Кандидатура. 

"Дума":

Расте натискът за кандидатурата на Бокова

Общественият натиск върху кабинета за номинацията на Ирина Бокова за генерален директор на ООН се увеличава. Правителството все още не е обявило официално зад коя кандидатура застава. Вчера бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси обяви, че правителството вече е закъсняло с обявяването на кандидата. Според него страната и лично премиерът Бойко Борисов рискува да провали цяла Източна Европа. 

Ден по-рано председателят на БСП Михаил Миков обяви, че Ирина Бокова има качествата и се е доказала в работата си и това е шанс за България. "Проиграването на този шанс чрез дребни игри е проиграването на шанс за страната ни", категоричен бе социалистът.

 

Зимна обстановка. 

"24 Часа":

1 милион на свещи, дървена ваканция в 544 училища

Кметският наместник на смолянските селца Милко Кисьов и общински служители носят храна, след като пътят към старците пропадна. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Около 1 млн. българи са имали проблеми с електрозахранването, след като преспи затиснаха страната, а преди това в Родопите се наводниха. В понеделник от ЧЕЗ успяха да възстановят захранването на 153 хил. клиенти в Западна България. Най-тежко е било във Врачанско, където на свещи останаха 40 хил. души, и в Монтана 15 хил.

От “Енерго Про” успяха да възстановят захранването към 120 000 клиенти. EVN, които обслужват Южна България, в късния следобед вчера сведоха населените места без ток от 90 до 28.

"Монитор":

Снегорини от времето на Тато изнемогват в преспите

 

Част от машините на фирмите, поддържащи пътищата, са още от времето на Тато, лесно се повреждат и затова не успяват да се справят със снегопочистването на шосетата при тежки ситуации, научи „Монитор”.

Немалко от роторните снегорини например са на възраст над 30 години. Част от тях пък някога са били в резерва на армията и с десетилетия са стояли в складовете. Според автомобилни експерти това също ги прави ненадеждни. Не бива да се забравя и фактът, че са съветски машини, харчещи астрономически количества гориво. Тези на базата на автомобила ЗИЛ в зависимост от модификацията горят от 37 до 43 л на час.

 

Експертизи. 

"Труд":

Две седмици трябват, за да стане ясно от какво е починал Тодор 

Както Труд писа, патоанатоми са изразили съмнения, че той може да е прекарал микроинфаркт наскоро, защото имало увреждания по сърдечния мускул.

Ученикът бе пребит до смърт в центъра на Враца на 12 януари, а досега не е ясно от какво е починал. Първоначалното патоанатомите не бяха намерили нито един удар по тялото му, а след втората експертиза, се оказа, че са му нанесени 28 удара. Недоумение как е станало това изказа и семейството на момчето.

 

Инцидент с щастлив край. 

"Сега":

15-годишно момиче спря тролей в Ст.Загора и спаси шофьора

15-годишната Мария Звездева е предотвратила катастрофа на тролейбус в Стара Загора, след като е направила изкуствено дишане на припадналия зад волана шофьор. Инцидентът е станал в тролей номер 36 в петък, когато учениците от Спортното училище в града пътували за тренировка, съобщава Дарик.
По време на движение между професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошало и тролеят застанал перпендикулярно на пътя. Кондукторката започнала да вика за помощ. Пътниците изпаднали в паника.
Мария, която е в 9-и клас, се намирала назад, но избутала пътниците и отишла до шофьора. Видяла, че той е паднал на волана, повдигнала му главата му и видяла, че е в безсъзнание. Успяла да спре тролея навреме преди да предизвика катастрофа. Ударила два шамара на шофьора, но той не реагирал. Забелязала, че шофьорът си е глътнал езика. Успяла да отвори устата му и да го извади. Извикана е линейка. Днес ръководството на училището ще връчи на Мария благодарствен адрес.