Споровете около ратифицирането на конвенцията на Съвета на Европа за насилието над жени и домашното насилие са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Приемането на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие, която предвижда и ратифицирането от депутатите на международна конвенция по въпроса, предизвика нов разкол в кабинета. На заседанието си днес Министерският съвет препоръча на парламента да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. След сбирката на кабинета вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че осем от министрите са гласували против това решение. Опасението на обявилите се срещу ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция е, че така ще бъде признат третият пол и ще се стигне до промени в конституцията, разрешаващи брак и между хора от един пол.

Пред журналисти в сградата на Министерския съвет Симеонов, цитиран от агенция "Фокус", допълни, че не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. "Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение", допълни той. Симеонов обаче допълва, че след като мнозинството е взело решение да се предложи ратифициране на конвенцията, това ще се направи. "Мнозинството взима решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва, или не ни харесва - това е", допълни вицепремиерът. По повод позицията на Патриотичния фронт заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева обясни, че, ако трябва, Истанбулската конвенция ще се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води до промяна на конституцията. "Имаше дискусия. Мисля, че имаше недоразумение с част от текстовете, надяваме се, че в дебата бяха изчистени", каза тя, цитирана също от "Фокус". По думите на Захариева с приемането на конвенцията България ще застане сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена. Тя отбеляза, че конвенцията е подписана от всички държави в ЕС, като България е направила това през април 2016 година, но за момента е ратифицирана в 17 от тях. "Няма как България да не ратифицира Истанбулската конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата от домашно насилие и равенството на половете. Ние се борим за това от години", коментира още Захариева. Тя допълни, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до изменение на конституцията или до задължение България да разреши еднополовите бракове..." - В. "Дневник".

"Още на третия ден от българското европредседателство един от обявените приоритети раздели кабинета. Агресивна кампания срещу легализирането на "третия пол" накара осем министри на Бойко Борисов да бойкотират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита от домашно насилие. "Гласуваха против нормално сексуално ориентираните", обясни позицията на колегите си вицепремиерът Валери Симеонов. Той не забелязал как е гласувал премиерът, "защото в този момент гледах в друга посока". Кои министри са против, ще стане ясно в четвъртък, когато се публикува стенограмата от заседанието. Според "Труд" освен Симеонов останалите противници са Красимир Каракачанов, Нено Димов, Емил Караниколов - министри от "Обединените патриоти", и Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски - от ГЕРБ. Изработеният през 2011 г. документ, известен като Истанбулската конвенция, е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените, момичетата и децата от всички форми на насилие, дават се и насоки проблематиката на половото равенство да се изучава в училище. От месец ВМРО организира кампания предимно в социалните мрежи, че в учебните програми ще бъде наложено "да се изучават хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове". Конвенцията е в сила от 2014 г. дори в консервативни страни като Турция, Полша и Албания. България е една от последните в ЕС, които все още не са ратифицирали документа. Вицепремиерът Екатерина Захариева обясни след заседанието на кабинета, че ратификация на конвенцията не води до изменение на конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове. Според нея конвенцията е важна, защото ще се опита още в най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените. България се присъедини принципно към конвенцията през април 2016 г., но тя трябва да бъде ратифицирана и от парламента. През ноември миналата година зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви по време на форум в Брюксел, че приемането на Истанбулската конвенция, борбата с насилието над жени и домашното насилие ще са "приоритетно досие за България". "По време на българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на конвенцията от ЕС", каза тогава Ахладова. Реакцията на патриотите е заради понятието "социален пол", записано в българския вариант на конвенцията. В нея пише, че "пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". (...)" - в. "Сега".

"Не предвиждаме промени в Конституцията, не предвиждаме въвеждането на трети пол и еднополови бракове". Това увери в предаването "Лице в лице" по bTV министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова във връзка със споровете в управляващата коалиция, след като правителството прие Истанбулската конвенция за защита от домашното насилие. Според Патриотите документът би довел до признаването на трети пол у нас. Павлова обаче заяви, че има криворазбрано тълкуване. "Конвенцията няма задължителен характер. Днешното решение е тя да защити именно жените от домашно насилие. По никакъв начин няма да бъдат прилагани текстовете от конвенцията, ако те нарушават българската Конституция или закони", отбеляза министърът. "Ясно е казано в българската Конституция, че бракът е между мъж и жена, това няма да се променя", подчерта тя." - в. "24 часа".

"Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства в социалната мрежа приемането на Истанбулската конвенция от кабинета, като напомня, че е работила още като евродепутат от Партията на европейските социалисти за приемането й. Вицето на Румен Радев повтаря аргументите на Екатерина Захариева, а именно, че основната цел на документа е да спре насилието над жените и не се визира трети пол. "Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му. Основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат", отстоява позицията на мнозинството от правителството бившата социалистка, като критикува онези 8, които не са я одобрили, че поне е трябвало да прочетат конвенцията. "Още през 2014 година в качеството си на евродепутат организирах конференция на тема "Немият вик на насилието" с участието на представители на неправителствения сектор, държавните институции и местната власт. Ратифицирането на Истанбулската конвенция от България още тогава беше основната ни цел в борбата срещу насилието върху жени. В цитирания в публичното пространство чл. 14, в който фигурира терминът "нестереотипни роли на пола", се има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които, най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини, и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи", повтаря думите на външния министър и Йотова..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят и темата за АЕЦ "Белене".

"Българската академия на науките разсекрети доклада за бъдещето на АЕЦ "Белене", съобщава Би Ти Ви.. В окончателната версия заключението потвърждава, че при определени условия проектът може да е успешен. Двете части - Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2, може да се видят онлайн на сайта на БАН на адрес: http://www.bas.bg/академични-новини/събития/13047-съобщение-на-пресцентъра-на-бан

(...) Документът беше разсекретен, след като в публичното пространство изтече междинен вариант на доклада, според който проектът не е жизнеспособен. Тогава от БАН потвърдиха варианта на анализа, но той включвал само песимистични сценарии за централата. След него били разработени и оптимистични. Според учените натиск от страна на държавата не е имало. Според заключението в разсекретения вариант пък след 2030 г. в целия регион е възможен недостиг на мощности." - в. "Сега".

"Центърът за анализи и управление на риска (ЦАУР), ръководен от бившия премиер Иван Костов, публикува доклад за АЕЦ "Белене", чийто извод е, че централата е ненужна, защото не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането й. Според доклада, цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН. На практика и АЕЦ "Белене" е политически проект без икономическа целесъобразност, но с вече похарчени 1.5 млрд. лв., казва Костов в интервю за "Българския енергиен и минен форум", публикувано със заглавие: "АЕЦ "Белене" може да върне икономиката на България десетки години назад". Според него подготовката за реализация на такива неефективни проекти (свързани с огромни харчове на публични средства) се корени в дефекти на българското общество, между които държавен контрол върху енергетиката, липса на върховенство на закона, обвързване с частен или страничен политически интерес, липса на свободни медии, в които да тече рационален дебат за ползите и вредите от дадени политически решения. "Досега нито Министерство на енергетиката, нито БАН са представили публично, подлежащи на проверка доказателства за икономическата целесъобразност на проекта АЕЦ "Белене". Изразеното желание на министъра на енергетиката да се организира "широко обсъждане и постигане на консенсус" не може да се изпълни, докато не се публикуват аргументите "За" , а позоваването на конфиденциален доклад е спекулация", казва Костов. В интервюто бившият министър - председател (1997-2001 г.) предупреждава, че разрешението от Брюксел за централата, дадено през 2006 г., не е валидно днес, както твърди министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Спекулативно и некомпетентно звучат твърденията на редица отговорни политици, представители на държавната администрация и ядрени специалисти, че нотификацията на проекта Белене през 2006 г. все още е валидна...", казва Костов и допълва, че тепърва държавата ще трябва наново да доказва пред Брюксел фундаменталните икономически предпоставки за изграждането на нова електрогенерираща мощност, а именно - темп на нарастване на потреблението, баланс на мощностите, отсъствие на алтернативни източници, ниска себестойност, сигурни доставки, стимули за енергийно спестяване и ефективност, политически рискове и опасност за дисбаланс в бюджета на държавата. От интервюто се разбира, че държавната ЕСО е възлагала на лабораторията на Костов прогноза за крайното електропотребление на страната до 2035 г. Оценката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за системната адекватност е за излишни мощности от порядъка на почти 2000 MW към 2026 г., казва той и задава риторично въпроса "коя разумно планирана европейска икономика може да си позволи такова разхищение на ресурси" (...)" - в. "Дневник".

Шесторното убийство в Нови Искър е широко отразено в пресата.

"Шест са жертвите на убийството в Нови Искър, изключваме версията за самоубийство, заяви Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба във връзка с шесторното убийство в Нови Искър. Причината - всички са убити с по няколко изстрела.
"Става въпрос за шесторно убийство. Изключвам версията за самоубийство на някой от убитите. Категорично става дума за убийство. Всички са убити с огнестрелно оръжие, не с един, а с множество изстрели", обясни Сарафов. Той уточни, че оръжието на убийството все още не е намерено.
Всички са убити в новогодишната нощ, уточни Сарафов.
Все още се търси оръжието на масовата екзекуция. Уточнява се редът, по който са убити шестте жертви. Работи се по няколко версии за мотивите за убийството. И към момента продължава оглед в къщата, търсят се още следи от оръжието, гилзи, както и биологични следи.
Главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че версията за убийство и последвало самоубийство е изключена от разследващите. "Продължаваме да работим по всички останали версии, като към момента основно проверяваме дейността на убития Неделчо. Има информация, че той се е занимавал с търговска дейност, включително и с фирми, които чистят ДДС. Така наречените "кухи фирми". Продължаваме в тази посока", уточни Маринов. (...)" - в. "Стандарт".

