДС-София Борислав Бориславов. Преди седмица столичният градоначалник заяви, че е готов да предостави председателското място в Столичния общински съвет (СОС) на сините.

Борисов е обявил кандидатурата си за кмет на столицата и е нормално да води разговори със сериозните политически субекти вдясно, подчерта Бориславов. Той подчерта, че самият ГЕРБ се определя като дясна партия, предстои й приемане в ЕНП, а сините търсят максимално широк успешен десен проект за столицата. За тези разговори не е даван мандат на структурата. Той подчерта, че най-напреднали са разговорите с ДСБ. Нямаме никакви различия с лидера Пламен Юруков за начина, по който са водени разговорите, както и за целта, категоричен е председателят на СДС-София. На вчерашната среща са уточнени и правилата и процедурите за издигане на кандидати за общински съветници.

Следващата седмица Националният съвет на СДС трябва да вземе решение с кои партии може да си сътрудничи на местните избори. Тогава ще бъде избран и предизборен щаб за вота. Юруков обаче нееднократно е подчертавал, че по идеи партията му е най-близка с ДСБ. Синият шеф не изключва преговори и с ГЕРБ, но изтъква, че трябва да се прави разлика между ГЕРБ и Бойко Борисов, защото са различни политически субекти. СДС участва и в разговори за подобряване на местното самоуправление с ДСБ, ССД, ВМРО, "Новото време", "Гергьовден" и Земеделски народен съюз (ЗНС) на Стефан Личев.

„Георги Марков вече е доказан доносник", информира „Сега"

Комисията по досиетата оповести вчера допълнителни данни за агентурното минало на бившия конституционен съдия Георги Марков. Документът на практика уличава Марков като доносник, станал причина за вкарването на негов студент в затвора. Комисията откри лично донесение от Марков по разработката "Скакалец".

Марков е доносничил срещу неговия студент Лъчезар Стефанов, докато работел в Института за чуждестранни студенти. Тъкмо тогава той е вербуван от службите под псевдоним "Николай" и ползван по линия за "Подготовка и опит за бягство от НР България". Вследствие на донесенията Лъчезар Стефанов е осъден за това, че искал да емигрира в Италия през Югославия.

"Приключих по тая тема и повече глупости не желая да слушам", бе единственият коментар на бившия конституционен съдия пред "Сега".

Комисията разкри агентурната принадлежност и на президентския икономически съветник Венцеслав Димитров. Той е сътрудничил на столичното управление на ДС, 2-ри отдел под псевдоним "Попов". Вербуван е от Любомир Осенов на 11 април 1984 г. През 1990 г. регистрационният му картон е бил унищожен по оперативни съображения. През 2001 г. Венцеслав Димитров бе отстранен от водаческото място в разградската листа на НДСВ след проверка за чисто минало, но тогавашният закон за досиетата не позволяваше принадлежността му към ДС да бъде официално оповестена само въз основа на картонче.

СЪМНЕНИЯ
Вчера комисията по досиетата и Националната разузнавателна служба се срещнаха, за да изяснят дали и кой е прочиствал досието на президента Георги Първанов. "Всички материали, изискани от НРС, се предоставят, без да се извършват интервенции", заяви след срещата шефът на НРС ген. Кирчо Киров.

Председателят на комисията Евтим Костадинов пък обясни, че папка "Гоце" със сигурност не е била прочиствана при този шеф на разузнаването. Получил и приемливо обяснение за двойната номерация на страниците в папките, в това число и в "Гоце". Според Костадинов е сигурно, че Първанов е бил привлечен само по т.нар. Македонски въпрос. След проверка из архивите било установено, че от 1996 г. досега досието на президента не е пипано.

Доказателство за това бил подписът върху последната страница на досието, който съответствал на парафа на лицето, подшило за последно папка "Гоце" през 1996 г. Костадинов каза пред "Сега", че предстои комисията да се срещне и с други служебни лица от НРС, както и да се запознае с дневника, в който е описано движението на папките от архива.

Всички отричат да са пипали папка "Гоце", пише „Новинар"

Бившите шефове на Националната разузнавателна служба (НРС) Бриго Аспарухов, Димо Гяуров и сегашният ръководител ген. Кирчо Киров отричат да са прочиствали папка "Гоце", която уличава държавния глава Георги Първанов в принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

В периода, в който ген. Кирчо Киров ръководи НРС, няма интервенция върху т.нар. папка "Гоце" и това беше изяснено безусловно. Това съобщи вчера председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов след заседанието на комисията, на което обяснения даде ген. Киров. Шефът на НРС бил категоричен, че не е виждал тази папка. Костадинов припомни още, че от документите, с които се е запознал, личи, че Първанов е бил привлечен като историк за работа по македонския въпрос и впоследствие е бил свален от отчет.

