Заплахата от тероризъм и сигурността на европейските граници са сред актуалните теми на петъчните вестници.

"Всички граждани на Европейския съюз и на трети страни, които преминават външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в базите данни на ЕС като Шенгенската информационна система или базите данни за изгубени или откраднати документи и др. Това реши Европейският парламент днес. Резолюцията, по която Съвета на министрите постигна съгласие в края на 2016 г., бе приета с 469 гласа "за" срещу 120 "против" и 42 "въздържали се". Задължението ще се прилага за всички външни граници - въздушни, морски и сухопътни, както на влизане, така и на излизане. Регламентът ще влезе в сила на 12-ия ден след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Той няма да се прилага по отношение на Дания, Обединеното кралство и Ирландия. Промяната в правилата е в отговор на терористичните атентати в Европа като тези в Брюксел, Париж и Берлин, както и заради феномена "чуждестранни бойци" - европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, например "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. "Обезопасяването на външните ни граници означава изграждането на силен щит срещу тероризма в Европа и опазването на правото на живот, от което произтичат всички останали права. Всеки живот, който успеем да спасим чрез разкриването на потенциален чуждестранен боец, си струва усилието", заяви докладчикът Моника Маковей от групата на консерваторите в Европейския парламент, цитирана от пресслужбата му..." - в. "Дневник".

""Ислямска държава" стъпила в България По всяка вероятност е била създадена логистична база на "Ислямска държава" в пазарджишкия ромски квартал "Изток" от Ахмед Муса и неговите сподвижници, смятат българските тайни служби. В четвъртък съдът гледа делото срещу религиозния лидер и имамите, обвиняеми в разпространяване идеите на "Ислямска държава" и призиви към джихад. На магистратите бе представена съдебно-психиатрична експертиза на Муса, според която той е психично здрав и може да отговаря за действията си. Фанатично отдаден е на салафизма и на каузата си, обаче и е с нарастваща агресия. Пред тримата лекари, експерти по делото, подсъдимият е заявил, че в името на Аллах е склонен да жертва и децата си. Адвокатите определиха експертизата като необективна и поискаха съдът да не приема заключението. Процесът започна в края на февруари м.г. Ахмед Муса Ахмед е обвинен за ръководител на ислямистката структура у нас, а според прокуратурата групата му е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната." - в. "Труд".

Скандалът със смяната на областните управители също е сред темите на всекидневниците.

"Сменени облаcтни yпpавители eт ГЕРБ не cа cъглаcни c мотивите, поpади които cа оcвободени от длъжноcт. Това cтана яcно по вpеме на пpеcконфеpенция в центpалата на ГЕРБ, в която взеxа yчаcтие оcвободените от cлyжебния кaбинет облаcтни yпpавители на Ямбол, Ваpна, Габpово, Велико Тъpново, пpедаде "Фокyc"..." - в. "24 часа".

"Приемаме решението да бъдем заменени, но не и мотивите, обявиха уволнени гурбернатори. Те дадоха пресконференция в централата на ГЕРБ. "Съгласен съм с решението на Министерския съвет. Ние сме хората, които прокарват политиките на правителството на месно ниво. При ново е нормално да има смяна. Не сме съгласни обаче с мотивите, че има сигнал за манипулиране на изборите. Можеше да няма мотиви, но това щеше да се сметне за политическа чистка. Нито един до сега не е освободен с такъв мотив. Трябва да се изчисти името на институцията", обяви Стоян Пасев, който бе начело на Варна. "Не съм сърдит. Нямам и проблем, че съм сменен", допълни Димитър Иванов, който до скоро бе областен на Ямбол. "Никога до сега не е имало колебания към нас на изборите. Нима преди два месеца манипулирахме тези за президент? Приемам освобождаването си с гордо вдигната глава, но не и клеветите", продължи той. "Не може така да се петни името на хората. Аз съм и преподавател в университет, трябва сега да се изправям пред студентите", кратък бе Пенчо Пенчев от Велико Търново. "Аз съм герой от втората серия на освободени, която бе свързана със св. Валентин и Трифон Зарезан. Приемам да бъда сменен, но не и така, както стана. Получихме на 14 февруари едно напомняне, че трябва да подадем молба за отпуск, ако ще се регистрираме за участие на изборите. Аз такава не съм подавал. На 15 февруари в 16,38 часа получих по електронна поща решение на МС, че съм осбоводен, защото съм подал молба за отпуск за участие в листа. Към тази дата в област Габрово няма регистрирана нито една листа. Няма как се сдобия и с копие от РИК. Защо използват лъжи? Без мотиви беше по-добре. И защо в 16,00 часа ме освобождават. До този момент съм правил плащания, провеждал съм събрания. Този ден брои ли се? Аз първи съм мандат областен. Имах честта да проведа само едни избори - за президент. Сега искам да питам те - манипулирани ли са?", заяви Николай Сираков от Габрово..." - в. "Стандарт".

