Акция. 

"Монитор":

Прибраха в ареста 33-ма корумпирани митничари 

33-ма митничари от пункт Капитан Андреево, заподозрени в корупция, бяха арестувани при мащабна акция на МВР и ДАНС. Операцията стартирала в 8,45 часа в неделя и продължи до късния следобед.

При обиските в служебни автомобили, офисите и частни домове на служителите били намерени над 100 000 лева, за които се предполага, че са от рушвети. Най-вероятно се касае за пари, получавани, за да бъдат пропускани контрабандни цигари.

Някои от задържаните митничари са били с десетилетен стаж в свиленградската митница. Сред изловените със съмнителни пари бил и началник-смяна на митническия пункт, също с дългогодишен опит. 90 процента от заловените са местни от Свиленград, Любимец, Хасково и Харманли.

 

В опозиция. 

"24 Часа":

Москов - министър, ДСБ - в опозиция, другите на власт мислят до петък

ДСБ сваля политическото си доверие от правителството и напуска управлението. Петър Москов остава министър на здравеопазването и напуска поста си на зам.-председател на ДСБ.

Това реши националното ръководство на партията на съвещанието си в Поморие в събота късно вечерта. Като основна причина бе посочен отказът на ГЕРБ от предварително договорения вариант на конституционна реформа.

Никой в партията не ми е искал оставката, решението ДСБ да мине в опозиция беше взето единодушно, заяви Радан Кънев. Той подчерта, че партията му ще е в опозиция както по отношение на кабинета, така и по отношение на парламентарното мнозинство.

Решението на Москов да остане министър в кабинета е лично, той не може повече по никакъв начин вече да се тълкува като министър на ДСБ. ДСБ вече няма право да има министри, категоричен бе Радан Кънев. Петър Москов трябвало лично да реши дали остава редови член на ДСБ. Москов обяви, че остава.

Кънев уточни обаче, че ДСБ запазва подкрепата си за провежданата в здравеопазването от д-р Москов политика.

 

Управление. 

"Сега":

Борисов: Стабилността от моя страна няма да бъде нарушена

Стабилността от моя страна няма да бъде нарушена, а и нищо не го налага. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка със стабилността на управлението, след откриването на близо 110 км рехабилитирани участъци от пътя Разлог - Садово и пътя Юндола – Разлог. „Само преди месец и половина имаше избори, знаем резултатите какви са. Нищо добро не би ни донесло след 2 месеца да има други или по-точно по-различно от това, което е”, каза още премиерът, цитиран от "Фокус". „Аз нямам навик да коментирам други партии. Мисля, че всеки от лидерите отговаря за своята партия. От сутринта говорих с всичките си министри, които по една или друга линия са по-свързани или по-не с Реформаторския блок, защото през това време, което сме работили, те винаги са били мои и аз техен – били сме един много добър екип и видимите резултати, които и днес - 110 км път между Родопите, Пирин и Рила за нашите курорти и спа центрове, това са неща, за които са мечтали хората десетилетия, не са били факт. Това, че ще направим всичко възможно и ще докараме и газ, за да се махне смогът от твърдото гориво, мисля че никой не се и съмнява. Даже и областният на София Веско Пeнев ми звънна сутринта да ми каже, че ако аз нямам някакви претенции към него – искат всички да си работят, защото това са човешки игри, много хора. Това не са детски игри – днес така, утре иначе”, каза още Борисов.
 
 
Вот. 
 
"Дума":
 
БСП внася вот на недоверие към кабинета

Веднага след Нова година БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета. Една от темите ще бъде здравеопазване. Това стана ясно, ден след като партията на Радан Кънев ДСБ обяви, че минава в опозиция, но излъченият от нея министър на здравеопазването Петър Москов не пожела да подаде оставка. С вота на недоверие социалистите ще поставят опозиционността на ДСБ на изпитание, обяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Тя определи решението на ДСБ като "политическа шизофрения".