Цените на парното и газа са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

"Газът поскъпва с 4,65%, цената на парното не се пипа С новите цени на газа от 1 януари "Булгаргаз" ще продава горивото по-евтино отколкото го купува. Това каза по време на откритото заседание в КЕВР, на което се обсъждаше колко да струва природния газ за първото тримесечие на 2017 г., Иван Иванов, шеф на дирекция "Лицензионни дейносдти" в "Булгаргаз". Той изчисли, че държавната компания ще е на червено с 24 млн. лв. от разликата между купуването и продаването. Допусна още 10 млн. лв. загуба, ако курсът на лева към долара се запази на сегашното ниво от 1,87 лв. за долар. Не са включени в цената и 2,7 млн. лв., които са разходи, направени за добавката "задължения към обществото". Комисията предвижда цената на природния газ да се увеличи с 4,65% от 1 януари, а "Булгаргаз" поиска поскъпване с 13,53%, или цена от 302,99 лв. на 1000 куб. м. Председателят на КЕВР, и той Иван Иванов, контрира, че за 2016 г. "Булгаргаз" има надвзет приход от 40 млн. лв. По-малкото увеличение на цената ще прибере от този приход към 22 млн. лв., изчисли той. Директорът на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов попита дали в цената на газа да бъдат одобрени разходите на "Булгаргаз" по делото, което ЕС води срещу БЕХ за газовия сектор. Екпертите, които са готвили доклада заявиха, че става дума за командировки до Брюксел и до централата на "Газпром Експорт" в Санкт Петербург. А председателят на КЕВР каза след заседанието, че това са разходи, които са под 0,01% и допусна, че могат да бъдат извадени от цената. От столичната топлофикация поискаха или да се увеличи цената на парното, или да няма поскъпване на газа. Зам.-директорът на "Топлофикация-София" Васил Тренев заяви, че запазване на цената на топлинната енергия ще ощети дружеството и то няма да може да покрива задълженията си към "Булгаргаз". След заседанието той каза пред журналисти, че при 5% увеличение на цената на газа, парното би трябвало да поскъпне с 2-3%. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче бе категоричен, че няма да се позволи в зимния сезон да има промяна в цената на парното..." - в. "24 часа.

"В разгара на отоплителния сезон столичната топлофикация поиска повишение на цените на топлата вода и парното в София с 2-3% заради предстоящото поскъпване на природния газ. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче заяви, че няма да се позволи промяна на цената на парното посред зимата. В началото на месеца държавният доставчик "Булгаргаз" внесе заявление за поскъпване на синьото гориво с 13,52% до 322,72 лв. за 1000 куб. метра от 1 януари във връзка с по-високите цени на петрола през последните месеци. На свое закрито заседание КЕВР прие, че сметките са верни, но поскъпването на газа ще бъде само с 4,65% до 299,94 лв. за 1000 куб. метра, като се отчетат надвзетите приходи на "Булгаргаз" през отиващата си година. По действащите правила при незначително повишение на стойността на горивото регулаторът не е длъжен автоматично да актуализира тарифите на топлофикациите. "Когато има 5% увеличение на цената на газа, парното би трябвало да поскъпне с 2-3%", заяви пред журналисти зам.-директорът на "Топлофикация София" Васил Тренев. Той предупреди, че ако цената на топлинната енергия се запази, това ще ощети столичното парно и то няма да може да плаща навреме сметките си за газ. Държавният доставчик също не е доволен от проекта на КЕВР. "Булгаргаз" ще продава горивото по-евтино, отколкото го купува, ако повишението е само с 4,65%", каза директорът по лицензионните дейности в дружеството Иван Иванов, съименник на шефа на регулатора. Заради орязаното поскъпване компанията може да загуби общо 34 млн. лв. От тях 24 млн. лв. - от разликата между разходите за покупка на руския газ и приходите от продажбата му и 10 млн. лв., ако се запази сегашният валутен курс от 1,87 лв. за долар. В новата цена на едро не са включени и 2,7 млн. лв. разходи за добавката "Задължения към обществото". За 2016 г. "Булгаргаз" има надвзет приход от 40 млн. лв. По-малкото увеличение на цената ще прибере около 22 млн. лв. от тази сума, обясни председателят на КЕВР. Окончателното решение за цената на природния газ от 1 януари ще бъде взето на закрито заседание на комисията на 30 декември..." - в. "Труд".

Вестниците цитират и предупреждението на президента Росен Плевнелиев, че Русия се опитва да дестабилизира ЕС отвътре.

