11 уведомления за провеждане на протести на пл. "Народно събрание" в периода 21-23 юни са получени в Столична община

Те са заявени съобразно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Столична община ги изброява:

  • "Да България"
  • партия "Възраждане"
  • Българско национално движение ВМРО
  • сдружение "Толерантност"
  • национално движение "Хан Кубрат".

Останалите 6 заявления са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

Дирекция "Сигурност" на Столична община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление. Припомняме, че от МВР изразиха притеснение вече и обявиха, че ще предприемат превантивно мерки спрямо евентуални провокации.

МВР се задейства превантивно срещу ескалация на предстоящите протести

МВР се задейства превантивно срещу ескалация на предстоящите протести

МВР зачита правото за свободно изразяване

Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи, предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Мероприятията са съгласувани по следния начин:

На 21 юни:

от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия срещу правителството на К. Петков.

от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни:

от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на К. Петков.

от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с това Столична община информира, че движението в зоната на пл. "Народно събрание", пл. "Св. Ал. Невски", бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" в участъка от Ларгото до бул. "Васил Левски" ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. "Ал. Невски", пл. "Народно събрание", пл. "Княз Александър I", по ул. "15 ноември" и ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", а на 22 юни се забранява паркирането по бул. "Дондуков" между бул. "Левски" и ул. "Г. С. Раковски".

От Столична община напомнят, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите участниците в тях не могат да носят оръжие или други предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; граждани, които са в очевидно нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.