Цени. 

"Сега":

Цените на бензина и на дизела се устремиха към 2.40 лв. за литър

Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди и на много места в страната вече надхвърлят 2.30 лева за литър и гонят 2.40 лв. Става дума за най-масово употребяваните горива - бензин А-95 и обикновен дизел. По-висококачествените бензини и дизелът със специални добавки в повечето големи вериги се продават на цени, надхвърлящи 2.50 и достигащи до 2.75 лева за литър. Най-скъпо горивата се продават по бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско, сочи справка в специализираните сайтове.

Данните на сайта Fuelo за вчера показват, че средната цена за страната на А-95 е била 2.26 лв. за литър и 2.29 лв. на литър за дизела. На места обаче бензинът варира от 2.20 лв. до 2.34 лв. за литър, а дизелът стига до 2.41 лв. за литър.

У нас най-високите средни цени на горивата са в област Шумен. По-големите вериги бензиностанции в региона като "ОМВ", "ЕКО", "Ромпетрол" и "Лукойл" поддържат почти еднакви цени - около 2.34 лева за масовия бензин и за дизела. Впечатление прави, че разликата с по-дребните търговци не е значителна - те продават само с 1-2 ст. по-малко за литър. Като цяло в тази област трудно могат да се открият цени под 2.30 лв. за литър. Ситуацията е необичайна, като се има предвид, че дребните търговци обикновено поддържат доста по-ниски цени в сравнение с големите вериги.

 

Реакция. 

"Монитор":

Издигнат от БСП кмет на крака при Борисов да му благодари

 

Издигнатият от БСП кмет на община Сопот Деян Дойнов дойде днес в Министерския съвет да благодари на министър-председателя Бойко Борисов. На среща между двамата Дойнов му благодарил за всичко, което е направил в последните години за Сопот.

"Преди три години, когато станах кмет общината беше в изключително тежко финансово състояние, заради некадърността на моя предшественик Веселин Личев, който извърши куп безумия в последните 12 години", каза Дойнов и допълни, че в началото на мандата правителството е отпуснал безлихвен заем на общината. Не стана ясно за колко пари става на въпрос, но кмета на Сопот изтъкна, че задълженията на общината са били 13 млн. лева, а сега благодарение на сътрудничеството с държавата са сведени до 1,8 млн. лева.

 

След скандала.

"Дума":

Приеха Бенчев в частна болница

 

Бенчо Бенчев е настанен в интензивното отделение на частна болница в Бургас, съобщи синът му Георги вчера. По думите му нервната система на бизнесменът не е издържала на натоварването от миналия петък насам. "Срина се напълно след вечерните новини. Затова извикахме линейката", заявява Георги Бенчев пред Флагман.БГ. Според различни информации общинарят е получил остра сърдечна криза, кръвното му е скочило критично и е загубил говора си.

Синът му твърди, че Бенчев тръгнал миналия четвъртък на изследвания в истанбулската болница "Джон Хопкинс Хоспитал", не искал да се споменава напредналия стадий на болестта му "Паркинсон" и твърдял, че е по бизнесдела, за да гледат на него като на болен човек. "Оскърблението в политически план за него е прекалено голямо. Току-що ми каза, че настоява контролните органи на държавата да ревизират бизнеса му, защото е спокоен - платил си е данъците и няма скрупули. Счетоводството му е изрядно", твърди Георги Бенчев.

 

Стачка. 

"Дума":

Нови пощенци на гладна стачка

 

Още няколко души са се присъединили към десетимата служители на "Български пощи", които от няколко дни провеждат гладна стачка. Протестиращите твърдят, че проблемите в дружеството са системни и не са ограничени единствено в разменно-сортировъчния център. Исканията им са синдикални, а проблемите, както заявиха на пресконференция, са много - ниски заплати, лоши условия на труд, помещения, в които температурата е висока през лятото, липса на работно облекло. Протестиращите искат среща с премиера, обяви първата гладуваща служителка от "Български разменно-сортировъчен център" и лидер на Националния синдикат "Защита" в предприятието Златка Младенова. Тя гладува от 30 юли заради спрени пари за клас прослужено време и ваучери за храна. И до момента тя ходи на работа, но прогнозира, че след неделя вероятно няма да може да се труди, ако продължи гладната си стачка. Младенова заяви, че макар парите да са изплатени след намесата на ГИТ, не може да вярва на думи, тъй като никой не гарантира, че през следващите месеци няма да се случи същото. Младенова е категорична, че е необходима и пълна финансова ревизия за последните 5 години.

Зам.-председателката на "Защита" Милена Атанасова заяви, че е нарушено трудовото законодателство и посочи, че полагаеми трудови възнаграждения са отнети на служители, които имат и без това ниски заплати.

 

Протест. 

"24 часа":

БАН излъгала метеоролозите, Красимир Вълчев готов да ги вземе

Ръководството на БАН не е спазило договорката да се подпомогне краткосрочно Националният институт по метеорология и хидрология, постигната преди месец с посредничеството на образователното министерство, обясни пред "24 часа" образователният министър Красимир Вълчев.

На тази среща, организирана от него, отношенията между НИМХ и Общото събрание на БАН дори се били влошили, вместо да се подобрят.

 

Иванчева.

"24 часа":

Иванчева отлага преместването си в сливенския затвор

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която от април е зад решетките по обвинение в подкуп, няколко пъти отклонявала дати, на които да се запознае с материалите по делото срещу нея, обясниха разследващи. Това е финалната крачка на прокуратурата, преди да предаде Иванчева на съд.

По закон, когато обвиняем стане подсъдим, той отива в затвора. След като делото на кметицата влезе в съда, тя трябва да бъде преместена от ареста на ул. "М-р Г. Векилски" 2 в София в женския затвор в Сливен. Следващите дати, на които тя и адвокатите ѝ са призовани в следствието, са в средата на този месец.

На 1 август кметицата влезе в "Майчин дом" в София за прегледи на тумор на хипофизата ѝ. Очакваше се днес да бъде изписана, но това ще стане в четвъртък, след като ѝ направят ядрено-магнитен резонанс.