Срещу Бриго Аспарухов през 2001 г. бе възбудено дело заради това, че е унищожил документите за принадлежност към ДС на банкера Атанас Тилев. На следващата година то бе прекратено, защото съдът не намери основания да го води.

Комисията за разкриване на досиетата съобщи вчера, че президентският съветник по икономическите въпроси Венцислав Димитров е бил сътрудник на ДС от 11 април 1984 г. и е работил под псевдоним "Попов".

Търсят данни за "Гоце" в делото "КОМИТАТА", научаваме от „Монитор"

Комисията по досиетата търси в петте тома на делото "Комитата" данни за дейността на президента Георги Първанов - Гоце като секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност.

"Комитата" е агентурният псевдоним на Методи Димов. Твърди се, че "Гоце" е вербуван именно покрай него. По думите на водещия офицер Цвятко Цветков първата среща с Първанов била заради биографичната книга "Габеро" на Методи Димов. Цветков го поканил да редактира спомените на слепия писател, които доказвали "българския характер на Македония". После Цветков измислил псевдонима "Гоце" на Първанов, защото бил "слабичък и приличал на воевода".

В комисията по досиетата се надяват, че именно петте тома на "Комитата" ще извадят на светло агентурната дейност на "Гоце", чието работно дело липсва, а за папката с донесенията му се твърди, че е прочистена.

Изчезналите донесения

Вчера директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров уверил комисията по досиетата, че по негово време не са вадени документи от папката "Гоце".

В периода, в който ген. Кирчо Киров е директор на НРС, се установи, че няма интервенция по папка "Гоце", заяви след срещата председателят на комисията Евтим Костадинов. По думите му това било "безусловно изяснено".

Има неопровержими доказателства за секретното сътрудничество на "Гоце".

Предстоят допълнителни разговори по това дали папката му е прочиствана, казаха пред "Монитор" членове на комисията. Решено е представители на Комисията по досиетата съвместно с НРС да направят проверка дали от папка "Гоце" не са вадени страници в предишни периоди. Един действащ президентски съветник и един бивш конституционен съдия са били агенти на Държавна сигурност.

Още един агент на "Дондуков" 2

Венцислав Димитров, който от 2 април тази година е съветник по икономическите въпроси на президента Георги Първанов, е бил агент на бившите комунистически спецслужби. Той е вербуван от Любомир Осенов на 11 април 1984 г., когато бил на 39 години. Сътрудничил е Второ главно управление на ДС под псевдоним "Попов". Снет е от действащия оперативен отчет, но комисията не посочва кога и с какви мотиви.

За ДС са работили и сегашният шеф на отдел "Церемониал" в президентството Анатолий Пазийски, директорът на дирекция "Протокол" Митко Николов, ръководителят на програмата на президента Тодор Велев, съветниците му по анализи и прогнози Добрин Канев и по външна политика Емил Вълев и Павлина Попова. Всички те и до момента изпълняват задълженията си на "Дондуков" 2.

Откриха още данни за агент "Николай", съобщава „Дума"

Още данни за принадлежност към бившата ДС на ексконституционния съдия (1994-2003) Георги Марков извади вчера Комисията по досиетата. След проучване и обсъждане на допълнително установени документи от там обявиха, че Марков е осъществявал сътрудничество в качеството на агент с псевдоними "Николай" и "Стефан" с МВР-Софийско градско управление, отдел II-Държавна сигурност, управление VI-ДС, отдел II, отделение III. Той е вербуван от служителя Иван Василев на 6.12.1972 г. В дело N 8093, открито на 06.09.1972 г. и приложено в архив под N III раз. 32465, се намира сведение от агент "Николай" относно обект на ДОП "Скакалеца", прието на 07.12.1972 г. от ст. лейт. Иван Василев в СГУ-МВР, отдел 02, отделение 03, линия "Подготовка и бягство от НРБ".

Освен това от Комисията обявиха вчера, че е установена принадлежност към бившата ДС на ексдепутата и икономически съветник на президента Георги Първанов Венцислав Димитров. Той бил бербуван от Любомир Осенов на 11 април 1984 г., като е сътрудничил е на СГУ - ДС, отдел 02, като агент под псевдоним "Попов". Снет е действащия оперативен отчет.

Вчера Комисията по досиетата се срещна и с директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по съмнения за намеса в т.нар. папка "Гоце". По думите на шефа на комисията Евтим Костадинов по време на разговора "безусловно" било изяснено, че няма интервенция по нея по времето на ген. Киров.

