Танов.

"Труд":

Внезапно почина шефът на митниците Ваньо Танов
 
Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е починал внезапно тази сутрин. Той се е почувствал зле и близките му са повикали линейка.

 Това потвърдиха преди минути от Министерството на финансите пред Нова тв без да дадат подробности. По първоначална информация 58-годишния началник на митниците се е почувствал зле. По спешност е бил откаран в столична болница, но състоянието му рязко се е влошило и е починал напът за лечебното заведение.         

 

Падна блокадата.

"Монитор":

Кулата свободна, фермерите изтеглиха тракторите

Гръцките фермери изтеглят тракторите, палатките и барбекютата си от граничния пункт Кулата -Промахон. Това съобщи Йордан Арабаджиев от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). „Кавалкада от машини вече пътува към вътрешността на Гърция и почти не е останала земеделска техника на граничния пункт. Там преминаването е спокойно и без напрежение за всички превозни средства. Това е и причината ние да не предприемаме контрапротестни действия спрямо фермеритe”, добави Арабаджиев.



Здравеопазване.
 
"Сега":
 
Министър Москов очаква пръстовият отпечатък да доведе до "внезапна смърт" на мошениците
 
Здравният министър Петър Москов коментира предимствата на предлаганата от него реформа в здравната система при Цветанка Ризова в бТв.
Той не отговори директно защо е избрана най-скъпата оферта за т.нар. "пръстови отпечатъци", с които ще влизаме в болници и аптеки, но умело прехвърли отговорността: "Има си комисия, искрено се надявам, че Надзорният съвет на Касата ще си свършат работата. Ако няма адекватен отговор от комисията, си запазвам право да интервенирам. Не се наемам с обяснение".
В отговор на зрителски въпрос дали процедурата за снемане на пръстови отпечатъци от населението не е скъпа и излишна и дали този контрол не може да стане с електронната здравна карта, Москов изрази недоверие в прокламираните и от неговия екип действия.
"Тази електронна карта дали и кога във времето може да бъде направена. Това струва пари. А това за вас като потребител (снемането на пръстов отпечатък - б.р.) не струва нито една стотинка. Да валидирате с физическото си присъствие, че вие разрешавате вашата каса да прави плащане от ваше име", опита се да обясни Москов предимствата на решената от него обществена поръчка.
Той даде и следния мотив: "В чекмеджетата на болниците се намират цели кочани с лични карти. Важно е да пазим нашите пари, защото те са нашите пари", изтъкна Петър Москов.

 

Екстрадиция.

"Дума":

Киев търси бияч от Околовръстното за убийства в Донецк

Украйна ще поиска от България да екстрадира Георги Близнаков, заяви Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър Арсен Аваков. Той твърди, позовавайки се на украинския сайт "Миротворец", че българинът е бил наемник в проруски батальон в самообявилата се Донецка народна република и че е участвал в убийства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република.

Вчера сутринта стана ясно, че Близнаков е бил част от спецотряда „Тайфун”. От формированието обявиха, че той е бил там само една седмица и не е участвал в бойни действия. Искал да си направи снимки за самореклама. Българинът  фигурира в данните за проруски екстремисти. Във видеоматериал той се врича да служи на Донецката народна република.
Близнаков бе един от четиримата, задържани миналата седмица за нанасяне на побой на Околовръстното шосе в София. Те пребиха с палки и причиниха телесни повреди на Васко Наумов, който с клаксона си ги предупредил, че му препречват пътя. Българинът има профил в рускоезичния сайт "Однокласники" ("Съученици") и там има немалко снимки с военна униформа.

 

Плевнелиев.

"24 Часа":

Президентът заговори за риск от нова спирала на нестабилност

През 2016 г. не трябва да допуснем влизане в нова спирала на политическа нестабилност. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с ръководството на АБВ. С нея той стартира ежегодните политически консултации с парламентарните партии. Диалог в управляващата коалиция и в Народното събрание и в тази връзка прозрачност и предвидимост при промените в законодателството са от особено значение за стабилността на страната, заключили гости и домакин. Затова от АБВ искат законодателен съвет към председателя на НС. Президентската институция подкрепя номинацията на България за поста генерален секретар на ООН, уверил Плевнелиев. Обсъдили и предложенията на партията на предшественика му Първанов за увеличаване на правомощията на президента, сред тях и идеята той да насрочва референдуми без решение на парламента.