Съботните вестници съобщават, че България ще плати наведнъж сумата за изтребителите F-16 без да се налага вземане на заеми.

"България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Това каза в интервю за предаването "Добър ден" на Радио "Фокус" министърът на финансите Владислав Горанов. Той подчерта, че фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп. "Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект", обясни министърът на финансите. Владислав Горанов допълни, че физическата доставка на новата техника се очаква да бъде през 2023 година. Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - на сухопътните войски и на флота, каза още той. Финансовият министър увери, че България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми." - в. "Стандарт".

"Правителството планира да предложи в понеделник актуализация на бюджета за 2019 г., в която планираният дефицит от сегашните 0.5% да се увеличи на 2% заради нуждата да се финансира очакваната сделка за бойни самолети F-16. Това заяви финансовият министър министър Владислав Горанов в интервю, разпространено днес на сайта на министерството. В него той казва също, че емитираният вътрешен дълг от 300 млн. лв. в края на миналия месец не е пряко свързан със сделката с "Локхийд Мартин". В репортажа си за интервюто "Ройтерс" допълва, че в понеделник правителството планира да емитира още 200 млн. лв дълг с 20-годишен падеж." - в. "Дневник".

Стремежът на България към членство в Шенген и способността на страната ни да прилага европейските норми също са сред актуалните теми.

"Борим се да влезем в Шенген. Вече осма година сме изпълнили всички условия, но благодарение на няколко държави, които поради вътрешнополитически битки, не допускат България, съвсем несправедливо стоим извън него. Другата битка е за премахване на дискриминационния мониторингов механизъм, който е само за България и Румъния. Това каза евродепутатът от Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" по Нова телевизия. Той беше избран за заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. "Това е може би една от най-важните комисии в ЕП и от най-големите - 96 души. Това е комисията, която се занимава с борбата с престъпността, с миграцията, с борбата с тероризма, с прането на пари, Шенген, мониторинговите механизми, върховенство на закона - всичко това е в нейните приоритети", обясни той. Радев прогнозира, че предстои тежък мандат за Европейския парламент: "Вече две политически сили не могат да приемат решения в ЕП, трябват три или четири. Това ще го видим и следващата седмица при избора на председател на ЕК, ако не бъде отложен. Виждаме, че вече и интересите на държавите членки са коренно различни. Виждаме ясно разделение в политическите семейства, появиха се нови силни играчи и оттук нататък много тежко ще се взимат решения в ЕП. Предстои тежък мандат." - в. "24 часа".

"Десетки нарушения откри земеделското министерство при проверките на къщите за гости, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За две седмици са проверени близо 300 къщи. "Проверени са всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг", обясни земеделският министър Десислава Танева пред бТВ. Изискуемата сума от установените нарушения ще е 4,5 милиона лева. В някои къщи са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, поясни Танева. След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня. Къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също е сред проверените. Установено е, че тя не функционира като къща за гости. Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще трябва да върнат парите. "Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела", заяви Десислава Танева. Тя бе помолена да коментира и информацията за двама експерти от Държавен фонд "Земеделие", които са свързани с къщи за гости. "Те работят по предназначение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е представила декларация за конфликт на интереси", уточни министър Танева." - в. "Стандарт".

Вестниците информират също за бедствието на Халкидики и българските туристи, които почиват там.

"Във връзка с предупрежденията за възможни нови бури през почивните дни в Гърция, Министерството на външните работи съветва българските граждани, намиращи се на територията на страната или планиращи пътуване в южната ни съседка, да следят метеорологичните прогнози и да се информират за актуалната обстановка. По информация на генералното ни консулство в Солун нашите сънародници, адресно регистрирани и притежаващи недвижимо имущество в Халкидики, които са претърпели щети в следствие на природното бедствие от 10 юли, могат да посетят съответните общини и да подадат искане за обезщетение. По-конкретно българските граждани могат да се свържат с: Община Неа Пропонтида - отдел "Защита на околната среда" и отдел "Грижи", тел.: 0030 237 33 50281. Община Касандра - "Техническа служба" на общината, тел: 0030 23743 50100. Община Ситония - отдел "Протокол", тел: 0030 23753 50100. Община Полигирос - отдел "Гражданска защита", тел: 0030 23713 50706.На място в съответните общини е необходимо да бъде попълнено искане, както и да бъдат представени снимки с щетите на недвижимото имущество. В случай на претърпени поражения на МПС, българските граждани могат да се обърнат към Противопожарна служба на Полигирос - тел: 0030 23710215610, за издаване на удостоверения за събитието. На място е необходимо да подадат попълнен формуляр, както и да предоставят снимки на нанесените щети по автомобила..." - в. "Сега".

"Гръцкият туризъм устоя", каза министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис след двудневно посещение на Халкидики. По думите му след бурята няма масови заминавания на туристи. В четвъртък Теохарис проведе срещи с представители на туристически организации и големи туроператори на Халкидики и посети ранените в болниците. Той заяви, че ще бъде стартирана специална кампания за изпращане на послание към чуждестранните пазари за устойчивостта на гръцкия туризъм и бързото му нормализиране. В тази връзка големите туроператори и чуждестранни медии са били уведомени за обстановката на Халкидики като привлекателна туристическа дестинация. След срещите министърът на туризма на Гърция заключи, че съобщенията от чужбина са положителни и големите пазари реагират спокойно. "Посланието е, че на Халкидики вече няма проблеми, а съществуващите са решени" каза Теохарис в интервю за радио "Praktorio fm" на гръцката информационна агенция ANA-MPA. "След 24 часа виждаме, че хотелите, които са се сблъскали с проблеми и щети, паднали дървета и други подобни заради бурята са напълно възстановени и функционират нормално. Гръцкият туризъм е стабилен, стои на краката си и Халкидики е готов да посрещне тези, които ще дойдат, и разбира се, ще продължи да е гостоприемен към тези, които вече са тук", заяви министърът на туризма." - в. "Труд"

