Уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов е сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

"Георги Костов вече не е главен секретар на МВР. Президентът Румен Радев разписа указ, който го осбовождава от длъжност." - в. "Стандарт".

"Държавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Георги Костов, съобщиха от "Дондуков" 2. По-рано днес стана известно, че служебното правителство ще поиска смяната на Костов по предложение на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов. "Не съм го предложил аз за отстраняване", коментира служебният премиер Огнян Герджиков малко по-късно, на събитието по връчване на наградата "Юрист на годината". Попитан как ще коментира твърдението, че е Костов е сменен, за да се подсигурят изборите в полза на БСП, Герджиков заяви иронично: "Много умен е този извод. Който го е казал, много е умно това твърдение." Твърдението е на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес, след като се разбра, че Георги Костов ще бъде сменен. Като мотив за искането си Узунов, цитиран от "Фокус", посочи - своя информация, че Костов е указвал натиск върху служителите на МВР. Узунов е обяснил още, че самият главен секретар е твърдял, че единствената причина, поради която той отстранява служители, е политически натиск спрямо него. "Няколко са случаите, по които сме събрали данни. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали. Данните са събрани по установения ред. Конкретно става дума за петима служители. Натискът е бил политически без да се цитира определена политическа сила", поясни Узунов. По информация на Би Ти Ви поне двама от тези петима служители са ръководителите на областните управления на МВР във Видин и Перник. Пред БНР пък Костов заяви, че научава за исканото му отстраняване от новините... Информация за смяната на Костов се появи преди седмица, като по информация на "Дневник" Узунов е поискал той сам да напусне поста. Официално тогава двамата отрекоха да е имало такъв разговор..." - в. "Дневник".

"Кандидат-депyтатът от ГЕРБ Тома Биков беше кaтегоpичен пpед БНТ, че cлyжебното пpавителcтво pаботи в ycлyга на БСП. Споpед него, не е ноpмално едно cлyжебно пpавителcтво да пpави тaкива кaдpови пpомени. "Днес беше уволнен главният секретар на МВР. Това е една деполитизирана длъжност. Основанията за това са крайно съмнителни. Имаме всички основания да смятаме, че БСП ще се опита през министъра на вътрешните работи да опорочи изборите. Едно служебно правителство няма мандат да прави такива кадрови промени."..." - в. "24 часа".

Споровете между президента Радев и експремиера Борисов за охраната на въздушното ни пространство заедно с партньори от НАТО също са сред темите на всекидневниците.

"Президентът не дава да се плаща за охраната на небето от НАТО Борисов и МО: Съвместният въздушен патрул беше безплатен Президентът Румен Радев атакува бившия министър-председател Бойко Борисов с обвинения за съвместната охрана на небето и военните учения на НАТО в Черно море. Във "Фейсбук" той иронизира експремиера, макар и без да споменава името му. "В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 г.", написа Радев и добави: "Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни въпреки заварените финансови ангажименти". Отговорът на Борисов не закъсня. "Румен Радев прекрасно знае, че не сме платили нищо", обяви той в Сливен, цитиран от Дарик. Бившият премиер контраатакува: "Много е неприятно, че трябва да коментирам нещо, написано във "Фейсбук". Неприятно е още когато си говорил едни неща, те си остават написани, след това си подал оставка за нещо, което впоследствие се оказва, че не е така. Авиацията приземи ли се? Рекорден брой изтребители летят в момента. Това беше тежка политическа атака по време на нашето управление точно от тези хора". Съвместната охрана на въздушното пространство бе приложена през септември м.г. Тогава за седмица изтребители МиГ-29 и американски F-15 съвместно охраняваха българското въздушно пространство. Това стана възможно с решение на правителството..." - в. "Сега".

"Бойко Борисов коментира и публикацията в профила на президента Радев, чe България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни въпреки заварените финансови ангажименти. "Те имаха съвет в Брюксел, където генерал Радев присъства, имаха среща на министрите на отбраната, където можеха да сменят това решение", коментира Бойко Борисов и подчерта, че по време на неговия мандат българската авиация била възродена, а техниката - обновена и ремонтирана..." - в. "Дневник".

