Вот на недоверие.

"Дума":

Вотът на недоверие ще е за здравеопазването

Темата на вота на недоверие към правителството ще е здравеопазването. Това обяви вчера председателят на БСП Михаил Миков след вторите консултации между парламентарните групи на левицата, ДПС и БДЦ. Той уточни, че това не е вот само заради скандала с ваксините, а заради състоянието на системата. "С ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос. Настояваме министърът да отговори на него, а и сега, заради противоречивите отговори на представители на министерството и тревогата на хората, са необходими и разисквания в НС", подчерта Миков. Той обясни, че ще бъдат създадени работни групи и ще се започне работа по мотивите на вота. По думите на Миков темата за здравеопазването засяга най-вече нашите избиратели и тези на ДПС. Той припомни, че през февруари влизат промените в законите, свързани с доплащането на лекарствата, а през април - списъците с основния и допълнителния пакет медицински дейности. Миков отбеляза, че и двата закона са атакувани в КС.

 

Преброяване.

"Сега":

ГДБОП преброи 400 организирани престъпни групи

Около 400 организирани престъпни групи с над 2000 членове са установили от ГДБОП у нас в края на миналата година. Това каза директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от БГНЕС.
Точните цифри ще са ясни, след като минат отчетите за миналата година. "Организираните престъпни групи не са строго определена цифра, всеки ден се менят. Едни са елиминирани от структурите, които са ангажирани в държавата да противодействат на престъпността, други сами по себе си се разпадат. Затова тази цифра ще намалява и ще се увеличава във времето. В края на миналата година беше установена цифрата около 400 групи с над 2000 участници в тях, така че в средата на тази година е възможно да намалеят или пък да се увеличат още повече", посочи Спиридонов.
В края на декември той съобщи, че 280 организирани престъпни групи с 1200 членове функционират на територията на България. Данните са били за установените в средата на миналата година. От това излиза, че за половин година у нас се появили 120 нови организирани престъпни групи с над 800 членове.

 

ВКС.

"Монитор":

Лозан Панов мълчи за спявките с мастити адвокати, зоват го да се подложи на полиграф

Председателят на ВКС Лозан Панов не пожела да даде адекватно обяснение по скандалните разкрития за връзките му с адвоката Иван Тодоров и разговорите между двамата. Шефовете на Агенция ПИК Недялко Недялков и Ивайло Крачунов причакаха Панов на излизане от днешното заседание на ВСС и настойчиво го попитаха посещавал ли е кантората на Тодоров. „Приемете, че всичко написано за мен от декември насам е истина“, отклони темата Панов. И нагло добави: „Ще направя проверка на есемесите си по Коледа. Получих много съобщения. Отговорих на някои.“. Панов замълча и след като бе попитан от журналистите дали ще подаде оставката си. В крайна сметка двама служители на Съдебна охрана го спасиха от неудобните въпроси, като изскочиха от сградата на ВСС на тротоара и го придружиха до колата му. По-късно пък ПИК публикува призив на издателя Недялко Недялков до съдия №1, с което той го приканва да се подложи на детектор на лъжата за срещите си с боса на "Сиела", или в противен случай да освободи поста.

 

Трагедия.

"24 Часа":

Нощно селфи уби двама на Витоша

Изкачвали се към горната станция на влек “Заека”. Това съобщи Тервел Тотев, дежурен в централния денонощен пост на Планинската спасителна служба на БЧК.

Ударила ги е лавина тип “снежна дъска”. Нарича се така, защото плътният слой сняг, натрупан от вятъра, прилича на дъска.

Мъжете, които били на около 30 години, решили в късните часове на сряда да си направят разходка на Витоша.

 

Дело.

"Труд":

Прокуратурата иска 10 години затвор за екскмета на Стрелча Иван Евстатиев 

„В рамките на около час-час и половина е изпила голямо количество и това я е довело до състояние, в което да не може да се защитава. Била е абсолютно неадекватна. Не е имала елементарна способност да се съпротивлява”, обясни прокурор Румяна Арнаудова.

В медицинските документи и заключенията на експертите има данни за брутално насилие, упражнено над момичето. Евстатиев обаче не признава вината си.

„Твърди, че се касае за доброволен контакт. Което е категорично опровергано от заключението на съдебно-медицинската експертиза, която установява типични травми при изнасилване”, изтъкна Арнаудова.