Това, което вълнуваше комисията, че имаше различни номерации на страниците, също бе изяснено. От обясненията, които дадоха представителите на НРС стана ясно, че са използвани документи, които са оформени от оперативния работник - Цвятко Цветков и се установи по безусловен начин, че тази папка е с шифър. Т.е. е направена от този оперативен работникФ, обясни Костадинов. По думите му предстои проверка на комисията, съвместно с НРС дали по папка "Гоце" е интервенирано в предишни периоди. Потвърждава се фактът, че Първанов е бил привлечен единствено за работа по македонския въпрос и в последствие е бил свален от отчет, коментира още Костадинов.

Ген. Киров посочи, че всички материали без изключение, които са изискани от НРС, се предоставят изцяло без интервенции.

„Вино и родопска виагра се леят край Триград", научаваме от „Стандарт"

Въпреки неясните и тесногръди възражения, които се надигаха преди две-три години срещу празниците "Орфически мистерии", те вече са традиция и туристическа атракция. Гласовете, които ги наричаха "оргия", "измислица" и "абсурд", дълбоко замлъкнаха и вече припяват в подкрепа на атракцията.

Защото тя привлича хиляди туристи и носи добри приходи от реклама и търговия. За радост на местните хора и гостите на самобитното родопско селце ритуалните празници, посветени на култа към древния певец, ще се проведат и тази година. За пети път Триград ще се пука по шевовете на 28 и 29 юли от всякакви хора - от любители на селския туризъм и планинарството до пънкари, хипари и всякакви "странни птици". За всеки вкус се намира по нещо. За най-непретенциозните и улегналите само родопските песни и чевермето ще бъдат достатъчни. Тези, които жадуват за екстремна доза адреналин, могат да загреят със спускане в пещерата Дяволското гърло, Харамийската дупка, която е наистина само за смелчаци или с катерене из стръмните, почти 100-метрови скали над Ждрелото.

За отявлените купонджии е 48-часовият маратон от здрав поп и рок, автентичен фолклор и солидни количества подгряващи напитки.

Тази година към ритуалната част на празниците ще се присъедини и екип на "Нешънъл Джиографик", който ще заснеме филм за мистериите.

Всъщност идеята на празниците е да се възпроизведе езическото начало в култа към тракийската легенда, както и някои типични за Родопите ритуали.

Вече е традиция феновете на купона в Триград да пристигат поне ден-два по-рано, да разпънат палатки край реката, да запалят огньовете и да подгреят настроението за същинската част. Празниците винаги са в последната седмица на юли и съвпадат с летния туристически сезон в целия регион. Още по обяд на 28 ще се завихрят хората и ще проехтят скалите от родопските напеви насред мегдана на селото. "Напяване на китките" е ритуалът, който ще събере местните жени, нагиздени в пъстри, типични за района носии. Под автентични и по-съвременни припеви те наричат китките топнати в бакърено менче. Всеки ще може да си вземе "наречена китка" - за късмет и здраве. В късния следобед на селския площад пристигат кукерските състави - кой от кой по-страховити, по-накичени със звънци и хлопатари. След залез слънце, с десетки горящи факли, кукерите ще поведат шествието извън селото. Там на голяма ливада, край огромен огън, се събират всички, за да чуят приветствието на девойка, яздеща пъстър кон. С гърмежи на пищови и кремаклийки след нея галопира свитата й - най-личните местни юнаци. Конският тропот и пукотът на пушките подготвя публиката за кървавото жертвоприношение. Бял овен с вплетени в рогата китки ритуално ще бъде заклан пред очите на множеството. Кръвта на животното ще се събере в менче и ще обходи всички на поляната. Най-смелите отпиват по глътка, други си чертаят кървав кръст на челото. Сред публиката има не малко хора с по-слаби нерви - за тях е само зрелището. Всички до един обаче хапват по късче от родопската пита и отпиват от другото менче с осветено вино. След като бакъреният съд премине през ръцете на всички мераклии и очертае кръг, ритуалът е изпълнен.

