Разговорите за сформиране на правителство са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Бойко Боpиcов ще е миниcтъp-пpедcедател за тpети път и c яcен план за 4-годишен мандат. ГЕРБ ще cе коaлиpа cамо c патpиотите. Стpyктypата и пpиоpитетите на новото пpавителcтво ще cа яcни още на 19 апpил, cpяда, когато cе очaква най-голямата паpламентаpна cила да полyчи мандат от пpезидента за cъcтавяне на кaбинет. Това cа тpите cигypни фaкта cлед cpещата в петък междy лидеpите на ГЕРБ и Патpиотичния cъюз. Валеpи Симeонов, Волен Сидеpов и Кpаcимиp Каpaкачанов бяxа поcpещнати и изпpатени от cгpадата на ГЕРБ c деcетки тв кaмеpи и микpофони..." - в. "24 часа".

"Още не сме водили разговори за министри, обяви съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов пред bTV. Както е известно в петък той посети централата на ГЕРБ заедно колегите си Валери Симеонов и Волен Сидеров. "За нас е по-важно да договорим едни други неща, а именно, каква ще е политиката на следващото правителство. Има много въпроси, които от дълги години не се решават и за нас е важно най-накрая това да започне. Примерно - бедността. България е с най-ниските пенсии, най-ниските заплати в цяла Европа. В Европа - не Европейския съюз. По-ниски са дори от Албания, страна, за която разказахме вицове - за албанския реотан, за албанската подводница. Помните ги тези неща. В момента пенсията в Албания е 175 евро, в България е 68 евро. И мога да изредя още 20 неща, т.е. ние искаме да говорим по темите, които са важни и трябва да се решават. И ако намерим разбирателство по тези въпроси, чак тогава идва ред на персоналните въпроси - за участие в правителството, кои ресори, кои хора и тн. Но това е последната една трета от разговора", продължи той. Той призна, че е невъзможно да има правителство с мнозинство от различни партии, но трябва да има обединение по важните въпроси за България. "Първо трябва да се разберем за програмата, останалото са слухове. Първо щях да става шеф на парламента, после Министър на отбраната. Мога да бъда министър на отбраната. Имам афинитет към армията. Смятам, че българската армия е в едно тежко положение. Гледайки обаче какво стана с Реформаторския блок, нямаме никакво намерение да повтаряме същата грешка и нямаме никакво намерение да си правим някакво вътрешно-коалиционно съревнование - кой ще докопа повече власт", каза още Каракачанов и добави, че около Великден ще има яснота около правителството." - в. "Стандарт".

"Ваpненcкият бизнеcмен и лидеp на "Воля" Веcелин Маpешки иcка да yпpавлява c ГЕРБ и ДПС, тъй кaто тези политичеcки cили били евpоатлантичеcки и добpе пpиети в Евpопа, обяви cамият той пpед Нова тв. "Не cме cе чyвали и не cме водили никaкви pазговоpи c Бойко Боpиcов за подкpепа за пpавителcтво cлед избоpите. Ние обаче няма да yчаcтваме кaто подкрепящи", кaза Маpешки. Той допycна и дpyг ваpиант за пpавителcтво, aко ДПС не cа пpиемливи в Бългаpия, коалиция да има междy ГЕРБ, патpиотите и "Воля". Споpед Маpешки обаче патpиотите не cа пpиемлив паpтньоp на ГЕРБ от гледна точкa на Евpопа..." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават и за поредна оставка в Реформаторския блок - на ръководството на БЗНС.

"Цялото политическо ръководство на БЗНС подаде оставка заради изборния резултат, но тя не бе отхвърлена. Това означава, че Николай Ненчев ще продължи да е начело на партията. "Като организация със 117-годишна история БЗНС няма да си позволи да влезе в спиралата на обвиненията и самоизяждането на дясното. Срещу никого няма да хвърляме камъни", каза председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев. В декларация на партията се посочва, че БЗНС не приема "реваншистката политика на служебното правителство" и протестира срещу масовите политически чистки в държавния апарат и особено в сферата на националната сигурност.

Земеделците изразяват и възмущение от създалото се напрежение преди изборите на българо-турската граница. "Публично питаме защо президентът Радев и главният прокурор Цацаров не се отнасят с еднаква сериозност към сигналите за намеса в изборния процес от страна на Анкара и от страна на Кремъл", заявяват от партията." - в. "Труд".

"Цялото политическо ръководство на БЗНС, начело с председателя на партията и бивш военен министър Николай Ненчев, подаде оставка днес, но управителният съвет на организацията не я прие. На днешната сбирка беше приета декларация, в която от БЗНС потвърждават желанието си за обединение на демократичната общност. "Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният глас да бъде чут", се посочва в документа. От партията, част от "Реформаторския блок", подчертават, че не приемат реваншистката политика на служебното правителство и протестират срещу масовите политически чистки в държавния апарат и особено в сферата на националната сигурност. "Недоумяваме как за толкова кратко време служебното правителство създаде хаос в областта на земеделието и изкара хора на протест заради неясноти около разпределението на субсидиите за 2016 г. Липсата на компетентност застрашава и цялата кампания за подпомагане на земеделските производители през 2017 г. В тази връзка ще държим президента Радев отговорен за всички действия на кабинета "Герджиков"", се казва още в декларацията..." - в. "Дневник".

