Реакция. 

"Дума":

Премиерът бесен на Домусчиев заради исканата оставка на Бъчварова

Вбесен от атаката на КРИБ и председателя й Кирил Домусчиев срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова, премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че бизнесменът явно е "забравил как се грижихме за неговото футболно хоби".

"Нека първо си изкарат отпуската в Тайланд и като се върнат, ще говорим. Да не ми дават акъл от Тайланд и от дългите им почивки", разгневи се той по повод ултиматума, отправен преди ден от шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Той поиска МВР да разкрие бързо убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов или вътрешният министър Румяна Бъчварова да подаде оставка.
"Когато горивата паднаха драстично, що не свалиха цените? А като поскъпваха, плашеха с поскъпване на хляба, тока, какво ли не. Къде са сега КРИБ?!", запита раздразнено Борисов. Според него Бъчварова не разкрива убийства, тъй като има професионално ръководство. "Във всички държави по света стават убийства. И в сериала "От местопрестъплението: Маями" ги има. Във Франция имаше терористични атаки и убийства, но там никой не поиска оставката на президент, премиер и министър. По всички поръчкови убийства има данни кой, кога и как ги е извършил. Когато обаче се сглобят пред съда тези доказателства, трудно издържат", продължи премиерът, добавяйки, че повече че интересува кой е пребил старците от Голям Чардак.
Премиерът призова КРИБ да бъде по-умерена в исканията си за оставки на министри и в оценките си, защото по тяхната логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство и "дават шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае".

 

Зима. 

"24 Часа":

Силен вятър остави без ток села в Северозападна България

Ветровете прекъснаха и тока на много места в Северозападна България. Екипи на електроразпределителното дружество работиха в районите на Враца, Белоградчик и Вършец. Три села - Бели извор, Паволче и Челопек, бяха без ток. Във Враца пострадаха и няколко светофарни уредби.

В София вятърът беше най-силен в южните квартали. Пет аварийни екипа от Столична община работиха през целия ден. В квартал „Павлово” вятърът събори голямо дърво в частен двор.

Щети имаше предимно по мрежата на уличното осветление, но в ранния следобед авариен екип вдигна свлечените кабели.

 

Убийство.

"Сега":

Двама братя убиха младеж във Враца заради отнето предимство

18-годишно момче е починало след побой, нанесен му от двама братя в центъра на Враца, съобщиха от пресцентъра на МВР. Те са задържани.
Инцидентът е станал около 12.55 часа на ул. "Иванка Ботева" в района на Дома на науката и техниката. Братята и младежът не са се познавали. Според очевидци спорът започнал, след като младежът, който шофирал лек автомобил, натиснал клаксона, докато родствениците пресичали пътното платно.
Граждани, станали свидетели на побоя, оказали първа помощ на пострадалия и той бил жив до пристигането на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ. Момчето е откарано в спешното отделение на врачанската болница, но лекарите не са успели да го спасят.
Биячите са двама братя - Иван П. на 32 години и 36-годишният Десислав П. с прякор Поничката. Те са собственици на автокъща.
В хода на предприетите заградителни действия, в района на инцидента, е задържан по-малкият брат, а другият е успял да избяга, но по-късно 36-годишният Десислав П. е отишъл сам в районното полицейско управление, придружен от адвокат, уточниха от вътрешното ведомство. По данни на полицията мъжът е регистриран за кражби и шофиране след употреба на алкохол.

 

Реформатори.

"Монитор":

РБ събра 14 подписа в подкрепа на властта

Парламентарната група на Реформаторския блок събра 14 депутатски подписа от общо 23 под декларацията за изготвянето на анекс към коалиционното споразумение, с което да се препотвърди подкрепата към властта и да се поиска ускоряване на реформите. Бройката бе отчетена след заседание на Изпълнителен съвет на РБ в централата на СДС, а след сбирка и на парламентарната група бе потвърдена. Деветимата депутати – от ДСБ и от гражданската квота, които не са дали парафите си, взели декларацията, за да си я четат допълнително и да умуват още, разказаха пред „Монитор“ участвали в заседанието на групата депутати. Лидерът на ДСБ Радан Кънев дори изразил съгласие, че точно посочените в документа приоритети трябва да се следват от РБ. Колегите му обаче изразили недоумение, че в същото време костовистът продължил с цирковете си да се обявява за опозиционер. Той така и не дал знак, че смята да се оттегли и от съпредседателския пост в групата на реформаторите, както бе призован ден по-рано.