"24 часа"

Софиянецът вече купува със заплатата си повече от европеец

По последни данни от Евростат в Перник, Сливен и Силистра са пет пъти по-бедни от столичани.

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския, което значи, че с доходите си един средностатистически софиянец може да си купи малко повече от средностатистическия гражданин на ЕС. Това съобщи Институтът за пазарна икономика, позовавайки се на последните регионални данни на Евростат за 2015 г.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС).

От института уточняват, че СПС е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни.

"Стандарт"

Снегът събори дървета на "Петрохан"

Ограничено е движението за всички видове моторни средства през прохода "Петрохан", от село Гинци до село Бързия. В участъка са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Целта на предприетото ограничение е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, призовават от АПИ.

"Монитор"

Българин осъден на 10 г. в Гърция за трафик и изнасилване

Българин беше осъден на 10 години затвор в Гърция за трафик на хора и изнасилване. Подсъдимият беше признат за виновен за това, че държал българка като робиня, системно я пребивал и изнасилвал. Присъстващите в съдебната зала посрещнаха присъдата с ръкопляскания.

Всички опити на подсъдимия да представи деянието като недоразумение бяха отхвърлени от съда. Прокуратурата доказа вината на българина за това, че е държал като робиня 26-годишна българка и системно е оказвал насилие върху нея.