"На 14 февруари областните управители са получили от Министерския съвет напомняне, че в случай че се кандидатират за депутати, трябва да подадат молба за отпуск, като към нея приложат регистрация на листата, разказа бившият областен управител на Габрово Николай Сираков, който беше освободен в сряда от служебния кабинет. "На 15-и в 16.30 получих заповед за освобождаване, с мотиви, че съм част от кандидатдепутатска листа", разказа Сираков, а към този момент в Габрово не е имало регистрирана нито една листа. Сираков беше от втората вълна от 7 освободени областни управители, като това беше обяснени от служебния кабинет "заради желанието им да се включат в партийни листи". Сираков и останалите областни управители бяха събрани на пресконференция в централата на ГЕРБ. Там те обявиха, че са обидени от действията на служебния премиер Огнян Герджиков заради посочените мотиви за смяна на първите 14 - съмнения за участие в манипулиране на вота и търговия с гласове. Всеки нов кабинет е редно да смени областните управители, каза доскорошният областен управител на Варна Стоян Пасев. Той обаче не е съгласен с формулировката "съмнения за нечестно провеждане на изборите". Нито един досега областен управител не е освобождаван с такива мотиви, каза Пасев..." - в. "Дневник".

"Областният управител на Монтана Ивайло Петров обяви, че си тръгва доброволно, преди служебният премиер да го уволни. Петров обяви решението си на пресконференция на ГЕРБ, където губернаторите на партията се оплакаха, че при отстраняването им правителството е уронило достойнството им. "Нямам вяра в това правителство, в този министър-председател. Не искам следващата сряда да бъда освободен по недостоен начин. Институцията "областен управител" е достойна институция", обяви Ивайло Петров. Бившият областен на Габрово Николай Сираков каза, че е "герой от втората серия на сагата освобождаване на областни управители". В две поредни заседания на правителството назначи 21 губернатори. Първата партида бе сменена с неясни мотиви. А втората под предлог участие в листите за депутати. "Аз приемам акта на освобождаване. Това е най-нормалното нещо, ние сме част от политическия екип. Притеснява ме моралът и ценностната система, която ние, политиците, изповядваме", коментира Николай Сираков. Той обясни, че не е подавал молба за отпуск заради участие в предсрочния вот. "На 15-и (февруари) получих по електронна поща решение на МС, че съм освободен, защото съм част от депутатска листа. Към тази дата няма нито една регистрирана депутатска листа. Използва се лъжа. Без мотив щеше да е по-нормално", каза Сираков..." - в. "Сега".

Темата за изборите е сред най-широко отразяваните от всекидневниците.

"Цецка Цачева няма да е начело на лиcтата на ГЕРБ в Плевен. Бившият пpедcедател на паpламента оcтава втоpа cлед бившия тpанcпоpтен миниcтъp Ивайло Моcковcки, който е неин cъгpажданин. Няма официално потвъpждение дали отпадането на Цачева като пъpво име в Плевен е лично pешение на Боpиcов cлед неycпешното пpедcтавяне на Цачева кaто кaндидат-пpезидент, или щабът е пpепоpъчал на лидеpа cи да избеpе 45-годишния бивш миниcтъp. Вицеадмиpал Пламен Манyшев, който бе неин подглаcник на избоpите обаче е водач на лиcтата в Добpич. Тaка в Плевен Ивайло Моcковcки ще cе изпpави cpещy Ваcил Антонов от БСП." - в. "24 часа".

"Реформаторите хвърлят Светльо Витков срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Певецът се води листата на коалицията в 25 МИР в София, който бе обявен за лидерски. Новината дойде от СДС. Днес ще бъде подписано споразумението между РБ и партията на Витков - "Глас народен"." - в. "Стандарт".

"Двойно повече независими кандидати в сравнение с предишните парламентарни избори Общо 22 формации ще участват на предсрочните парламентарни избори на 26 март - данните бяха обявени на брифинг на ЦИК, откъдето представиха окончателната ситуация след проведената регистрация. "Партиите са 13, коалициите - девет. В отделни райони има и инициативни комитети, които издигат независими кандидати - броят на тези комитети е 21", съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. В сравнение с последния вот за Народно събрание през 2014 година има голям ръст на независимите - преди 2 години и половина те са били едва девет. Най-много безпартийни номинации, подкрепени от комитет, ще има в столичния 25-и МИР. От ЦИК припомниха, че до събота е разрешено да се правят промени в състава на коалициите. Още вчера от това се възползваха "Обединените патриоти", към които се присъедини "Средна европейска класа". Партията бе в коалиция с НФСБ и на изборите през 2013 г. Другата промяна за вота на 26 март е успешната регистрация на движение "Презареди България", водено от Николай Бареков, което, след като трябваше да отстрани проблеми в името си, в крайна сметка е регистрирано за участие. От ЦИК съобщиха още, че всички листи с кандидатите за депутатско място трябва да бъдат обявени до вторник, а ден по-късно чрез жребий в сградата на ведомството ще бъдат изтеглени номерата за партиите и коалициите в интегралните бюлетини. До 28 февруари може да се подават заявления за гласуване извън пределите на страната. До момента желание са изразили близо 9 хиляди гласоподаватели, най-много са от Турция, Великобритания и Испания..." - в. "Труд".

"Интриги във варненската организация на БСП доведоха до сериозни трусове в столетницата. Заради тях през уикенда Националният съвет спешно ще пренарежда местната листа, чийто водач е Стефан Данаилов, и по план излишен шум не биваше да се допуска. Казусът е вкарал в чудо лидера Корнелия Нинова и е показателен какъв вътрешнопартиен живот тече в БСП. Миналата неделя във Варна заседава областният съвет, който по устав трябва да определи кандидат-депутатите, подредени след водача. Общинският лидер и бивш депутат Борислав Гуцанов не попадна в листата. Той е в дългогодишен конфликт с колегата си от НС Красимир Янков, а председателят на областния съвет Георги Андреев е близък до Янков. В стремежа си да го неутрализира Андреев не е подложил на гласуване Гуцанов, макар да е бил номиниран, както и още няколко души, доверени на общинския лидер. Във вторник Андреев е бил привикан спешно от Нинова. "Тя бе изключително ядосана. Не от симпатии към отпадналите, а защото смята, че е нарушен уставът - областният съвет няма право да редуцира номинациите, а трябва само да ги подреди след гласуване. Така варненската листа става атакуема чрез жалби", обясни източник от Националния съвет. Нинова поискала да се проведе нова областна сбирка, но Андреев отвърнал, че членовете трудно ще се съберат пак. Така се стигнало до решение за служебно пренареждане на листата от Националния съвет тази неделя. Точката няма да мине леко. "Гуцанов се ползва с покровителството на Сергей Станишев, откъдето идват напреженията. Най-вероятно компромисно в листата ще попадне Анелия Клисарова, която е близка до Гуцанов, но за самия него никак не е сигурно", обясни източникът на "Сега". Твърде е възможно кандидат-депутат от гражданската квота да е Нешка Робева, която на предишни избори се заиграваше с Бареков, но отскоро отново е в партията майка. Засега няма настроения Националният съвет да се занимава с другия отпаднал от листите провинциален лидер - бургазлията Атанас Зафиров. Сегашният случай не е изолиран във Варна, през годините постоянно се прилагаха подобни хватки. За да си няма проблеми, преди седмица Нинова прати Янков водач в Добрич. Областният кадровик Андреев преди години пък бе кадър на ГЕРБ, дори бе избран за кмет на Ветрино..." - в. "Сега".