"Българските туристи не отказват резервациите си на Халкидики и днес пристигат масово на почивка, съобщава БНР. Постепенно се възстановява ситуацията на полуострова, предаде кореспондентът на националното радио в Атина Катя Пеева. В няколко туристически райони на първия ръкав в посока Неа Муданя към Касандра, където от вчера няма ток, започна възстановяване на електрозахранването. Все още се работи от екипите за покриване на всички селища и вероятно да края на деня ще има ток навсякъде, съобщиха властите. Възстановена е почти напълно системата по водоснабдяване. Красимир Серафимов, първи секретар на генералното ни консулство Солун, сподели по-рано пред БНР, че в момента електрозахранването е възстановено в източната и централната част на Халкидики и на ръкава Ситония. "Обажданията, които сме имали в консулството, бяха основно свързани с липсата на комуникации, които бяха поради прекъсването на електрозахранването. Не сме имали обаждания до момента за искане за възстановяване на щети и предявяване на такива искания, но гръцката държава работи в това направление - да може да окаже необходимото съдействие....Имахме обаждания от хора, които бяха с личните си автомобили и се интересуваха каква е перспективата в близките часове да бъде възстановено електрозахранването, така че да си направят сметка дали да продължат своята почивка, или да се връщат в България." По отношение на организираните екскурзии, връщането ще стане съобразно възможностите на съответните туроператори, смята Серафимов. За момента обаче не са постъпвали сигнали. В събота и неделя също се очаква лошо време. Въпреки информацията за щетите от бурята и днес много български граждани продължават почивката си, а хиляди други пристигат по резервации. Възстановено е напълно движението по всички пътища на полуострова. Гражданите, сред които и българите, които имат имоти засегнати от бурята, ще получат обезщетение. Необходимо е да се обърнат към съответната община. Все още в болниците в Солун остават 14 ранени след бурята, но няма опасност за живота им." - в. "Стандарт".

Дългоочакваното решение за това дали ще има завод на "Фолксваген" в България също е сред тематичните акценти.

"Надзорният съвет на автомобилния гигант Volkswagen не е взел решение за държавата, в която ще строи новия си завод, като настроенията към момента са в подкрепа на Турция. Това коментира сайтът на германския вестник "Ханделсблат". Според негови източници окончателното решение вероятно ще бъде взето след средата на август. През следващите седмици автомобилният гигант ще проучи ситуацията с човешките права в Турция, както и с върховенството на закона, тъй като към момента от правна гледна точка България има предимство като член на ЕС. Според "Ханделсблат" федералното правителство не е против изграждането на завод в южната ни съседка." - в. "Стандарт".

"Новият завод на "Фолксваген" за автомобили, предимно от бранда "Шкода", ще бъде в Маниса, близо до Измир. Това ще бъде обявено официално, твърдят източници от Турция. "Ройтерс" заема малко по-предпазлива позиция като цитира говорител на Надзорния съвет, според който на вчерашното заседание са станали по-ясни плановете за нов завод, но още нищо не било финализирано. Според тях 17% от собствеността на голямото предприятие ще е на Катар. Емирството от Персийския залив притежава такъв дял в германския концерн и се предполага, че властите в Доха са изиграли важна роля в лобирането къде да бъде заводът. Няма данни колко голяма ще е инвестицията, но през последните месеци германската преса твърдеше, че става дума за поне 1.3 млрд. евро. Турски издания пишат днес, че заводът ще наеме около 5 хиляди души. Германското издание Automobilwoche също разпространи новината с допълнение, че край Измир ще се произвеждат и коли от бранда "Сеат". Авторите напомнят, че така ще се освободи капацитет на заводите на "Фолксваген" в Чехия, към които ще се насочат нови модели от германските предприятия, фокусиращи се вече върху електрически и автономни коли. Досегашни публикации по тази тема твърдят, че заводът трябва да заработи през 2022-2023 г. с годишен капацитет до 350 хиляди автомобила, сред които Skoda Karoq и Seat Ateca. След публикациите акциите на турския дистрибутор "Дотуш Отомотив" (Dogus Otomotiv) поскъпнаха в сутрешната търговия до 11.6%. Икономическият всекидневник "Ханделсбалт", цитиран от "Дойче веле" съобщава на свой ред, че везните клонят към Турция, но решение все още няма. Изданието очаква, че такова решение ще бъде взето през втората половина на август. "Ханделсблат" също посочва Измир като най-вероятен избор на концерна за новия завод и цитира вътрешни източници, според които турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна от българската. "Решение в полза на Турция създава най-вече политически проблеми. Причина за тях е спорният курс на турския президент Ердоган, който отчасти отмени демократичните права в страната след неуспешния опит за преврат преди три години", коментира по-нататък "Ханделсблат" и посочва, че от гледна точка на правната сигурност България би имала значително предимство - тъкмо поради това ръководството на концерна се опитвало да получи от турското правителство гаранции за сходна степен на правна сигурност. Според "Ханделсблат", германското правителство нямало възражения новият завод да бъде изграден в Турция, която е "интересна" като пазар с 80 млн. потребители и вероятност държавата "да закупи голям контингент автомобили за служебно ползване" - в. "Дневник".