Рокади.

"Сега":

Тодор Танев става съветник на Борисов

Министърът на образованието Тодор Танев ще подаде оставка в понеделник. След това ще бъде назначен за съветник на премиера. Това съобщи пред журналисти в Бургас Бойко Борисов, цитиран от Нова тв. По-рано двамата се срещнаха, като на срещата присъстваха и Гроздан Караджов, Мартин Димитров и Иван Иванов от Реформаторския блок. Вчера РБ издигна за просветен министър вицепремиера Меглена Кунева. Очаква се номинацията й да се обсъжда в понеделник от гражданския съвет на блока.
"Ще изчакам да минат всичките им преговори и тогава ще приема с радост всичко, което ми предложат", коментира Борисов. Той посочи, че не иска да се меси и да се изказва по темата. „Трябва ми единен и силен Реформаторски блок - такъв, какъвто е ГЕРБ в момента, за да имаме стабилно управление”, категоричен бе той. За Танев премиерът обясни: „Министър Танев е един изключително ерудиран човек.

 

Добавки.

"Монитор":

Раздават пенсионерски бонуси за Великден

Добрите резултати от борбата с контрабандата са причина да има пари за надбавки за пернсионерите за Великден.

Това обяви в Бургас премиерът Бойко Борисов по време на инспектирането на обновената жп гара.

За януари тази година се отчита ръст на приходите в бюджета от 954 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Така, по думите на Борисов, могат да бъдат заделени парите за добавки за пенсионерите:

"Виждате в областта на контрабандата какво й нанесохме като щети. Това ни позволява на пенсионерите всеки път за Коледа и Великден да правим тези допълнителни плащания, които излизат на цена 200 млн. лв.".

 

 

Протести.

"Труд":

Протести срещу „съжителството“ с турците

Протести в Карлово и Смолян се проведоха днес срещу новите учебни планове, в които бе записано, че вместо робство по време на Османската империя е имало „съжителство“ между българи и турци.

За шествието срещу подмяната на българската история в Карлово пристигнаха десетки жители и от Сопот, Калофер, Пловдив, Стара Загора. Много наследници на възрожденски фамилии от Карлово и Сопот започнаха протестна подписка срещу кощунството, извършено в образователното министерство. Те поканиха историците, за да им покажат семейните архиви, доказващи как дедите им са живели под турско робство.
Протестно бдение се проведе и в смолянския квартал „Устово“. То бе под наслов „Hямa дa зaбpaвим бългapc?aтa иcтopия” и бе организирано от сдружение „Родопски хайдути“.

Родолюбци от Варна изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват за опазване на българските национални светини. След това развяха знамена и пяха възрожденски песни пред паметника на Паисий в Морската градина в знак на протест срещу променените учебни планове по история.

 

Дело.

"24 Часа":

Кметът на Стрелча Иван Евстатиев получил инсулт, в болница е

Кметът на Стрелча Иван Евстатиев е в болница в Пазарджик, съобщава Нова телевизия, като се позовава на негови близки. В деня на мярката, която се гледаше срещу него за изнасилването на 16-годишна ученичка, е получил инсулт и затова е бил неадекватен пред съда.
Едва снощи са взети мерки за състоянието му и е бил приет в болница.

Съдът реши Евстатиев да остане в ареста за постоянно заради опасения да се укрие. Той е обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче. След като бе задържан, призна пред разследващите, че е имал сексуален контакт с момичето, но той бил доброволен.