24 часа

200 000 българи във военно положение в Украйна

Близо 200 хиляди българи, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат засегнати от 30-дневното военно положение, което влезе в сила в 9 часа сутринта в сряда. То бе въведено след сблъсъка между бойни кораби на Русия и Украйна в района на Керченския проток в неделя. Действието му обхваща 10 области в страната, в това число Одеска и Запорожка, където има компактна българска общност.

В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се обърнат за информация. Съдействие ще оказва и консулството ни в Одеса.

Труд

Вдигат с 20% заплатите на чиновници отличници

С 20% ще се увеличат заплатите на чиновниците, които получат отлична оценка за работата си. Това предвиждат промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, предложени за обществено обсъждане. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15 на сто. Повече ще взимат и тези, които получат оценка "Изпълнението надвишава изискванията". Тяхната месечна заплата ще расте с 15%, вместо досегашните 10 на сто.

При оценка "Изпълнението отговаря напълно на изискванията" вместо 5 на сто, увеличението ще бъде 10%. Промяната засяга около 130 хиляди човека, колкото са служителите в държавната администрация.

Монитор

222 тирове и коли блокираха страната

222 тирове и коли блокираха страната. Това показват данните, предоставени специално за "Монитор" от Дирекция "Национална система 112". Най-много са били обажданията от Русе, където са закъсали 46 автомобила, следва Велико Търново с 40, Монтана с 30 аварирали и Разград с 24. Най-малко молби за помощ е имало в Търговище и Бургас, където само по един човек се е обадил на спешния телефон. Блокиралите движението коли в столицата пък са били 4, а в Софийска област 7.

Стандарт

50 таксиджии искат минимални тарифи

Минимални тарифи поискаха протестиращите днес пред Столична община около 50 таксиджии.

Според тях през деня за километър в София клиентите трябва да плащат от 98 стотинки нагоре, а през нощта - от 1,16 лв.

Столичният общински съвет (СОС) най-вероятно ще приеме минимална цена за таксиметровите услуги, но още не е ясно дали тарифите ще исканите от протестиращите.

Сега

Минималните и максималните осигуровки се повишават от 2019 г.

По-висок минимален и максимален осигурителен доход, таван за всички пенсии и замразени обезщетения - това е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2019 г., който иначе управляващите провъзгласиха за най-социалния досега. Законът бе гласуван окончателно в среднощен маратон във вторник и сряда, а опозиционните партии се надпреварваха да предлагат баснословни увеличения, за които всички знаят, че не са реалистични.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 219.43 лв. (207.60 лв. дотогава). От същата дата всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5.7%. До 1 юли таванът на пенсиите ще бъде 910 лв., включително за новите пенсионери, за които до влизането в сила на този закон се предвиждаше да няма ограничение. От 1 юли максималната пенсия става 1200 лв. и занапред ще бъде 40% от максималния осигурителен доход (при 35% сега). Средната пенсия ще бъде 386.2 лв.

Капитал дейли

Правителството дава близо 200 млн. лв. за съветски изтребители

След като не успяха да финализират през тази година проекта за придобиване на нови натовски изтребители, управляващите решиха да налеят поредната колосална сума в ремонта на използваните в момента стари съветски изтребители, като парите очаквано ще отидат в Русия и Беларус.

На днешното си заседание Министерският съвет (МС) гласува две решения, с които одобрява финансовата рамка съответно за ремонта на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25 на обща стойност около 196 млн. лв. с ДДС. "Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.", уточняват от правителствената пресслужба, което на практика означава, че става дума за неусвоените пари за нови западни изтребители.

Дума

Българите запазват правата си след "Брекзит"

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след "Брекзит" и схемата за кандидатстване за "статут на уседналост", съобщи БНР. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за "Брекзит" и министерството на вътрешните работи. На въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения "статут на уседналост" и да побързат след обявената дата за "Брекзит" - 29 март 2019 година, заместник-министърът за "Брекзит" Робин Уокър отговори.