24 часа

Общини с много дългове ще са под особен надзор

Закъсали финансово общини ще бъдат под особен надзор от финансовото министерство. Ако министърът прецени, че нивото на разходите и просрочените задължения е твърде високо, ще открива процедура по оздравяване.

Тези текстове в Закона за публичните финанси предстои да бъдат гласувани на второ четене в парламента в сряда.

За такива ще се смятат онези, чиито разходи са над 15% от средните за последните 4 г., поели са ангажименти за бъдещи разходи с 50% над средните, имали са дефицит в бюджета си за 3 г. или по-ниска от средната за всички общини събираемост на местните данъци или задълженията им са повече от 5 на сто от тези за последната година.

„Труд”

Криза за български плодове и зеленчуци

Българските домати и чушки ще са рядкост на пазара това лято, а реколтата от череши, сливи и кайсии ще бъде 30% от миналогодишната, съобщи за „Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. По думите му дъждовете от последния месец са попречили на стопаните да засядат градините. Драстично са намалели площите, засети с домати и пипер тази година, показват и данните към средата на май на Министерството на земеделието и храните. С близо 32% по-малко са декарите, засети с домати – от 13 235 дка през май 2015 г., на едва 9036 дка.

„Стандарт”

Глобиха 46 абитуриенти за висене от прозорците

46 абитуриенти са били глобени в първия ден на баловете. Младежите са се показвали от прозорците на колите и люковете по време на движение. За 24 май целият наличен състав на КАТ и служителите от видеоконтрола са били на работа, за да съблюдават за безопасността на движение. Полицейски екипи са разположени край всички училища, които изпращат зрелостници, за да организират движението на автомобилите.

 „Монитор”       

Жалим се пред US омбудсман за далавери с лични данни

Независим омбудсман, който е на пряко подчинение на държавния секретар на САЩ, ще защитава правата на гражданите на ЕС на територията на САЩ по отношение на личните данни. Това става ясно от постигнато политическо споразумение между Европейската комисия и САЩ за защита на личната неприкосновеност на гражданите на ЕС зад Океана.

Председателят на Комисията за защита на личните данни у нас Венцислав Караджов обясни пред „Монитор“, че споразумението е обявено на 2 февруари т.г. в Страбсбург и е наречено EU-US PrivacyShield. Договорените правила все още не са разписани в официален документ, но има издаден декрет на президента Барак Обама, както и поети ангажименти от висши представители на изпълнителната власт в САЩ. На този етап информация за основните договорени елементи може да се черпи единствено от изявленията на ЕК.

„Сега”

Всеки пети студент отпада от университет

Въпреки че входът към родното висше образование е широко отворен и почти 80% от кандидатите влизат в университет, не всички от тях успяват да завършат докрай следването си. Приблизително всеки пети студент напуска висшето училище, преди да вземе диплома. Най-много прекъснали младежи има в направленията икономика, администрация и управление и филология, а най-малко - в изкуствата, спорта и военното дело.

„Дума”

София зацикли в търсенето на концесионери

Столичната община изпитва трудности в търсенето на концесионери по две обявени процедури. Едната е за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади на град София, а другата е за преустройството на Централната минерална баня в Банкя и строителството на хотел.

Столичният общински съвет реши през януари, след бурни двучасови дебати, да даде възможност на частна фирма да постави 33 велогардероба за около 400 колела, като тя ще плаща такса най-малко 93 хил. лв. на година. За да привлече повече кандидати, от Столичната община решиха в договора да попаднат и 150 рекламни елемента, от които фирмата ще печели. Тогава срещу концесията в този й вид се обявиха общинските съветници от БСП, които негодуваха срещу обвързването на развитието на велосипедния транспорт и използването на рекламни площи.

 „Капитал дейли”

КЗК срещу германските вериги

За пореден път Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се фокусира върху големите чужди търговски вериги. Сега проверката на регулатора е едновременно в четирите най-големи дружества: "Кауфланд България ЕООД енд ко", "Лидл България ЕООД енд ко", "Билла България" и "Метро кеш енд кери България". Подозрението на комисията е, че заедно или поотделно компаниите увреждат интересите на производителите със собствените си марки.

Веригите са сред най-често глобяваните от КЗК дружества. Регулаторът обикновено забелязва нелоялна практика, за която налага гигантска глоба, защото оборотите на компаниите са високи. За последните две години и четирите изброени вериги са били наказвани, като освен тях "жертви" на регулатора са и други чужди търговци или производители на бързооборотни стоки като ИКЕА, бирените компании, производителите на храни. Българската комисия по закон има повече права от европейските си аналози: освен за картели и злоупотреба с монопол тя има правомощия и за санкции при нелоялна конкуренция. Точно по тези членове бяха и глобите дотук.

„Новинар”

Юнското море на половин цена

Юнското море ще ни излезе на половин цена спрямо разгара на сезона през юли и август, показа проверка на "Новинар". Сред хитовите промоции е предложение за почивка за 30 лв. на ден на база аll inclusive в кокетен хотел на Северното Черноморие. За сравнение по време на топсезона цената скача поне двойно.

Заради изгодните оферти родните курорти и на юг вече са пълни с туристи и от страната, и от чужбина. „Има много хора в момента, скандинавци, поляци, холандци и др.”, обясни за „Новинар” заместник-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов.