Протест. 

"24 часа":

Томислав Дончев и кметицата на Габрово излязоха при протестиращите

Вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Габрово Таня Христова излязоха да разговарят с протестиращите. С тях е и шефът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски.

Те бяха посрещнати с викове "циганите вън". Хората поискаха местната власт да накара малцинствата да пращат децата си на училище и да работят.

"Аз предложих основното образование да е задължително. Има внесено предложение, ако не пращат децата на училище, да не получават никакви помощи", обясни Томислав Дончев на разгневените габровци.

Хората не одобряват и мярката за събаряне на необитаемите къщи, вместо да настанят нуждаещи се семейства да живеят в тях. Хората искат законност, ред и по-добър живот.

 

"Апартаментгейт".

"Сега":

Борисов пак скастри Цветанов от Брюксел

Премиерът нарече връщането на зам.-шефа на ГЕРБ като нещатен сътрудник в парламента "глупост" и "пунта мара".

Разривът между Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов все по-често води до остра размяна на реплики.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов остро разкритикува намерението на заместника си Цветан Цветанов да се върне в парламента като нещатен сътрудник на ГЕРБ, като го определи като "пунта мара" и "глупост". От Брюксел Борисов настоя Цветанов "веднага да промени статуса си". "Бих нарекъл това глупост. Не знам за какво му е това. Не може да напуснеш и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на решението. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне Народното събрание, шефското място на парламентарната група, председателското на комисията по сигурност и заради този договор (за апартамента) да се внесе съмнение, че това е "пунта мара", казано на преводен език. Това е просто несериозно", заяви Борисов пред журналисти.

Няколко часа по-късно Цветанов поиска да бъде заличен като нещатен сътрудник. "Винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам", посочи той във "Фейсбук". И допълва, че за да ограничи всички спекулации и погрешни внушения, вече няма да е вписан като сътрудник. Цветанов изрично уточни, че статутът му на нещатен сътрудник осигурявал "единствено достъп до сградата на Народното събрание и издаването му категорично не е обвързано нито с подписване на договор, нито с получаването на възнаграждения" и "по никакъв начин не означава връщане в българския парламент през задния вход". "В момента имам изключително напрегнат график от срещи със структурите на ГЕРБ в цялата страна и не смятам да хабя енергията си за друго", завършва рязко той.

 

Македония. 

"Монитор":

Не се разбрахме със Скопие за античността и съвместно честване на Гоце Делчев

Античната история и съвместното честване на Гоце Делчев станаха причина последното заседание на Съвместната интердисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония провело в сряда и четвъртък в София да завърши без резултат . Това стана ясно от брифинга даден днес от проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев, съпредседатели на комисията.

Двамата учени поясниха, че са били обсъждани промени в учебниците по история за пети и шести клас, по които се преподава в България и Северна Македония. От македонска страна са били несъгласни с интерпретацията на някои географски карти в нашите учебниците. Българските експерти са били учудени от твърденията например, че идването на апостол Павел в Солун е поставило началото на македонска християнска църква.

 

Недоверие.

"Дума":

За 70% от българите далаверите във властта са реални

Близо 70% от българите вярват, че разкритията около апартаментите на властта са реални, а 15 на сто ги смятат за предизборна атака. Това показват данни от проучване на агенция "Медиана", свързано с "Апартаментгейт" и отразяването му върху доверието в институциите.

Допитването показва още, че 64 процента са разочаровани от управлението на третия кабинет на Бойко Борисов. Други 20 на сто твърдят, че правителството им вдъхва доверие. Българите дават оценка за работата на кабинета Среден 3,17.

Равни са процентите на тези, които искат управлението да си ходи предсрочно и тези, които искат Борисов да изкара пълен мандат - 34 на сто. 18 процента отговарят, че не се интересуват.

Скандалите с апартаментите извеждат БСП като първа политическа сила. Ако евроизборите са сега, БСП би взела 32,1%, а ГЕРБ в коалиция със СДС - 31,5 на сто от гласовете.

С голяма разлика след първите две политически сили е третата - ДПС, която би взела 9,5%. На четвърто място е "Воля" с 4,9%.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната, проведено е от 4 до 9 април, след пика на "Апартаментгейт".

 

Вот. 

"Сега":

15 партии и 8 коалиции сe регистрираха за изборите

За предстоящите избори за евродепутати през май у нас са регистрирани 15 партии и 8 коалиции. На една коалиция е отказана регистрацията, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БГНЕС.

Регистрация е отказана на "Коалиция За Теб България". "Имаше несъответствие в подписката с образеца, който е приел от ЦИК. В тази връзка комисията даде и указания на коалицията, за да оправи този недостатък, но така или иначе това не беше направено до вчерашния ден", обясни Андреев. ЦИК е взела вчера решението, с което отказва регистрацията, то подлежи на обжалване в съда.

За 11 от 15-те партии са постъпили вече и протоколите за проверка на списъците с избиратели в подкрепа на съответната партия. Крайният срок за подаването на списъците за останалите 4 е 13 април.

Срокът за регистрацията на партиите и коалициите изтече вчера. За инициативните комитети срокът за подаване на документи за регистрация е 15 април, понеделник.

През 2014 г. за участие в изборите са били регистрирани 15 парти, 6 коалиции и 10 инициативни комитети.