Въпреки обилните снеговалежи през тази година 11 села в Шуменско отново ще са на воден режим.

Причината е, че те се захранват от местни водоизточници, които са с ограничен запас, съобщава Би Ти Ви.

Налага се в селата да се изградят нови водопроводни връзки, за които общините разчитат единствено на средства от еврофондовете.

За втора поредна година жителите на село Правенци ще имат воден режим. Хората следят с тревога пресъхващите чешми и очакват водата да спре само след 2-3 седмици.

Предвиждаме пак да вземем водоноски от държавния резерв и ще караме на водоноски, каза Юсеин Мехмед, кмет на с. Правенци.

През летните месеци на режим ще са още десет села в общините Нови пазар, Върбица и Велики Преслав, прогнозират от местното ВиК. Причината е, че те се захранват от плитки водоизточници, които зависят изцяло от количеството на валежите.

"Зонираме тези села, които очакваме, че ще имат сериозен воден режим с допълнителни кранове. Поне ще има по-справедливо разпределение на водната маса, която и така и така не достига", каза управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов.

Проблемът може да се реши с изграждането на нови водопроводни връзки, но не стигат средства за това. Единствената възможност е общините да разработят проекти и да разчитат на пари от еврофондовете.