Вестниците информират и за съдебното решение за отмяна на поскъпването на билетите за масовия транспорт в София.

"Административният съд в София отмени наредбата за поскъпване на билета за градския транспорт в столицата като незаконосъобразна, съобщиха от институцията. Взетото вчера решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. До произнасянето му наредбата ще продължи да действа и билетът ще остане на завишената си цена. Превозният документ поскъпна драстично от 1 юни миналата година - от 1 лев стана 1,60 лв., което предизвика протестни акции от страна на някои столичани. Делото срещу това повишаване бе образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", които атакуваха наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея. Решението на магистратите по делото бе взето от тричленен състав..." - в. "Труд".

"Столичани спечелиха на първа инстанция битката срещу увеличението на билета в градския транспорт. Вчера от Административен съд - София съобщиха, че тричленен състав е отменил приетите на 14 април 2016 г. промени в наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община. Причините са, че не е ясно какво точно налага увеличението на цената и как точно е формулирана тя. Поскъпването на билетчето беше атакувано в съда с колективна жалба от граждани и сдружение Център за законодателни оценки и законодателни инициативи. Според жалбоподателите липсва финансов разчет, доказващ нуждата от промяна в ценовата политика на столичния градски транспорт. Те изтъкват и че самите общински съветници също не са били запознати с документи, обосноваващи новата цена. Всички тези съображения бяха многократно изтъквани в хода на дебата за увеличението на цената, но ГЕРБ нито отстъпи, нито даде подробна финансова обосновка. Управляващите в София смятат да обжалват решението във Върховния административен съд... Ако ВАС отмени приетите промени в наредбата за превозните документи, то всичко в нея ще се върне към старото положение - цена на билета от 1 лв., талон за 10 еднократни пътувания за 12 лв., а трите вида нови карти - "София", "Метро+" и тридневна карта ще изчезнат, обясни Милка Христова, общински съветник от БСП и юрист. Трябва да се върнат и предишните размери на глобите за нередовен пътник - съответно 20 лв. и 100 лв. Сега те са двойно по-високи." - в. "Сега".

"Тричленен състав на Административен съд София - град отмени като незаконосъобразна Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община, което включва и поскъпването на билетчето, информира Канал 3... Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. От Общината обявиха, че ще се възползват от това си право. "Надяваме се, че ще успеем да защитим нашето решение, защото сме убедени, че е правилно, а и юристите твърдят, че мотивите на съда са по формални причини", коментира Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет и член на Комисията по транспорта. Според него, справката за положителните резултати от промените за 2016 г. показва, че увеличената цена на превозните документи за еднократно пътуване и запазването на цените на всички останали абонаментни документи, както и намаляването на годишния абонамент, е довела до увеличение на използването на по-дългосрочни превозни документи. "Очаквано, при картите за еднократни пътувания, чиято цена беше увеличена, има спад. При картите за 10 пътувания, намалението е от 29%", подчерта Заков. В същото време за периода юни - декември 2016 г. се отчита ръст от 48% на издадените абонаментни карти в сравнение със същия период на миналата година. Запазването на цената на еднодневната карта от 4.00 лв. и възможността за неограничен брой пътувания в рамките на деня доведоха до трикратно увеличение на продадените еднодневни карти за периода юни-декември 2016 г. спрямо същия период на по-миналата година. Продадени са 1 081 334 броя при 356 602 карти през същия период на 2015 г.", аргументира се още Зарков. Статистиката показва, че 21 740 са и издадените тридневни карти, които са нов превозен документ с цена 10,00 лв. и дават право на неограничен брой пътувания в рамките на 3 дни. От другия нов превозен документ - метро "плюс" (едномесечна персонализирана карта за метро и една наземна линия) с цена от 43,00 лв. има издадени 7 067 карти. Най-голям ръст е този при персонализираните годишни карти, чиято цена беше намалена от 500 лв. на 365 лв. За периода са закупени 16 184 броя. За сравнение за цялата 2015 година са издадени само 226." - в.- "Стандарт".