"Основната версия за шесторното убийство в Нови Искър, по която работят разследващите, е свързана с бизнеса на единия убит - Неделчо Юнаков. Той се е занимавал с "чистене на ДДС" чрез кухи фирми. МВР и прокуратурата са изключили версията за убийство с последвало самоубийство. Ставало дума за убийство на шестима души. Това обявиха на брифинг директорът на Националната следствена служба и зам.- главен прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Младен Маринов. Жертвите са Неделчо Юнаков (роден 1976 г.), неговият син Георги Юнаков (роден 1998 г.), тъщата му Еленка Бурджиева (родена 1945 г.), доведената му дъщеря Нанси Иванова (родена 2001 г.), нейният приятел Боби Иванов (роден 1999 г.) и Кети Кюхова (родена 1973 г.), която след инцидента бе обявена за издирване от полицията, но тялото ѝ бе открито вчера. Тя беше намерена мъртва в кладенец в гориста местност в района в близост до изчезналия семеен джип, както и тефтерче със сметки. Сарафов заяви, че тепърва ще се установи дали жената е била насилствено качена в колата. "Вероятно да, но не бихме могли да се ангажираме с крайно становище", коментира още зам.-главният прокурор. В къщата е било намерено застреляно и домашното куче. Маринов го допълни, че предстои и установяване на кого е тефтерчето и има ли връзка съдържанието му с убийството. Разследващите изключват убийство с последвало самоубийство заради начина, по който са "установени труповете". "Никой не се самоубива с 3-4 куршума и в гръб. Когато някой се самоубие, обикновено оръжието е на мястото", каза Сарафов. Той обясни, че всички са убити с множество изстрели от огнестрелно оръжие, а не както бе първоначалната информация - с по един. Заяви, че оръжието на престъплението все още не е открито като назначените по делото експертизи ще установят дали се е стреляло само с едно или с няколко оръжия. По думите му шесторното убийство е престъпление без аналог поне в най-близката история. То е извършено в Новогодишната нощ и тогава е настъпила смъртта на шестимата. По-късно аутопсия ще установи точния час на смъртта на всеки един. Освен версията за убийство и самоубийство, МВР не изключва никаква версия и се работи до отпадане на всяка от тях. "Основно проверяваме дейността на убития Неделчо Юнаков", каза Маринов. "Има информация, че се е занимавал с търговска дейност, включително и с т. нар. кухи фирми, които чистят ДДС", отбеляза той. Допълни, че разследващите се опитват да установят как Юнаков е придобил къщата си в Нови Искър, която е отскоро негова, както и всичко свързано с бизнеса му. "Аз сега наистина не знам за какво говорим. Търсим пропуски в разследването ли?", реагира на някои журналистически въпроси главният секретар на МВР. Те бяха свързани с разказа на едно от поемните лица при огледа на къщата, който тази сутрин пред Би Ти Ви разкри информация от разследването. "Това е проблем на поемните лица", отговори Маринов на въпроса защо се е стигнало до разказа. "Естествено, че всички са предупредени", отвърна той на допълнението, че е възможно поемното лице да не е било предупредено да не говори по разследването..." - в. "Дневник".

"Килърът убил Кети в безлюдна местност Убитата жена бе открита в местността Партизаните, на около 2 км от къщата в Нови Искър, в която бяха разстреляни петима души - майката и дъщерята на Кети Нанси, нейният любим мъж Неделчо Юнаков и синът му Георги, и приятелят на Нанси - Боби. Малко преди 14,30 ч. екип на Съдебна медицина откара тялото за аутопсия. Продължава огледът на мястото... Вероятно убиецът на Кети е планирал своите действия и познава добре района. До тази местност се стига трудно, по черен път. Зимно време стигането дотук е почти невъзможно. Въпреки че се забелязват къщи, в момента хора няма. Къщите са обитаеми само през лятото. Така че едва ли има свидетел, който да е чул или видял нещо." - в. "Труд".