Поверието разказва, че всеки, дръзнал да нарисува кръст с кръвта на животното, ще бъде здрав цяла година. След това изпитание идва ред на най-очакваните и атрактивни участници в празника на Триград - нестинарите. Те заравняват огъня, подготвят тлеещата жарава и под звуците на тъпан и гайда заиграват в транс върху горящия кръг. След мистичния им танц повечето хора не са на себе си - стоят като омагьосани и сякаш наистина са обладани от орфическо тайнство. Така запленени, всички се отправят към пещерата Дяволското гърло. Там, под мрачните зъбери на Ждрелото, огласяно от неповторимо ехо, се заформя истинският купон. Танците и песните секват само за минута, точно в полунощ, за да прозвучи химнът на републиката. След това отново се вихри фиеста - кой до когато издържи. Най-упоритите посрещат слънцето накацали по скалите с чаша топъл мурсалски чай в ръце, известен още като "родопска виагра". "Ще им е нужна напитката, няма как", коментират на ранина местните домакини и разливат поредния чайник. Най-лудите глави се хвърлят в ледените води на река Триградска - хем да покажат кураж, хем да поизтрезнеят от бурната нощ и да съберат сили да похапнат от курбана. Той събира за последно гостите на празниците. Повечето от тях обаче не бързат да си ходят, а остават да дочакат гайдарските надсвирвания в Широка лъка и Гела. Тази година те са на 4 и 5 август, издават организаторите им.

„Жегата обърка и разписанието на влаковете", разбираме от „Сега"

Около 20% от общо 495-те пътническите влакове у нас имат закъснение средно от по 45-46 минути заради високите температури, стана ясно вчера. Закъснение са регистрирали и 12 бързи и ускорени влака, като просроченото време при тях е средно по 50 минути.

Бъркотията в жп движението настана, след като термометрите удариха рекордни температури над 40 градуса. От Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) обясниха, че когато температурата на релсите достигне 55 градуса, скоростта на влаковете не може да бъде по-висока от 40 км/ч. В противен случай може да се стигне до злополуки. Част от закъсненията са и вследствие на пожари, съобщиха от БДЖ.

Още 2 души, предизвикали умишлени пожари, са задържани, съобщиха пък от МВР. Преди два дни 29-годишен мъж от с. Илинденци край Сандански е запалил стърнища край селото. Друг мъж, предизвикал умишлен палеж в суха трева близо до с. Чубра, е задържан от служители на РПУ-Сунгурларе. Отделно в Пловдивско са задържани двама мъже и старец на 77 г., които също са предизвикали палежи.

Преди дни МВР обяви, че са задържани 9 души за умишлени палежи в Хасковско, Старозагорско и Търновско. Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев обаче каза пред "Сега", че заради пожарите в района има образувани 24 дознания. Само 2 от тях обаче са срещу известен извършител. Досега не били събрани данни за умишлен палеж, ставало дума за предизвикване на пожарите по непредпазливост, обясни Ванчев.

В Старозагорско има 2 наказателни производства за пожари. Те също се водят обаче срещу неизвестни извършители, обясни говорителят на окръжната прокуратура Нейка Тенева. В понеделник вътрешният министър Румен Петков обяви, че 6 души са задържани в Старозагорско по подозрение за умишлено запалване на 4 пожара.

Дознание е образувано срещу непълнолетен младеж заради пожара край пътя от Велико Търново за Горна Оряховица. Прокуратурата не е искала постоянното му задържане.

СКОРОСТНО
Минималната глоба за палене на стърнища скача от 500 лв. на 1500 лв., реши спешно парламентът, приемайки на първо и второ четене предложения на БСП за промени в Закона за земеделските земи. Едва в сряда пък от партията обявиха, че ще предложат промените. При повторно нарушение минималният размер на санкцията се увеличава от 1000 на 2000 лева.

Търговски зони и градинки до "Женския пазар", отбелязва „Монитор"

Изграждане на три търговски зони и градинка близо до "Женския пазар" София предвижда нов проект на кметството, който ще бъде гласуван на заседанието на градския парламент днес.

Търговски комплекс с места за хранене и отдих ще се появи между ул. "Пиротска" и бул. "Тодор Александров". Там ще бъдат построени и ресторанти и кафета, а мястото ще бъде подходящо и за изложби на градска пластика.

Други две зони за търговия и отдих пък ще бъдат изградени в участъците между улиците "Пиротска" и "Екзарх Йосиф" и "Екзарх Йосиф" и "Цар Симеон". Там софиянци ще могат да си купят цветя, антики и предмети, произведени от народните занаяти.

Проектът предвижда и построяване на търговска галерия в частта ул. "Цар Симеон" ¬ "Лозенградска". До нея, близо до ул. "Кирил и Методий" пък ще бъде направена градинка с места за отдих и атракциони за децата. Под новите търговски зони пък ще бъдат изградени три подземни паркинга за 460 коли.

Целта на проекта е подобряване на градската среда около "Женския пазар", обясниха от кметството. Както "Монитор" писа, от известният битак ще изчезнат сергиите с гащи и маратонки, а на останалите ще се продават главно плодове и зеленчуци.