Инвестиции.

"Монитор":

Преговаряме с китайски инвеститор за 7-и блок на "Козлодуй"

Правителството води преговори с китайски инвеститор за нови реактори на АЕЦ „Козлодуй“ , като на този етап се водят разговори за намирането на финансов ресурс за 7-ми блок. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Пекин. „Има възможност за голям инвеститор в следващите реактори на АЕЦ „Козлодуй“. Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж“, заяви премиерът. Той обясни, че това не означава, че се отказваме да работим с американската Уестинхаус. Както „Монитор“ вече писа, правтелството Борисов-2 спря подписаното от бившия енергиен министър Драгомир Стойнев споразумение с американската компания поради липса на инвеститор. „Ние нямаме 20 млрд да извадим, тъй като нафинансовия министър ще му издъним бюжетитите“, припомни и сега премиерът. По думите му компанията, която изразява интерес да финансира новите мощности на ядрената ни централа работи много добре с Уестингхаус. Той допълни, че именно оттам е дошла препоръката за разговори с новопоявилия се инвеститор, защото двете компании и в момента работят заедно. Борисов разказа, че в петък е провел среща с американската компания по тяхно желание, на която те са се опитали отново да го убедят страната ни да стои нови мощности.
 
 
Газ.
 
"Новинар":
 
Борисов: Налягането по тръбата за газ до България е паднало
 


„Имаше съвещание и на Съвета за сигурност при мен, и енергийните ни дружества. Дано се реши въпросът, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но сме взели мерки да не пострадаме. В край на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ”, каза Борисов.

Премиерът коментира, че ситуацията със сваленият от Турция руски самолет е деликатна и призова за сдържаност в коментарите, за да не пострада България.

 

 

Бежанци.

"24 Часа":

6 "магистрали" през Странджа за бежанците

Поне шест "магистрални" маршрута за бежанците в България знаят местните жители в Странджанско. Най-новият път минава през село Близнак, пише "Труд".

През последните дни напливът на мигранти през българо-турската граница се увеличава - само от началото на седмицата по над сто души дневно са връщани от Малко Търново.

Маршрутите, през които минават бежанците са селата Сливарово, Резово, Бръшлян, Близнак, Голямо Буково, Белеврен. 

 

Отчет. 

"Труд":

99 чиновници уличени в конфликт на интереси 

99 чиновници са уличени от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) за 4 г., откакто действа нова централизирана система. Това отчете председателят ѝ Николай Николов вчера на среща със съдии и представители на централната и местната власт. Той отбеляза, че за същото време комисията наложила санкции за 1 898 776 лв. В хазната са влезли засега 261 702 лв., тъй като има висящи дела.

 

Статистика.

"Дума":

Всяка трета жена в ЕС е преживяла някаква форма на насилие

 

Всяка трета жена в ЕС след навършване на петнайсет годни е преживяла някаква форма на насилие, основано на пола. Това сочат данни от проучване на Европейската агенция за основни права, съобщиха от КНСБ по повод Международния ден за премахване на насилието над жени, който бе вчера.
В България всяка четвърта жена или около 1 млн. българки са жертви на насилие, но за проблема се говори трудно, а често и не се коментира. Тези данни изнесе в парламента зам.-председателят на НС Димитър Главчев.
Насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите, споделено, за да бъде спряно навреме, каза той. Още повече, защото домашното насилие рефлектира и върху техните деца и често се възприема и като модел на поведение, подчерта Главчев.