"Москва иска да дестабилизира Европейския съюз. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за немския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". По думите на държавния глава Москва подкрепя ултранационалистически партии или движения, като с това цели да подкопае Европейския съюз отвътре. "Има доста индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други страни от ЕС", посочва в интервюто Росен Плевнелиев. Той смята, че Русия опитва да постигне дестабилизацията на базата на нова идеологическа платформа, която цели да бъде отслабена Европа чрез разпростране на съмнения в ценностите на демокрацията и правовата държава. Москва преследва тази цел и в интернет, посочва Плевнелиев. Той заявява, че когато още преди няколко години е предупреждавал за руската политика, чиято цел е систематично да насърчава в интернет отхвърлянето на европейските ценности, някои политици все още са определяли неговите предупреждения за преувеличени. "Днес обаче за никого не е тайна, че тази политика е организирана и провеждана с ясната цел да бъде дестабилизиран ЕС. На хората трябва да бъде обяснено какво се случва и какво цели руската пропаганда", казва още българският президент..." - в. "Стандарт".

"Москва по най-различни начини се опитва да дестабилизира Евросъюза, заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предава БГНЕС... Президентът смята, че Русия преследва същата цел, която навремето си поставяше СССР: "отслабване на Европа и разпространяване на съмнения за ценностите на демокрацията и върховенството на правото". Според Плевнелиев жителите на Евросъюза трябва да знаят "какво се случва" и за какво е насочена "руската пропаганда". Силата на ЕС е в 500-те милиона граждани, които знаят в коя Европа те и техните деца биха искали да живеят. Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни, заявява президентът в интервюто, цитирано от прессекретариата на държавния глава. Той подчертава, че ЕС не трябва да позволява тези достижения да бъдат отнети и призовава за по-тясна интеграция, там където сближаването има смисъл и е от полза..." - в. "Сега".

"Плевнелиев: Русия се опитва да подкопае ЕС отвътре като финансира антиевропейските партии Има доста индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други страни от Европейския съюз. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена. Москва иска чрез подкрепата за ултранационалистически партии или движения да подкопае ЕС отвътре. Това казва държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за днешния брой на вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от Дойче веле и БТА. Президентът смята, че Русия опитва да постигне на базата на нова идеологическа платформа същата цел, която някога е искал да постигне и Съветският съюз - "отслабването на Европа и разпространяването на съмнения в ценностите на демокрацията и правовата държава". Москва преследва тази цел и в интернет, посочва Плевнелиев. Когато още преди няколко години е предупреждавал за руската политика, чиято цел е систематично да насърчава в интернет отхвърлянето на европейските ценности, някои политици все още са определяли неговите предупреждения за преувеличени, изтъква президентът. "Днес обаче за никого не е тайна, че тази политика е организирана и провеждана с ясната цел да бъде дестабилизиран ЕС". По думите му на гражданите на Европейския съюз трябва да бъде обяснено "какво се случва и какво цели руската пропаганда"... "В Европа имаме нужда от общи усилия в онези области, които засилват мира и сигурността, например при свързването на мрежите за пренос на енергия. Също така не би трябвало отделни членове на ЕС поради краткосрочни икономически или политически изгоди да се отклоняват от общата европейска политика по отношение на Русия", коментира той. Пред германския вестник президентът Плевнелиев отхвърля твърденията, които тълкуват победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак за политическо сближаване на България с Кремъл. "Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия", заявява държавният глава..." - в. "Дневник".

Разместванията на пластовете в левицата също са сред темите на всекидневниците.

"Новият лидер на АБВ трябва да бъде по-радикален, каза сегашният председател на партията Георги Първанов в интервю за агенция "Фокус". По думите му начело на партията трябва да бъде млад, енергичен и високообразован. Първанов посочва, че сегашното ръководство на партията не е било радикално, защото хората в него са живели в друго време, с други закони в политиката. Настоящият лидер на АБВ подчертава, че ще продължи да работи в партията, като ще насочи енергията си към реалната политика и към това да помага в структурите в правенето на предизборни кампании. Първанов казва, че Ивайло Калфин, Румен Петков и проф. Борислав Борисов, които също обявиха напускане на ръководните постове в партията, ще продължат да бъдат плътно зад младите в АБВ. Според него партията трябва да влезе достойно в бъдещия парламент и да има активна роля в него. "Все ми се иска да бъде в ролята на незаобиколим фактор в следващия състав на парламента", казва Първанов в интервюто. Относно подкрепата на АБВ за втория кабинет на Бойко Борисов, той посочва, че надделява положителната оценка. Лидерът на АБВ посочи, че се е наложило да оттеглят подкрепата си от управлението, защото са видели, че в секторите, където партията не е имала присъствие, нещата не са вървели добре..." - в. "Дневник".

"АБВ е диалогична партия и ще разговаря за коалиране с всички вляво, но без БСП, намекна в Русе Румен Петков. Той обаче отказа да каже категорично "не" на преговорите с партията-майка, като подчерта, че все пак разговори може и да има. "Всеки път са каня да не коментирам БСП, в ръководството на партията са тези, които съсипаха Белене, в това на парламентарната група - тези, които искат повече НАТО и по-малко туристи в Черно море", отсече Петков. Според него, за Корнелия Нинова лъжата е начин на мислене и поведение. "Тя излъга по-най-грозния начин. Просто няма с кого да разговаряме в БСП. Корнелия Нинова е професионален лъжец, Драгомир Стойнев говори неадекватно за атомните реактори, Ангел Найденов, като министър на отбраната, искаше повече НАТО в Черно море, Кристиян Вигенин е човекът, който легитимира метежа в Крим, с кого да говоря. Готови сме да седнем и да говорим, но с кого?!", попита реторично Румен Петков. Лидерите на АБВ са готови да отстъпят назад и да дадат възможност на нови лица за изява. От тях се очаква да бъдат инициативни, с нови идеи, да градят новата политика и лица на партията. "Не очаквайте обаче аз и Георги Първанов да напуснем политиката, ще продължим да помагаме, просто ще се изтеглим по-назад", уточни Румен Петков. Новото оперативно ръководство на АБВ трябва да стане ясно на предстоящия конгрес на партията. "В момента Георги Първанов разговаря с много широк кръг хора, за конструиране на новото ръководство", заключи Петков." - в. "24 часа".

Вестниците информират и за ремонта на храма "Св. Георги" в Одрин.

"Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов инспектира днес в Одрин ремонтните дейности по възстановяването на фасадата на българската православна църква "Св. Вмчк Георги", съобщи пресцентърът на министерството. Министър Рашидов е на кратко посещение в Одрин по покана на отец Александър Чакърък. В българската делегация, водена от министъра, са директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев. Българското правителство отпусна през октомври т. г. близо 100 000 лв. за реставрация на фасадата на българската черква "Св. Вмчк Георги", както и за нова дренажна система на храма. Ремонтните работи трябва да приключат през м. март 2017 г. Министър Рашидов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев увериха българския свещеник отец Александър Чакърък, че храмът "Св. Вмчк Георги" ще бъде изографисан от абсолвенти от нашата Художествена академия. Те ще могат да защитят своите дипломни работи, като изографисат стените, олтара и кръглия медальон на тавана на храма. Храмът, както и другата българска църква в Одрин - "Св. Св. Константин и Елена", получиха от българската делегация дарение - икона на Свети Георги, икона на Свети Тривелий Теоктист (хан Тервел), дискос, както и много книги за българската библиотека..." - в. "Труд".

"Абсолвенти от Художествената академия ще изографисат българската православна църква "Св. Вмчк Георги" в Одрин. Това съобщиха министърът на културата в оставка Вежди Рашидов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев на българския свещеник в храма отец Александър Чакърък. Студентите ще защитят своите дипломни работи, като изографисат стените, олтара и кръглия медальон на тавана на църквата. Рашидов инспектира вчера възстановяването на фасадата на "Св. Вмчк Георги". В делегацията му са проф. Драчев и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. Кабинетът "Борисов"-2 отпусна през октомври близо 100 000 лв. за реставрация на фасадата на българската черква и за нова дренажна система на храма. Ремонтът трябва да приключи през март... По-рано вчера на среща с ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табакоглу министър Рашидов договори студенти от Университета да участват в обмен на изложби, а турски археолози да участват в археологически експедиции, осъществявани от НИМ. Проф. д-р Табакоглу поздрави Вежди Рашидов за работата му като министър за опазването на българското културно наследство. "Постиженията на България в тази област са забележителни" - отбеляза ректорът на Тракийския университет в Одрин. "Искаме да се възползваме от вашия опит", допълни проф. д-р Табакоглу. "Вие и вашият екип направихте много нови музеи в България, затова символично ви подаряваме възстановка на прочутия Музей на здравето в Одрин", обяви проф. д-р Табакоглу. По-късно на среща с валията на Одрин Гюнай Йоздемир Вежди Рашидов обсъди възможностите за обмен на музейни експозиции, за сътрудничество в областта на музикалното и театралното изкуство, в книгоиздаването и библиотечното дело..." - в. "Стандарт".