Предстоящите парламентарни избори заемат все повече място на страниците на вестниците.

"Регистрираните кандидати за депутати в следващия парламент са 4490. Това означава, че за едно място в 44-тото народно събрание ще се борят по 19 претенденти. Проверка на "Труд" установи, че напливът и за предишни парламенти е бил сходен. Рекорден брой регистрирани кандидати е имало през 2005 г. Тогава те са били 6000, през 2009 г. са 4397, през 2013 - 5232. За първи път обаче нито една партия или коалиция не е поискала от комисията за установяване на принадлежност към бившата ДС предварителна проверка на хората в листите, съобщи пред "Труд" шефът на комисията Евтим Костадинов. През 2014 г. такава предварителна проверка са поискали от ГЕРБ и от ДСБ. Костадинов обясни, че очаква още днес комисията да започне проверката за чисто минало на регистрираните 4490 кандидати от листите на всички формации, както и на 21 независими кандидати. Той увери, че седмица преди изборите тази проверка ще е приключила и обществото ще е наясно колко бивши ченгета са намерили места в партийните листи. Междувременно стана ясно, че 43 минути преди изтичането на крайния срок, в Централната избирателна комисия е постъпила оферта за доставка на устройства за машинното гласуване. Фирмата, която досега винаги осигуряваше устройствата за експерименталното машинно гласуване "Сиела Норма", обяви още в началото на седмицата, че няма да участва в обществената поръчка за изборите на 26 март. От дружеството обясниха, че срокът за доставяне на устройствата е твърде кратък и бяха уверени, че нито една фирма не би могла да изпълни поръчката за 20 дни." - в. "Труд".

"Актрисата Луиза Григорова обяви, че се оттегля заради коментари след издигането й. "За много кpатко бяx повяpвала, че cпаcение в Бългаpия има и доpи, че аз мога да бъда чаcт от това cпаcение. Не! Спаcението излита на вcеки 30 минyти от пъpви и втоpи теpминал. За cъжаление." С тези дyми Гpигоpова обяви пpез Фейcбyк, че в кpайна cметка няма да cе кaндидатиpа за депyтат. Това било пpовокиpано от бypните диcкycии в cоциалните мpежи за влизането на кpаcавицата в политикaта... В поcледния момент политичеcки дебют е откaзала и дъщеpята на покойния пpезидент д-p Желю Желев Станка. За нея pефоpматоpите пазеxа втоpа позиция в cтоличния 25-и МИР. Oбяcнила им, че заминава за Батcyана..." - в. "24 часа".

"Фирмата "Милива" ООД е спечели обществената поръчка на Централната избирателна комисия (ЦИК) за консултантски услуги за организиране и провеждане на разяснителна кампания в интернет медии и управление на комуникацията през фейсбук за предстоящите избори за народни представители на 26 март, съобщи "Офнюз". Според публикуваната на сайта на Агенцията по обществени поръчки обява стойността на поръчката е 90 хил. лв. без ДДС. Срокът за кандидатстване изтече на 13 февруари, а на 17 февруари ЦИК е обявила класирането на участниците и е определила за изпълнител "Милива" ООД. Маркетинговата агенция се е наредила на първо място с 98.58 точки. На второ и трето място са се класирали съответно "Ес Ти Би Комюникейшънс" ЕООД със 78.27 точки и "АПРА" ООД с 59.40 точки. Срещу отделените от бюджета на ЦИК 90 хил. лв. "Милива" ще трябва да управлява комуникацията през фейсбук страницата на ЦИК, както и да разработи медия план за интернет кампания. Проверка показва, че "Милива" не е активна в социалните мрежи. Последната й публикация във "Фейсбук" е от 2013 година (песен на Роби Уилямс), а страницата й там има 9 харесвания. В "Туитър" "Милива" има 1 последовател..." - в. "Дневник".