Вестниците цитират експремиера Иван Костов по актуалната политическа ситуация в страната.

"Костов: Русия и Турция може да станат агресивни Възможно е в края на 2018 г. да има избори. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред Нова телевизия. Много малко наблюдатели казват, че ГЕРБ и коалицията ще си изкарат мандата, изтъкна той. Според него въпросът е дали страната ще излезе от политическата криза. "Дали ще има 4-годишен цял мандат? Много малко наблюдатели казват, че ще си изкарат мандата. Всички даже се ангажират, че ще има избори след 1 година или в края на 2018-та", допълни Костов. Той вижда евентуална коалиция между ГЕРБ, Обединени патриоти и евентуално Марешки, без участието на БСП. "Коалиция между БСП и ГЕРБ означава цялостна трансформация на политическия модел в страната, която нито ГЕРБ, нито БСП искат", добави Костов. По думите му ДПС не може да излезе от изолация, в която я вкараха всички политически партии. "Тя е в хладилника - тежко замразена", подчерта Костов, допълвайки, че очаква ДОСТ да опитат още една битка. Запитан дали смята, че националната сигурност на България е била пробита, Костов отговори положително. Да, определено. Ако подтикваната от Ердоган партия (ДОСТ - б.р.) беше влязла в парламента, щяхме да говорим за истински пробив, поясни той и допълни, че турският лидер е в много тежка ситуация, изпаднал е в гражданска война. Според него и Русия се намесва, предупреждавайки, че обстановката е изключително тежка и заради неразрешената криза с мигрантите. По отношение на Русия той заяви, че Москва изпада в много критична ситуация, защото изчерпва резерва си. Такава страна може да стане агресивна, както и Ердоган може да стане агресивен, подтикнат от вътрешните си проблеми, предупреди Костов." - в. "Сега".

"Иван Костов се възмути от негативите и озлобеността срещу десницата в България след изборите "Много злоба и негативизъм се изля върху десницата и то точно от хората от самата десница. Тази озлобеност дори не се споделя от БСП, те си дават сметка, че да няма десни в парламента и да са заменени от Обединените патриоти и Воля, не е добре. Подобно зряло отношение липсва от страна на ГЕРБ." Това заяви бившият премиер и десен лидер пред Нова телевизия. Според Костов общата среда, в която е потопена страната, е негативизъм. "Той е повсеместен, хвърчи кат сачми, рекушира навсякъде, поразява всичко." В отговор на въпрос лично его ли попречи на десните партии да влязат в парламента, Костов изрази мнение, че това е само на повърхността. "Има по-дълбоки причини. Проблемът е, че в България дясно-център има струпване на дясно-либерални формации. Цялата тази либерална доктрина в момента е в тежка криза в Европа и фалира в Съединените щати. И войната в момента е кой ще ги замени". Запитан каква според него ще бъде коалицията след изборите, Иван Костов заяви: "ГЕРБ - Обединените патриоти и евентуално Воля. Коалиция между БСП и ГЕРБ означава цялостна трансформация в страната, която никой няма да допусне". Според Костов ДОСТ може би ще имат още една битка, евентуално на следващите парламентарни избори... По думите му ситуацията в страната е много тежка, а рисковете са големи." България е в политическата криза, от която всички се надяват тя да излезе. Но политическата криза от 2013 г. отслабва институциите, спада доверието към тях и ги прави още по-безпомощни."... Русия и Турция се намесиха в изборите, посочи още той. "Руската пропаганда бе споделена от много политически формации по време на предизборната кампания. БСП, Атака, ВМРО, "Воля". Тепърва ще видим какво ще означава това, защото те са гледани през руската призма като българите-предатели"" обясни Костов. Според него ГЕРБ следва умерен риск в това отношение и към Русия и Турция. Бившият премиер уточни, че българинът като цяло е направил личния си избор и е избрал в крайна сметка Европа. "Ердоган е в много тежка ситуация - той е в гражданска война. А Русия тази година изхарчи валутния си резерв. Вкарана във два военни конфликта, такава страна може да стане агресивна. И двете държави могат да станат агресивни", коментира още Иван Костов." - в. "Дневник".

В. "Стандарт" съобщава, че е образувано досъдебно производство за пожара в католическия храм в Белене:
"Досъдебно производство е образувано за пожара в католическата църква в Белене, съобщиха от прокуратурата в Плевен. Според кмета Милен Дулев, няма данни за умишлен палеж. За инцидента беше широко разгласено в социалните мрежи, тъй като с католическата църква и напускането на отец Паоло Кортези се свързва проблемът със сирийско семейство, неприето от местната община. От енорията с доброволни средства възстановяват опушените стени. Изгорели са няколко рамкирани снимки и рисунки, каза пред БНР кметът Милен Дулев и уточни: "Пожарът не е умишлен, от свещите е тръгнало. Помещението в момента вече е маркирано."