Гърция. 

"24 часа":

Външно: Пътната обстановка в Северна Гърция е усложнена

В резултат на обилния снеговалеж и понижените температури през цялата нощ, на 05.01.2019 г. в Северна Гърция е налице усложнена пътна обстановка. Гръцките власти са въвели ограничение за пропускане на товарни автомобили и автобуси на ГКПП "Кулата- Промахон" и на ГКПП "Илинден". Леки автомобили се пропускат само с вериги, съобщиха от Външно министерство.

По регионалните и второстепенни пътища на територията на област Централна Македония движението може да се извършва само с вериги, информират от МВнР.

Ако изпаднат в беда заради лошото време, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Атина на следния мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220 или с генералното консулство в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 или дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520, информират от МВнР.

 

Винетки. 

"Дума":

Уволнения в АПИ след провала с винетките

 

Поредицата от гафове при въвеждането на електронните винетки доведоха до уволнения в Агенция "Пътна инфраструктура". Тръгват си директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов, съветникът на регионалния министър Радослав Николов и Веселин Давидов, член на Управителния съвет на АПИ. И тримата са освободени по разпореждане на премиера Бойко Борисов, предаде БНТ.

Те ще трябва да понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка.

Решението на Борисов идва само часове, след като той самият обясняваше как проблемите ще се решат бързо и че няма как "при преминаването от хартия на електронен носител" да не възникнат грешки.

 

Дело. 

"Монитор":

Нася Ненова осъди мъчителите си в Либия

Медицинската сестра Нася Ненова, която бе осъдена по така нареченото СПИН дело в Либия, беляза победа в Софийския градски съд срещу деветима мъчители в Триполи. 

Ненова ги осъди на 500 000 лева за имуществени и неимуществени вреди, които са й били нанесени от 2 февруари 1999 г. до 24 юли 2007 г.

Решението е на съдия Вергиния Мичева- Русева. За него първо съобщи правният сайт defakto.bg. От решението на съда става ясно, че либийците, които са били призовани по това дело на адреса на Главното следствено управление в Триполи, трябва да платят и 26 617 лв. на Ненова, които са за пропуснати доходи от това, че тя, докато е била арестувана в Либия, не е можела да работи.

За да се докажат болките и страданията на Ненова, по делото са разпитани свидетели, назначени са били и експертизи.

 

Скандал. 

"24 часа":

Дъщерята на хижарите от Черни връх: Бедстващият е играл хоро, бил е до печката 

Дъщерята на стопаните на чайната на Черни връх сподели пост в социалните мрежи, с който представя гледната точка на родителите си, отказали да дадат подслон на премръзналия Кирил Радев навръх Нова година.

От 1 февруари хижарите Ирина Костова и Чавдар Евтимов ще бъдат уволнени и вече няма да стопанисват от 20 г. заслон "Черни връх". Това решение ще предложи на управителния съвет Българският туристически съюз.

На 31 декември вечерта петима младежи тръгват да изкачват Черни връх. Кирил, който бил само по шорти и маратонки, обаче се отцепил от групата и трябвало да ги чака на заслона. Когато групата стига чайната, вижда премръзналия Кирил да седи на пейка.