"Майката на убития Боби: Звънях му на Нова година, убиецът ми затвори и изключи телефона
Майката на Боби - Стефка, и баба му Корнелия пред "24 часа"
- Какво знаете за смъртта на детето си, г-жо Иванова? Стефка: Почти нищо. Известно ни е само, че Боби е попаднал на неподходящо място в неподходящо време.
Корнелия: Боби трябваше да бъде на Нова година в своя приятел Венци, той му е съученик от гимназията.
Аз се чух с него около 18,20 часа на 31 декември. Казах му, че съм направила сладки, и той се зарадва. "Супер, ще ги изям, като се прибера", ми отговори той и поиска да се чуе с майка си.
Стефка: Разбрахме се с него да се чуем след 12 в полунощ, за да си честитим новата година.
- Какво стана след това?
С: Опитах се да се обадя на сина си минути след 12 часа. Чуха се два сигнала свободно, след което някой, според мен убиецът му, ми затвори. След няколко минути майка ми също позвъни, но телефонът на Боби вече беше изключен.
Легнахме си с баба му, а на сутринта се събудихме и видяхме, че Боби го няма. Тогава пак пробвах да се обадя на Боби, но мобилния му беше изключен. Звъннах на Венци и той ми каза, че в последния момент Боби се е отказал да ходи на купон у тях. Предположи, че родителите на Нанси не са я пуснали.
Набрах и нейния номер, но и телефонът на Нанси бе изключен. (...)" - в. "24 часа".

"Дори струпването на ръководството на МВР, следствието и прокуратурата на местопрестъплението в Нови Искър, където беше застреляно 6-членно семейство, не предпази полицията от допускането на сериозни пропуски, които могат да доведат до проблеми с доказването по делото. Според шефа на следствието Борислав Сарафов масовото убийство няма аналог в най-близката ни история и за неговото разкриване са хвърлени всички сили. Убитите са Неделчо Юнаков (42), жена му Кети Кюхова (44), намерена мъртва извън града, хвърлена в кладенец, а до нея - семейният джип. Жертви са и децата им - 20-годишният син на Юнаков - Георги, 16-годишната дъщеря на Кюхова - Нанси, 18-годишният приятел на момичето, както и майката на Кюхова (72). Първият пробив в разследването дойде от поемното лице, което е присъствало на огледа на местопрестъплението. Въпреки че съществува следствена тайна, Йордан Георгиев, съсед на убитото семейство, разказа пред медиите подробности - че жертвите имат множество рани и че Кети Кюхова, която все още се издирваше от полицията, е намерена убита до семейния джип. Според него телата са били открити от съсед. Официалната версия на полицията е, че нейни служители са отишли в къщата в Нови Искър след сигнал от близък на семейството, че не може да се свърже с тях. "Входната врата - заключена, влизат от отзад и задната врата е отворена. Наднича на прозореца и гледа Гошко, баща му и бабичката - опънати, убити. Много ужасни изстрели, в главата всички, само мъжът, той над 120 килограма мъж, едър, тука у бедрото имаше. Боби беше в детската стая, а Нанси беше в спалнята на баща й и майка й", разказа Георгиев пред bTV. По телата имало по 7-8 рани от куршуми. Разказаното силно се размина с твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник се появи на местопрестъплението и обяви, че всички жертви са убити с по един изстрел. Появата му беше изненадваща, като се има предвид, че няколко часа по-рано вътрешният министър Валентин Радев постави под съмнение дали изобщо е извършено престъпление, намеквайки за битов инцидент. "Много тежко е престъплението, ако има престъпление", оплете се Радев. Вчера думите на Георгиев бяха потвърдени официално и от шефа на националното следствие Борислав Сарафов, който обяви, че версията за самоубийство е изключена. "Никой не се самоубива с три-четири куршума и в гръб", заяви той. Сарафов потвърди и че 44-годишната жена е била намерена още във вторник вечерта, макар че вчера до късния следобед полицията отричаше. След това от МВР съобщиха, че следово куче ги е отвело до автомобила. Разследващите отказаха да коментират проблема с изтичането на следствена тайна, като обявиха, че изявленията на поемното лице били "негов проблем". С това обаче пропуските не се изчерпаха. Въпреки че теренът на местопрестъплението уж беше отцепен, а всички налични столични полицаи бяха ангажирани с разкриването на тежкото престъпление, журналисти откриха тефтерчето, очевидно свързано с някой от убитите, което бе прибрано по-късно като веществено доказателство. Не е ясно на кого е намереното тефтерче, но в него се споменава името на Неделчо Юнаков. То бе открито в близост до семейния джип, който полицията издирваше от вторник вечерта. На тефтерчето ще се направи експертиза. За това обаче били нужни сравнителни образци, което значи, че разследващите ще търсят други листове с почерк на убитите, за да ги сравняват. В тефтерчето има още записки за вноски по банкови кредити и за сметки. Авторът на написаното вероятно е бил член на избирателна комисия. В тефтерчето има инструкции какво се прави с бюлетини, как се поставят печати и какво правят в определени случаи членовете на комисията. На една от страниците има и любовни послания. "Какво искате да кажете за тефтерчето? Ние разчитаме на такива като вас", опита се да се измъкне Сарафов на въпрос как е възможно това да се случи..." - в. "Сега".